Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Baucer Pakej Berpantang RM200 Buat Ibu Bersalin Effective 2023

Pakej Berpantang
Baucer Pakej Berpantang

Baucer Pakej Berpantang RM200 Buat Ibu Bersalin 2023. Dalam usaha membantu mereka yang memerlukan, pelbagai jenis bantuan telah diberikan oleh kerajaan sama ada di peringkat persekutuan mahupun negeri.

Salah satunya ialah Baucar Pakej Terhad yang diperkenalkan Kerajaan Negeri Terengganu menerusi Bajet Negeri 2023.

Baucer Pakej Berpantang RM200 Buat Ibu Bersalin 2023

Dalam usaha membantu mereka yang memerlukan, pelbagai jenis bantuan telah diberikan oleh kerajaan sama ada di peringkat persekutuan mahupun negeri.

Salah satunya ialah Baucar Pakej Berpantang yang diperkenalkan Kerajaan Negeri Terengganu menerusi Bajet Negeri 2023.

Ini adalah maklumat berkaitan baucar ini:-

Kadar Baucar Pakej Berpantang

68a99889 7866 4615 aff9 0304c0da49db
Pakej Berpantang

Menteri Besar Terengganu, Datuk Seri Dr. Ahmad Samsuri Mokhtar Memperkenalkan bajet Terengganu 2023, Ahmad Samsuri Mukhtar berkata pemberian baucar bernilai RM200 adalah untuk penjagaan wanita selepas bersalin.

Dijangkakan kira-kira 5,000 wanita yang layak (di tempat kerja) di negeri terbabit akan mendapat manfaat daripada bantuan ini.

“Ia adalah komitmen daripada Kerajaan Negeri Terengganu untuk menjayakan Pelan Dasar Wanita Terengganu 2030 yang dilancarkan baru-baru ini,” kata Ahmed Samsuri pada persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) Terengganu pada November 2022.

Pada masa sama, kerajaan negeri juga bersetuju menaikkan kadar Skim Pertama Sejahtera bagi bayi baru lahir di negeri masing-masing.

Sumbangan Tabung Pendidikan di bawah skim itu akan dinaikkan kepada RM200 untuk kelahiran anak pertama dan kedua, anak ketiga hingga kelima (RM300) dan anak keenam hingga kesepuluh (RM500).

Selain itu, kerajaan Terengganu juga telah meluluskan bantuan kewangan sebanyak RM150 untuk pengawal keselamatan di negeri masing-masing.

Apakah tujuan pemberian baucer pakej berpantang

Pemberian baucar berkenaan adalah bagi tujuan yang berikut:

  • Ianya adalah merupakan inisiatif kerajaan negeri Terengganu bagi penjagaan wanita berkenaan selepas bersalin
  • Ini juga merupakan komitmen kerajaan negeri Terengganu bagi menjayakan pelan dasar wanita Terengganu 2030 yang baru sahaja dilancarkan.

Inisiatif kerajaan negeri Terengganu buat ibu atau wanita

Datuk seri Dr Ahmad Samsuri Mokhtar berkata selain itu daripada pakej berpantang yang baru sahaja diperkenalkan ini ibu juga akan menerima inisiatif:

  • Kadar skin pertama sejahtera untuk kelahiran yang baru lahir di negeri Terengganu juga akan dinaikkan mulai tahun hadapan
  • Sumbangan tabung pendidikan di bawah skim tersebut juga bakal dinaikkan kepada RM200, bagi kelahiran anak pertama dan kedua anak ketiga hingga kelima RM300, dan anak keenam hingga ke-10 RM500.
  • RM300 ribu akan diperuntukkan bagi program pemeriksaan mamogram dan pap smear secara berjemaah bagi wanita berumur 35 tahun ke atas.

Kerajaan negeri Terengganu juga sedang mengkaji untuk melaksanakan program kesihatan percuma kepada golongan lelaki.

Bagaimanakah cara untuk memohon baucer pakej berpantang ini?

Untuk pengetahuan anda buat masa sekarang ini Kerajaan Negeri Terengganu masih masih belum mengeluarkan maklumat dan kaedah permohonan baucer pakej berpantang yg ditawarkan ini. Kami akan pastikan kemaskini semula setelah mendapat info terbaru daripada kerajaan negeri.

Baca Juga:

MAKLUMAT LANJUT

Untuk dapatkan maklumat lanjut menegnai Baucer Pakej Berpantang dan juga inisiati Kerajaan Negeri Terangganu, anda boleh merujuk portal rasmi Kerajaan negeri Terengganu

Kesimpulannya, Baucer Pakej Berpantang RM200 Buat Ibu Bersalin 2023 adalah merupakan inisiatif kerajaan negeri Terengganu bagi membantu para wanita yang bersalin. Dan bantuan yang disalurkan tersebut bakal sedikit sebanyak meringankan beban para wanita yang terpaksa cuti kerja kerana dalam proses berpantang.

Sejarah Terengganu

Mengikut cerita yang dikatakan pernah didengari daripada Almarhum Sultan Omar, Sultan Terengganu ke-9 yang memerintah dari tahun 1839 hingga 1875, dikatakan pada zaman dahulu yang dikenali sebagai Terengganu, terdapat rombongan dari Negeri Pahang merantau seterusnya. ke Ulu Terengganu untuk berburu. Apabila sungai itu sampai ke Sungai Mati Terengganu, salah seorang daripada mereka menjumpai gading, dan salah seorang daripada mereka berkata, “Apakah gading itu?”, seorang lagi menjawab, “Tring anu…” kerana dia tidak ingat untuk menyebut namanya. , dan berakhirlah kisah perbualan antara mereka.

Beberapa hari kemudian, kumpulan itu bertemu dengan seekor rusa dan berjaya membunuhnya.

Apabila orang-orang yang terserempak dengan rusa itu kembali memburu ke tempat mereka, masing-masing bertanya “Dari manakah kamu mendapat rusa itu? Saya menjawab mereka yang berburu ‘di tempat gading’.”

Sebahagian daripada kumpulan itu menemui kayu gaharu apabila ditanya; Ia dijawab oleh Sungai Taring Anu, dan pada masanya dipanggil “Terengganu”.

Penulis juga mendengar cerita lain yang membawa kepada nama “Terengganu”. Seperti kisah yang merujuk kepada asal usulnya daripada “Terang-nya-ganu” dan “terangnya anu” dan ada pula yang mengatakan mengikut kata orang tua-tua dahulu, pada suatu ketika dahulu pernah berlaku “kilat. ” cahaya yang terpancar di kaki langit “ berlaku satu kemalangan Pada suatu malam ketika ramai orang sedang duduk di pantai di negeri Kelantan, kerana ingin melihat kilatan cahaya terang di langit di hadapan mereka diiringi bunyi.Ia sangat dahsyat kerana kilat membelah bukit, dan sinaran cahaya itu sangat terang sampai ke Kuala Terengganu, kerana ingin Memperingati sejauh mana kecerahan cahaya yang aneh itu, maka tempat itu dinamakan “Terang Janu” dan kemudian apabila ia menjadi negeri, negeri itu dipanggil “Negeri Terengganu” (terang juga di sana). Sama ada cerita ini benar atau tidak, penterjemah tidak dapat mengesahkannya.

Menurut cerita yang disampaikan oleh Dato Kamal Wangsa Jaafar bin Mambak seperti berikut: “Terdapat gading besar yang tidak sebesar gading gajah tetapi lebih besar daripada gading binatang buas yang terdapat di sebuah pulau berhampiran lembangan sungai iaitu Pulau. Duong. .

Oleh kerana bentuk gading itu sangat berbeza, ketua pulau itu menyembah gading itu kepada raja. Apabila raja bertanya apa itu gading, mereka bergegas menyembah “Taring anu Tuanku”.

Disebabkan pulau itu terletak di seberang Sungai Terengganu yang berhampiran dengan Kuala, penduduk sungai itu menamakan sungai itu “Taring Anu” sehingga orang yang ke hulu menamakannya sebagai Sungai Taring Anu.

Cerita lain mengatakan pada suatu hari, sebuah kafilah belayar dari Kelantan ke Kuala Sungai Taring Anu (Kuala Terengganu). Apabila mereka tiba pada waktu petang, keadaan sangat suram dan gelap serta hujan turun. Kebetulan ketika itu ada cahaya terang di awan langit yang dipanggil ‘Ular Mayang’ orang Kelantan kata ‘Pelangi’.

Mereka pun bertanya: Apa yang orang panggil di sini?
Penduduk negeri ini menjawab: “Kami memanggil Qanu.”
Mereka berkata, “Di sini sangat terang.”

Sekembalinya ke Kelantan, mereka pun bercerita “Negara jiran kita tidak memainkan peranan ganu terang di sana dan dijelaskan maksud ganu.

Ada kemungkinan mengenai nama Terengganu berasal daripada nama sungai” itu timbul pandangan, selepas penulis dan sekumpulan Persatuan Cawangan Sejarah Terengganu melawat kawasan itu pada 5 hingga 11 Julai 1975 dan memerhatikan keadaan sekeliling dan tapak patah sungai.

Muara Sungai Terengan terbahagi kepada dua bahagian iaitu sebelah kanan menghala ke Sungai Kerabat dan sebelah kiri Kuala Terengan dan Sungai Terengganu. Terengan dahulu adalah sebuah perkampungan di Ulu Terengganu, jarak dari Kuala Terengganu Mati kira-kira 24 km atau 40 km dari Kuala Berang di sepanjang sungai.

Oleh kerana keadaan sungai yang teruk, ada kemungkinan orang pada zaman dahulu akan bertanya soalan ini: Ke mana kita hendak pergi? Ke Terengan… nu (sana) atau Ke Terengan… ni (itu) bermaksud Sungai Terengan atau Sungai Kerbat.

atau timbul dari seruan atau pertanyaan orang asli yang datang atau bermusafir dari sisi jalan Ulu Pahang atau Ulu Kelantan sehingga ke bahagian Ulu Sungai Terenggan, lalu bertanya: Ke mana hendak pergi atau hendak ke mana. ? Ke Terengan ni atau Terengan …. nu. Cerita penuh https://www.terengganu.gov.my/index.php/ms/kerajaan/mengenai-terengganu/sejarah-negeri-terengganu

Sir Mohd Afizi
Sir Mohd Afizihttps://www.sistemguruonline.my/
Fulltime Writer at Sistem Guru Online. "There are two days in the year that we can't do anything, yesterday and tomorrow!"

Anda Mungkin Meminati