Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Jawatan Kosong di Jabatan Perdana Menteri Effective Januari 2023

IMG 20230131 102509 257
Jabatan Perdana Menteri

Jawatan Kosong di Jabatan Perdana Menteri . Kini dibuka peluang kerja di Jabatan Perdana Menteri. Kepada rakyat Malaysia yang berminat dan mempunyai kelayakan untuk memohon tawaran yang ditawarkan, sila baca dan fahami dengan teliti kehendak bakal majikan sebelum memohon.

Maklumat Jawatan Kosong di Jabatan Perdana Menteri

Bahagian Kabinet, Perlembagaan dan Perhubungan Antara Kerajaan, Jabatan Perdana
Menteri ingin mempelawa Warganegara Malaysia yang berkelayakan bagi mengisi
segera kekosongan Personel MySTEP seperti berikut :

Apakah Jawatan Yang Ditawarkan?

JAWATAN : Personel MySTEP

Berapa Gaji Yang Ditawarkan?

KADAR UPAH : RM 2,100 sebulan (Ijazah)

 DESKRIPSI TUGAS :

Bertanggungjawab membangun program baru untuk sesuatu sistem gunaan
komputer, memperkembangkan sistem komputer yang sedia ada bagi memenuhi
keperluan semasa, penyediaan dokumentasi sistem, penyelenggaraan sistem dan
memberikan latihan serta bantuan teknikal kepada pihak pengguna. Lain-lain tugas
yang diarahkan dari masa ke semasa.

Apakah Syarat Kelayakan ?

Calon bagi lantikan hendaklah memiliki kelayakan seperti berikut:
a) Warganegara Malaysia;
b) Berumur tidak kurang daripada 18 tahun;
c) Ijazah dalam bidang sains komputer atau teknologi maklumat;
d) Memiliki kemahiran dalam menulis kod aturcara PHP Laravel;
e) Memiliki kemahiran menulis/mengolah kod CSS/ Javascript;
f) Memiliki kemahiran menyelenggara pangkalan data MySQL;
g) Memiliki kemahiran dalam penggunaan aplikasi Microsoft Office dan sistem
sokongan berkaitan;
h) Memiliki kemahiran berfikir secara analitik dan kreatif;
i) Berminat meningkatkan ilmu dan kemahiran diri; dan
j) Bertanggungjawab, memiliki personaliti yang menarik dan berdisiplin.

Bagaimana Cara Untuk Memohon Kerja di Jabatan Perdana Menteri?

6fc54d09 2eeb 4e2b 96c4 8cc20274c492 2
Jabatan Perdana Menteri
 • Kemukakan resume berserta gambar berukuran pasport terkini dan juga salinan kad
  pengenalan, serta sijil tamat pengajian lengkap dengan transkrip ke alamat e-mel
  [email protected].
 • Hanya calon-calon yang layak selepas tapisan sahaja akan dipanggil untuk temu duga.
 • Permohonan yang tidak menerima sebarang jawapan selepas sebulan daripada tarikh tutup iklan adalah dianggap tidak berjaya.
  4. TARIKH TUTUP PERMOHONAN
  Tarikh tutup permohonan adalah pada 14 Februari 2023 (Selasa).

Untuk Info Lebih Lanjut Sila rujuk “Iklan penuh” bagi Jawatan Kosong di  Jabatan Perdana Menteri dibawah:

Baca juga:

8 kerjaya ini adalah peluang terbaik anda untuk mendapatkan pekerjaan pada tahun 2023.

1. Kesihatan Rumah dan Pembantu Penjagaan Diri

Kerjaya ini melonjak sehingga #1 semasa wabak dan telah kekal di sana. Ia mempunyai unjuran volum pengambilan pekerja tertinggi daripada semua kerjaya, mengupah 1,129,900 Pembantu Kesihatan Rumah dan Penjagaan Peribadi baharu dalam tempoh 7 tahun akan datang.
Untuk kerja bertujuan ini, anda akan pergi ke rumah orang, rumah kumpulan dan tetapan lain untuk menyediakan penjagaan harian kepada pesakit. Anda akan memberi ubat dan memeriksa kadar nadi, suhu dan bacaan tekanan darah pesakit.
 
Gaji permulaan ialah kira-kira RM 1500-RM3000 sebulan. Fikirkan tentang bagaimana kerja anda akan membantu orang, menyelamatkan nyawa dan menyertai barisan wira perubatan.
 
Tiada wang pinjaman pelajar diperlukan. Tetapi, jika anda bekerja untuk kesihatan rumah atau agensi hospis yang diperakui, anda mungkin perlu melengkapkan beberapa latihan dan mengasah pensel anda untuk ujian piawai.

2. Tukang masak

Jika anda sudah suka memasak untuk orang, sudah tiba masanya untuk membuat bayaran itu. Bahagian yang terbaik ialah – Tiada Ijazah Kolej Diperlukan!
 
Kebanyakan Chef mempelajari kemahiran mereka melalui pengalaman kerja. Walau bagaimanapun, anda boleh mendapatkan latihan daripada kolej komuniti terpilih, sekolah teknikal, sekolah seni masakan atau kolej 4 tahun.
 
Tugas anda ialah memilih hidangan untuk dihidangkan, mengawasi penyediaan makanan harian dan mengarahkan kakitangan dapur untuk mengendalikan sebarang kebimbangan berkaitan makanan.
Anda boleh bekerja di sekitar makanan sepanjang hari dan memperoleh (secara purata) kira-kira RM4,000 sebulan! Pegang pada impian besar anda untuk mencapainya “masa besar” kerana Chef Gordon Ramsay dilaporkan memperoleh kira-kira $63 juta dolar pada 2019.

3. Penganalisis Jaminan Kualiti Pembangun Perisian

Kerjaya yang berkembang pesat ini membolehkan anda bekerja dari rumah menggunakan komputer riba anda dengan pendapatan RM110,000 setahun.
 
Mungkin sebagai pengguna, anda sentiasa mencari pepijat dalam apl, dan kini anda dibayar untuk membetulkannya. Anda memerlukan ijazah sarjana muda, tetapi anda akan mereka bentuk dan menjalankan ujian perisian untuk mencari masalah dan memastikan dunia cekap.
 
Anda akan terlibat dalam keseluruhan proses mencipta program perisian. Pembangun bermula dengan bertanya kepada pelanggan bagaimana mereka merancang untuk menggunakan perisian untuk mengenal pasti fungsi teras keperluan pengguna.
Anda akan membantu menentukan keperluan keselamatan. Kemudian, anda mereka bentuk program dan bekerjasama rapat dengan pengaturcara , yang menulis kod komputer. Walau bagaimanapun, sesetengah pembangun menulis kod sendiri. Selain itu, anda boleh mengikuti kursus pembangunan perisian dalam talian dan dengan cepat mempelajari beberapa perkataan baharu yang menyeronokkan seperti Java dan Python (yang tiada kaitan dengan kopi atau ular, btw).

4. Pengurus Perkhidmatan Perubatan dan Kesihatan

Mulakan dengan mengambil  ujian penilaian kerjaya untuk membantu anda menentukan sama ada anda mempunyai personaliti kerja yang sesuai untuk profesion ini.
 
Jika anda berbuat demikian, anda akan membantu profesional perubatan menguruskan bahagian perniagaan amalan mereka dan memastikan mereka teratur. Sudah tentu, anda akan sibuk menolak kertas di pejabat perubatan dan mengadakan pertemuan dengan doktor tetapi tidak terlalu sibuk untuk pergi ke bank dan menunaikan cek gaji anda yang besar berjumlah kira-kira RM100,980 setahun!
Walau bagaimanapun, untuk menjadi Pengurus Perkhidmatan Perubatan dan Kesihatan , anda memerlukan sekurang-kurangnya ijazah sarjana muda. Ijazah sarjana adalah perkara biasa dan kadangkala digemari oleh majikan.

5. Pengamal Jururawat

Tidak menghairankan bahawa “kerjaya wira” ini kekal dalam 5 teratas untuk 2023. Anda boleh mengharapkan untuk membawa pulang kira-kira RM111,680 setahun dan diberi penghormatan sebagai orang yang menyelamatkan nyawa.

6. Penjaga Haiwan

Jika anda seorang yang semula jadi dengan makhluk berbulu, rujuk haiwan peliharaan anda sebagai “bayi berbulu”, dan suka berada di sekeliling haiwan sepanjang hari, kerjaya sebagai penjaga haiwan mungkin sesuai. Setiap haiwan yang anda sayangi akan mempunyai keperluan yang berbeza. Tetapi, secara purata, anda boleh menjangkakan untuk membuat kira-kira RM 28,000 setahun dan kebanyakan orang bekerja sendiri.
Tanggungjawab kerja penjaga haiwan mungkin termasuk yang berikut:
 • Memastikan haiwan mempunyai makanan dan air yang mencukupi
 • Menyediakan haiwan itu peluang senaman seperti masa bermain, mendaki, atau berjalan
 • Memastikan ruang kediaman dan sangkar/peti bersih dan sihat
 • Menyimpan log diet, ubat-ubatan dan tingkah laku jika perlu
 • Mandi dan dandanan haiwan

7. Guru Kepakaran Kesihatan

Jika anda suka mengajar orang dewasa, ini mungkin kerjaya yang perlu dipertimbangkan. Gaji purata untuk guru kepakaran kesihatan pendidikan lepas menengah ialah RM102,720.

Majoriti guru kepakaran kesihatan bekerja di kolej atau universiti. Walau bagaimanapun, sesetengah bekerja di hospital perubatan, sekolah perdagangan atau kolej rendah. Bergantung pada bidang yang anda ajar, lesen dan pensijilan tambahan akan diperlukan.

8. Penganalisis Keselamatan Maklumat

Menggunakan gabungan logik dan kreativiti yang cemerlang, anda akan menilai isu keselamatan yang mungkin dihadapi oleh syarikat, membangunkan rancangan pertahanan dan mewujudkan kesedaran syarikat.
 
Dengan menyekat penggodam daripada mendapat akses kepada maklumat dalam talian yang sensitif, anda akan membantu memastikan syarikat mengekalkan keselamatan dalam talian. Anda juga akan dapat melaksanakan perlindungan seperti tembok api dan program penyulitan data.
 
Hackerbusting, tembok api dan penyulitan data untuk memastikan identiti dan maklumat kewangan selamat? Ya, kerja itu keren seperti yang didengar. Oh, dan anda akan memperoleh kira-kira RM100,000 setahun. Sangat, sangat sejuk.
 
Walaupun sesetengah majikan lebih suka pemohon dengan MBA, ijazah sarjana muda dalam sains komputer atau bidang berkaitan melayakkan anda untuk pekerjaan ini, jadi anda tidak semestinya perlu kembali ke sekolah.
Sir Mohd Afizi
Sir Mohd Afizihttps://www.sistemguruonline.my/
Fulltime Writer at Sistem Guru Online. "There are two days in the year that we can't do anything, yesterday and tomorrow!"

Anda Mungkin Meminati