Home Bantuan Kerajaan

Mohon Bantuan Kewangan RM1,000 Bulan Hadapan

Mohon Bantuan Kewangan RM1,000 Bulan Hadapan

Mohon Bantuan Kewangan RM1,000 Bulan Hadapan. Dalam usaha memberi bantuan kepada mereka yang memerlukan, pelbagai jenis bantuan khas telahpun diperkenalkan dari pihak Kerajaan sama ada pada peringkat Persekutuan ataupun Negeri. Dan antaranya ialah Bantuan Khas Kewangan yang telah diperkenalkan oleh pihak Kerajaan Negeri mengikut Belanjawan Negeri masing-masing sebagaimana yang telah ia dibentangkan di pada bulan Disember lalu.

Oleh itu, Negeri Selangor adalah antara negeri yang komited dalam membantu rakyat negeri melalui pelbagai perancangan serta usaha demi memajukan dan membantu golongan yang memerlukan. Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Amirudin Shari telah membentangkan Belanjawan Negeri Selangor 2023 dengan bertemakan #KitaSelangor: Melonjak Kemajuan, Mengerat Perpaduan, Menjayakan Harapan.

Jumlah keseluruhannya, belanjawan ini berjumlah RM2.45 bilion yang merangkumi RM1.25 bilion atau 51% diperuntukkan bagi perbelanjaan mengurus dan RM1.2 bilion atau 49% bagi perbelanjaan pembangunan.

Mohon Bantuan Kewangan RM1,000 Bulan Hadapan

Untuk makluman semua, Kerajaan Selangor telahpun mengumumkan Bantuan Khas Kewangan ( BKK ) bagi tahun 2022 kepada semua anggota berkelayakan serta berkhidmat di bawah pentadbiran kerajaan negeri sebanyak dua bulan setengah. Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Amirudin Shari telah berkata bahawa pemberian BKK pada kali pertama minimum sebanyak RM1,000 itu telahpun ia dilaksanakan menerusi insentif khas Rahmah Ramadan 2022 sempena Hari Raya Aidilfitri lalu.
  • Bantuan Kewangan RM1,000 Buat Penjawat Awam Selangor
  • Bantuan Khas Dua Bulan Setengah Gaji
  • Kelebihan Bantuan Kewangan Ini Buat Penjawat Awam

Ini adalah merupakan bantuan yang sangat penting buat para penjawat awam tambahan lagi berada dizaman kegawatan ekonomi. Oleh itu, dengan inisiatif ini sedikit sebanyak dapat meringankan beban yang ditanggung dan juga sebagai penghargaan untuk para penjawat awam dalam melakukan tugas dengan baik.

Sertai telegram “official bantuan kerajaan” untuk dapatkan info terkini dan makluman terbaru mengenai bantuan rasmi kerajaan negeri dan kerajaan pusat :

telegram us

Bantuan Khas Kewangan Kali Pertama, Kali Kedua Dan Kali Ketiga

Bantuan Khas Kewangan Kali Pertama:

Untuk pengetahuan semua, pada bulan Disember tahun 2022, Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Amirudin Shari ia telah mengumumkan satu Bantuan Khas Kewangan (BKK) yang mana sebanyak dua bulan setengah gaji buat semua para anggota yang berkelayakan serta yang telah berkhidmat di pentadbiran kerajaan negeri.

Mereka semua adalah anggota yang layak menerima dan adalah termasuk anggota perkhidmatan yang mana gajinya telah dibayar oleh Kerajaan Persekutuan pada tahun 2022. Oleh yang demikian itu, Bantuan Khas Kewangan untuk kali pertama ini sebanyak satu bulan gaji atau minimum RM1,000 telah pun berjaya dilaksanakan melalui Insentif Khas Rahmah Ramadan 2022 bersempena Aidilfitri 1443H/ 2022.

Bantuan Khas Kewangan Kali Kedua:

Seterusnya untuk makluman semua, manakala Bantuan Khas Kewangan kali kedua pula yang telah berjaya dilaksanakan ia mula dibayar pada 29 Disember 2022 dengan secara jumlah sebanyak satu bulan gaji atau minimum RM1,000. Penjawat awam dapat menikmati bantuan yang kali kedua ini dengan baik kerana ia adalah bantuan yang menjadi keperluan buat mereka terutama yang sudah berkeluarga serta yang tergolong dalam b40.

“BKK kali kedua, insentif satu bulan gaji minimum RM1,000.00 dengan anggaran implikasi kewangan sebanyak RM37.63 juta akan dibayar pada 29 Disember depan,” kata Menteri Besar Selangor Datuk Seri Amirudin Shari semasa pembentangan Belanjawan Selangor 2023.

Bantuan Khas Kewangan Kali Ketiga:

Dan manakala untuk Bantuan Khas Kewangan Kali Ketiga pula ia juga dalam proses kejayaan untuk dilaksanakan pada bulan hadapan dan insentif ini adalah sebanyak setengah bulan gaji atau minimum RM1,000 berkeaan yang akan dibayar pada bulan Februari tahun 2023 bertujuan untuk meringankan beban para penjawat awal dalam menampung persiapan bagi persekolahan anak-anak untuk sesi 2023/2024 yang akan bermula pada pertengahan Mac.

Berikut adalah ucapan Menteri Besar Selangor Datuk Seri Amirudin Shari “Seterusnya, BKK ketiga melibatkan setengah bulan gaji atau minimum RM1,000 yang akan dibayar pada bulan Februari 2023″ sewaktu pembentangan Belanjawan Selangor 2023.

Baca juga bantuan kerajaan terkini yang mungkin anda terlepas pandang:

  1. Permohonan Rumah PPRT Tahun 2023 Rujuk Cara Permohonan
  2. Bantuan Tunai Rakyat Kategori Bujang 2023
  3. Senarai Bantuan Kerajaan Januari 2023 Semak Kelayakan Anda
  4. Permohonan Bantuan Kewangan RM3,920.00 Pelajar Kolej Komuniti BKPKK Ini Cara Mohon
  5. lPERCUMA Bantuan Bil Air Dilanjutkan 2024 Sila Semak Kelayakan Anda

Ucapan Menteri Besar Selangor Datuk Seri Amirudin Shari Bantuan Khas Kewangan RM1,000

Ucapan Menteri Besar Selangor:

Menteri Besar Selangor Datuk Seri Amirudin Shari dalam ucapannya telah berkata bahawa mengenai bantuan khas berkenaan itu adalah bertujuan demi menghargai khidmat cemerlang serta komitmen para penjawat awam yang mana mereka telah melaksanakan tugas serta dalam memastikan perkhidmatan kerajaan negeri terus kekal berkesan sehingga kini.

“Ini bagi meringankan beban penjawat awam menampung persiapan persekolahan sesi 2023/2024 yang akan bermula pada pertengahan bulan Mac tahun depan,”

“Pemberian BKK ini bagi meringankan beban penjawat menampung persiapan persekolahan sesi 2023/2024 yang akan bermula pada pertengahan Mac tahun depan.

“Pemberian BKK ini dilaksanakan berdasarkan terma dan syarat anggota yang berkelayakan dalam garis panduan pemberian BKK yang akan dikeluarkan oleh Bahagian Pembangunan Sumber Manusia (BPSM),” katanya ketika membentangkan Belanjawan Selangor 2023 hari ini.

Kelebihan Bantuan Kewangan Ini Buat Penjawat Awam

Sudah tentu, bagi para penjawat awam amat bersyukur di atas bantuan kewangan ini yang telah dibentangkan oleh MB Selangor. Manakan tidak, tidak semua para penjawat awam adalah dikalangan mereka yang berpendapatan tinggi. Kebanyakan adalah dalam golongan b40.

Dengan Bantuan Kewangan ini sudah pasti dapat meringankan beban hidup para penjawat awam terutamanya yang sudah berkeluarga. Tambahan lagi sudah masuh tahun baharu 2023, keperluan anak-anak untuk persekolahan sudah menjadi keutamaan bagi ibu bapa untuk menyediakan pakaian yang terbaik buat mereka

Bantuan Khas Kewangan Kali Ketiga 2023

Berkenaan dengan segala maklumat Mohon Bantuan Kewangan RM1,000 Bulan Hadapan yang kali ketiga ini adalah diharapkan buat semua para penjawat dapat bantuan tersebut dan menggunakannya dengan sebaik yang mungkin. Dan dengan bantuan yang sentiasa diadakan oleh kerajaan negeri Selangor dapat diteruskan untuk masa ke hadapan nanti kerna ia adalah merupakan keperluan bagi semua rakyat penduduk Selangor terutama mereka yang tergolong dalam golongan yang memerlukan.