Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

10 Jenis-Jenis Cuti Yang Boleh “Jejaskan” Pencen/ Ganjaran

Jenis-Jenis Cuti Yang Boleh "Jejaskan" Pencen/Ganjaran
Jenis-Jenis Cuti

Jenis-Jenis Cuti Yang Boleh “Jejaskan” Pencen/ Ganjaran. Sebenarnya terdapat beberapa atau banyak jenis cuti yang layak bagi seorang pekerja yang dari sektor kerajaan. Khusus kepada guru pula ya adalah tergolong dalam kategori kes yang unik kerana disebabkan adanya cuti sekolah yang di mana penjawat awam dan semua ada.

Jadi beberapa perkara perlu diambil berat dan diambilkira berkenaan cuti-cuti yang lain hendak dimohon. Antara faktor penting yang perlu dipertimbangkan adalah berkenaan bayaran pencen yang bakal diperolehi ketika selesai berkhidmat atau tamat perkhidmatan nanti.

Oleh itu guru-guru perlu mengambil berat dan cakna berkenaan cuti atau jenis-jenis cuti agar dapat mengelakkan daripada menjejaskan ganjaran atau pencen para guru kelak.

Jenis-Jenis Cuti Yang Boleh “Jejaskan” Pencen/

Mereka yang menjadi penjawat awam perlu lebih peka akan keadaan semasa di ke hadapan hari berkenaan dengan pengambilan cuti. Dengan mengambil cuti itu tidak menjadi kesalahan seandainya benar-benar memerlukan dan cuti yang dimohon itu adalah relevan dengan terma dan syarat yang telah ditetapkan oleh pihak kerajaan yang juga selaku majikan kepada penjawat awam.

Selaku penjawat awam kita tahu kita perlu patuh dengan peraturan dan terikat dengan perjanjian antara pekerjaan kita dengan majikan. Oleh itu tidak sewenang-wenangnya kita melanggar peraturan telah ditetapkan oleh atasan kita. Berikut dikongsikan berkenaan dengan jenis-jenis cuti yang dibenarkan dan jenis cuti yang boleh menjejaskan pencen atau ganjaran anda. Jenis-Jenis Cuti Yang Boleh “Jejaskan” Pencen/ Ganjaran:

Jenis-Jenis Cuti

Berkenaan jenis-jenis cuti yang menjejaskan pencen dan ganjaran sebaik-baiknya perlu dinilai adakah ianya patut dia ambil cuti ataupun tidak ia adalah kerana cuti yang menjejaskan pencen dan ganjaran tergolong dari kategori yang boleh dipertimbangkan untuk diuruskan urusan oleh orang lain.

Ramai yang mengambil mudah tentang penggunaan ini iaitu mengambil mudah untuk ambil cuti bagi hal-hal peribadi.

Jangan Jadikan Amalan

Kepada anda yang merupakan pemegang profesion dikalangan penjawat awam anda perlulah lebih ke hadapan menghadapi masalah-masalah yang timbul dalam kehidupan bagi mengelakkan menjejaskan hal perkerjaan kita. Ini adalah kerana profesion penjawat awam merupakan profesion yang penting dalam komuniti rakyat Malaysia.

Seorang penjawat awam perlu menjaga kepentingan bagi memastikan kelancaran ,pengurusan, perkhidmatan dan layanan kepada komuniti rakyat Malaysia dalam membantu memudahkan urusan pentadbiran kerajaan Malaysia.

Bagaimana Dengan Amalan Suka Ambil MC Untuk Elakkan Hadir Ke Tempat Kerja?

Ambil MC untuk elakkan hadir ke tempat kerja? Mesti ramai pekerja di kalangan swasta dan kerajaan yang tahu tentang keadaan ini. Ianya biasa dilakukan oleh sesetengah individu dalam komuniti di tempat kerja di kalangan kita semua. Sebenarnya jika benar ianya adalah berkepentingan untuk mengambil MC ianya tidak mengapa. Namun, bagaimana pula dengan mereka yang buat-buat sakit lalu layak mendapat MC dan boleh cuti pada hari yang dimohon?

Masalah juga bila seseorang itu licik untuk mendapatkan MC tetapi ianya tetap sah di sisi undang-undang.

Ada Yang Buat ‘Trick’ Untuk Dapatkan MC

Berasa lucu bila mendengarkannya tetapi begitulah dalam kehidupan perkara ini sememangnya benar-benar ada.

Situasi mereka yang selalu buat trick untuk dapatkan MC adalah mereka yang boleh kita gelarkan sebagai ‘MC-seeker’. Untuk makluman, mereka yang selalu mencari alasan Untuk mendapatkan MC adalah tergolong dari gejala yang tidak sihat kerana puncanya adalah malas untuk datang ke kerja.

Ada juga menurut perkongsian seorang doktor ramai di kalangan pekerja datang ke klinik semata-mata untuk mendapatkan MC tetapi mereka tidak dapat kerana doktor itu peka dengan keadaan situasi yang dibuat oleh MC-seeker.

Pelbagai Alasan Demi Alasan

Banyak sebenarnya raga mereka yang mencipta alasan untuk mendapatkan MC apabila ditanya keadaan biasanya alasan yang diguna itu adalah alasan yang tidak releven contohnya “Doktor saya datang ini sebab sakit kepala” sambil buat muka kerut-kerut.

Drama itu biasa untuk mendapatkan secebis MC bagi mengelakkan diri untuk tidak hadir ke kerja. Kerja bah sebenarnya tugas doktor untuk memastikan MC yang diberi adalah patut agar dapat mengelakkan daripada “tersilap” bagi MC kepada MC-seeker.

Begitulah ragam-ragam yang ada dalam situasi dan suasana ke pekerjaan ada mereka yang ikhlas untuk bekerja dan ada juga mereka yang datang ke kerja sambil lewa. Apa yang perlu kita buat adalah kita perlu ikhlaskan perkerjaan kita ,menyayangi karier yang kita mulakan. Kita buat yang terbaik dan serlahkan kreativiti serta inovasi dalam pekerjaan dan kita insyaallah pekerjaan kita akan berasa senang ,mudah dan tenang.

Cikgu Ahmad
Cikgu Ahmad
"It always seems impossible until it's done."

Anda Mungkin Meminati