Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Jawatan Kosong SPA Januari 2023

Jawatan Kosong SPA
Jawatan Kosong SPA

Jawatan Kosong SPA. Untuk pengetahuan semua, baru-baru ini telah dibuka permohonan untuk mengisi kekosongan beberapa kekosongan jawatan yang dibuka oleh pihak Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Calon-calon yang mempunyai kelayakan adalah ditawarkan untuk memenuhi kekosongan jawatan tersebut. Bagi mereka yang berminat dan berkelayakan, sila baca maklumat iklan jawatan kosong yang dibuka untuk permohonan seperti di bawah

JJawatan Kosong SPA

Berikut adalah merupakan kekosongan jawatan terkini oleh pihak majikan yang dibuka untuk permohonan:

Apakah Jawatan Yang Ditawarkan?

1. Pegawai Perkhidmatan Pendidikan Gred DG41

2. Penolong Pegawai Hal Ehwal Islam Gred S29

3. Pembantu Hal Ehwal Islam Gred S19

4. Penghantar Notis Gred N11

5. Pembantu Awam Gred H11

6. Pegawai Penyelidik Gred Q41

7. Pegawai Perubatan Gred UD43

8. Pegawai Pergigian Gred UG41.

9. Pegawai Farmasi Gred UF41

10. Pembantu Tadbir (Kewangan

office
Jawatan Kosong SPA

Apakah Syarat Kelayakan?

Secara umumnya, untuk memohon jawatan yang ditawarkan anda hendaklah memenuhi syarat kelayakan (syarat umum) seperti yang berikut

  • Warganegara Malaysia
  • Berumur tidak kurang dari 18 tahun pada tarikh tutup iklan jawatan yang ditawarkan
  •  Mempunyai kelayakan atau kelayakan tertentu dalam bidang yang ditawarkan
  •  Memiliki kemahiran atau pengalaman tertentu dalam bidang yang ditawarkan

Sila rujuk iklan untuk maklumat penuh syarat kelayakan jawatan

Bagaimana Cara Membuat Permohonan?

Bagi anda yang berminat dengan jawatan yang ditawarkan, sila ikuti langkah-langkah yang disediakan seperti berikut:

Permohonan boleh dibuat secara online:

  • Permohonan adalah secara online melalui portal permohonan kerja portal SPA Malaysia di https://www.spa.gov.my
  • Untuk memohon sila daftar masuk (login) atau jika anda belum mendaftar sebagai pencari kerja, sila daftar terlebih dahulu.
  • Sila lengkapkan borang online dengan maklumat yang betul dan pastikan anda memenuhi syarat kelayakan (rujuk iklan) yang diberikan sebelum menghantar permohonan
  • Pastikan anda telah melengkapkan borang permohonan dengan maklumat yang betul dan juga mengikuti syarat yang diberikan sebelum menghantar permohonan

Bilakah Tutup Permohonan?

Tarikh Tutup 15, 21 & 29 Januari 2023

Sila klik dibawah untuk maklumat penuh jawatan kosong

Iklan Penuh Jawatan Kosong

Tips untuk menghadapi peperiksaan dalam talian SPA

Mungkin ada perkara yang anda rasa remeh. Tetapi percaya atau tidak, ia berlaku. Kami berkongsi dengan anda supaya anda boleh mengambil pengajaran.

Link peperiksaan dalam talian

Pautan peperiksaan dalam talian SPA adalah sangat penting. Pautan DeDeriksaan bukan pautan vang sama. Walaupun anda mendaftar bersama, pautan peperiksaan dalam talian anda mungkin berbeza.

Oleh itu, apabila anda menerima maklumat pautan peperiksaan, tandai halaman pautan tersebut. Tanpa pautan itu anda tidak boleh memasuki peperiksaan. Anda akan gagal tanpa mencuba.” Gagal sebelum peperiksaan.”

Baru-baru ini ada calon Perubatan Para yang menghantar e-mel mengatakan dia tidak dapat menyemak pautan peperiksaannya. Oleh itu, dia tidak dapat mendaftar untuk peperiksaan dalam talian.Calon perlu menunggu satu lagi panggilan SPA!

Masuk peperiksaan awal

Peperiksaan dalam talian SPA adalah sama dengan peperiksaan bertulis. Anda harus datang awal supaya anda boleh memastikan sistem peperiksaan anda berfungsi dengan baik.Walaupun terdapat gangguan, anda masih mempunyai masa untuk mengambil inisiatif untuk mengatasi masalah tersebut. Jika anda masuk lewat, anda berada dalam kegelapan.

home office 5114128 640 5
Jawatan Kosong SPA

Pilih lokasi Sever yang paling dekat dengan anda

Apabila anda ingin memasuki peperiksaan, sistem akan bertanya tentang lokasi anda. Ini bertujuan supaya anda boleh mengambil peperiksaan dalam talian dengan pelayan terdekat. Jadi apabila anda log masuk, apabila anda ditanya tentang lokasi, adakah anda tahu apa yang perlu dilakukan?Pastikan anda memilih pelayan yang paling hampir dengan lokasi anda semasa mengambil peperiksaan.

Simpan nombor telefon SPA

Kita mahu yang terbaik! Begitu juga dengan SPA mereka juga mahukan yang terbaik untuk anda! Tetapi kadang-kadang perkara yang tidak dijangka berlaku. Inilah sebabnya mengapa anda perlu menyimpan nombor telefon SPA. Untuk kami mengalami kecemasan yang tidak dijangka, anda boleh meminta sokongan daripada SPA. Apabila anda menyimpan nombor telefon SPA dan memasuki peperiksaan awal, anda masih mempunyai masa untuk melakukan sesuatu.

Kerja kosong lain:

Jawab secepat mungkin

Setiap bahagian peperiksaan mempunyai tempoh jawapan tertentu. Anda mesti menjawab secepat mungkin. Jika ada soalan yang anda tidak tahu, langkau soalan itu dahulu! Secara purata, anda mempunyai kurang daripada 1 minit untuk menjawab setiap soalan.

Pastikan talian internet stabil

Internet mesti sangat penting.Pastikan sambungan internet anda stabil. Semak pakej data anda dan pastikan ia lebih daripada mencukupi! Jangan biarkan internet tiba-tiba terputus ketika anda sibuk menjawab soalan peperiksaan.

Kalau kena pinjam guna internet jiran terdekat, pinjam. Tetapi anda perlu meminta kebenaran mereka terlebih dahulu. Hanya berkat! Jika anda adalah adik beradik yang sedang memuat turun, minta kerjasama mereka untuk “menjeda” aktiviti muat turun mereka buat seketika.

Peka Dengan Pengumuman SPA

Diharapkan supaya anda peka dengan sebarang pengumuman SPA.

Kadangkala, anda diminta untuk mengulang semula peperiksaan online SPA yang anda telah ambil. Lebih-lebih lagi jika ramai calon membuat aduan yang mereka mengalami masalah teknikal kepada SPA.- kredit web ebookkerjaya

Latar Belakang SPA

Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia telah ditubuhkan pada 31 Ogos 1957, iaitu bersamaan dengan hari Kemerdekaan Tanah Melayu pada ketika itu. Pada awalnya, semasa penjajahan Inggeris, Perkhidmatan Awam Negeri-Negeri Tanah Bersekutu Melayu ketika itu di bawah pentadbiran Inggeris. Kemerdekaan Tanah Melayu pada 31 Ogos 1957 telah dengan sendirinya membentuk pemerintahan baru Persekutuan Tanah Melayu yang merdeka dan berdaulat. Secara Rasmi, Suruhanjaya Perkhidmatan Awam telah dibentuk sebagaimana termaktub dalam Perkara 144(1) Perlembagaan Persekutuan

Perkara 144(1) Perlembagaan Persekutuan:- “Tertakluk kepada peruntukan mana-mana undang-undang yang ada dan kepada peruntukan Perlembagaan ini, maka adalah menjadi kewajipan sesuatu Suruhanjaya yang dimaksudkan oleh Bahagian ini melantik, mengesahkan, memasukkan ke dalam perjawatan tetap atau perjawatan berpencen, menaikkan pangkat menukar dan menjalankan kawalan tatatertib ke atas anggota-anggota bagi perkhidmatan-perkhidmatan yang diliputi oleh bidang kuasanya.”

Fungsi SPA

job 4131482 640 5
Jawatan Kosong SPA

Fungsi Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia di bawah Perkara 144(1) Perlembagaan Persekutuan, Fungsi-Fungsi Suruhanjaya adalah meliputi perkara-perkara berikut:-

1. MELANTIK

2. MENGESAHKAN DALAM PERKHIDMATAN

3. KEMASUKAN KE DALAM JAWATAN BERPENCEN

4. MENAIKKAN PANGKAT

5. MENUKAR

6. MENJALANKAN KAWALAN TATATERTIB

Perkara 144(1) Perlembagaan Persekutuan:- “Tertakluk kepada peruntukan mana-mana undang-undang yang ada dan kepada peruntukan Perlembagaan ini, maka adalah menjadi kewajipan sesuatu Suruhanjaya yang dimaksudkan oleh Bahagian ini melantik, mengesahkan, memasukkan ke dalam perjawatan tetap atau perjawatan berpencen, menaikkan pangkat, menukar dan menjalankan kawalan tatatertib ke atas anggota-anggota bagi perkhidmatan-perkhidmatan

Perkara 144(1) Perlembagaan Persekutuan:- “Tertakluk kepada peruntukan mana-mana undang-undang yang ada dan kepada peruntukan Perlembagaan ini, maka adalah menjadi kewajipan sesuatu Suruhanjaya yang dimaksudkan oleh Bahagian ini melantik, mengesahkan, memasukkan ke dalam perjawatan tetap atau perjawatan berpencen, menaikkan pangkat, menukar dan menjalankan kawalan tatatertib ke atas anggota-anggota bagi perkhidmatan-perkhidmatan yang diliputi oleh bidang kuasanya.”

“Merancang sebelum berjaya”

Kami ucapkan lepada semua yang bakal mengisi kekosongan Jawatan Kosong Perkhidmatan Awam Malaysia SPA Januari 2023 agar dipermudahkan segala urusan dan berjaya didalam peperiksaan dan temuduga yang akan dihadapi nanti.

Sir Mohd Afizi
Sir Mohd Afizihttps://www.sistemguruonline.my/
Fulltime Writer at Sistem Guru Online. "There are two days in the year that we can't do anything, yesterday and tomorrow!"

Anda Mungkin Meminati