Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Official Jawatan Kosong Guru Ganti Bulan Januari Tahun 2023

Jawatan Kosong Guru Ganti Bulan Januari Tahun 2023

Jawatan Kosong Guru Ganti Bulan Januari Tahun 2023. Makluman terkini mengenai pengambilan jawatan kosong bidang pendidikan yang telah dibuka pada Januari tahun 2023. Untuk makluman semua jawatan kosong adalah terbuka kepada rakyat Malaysia untuk dibuat permohonan dengan kadar segera.

Permohonan jawatan kosong bidang perguruan ini adalah merupakan satu peluang keemasan dalam membina kerjaya. Ini kerana jawatan seorang guru adalah merupakan antara jawatan yang popular dikalangan rakyat Malaysia serta mempunyai sumbangan yang cukup besar dalam membuat pembangunan jasmani dan rohani dalam diri anak-anak Malaysia serta menjadi penyumbang utama mendidik anak bangsa yang berguna.

Adalah wajar untuk mereka yang berminat dan layak menjadi guru membuat permohonan jawatan guru ganti untuk tahun 2023. Permohonan jawatan kosong guru ganti adalah satu berita gembira kepada mereka yang sememangnya mendambakan pekerjaan sebagai seorang guru.

Jawatan Kosong Guru Ganti Bulan Januari Tahun 2023

Mohon Jawatan

Jawatan :

 • Guru MySTEP (Cikgu Ganti)

Agensi :

 • Pejabat Pendidikan Daerah Larut Matang & Selama

Kumpulan :

 • Pengurusan dan Profesional (Cikgu Ganti)

Tempoh Bertugas :

 • Tertakluk kepada kekosongan guru di sekolah

Kadar upah (mengikut output tugas). Kadar bayaran upah ia akan ditentukan melalui hasil kerja yang telah dicapai oleh Guru Ganti MySTEP berpandukan kompleksiti tugas mengikut tahap kelayakan akademik sebagaimana berikut. Kadar bayaran upah adalah untuk tempoh perkhidmatan sebulan termasuk sumbangan KWSP, Socso dan lain-lain yang berkenaan:

 • Ijazah : RM2,000.00
 • Diploma/STPM/STAM: RM1,800.00
 • SPM/SPMV : RM1,600.00

Oleh demikian itu, bagi memenuhi keperluan dan kepentingan sesebuah sekolah, kini telah dibuka untuk permohonan yang boleh dimohon oleh rakyat Malaysia segera yang mungkin dan cepat. Seperti dimaklumkan, bagi permohonan jawatan guru ini adalah ditawarkan jawatan yang diperlukan oleh sesebuah sekolah yang telah menetapkan jawatan yang ditawarkan mengikut kapasiti yang diperlukan sahaja.

Bilakah Tarikh Permohonan Cikgu Ganti Dibuka Dan Ditutup?

Untuk pengetahuan kepada para pemohon, pemohon mestilah cakna akan permohonan jawatan kosong di dibuka dan jawatan kosong di tutup. Bagi permohonan jawatan adalah boleh dibuat dan dimohon secara segera dan perlu membuat permohonan sebelum tarikh tutup iaitu pada 30 Januari 2023 ini.

Apakah Syarat Untuk Kelayakan Permohonan Cikgu Ganti?

Bagi para pemohon yang berminat untuk membuat permohonan, anda boleh merujuk untuk permohonan dengan mengikuti syarat bagi kelayakan permohonan jawatan Cikgu Ganti yang telah ditawarkan. Diminta untuk pemohon merujuk syarat-syarat kelayakan permohonan di bawah:

 1. Pemohon merupakan warganegara Malaysia.
 2. Pemohon adalah sihat tubuh badan.
 3. Berumur antara 18 – 30 tahun (Bukan Siswazah) atau 18 – 55 tahun (Siswazah).
 4. Sekurang-kurangnya Kepujian dalam empat (4) mata pelajaran termasuk
 5. Bahasa Malaysia di peringkat SPM.
 6. Syarat tambahan bagi Guru Ganti Bahasa Arab: Kepujian Bahasa Arab (SPM)/Bahasa Arab Tinggi dan Agama Islam Tinggi/IV Senawi.
 7. Syarat tambahan bagi Guru Ganti Bahasa Cina: Kepujian Bahasa Cina (SPM).
 8. Syarat tambahan bagi Guru Ganti Bahasa Tamil: Kepujian Bahasa Tamil (SPM).

Skop Kerja Cikgu Ganti

 1. Melaksanakan pengajaran dan pembelajaran di bilik darjah seperti guru tetap.
 2. Buku persediaan mengajar dan rekod-rekod pelajar perlu disediakan dan diselia seperti yang dilaksanakan oleh guru yang digantikan.
 3. Terlibat dengan aktiviti Kokurikulum.
 4. Serta lain-lain tugas dan aktiviti yang diarahkan oleh pihak sekolah.

Rujuk cara permohonan dan iklan jawatan kosong lebih terperinci dibawah. Mohon juga jawatan kosong bulan Januari 2023:

 1. Jawatan Kosong UTHM Januari 2023
 2. Permohonan Jawatan Kosong TM Januari 2023
 3. Jawatan Kosong Bernama Januari 2023

Cara Buat Permohonan Jawatan Guru Ganti Tahun 2023

Bagi para pemohon jawatan guru, anda boleh membuat permohonan jawatan dengan ikuti langkah langkah dan cara permohonan yang seperti diiklankan oleh pihak Kementerian Pendidikan Malaysia(KPM). Para pemohon boleh merujuk serta membuat permohonan dengan mengikuti maklumat yang lebih terperinci mengenai syarat dan cara permohonan telah ditetapkan seperti iklan dibawah:

BORANG GURU GANTI 2023

Untuk membuat permohonan, anda boleh merujuk syarat permohonan rasmi jawatan guru ganti untuk memudahkan anda membuat permohonan, seterusnya pemohon boleh merujuk pada cara permohonan dibawah.

Cara Memohon Guru Ganti Tahun 2023

Permohonan Guru Ganti MySTEP boleh dibuat dengan mengisi borang yang boleh didapati di Pejabat Pendidikan Daerah Perak Tengah atau secara muat turun online menerusi pautan portal:

Borang Guru Ganti Online 2023

Adalah untuk semua permohonan perlu disertakan sekeping gambar berukuran pasport, salinan kad pengenalan dan salinan-salinan sijil akademik dan dimuat naik di dalam pautan

Tarikh tutup permohonan: 30 Januari 2023.

Makluman : Hanya calon yang layak sahaja yang akan dipanggil temu duga dari semasa ke semasa bagi tahun 2023 sahaja. Sesiapa yang menghantar melepasi ataupun lewat dari tarikh tutup permohonan tersebut akan ditolak secara langsung.

Oleh yang demikian itu, anda amatlah disarankan segera yang mungkin menghantar borang permohonan jawatan ini bagi mengelakkan kegagalan permohonan dan cakna serta perhatikan  langkah dan syarat yang diminta oleh majikan supaya borang permohonan anda dapat diterima dengan baik.

Guru Ganti Faedah Dan Manfaatnya 

Kelebihan Jadi Guru Ganti

Sememangnya pekerjaan dalam bidang pendidikan dikenali sebagai seorang guru. Guru adalah merupakan mereka yang mencurahkan Dan memberi tunjuk ajar dalam perkara ilmu pelbagai bidang dan subjek kepada murid di sekolah.

Kini baru sahaja dibuka permohonan guru ganti bagi tahun 2023 kepada rakyat Malaysia yang berminat. Untuk pengetahuan semua, menjadi guru ganti adalah merupakan suatu pekerjaan yang murni kerana ia merupakan satu tugas yang diamanahkan untuk mendidik anak-anak menjadi seorang yang berkaliber, memimpin dan bertanggungjawab untuk negara.

Melalui inisiatif kerajaan kini diwujudkan pekerjaan dikenali sebagai guru ganti. Guru ganti adalah merupakan guru yang ditugaskan di sebuah sekolah yang diperlukan bagi mengisi kekosongan tenaga pengajar. Guru ganti mempunyai kelebihan tersendiri dalam bidang pekerjaan kerana ia merupakan kerjaya berupa pendidikan dan sekaligus memberi pengalaman Sebelum menjadi guru tetap di sesebuah sekolah nanti.

Kerajaan telah merangka melalui program Personel Mystep yang merupakan satu skim dibawah pekerjaan penjawat awam yang ditawarkan dan dibuka kepada rakyat Malaysia bagi mengisi kekosongan dalam perkhidmatan awam. Ia adalah merupakan peluang keemasan kepada Malaysia untuk membina kerjaya di dalam sektor kerajaan. Permohonan Jawatan Guru Ganti Bulan Januari Tahun 2023 adalah peluang untuk mereka yang berminat menjadi pendidik.

Akhir Kata

Semoga dengan segala perkongsian serta maklumat dan info yang telah dikongsikan dapat membantu anda sedikit sebanyak untuk buat permohonan ini. Rebutlah peluang keemasan jawatan kosong ini dengan sebaik yang mungkin dan banyakkan berdoa agar direzekikan jawatan kosong guru ganti ini.

Semoga anda dipermudahkan segala urusan dan direzekikan oleh Allah akan jawatan guru ganti ini.

Sir Mohd Afizi
Sir Mohd Afizihttps://www.sistemguruonline.my/
Fulltime Writer at Sistem Guru Online. "There are two days in the year that we can't do anything, yesterday and tomorrow!"

Anda Mungkin Meminati