Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Inisiatif Payung Rahmah: Senarai Bantuan untuk Golongan B40

Inisiatif Payung Rahmah: Senarai Bantuan untuk Golongan B40

Inisiatif Payung Rahmah: Senarai Bantuan untuk Golongan B40. Bismillahirrahmanirrahim Alhamdulillah hari ini admin ingin berkongsi sedikit maklumat berkaitan dengan insiatif yang dibuat oleh kerajaan sekarang untuk rakyat rakyat yang kurang kemampuan lebih-lebih lagi golongan yang digelar B40

Kerajaan sekarang sangatlah menitikberatkan akan permasalahan yang besar di kalangan rakyat iaitu masalah kos sara hidup yang tinggi bahan-bahan dapur yang tinggi menyebabkan rakyat sukar untuk berbelanja lebih.

Di sini pelbagai insentif atau jenis bantuan kewangan yang telah diperkenalkan oleh pihak kerajaan untuk membantu mereka yang memerlukan.

Inisiatif Payung Rahmah: Senarai Bantuan untuk Golongan B40

Makluman kepada pembaca bantuan-bantuan ini diperkenalkan melalui pelbagai kementerian atau jabatan jabatan di peringkat Persekutuan atau negeri yang bersesuaian dengan tugas tanggungjawab dan kumpulan yang telah ditekankan

Antara salah satu bantuan atau insentif yang terbaru adalah insetif payung Rahmat yang telah diwujudkan oleh ketua atau kementerian perdagangan dalam negeri dan kos sara hidup kpdn bagi bantuan tahun 2023

Menterinya, Datuk Seri Salahuddin Ayub berkata, inisiatif itu turut meliputi Bakul Rahmah, Jualan Rahmah, Kafe Rahmah dan Pakej Rahmah yang akan diancarkan esok dengan mendapat kerjasama pelbagai rakan strategik KPDN

Kita selepas ini akan berunding lagi dengan beberapa pihak yang berminat dan lancar satu-persatu di seluruh negara dalam masa 100 hari saya berada di KPDN dalam usaha membasmi kelompok miskin tegar,” kata beliau dalam sidang akhbar selepas menghadiri Majlis Perhimpunan Bulanan KPDN serta menyampaikan Amanat Tahun Baharu 2023 di sini hari ini.

Berdasarkan data terbaharu yang diterbitkan Jabatan Perangkaan Malaysia, setakat akhir tahun lalu dianggarkan terdapat kira-kira 130,000 ketua isi rumah (KIR) miskin tegar.

Kelompok berkenaan ujarnya, banyak bergantung kepada kerajaan dan KPDN terlibat secara langsung terutama dalam penetapan harga kawalan pelbagai barang yang bersubsidi.

KPDN turut memperkenalkan Rezeki Suri dan Aduan Suri bagi membantu golongan suri rumah mudah menjana pendapatan dan mengemukakan aduan terus kepada pihak KPDN.

Selain itu tambah beliau, Tabung Amanah Pembangunan Peruncitan Bumiputera juga akan dilancarkan untuk penambahbaikan 30 peratus ekuiti Bumiputera dalam pasar raya.

Salahuddin turut mengumumkan beberapa tawaran menarik berkuat kuasa serta merta bagi orang awam yang berurusan dengan KPDN dan semua agensinya di seluruh negara antaranya akuan penerimaan aduan lengkap daripada satu hari bekerja kepada dua jam sahaja selain maklum balasnya dalam masa hanya 14 hari berbanding 21 hari bekerja.

Juga kelulusan pendaftaran aktiviti perniagaan syarikat menerusi sistem MySafe daripada empat hari bekerja kepada tiga hari bekerja selepas permohonan yang lengkap diterima.

“Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) turut menawarkan pengurangan kompaun hingga 90 peratus daripada nilai asal bagi kesalahan lazim atau berstatus bubar,” kata beliau

Sumber: Utusan Malaysia

 

IMG 20230117 114254 143
“Inisiatif Payung Rahmah diperkenalkan bantu kurangkan kos sara hidup B40& miskin tegar”

Apa itu Payung Rahmah

Inisiatif atau bantuan ini pada awalnya adalah untuk membantu mereka yang memerlukan yang berada dalam kesusahan kewangan khususnya lagi untuk meringankan beban golongan b40 yang mana tidak ada gaji yang tetap

Di sini kami kongsikan antara inisiatif daripada bantuan-bantuan yang akan dilaksanakan dibawah payung Rahmah

 •  BAKUL RAHMAH

Bakul Rahmah ialah pembahagian bakul makanan yang akan diberikan pada setiap bulan.

 •  BARANGAN RAHMAH

Menteri KPDN, Datuk Seri Salahuddin Ayub berkata demikian pada sidang media selepas majlis kesyukuran Parti Amanah Negara (AMANAH) Parlimen Pulai, pada 7 Januari 2023.

Barangan Rahmah pula merupakan pakej 10 barangan asas yang dijual pada harga lebih rendah untuk golongan B40.

 • KAFE RAHMAH

Kafe Rahmah pula merupakan insentif khusus untuk pelajar universiti bagi mendapatkan makanan pada harga lebih murah kepada pelajar yang susah pasti akan dibantu.

 • JUALAN  RAHMAH

Menteri KPDN, Datuk Seri Salahuddin Ayub berkata insiatif ini merupakan hasil kerjasama pihaknya dengan beberapa kementerian seperti Kementerian Hal Ehwal Ekonomi dan Kementerian Pertanian dan Keselamatan Makanan.

“Econsave telah bermurah hati untuk menyampaikan Sumbangan Bakul Rahmah kepada tiga puluh penerima di sekitar Pandamaran dan Klang.

“Pasar Raya Econsave juga menyambut amanat saya dengan pelancaran Kempen Penurunan Harga 1,000 Barangan yang dijual dalam Pasarayanya seluruh negara,” katanya.

Baca juga:

Bantuan RM150 Awal Persekolahan (BAP) Untuk Murid Seluruh Malaysia

Agihan Bantuan Tunai RM150 Mula Diberikan Hari Ini

Inisiatif Jualan Rahmah

Dalam masa sama, Jualan Rahmah pula adalah program jualan murah sepanjang tahun yang akan dilaksanakan oleh hypermarket dan pasaraya di seluruh negara.

“Kita mengajak semua pasar raya di seluruh negara menyertai Jualan Rahmah. Setakat ini, pihak kementerian sudah dan sedang membincangkan kerjasama dengan beberapa pasar raya, antaranya Econsave, Mydin, Aeon Big, 99 Speedmart.

“KPDN boleh memberi permit jualan murah bagi mana-mana pasar raya untuk melaksanakan Jualan Rahmah sehingga empat bulan dengan sasaran tawaran harga barangan keperluan antara 10 hingga 30 peratus lebih murah berbanding pasaran.” kata Salahuddin .

Menurutnya lagi, program berkenaan merupakan langkah jangka pendek bagi mengurangkan beban sara hidup golongan B40 dalam tempoh enam bulan dan dijangka dilaksanakan dalam tempoh .

Maklumat lanjut tentang program ini dan cara permohonan akan dikemaskini dari semasa ke semasa.

Diharapkan Bantuan Diperkenalkan Oleh Kerajaan Membantu Anda 

Alhamdulillah semoga Inisiatif Payung Rahmah: Senarai Bantuan untuk Golongan B40 yang telah diperkenalkan oleh kerajaan sekarang dapat membantu rakyat Malaysia yang mengalami bebanan kewangan atau masalah kos sara hidup dapat dikurangkan dengan jayanya insya-allah.

Maklumat Tambahan:

Apa itu KPDN?

Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN) ialah sebuah kementerian Malaysia yang ditubuhkan pada 27 Oktober 1990 untuk menggalak pembangunan perdagangan dalam negeri serta untuk meningkatkan keberkesanan perlindungan pengguna. Menteri KPDN yang terkini ialah Datuk Seri Salahuddin Ayub. Kementerian ini dahulunya dikenali sebagai Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP).

Sejarah Penubuhan

Kementerian Perdagangan Dalam Negeri Dan Hal Ehwal Pengguna ditubuhkan pada 27 Oktober 1990. Matlamat penubuhan Kementerian adalah untuk menggalak pembangunan perdagangan dalam negeri yang beretika dan melindungi kepentingan pengguna

Bidang tugas dan fungsi

KPDN mengawalseliakan perdagangan dalam negeri melalui:

 1. Penentuan dan pemantauan harga barang-barang perlu
 2. Perlesenan dan pengawalan pengeluaran, pengedaran dan penjualan barang-barang perlu
 3. Hal ehwal perlindungan pengguna
 4. Urusan berkaitan harta intelek yang meliputi hak cipta, cap dagangan, paten dan rekabentuk perindustrian
 5. Perlesenan bagi penjualan dan pengedaran barangan petroleum dan petrokimia
 6. Penyelarasan dasar: peraturan dan aktiviti-aktiviti berkaitan keselamatan industri petroleum, petrokimia dan gas
 7. Pelesenan urusniaga jualan langsung
 8. Membanteras penyelewengan dalam perdagangan
 9. Perlaksanaan peraturan timbang dan sukat
 10. Pendaftaran dan penyeliaan syarikat dan syarikat-syarikat amanah
 11. Pendaftaran dan penyeliaan perniagaan-perniagaan
 12. Penggubalan dan pengkajian dasar dan strategi berkaitan pembangunan perdagangan dalam negeri, kepenggunaan dan harta intelek.
Jabatan/Agensi Yang Terlibat:
 • Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM)
 • Suruhanjaya Persaingan Malaysia (MyCC)
 • Perbadanan Harta Intelek Malaysia (MyIPO)
Mr Deen
Mr Deen
Fulltime Writer. "Tidak perlu menjelaskan siapa dirimu kepada sesiapapun, kerana yang menyukaimu tidak perlu tahu dan yang membencimu tidak akan percaya". Terus pandang ke depan!

Anda Mungkin Meminati