Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Jawatan Kosong BERNAMA Januari 2023

Jawatan Kosong bernama januari 2023
Jawatan Kosong BERNAMA

Jawatan Kosong BERNAMA Januari 2023. Terkini, Malaysian National News Agency (BERNAMA) telah membuka peluang untuk anda yang berminat bagi mengisi kekosongan di agensi mereka. Jawatan ini terbuka khas bagi mereka yang berkelayakan, khususnya untuk warganegara Malaysia.

Oleh itu kepada mereka yang berminat, anda bolehlah membuat semakan syarat-syarat, maklumat serta cara permohonan di bawah untuk memohon jawatan yang ditawarkan:-

Jawatan Kosong BERNAMA Januari 2023

Apakah Jawatan Yang Ditawarkan?

Pegawai Berita

Berapa Gaji/Elaun Yang Ditawarkan? 

MYR 2,080 – MYR 4,160/per-month

Apakah Syarat-syarat Kelayakan?

Warganegara Malaysia

  • Berumur 18 tahun dan ke atas
  • Mempunyai kelayakan yang diiktiraf oleh kerajaan Malaysia
  • Menepati syarat-syarat akademik minimum yang telah ditetapkan oleh Malaysian National News Agency (BERNAMA)
  • Berpenampilan yang Kemas
  • Profesional dalam menjalankan kerja , punyai semangat berpasukan

Bagaimana Cara Memohon Jawatan Tersebut?

  • Permohonan hendaklah dibuat secara atas talian (online) laman web JOBSTREET
  • Calon yang berjaya dan melepasi saringan/pemilihan akan dihubungi melalui e-mel bagi makluman tarikh temu duga serta penyediaan dokumen sokongan.
  • Sila pastikan alamat e-mel masih aktif dan boleh digunakan.

Untuk maklumat lanjut sila klik “iklan penuh” dibawah:

IKLAN PENUH

Bilakah Tarikh Tutup Permohonan

28 Februari 2023

INFO TAMBAHAN

Hanya calon-calon yang telah disenarai pendek untuk temuduga sahaja yang akan dihubungi. Mereka yang tidak dihubungi dianggap tidak berjaya.

Jawatan kosong lain:

Bagaimana cara lulus temuduga?

Temu duga adalah salah satu peringkat pemilihan yang paling penting untuk pekerjaan atau magang. Pada temu duga, kedua-dua calon dan penemuduga mengenal pasti minat bersama dan mendapatkan jawapan kepada soalan. Semasa temu duga, majikan menilai kelayakan anda, tahap motivasi, dan sama ada anda memahami apa yang anda ingin perolehi daripada jawatan ini. Mempertimbangkan temuduga dari segi faedah untuk calon, maka mereka memberi anda peluang untuk menilai syarikat, kesesuaiannya dengan jangkaan dan matlamat anda. Selain itu, temu duga sentiasa merupakan peluang yang baik untuk meningkatkan kemahiran pembentangan diri, yang amat penting dalam dunia moden.

Untuk lulus temu duga, anda perlu bersedia dengan baik, supaya terdapat sedikit soalan yang tidak dijangka daripada perekrut yang mungkin. Petua kami akan membantu anda dengan itu.

LANGKAH 1: Mulakan dengan menyelidik syarikat dan penemuduga anda

Memahami spesifikasi syarikat yang anda mohon boleh membantu anda lulus temu duga dengan yakin. Anda akan dapat menganggarkan bagaimana pengalaman anda berkorelasi dengan maklumat yang diterbitkan oleh syarikat di tapak web dan dalam rangkaian sosial dan apa sebenarnya dalam pengalaman anda menjadikan anda sangat sesuai untuk kekosongan itu.

LANGKAH 2: Amalkan jawapan anda kepada soalan temuduga biasa

Sediakan jawapan anda kepada soalan biasa: “Beritahu saya tentang diri anda, dan mengapa anda berminat dengan peranan ini dengan syarikat kami?” Ideanya ialah untuk menyampaikan dengan cepat siapa anda dan nilai yang akan anda bawa kepada syarikat dan peranannya—ia adalah padang lif peribadi anda.

interview 2211354 640 3
Jawatan Kosong BERNAMA

LANGKAH 3: Baca semula huraian kerja

Kami mengesyorkan anda juga membiasakan diri dengan huraian kerja terlebih dahulu dan menyerlahkan keperluan utama untuk calon. Fikirkan tentang pengalaman masa lalu atau semasa anda yang memenuhi keperluan ini.

LANGKAH 4: Bersedia dengan contoh kerja anda

Semasa temuduga, anda akan ditanya tentang tugas khusus yang telah anda lakukan sebelum ini. Bersedia untuk memberikan contoh kes khusus yang sepadan dengan tugas untuk kekosongan yang dipersoalkan. Sebagai contoh, anda mungkin diminta untuk berkongsi pengalaman kerja berpasukan anda. Fikirkan tentang situasi tertentu dan ceritakan secara ringkas tetapi secara bermaklumat. Bersedialah bahawa perekrut boleh bertanya soalan penjelasan tentang kes ini, jadi anda harus biasa dengannya. Oleh itu, perekrut menilai tingkah laku anda dalam situasi yang diterangkan dan “memindahkan”nya untuk bekerja di syarikat.

laptop 820274 640 5
Jawatan Kosong BERNAMA

LANGKAH 5: Rancang laluan anda

Adalah sangat penting untuk berada di temu duga tepat pada masanya, jadi kami mengesyorkan anda untuk mengira masa perjalanan lebih awal dan, jika ini adalah tempat yang sama sekali baru untuk anda, anda boleh pergi ke sana sekali dan mengkaji laluan terlebih dahulu supaya anda akan pasti tidak lewat pada hari temuduga.

LANGKAH 6: Berpakaian untuk kejayaan temu duga

Tanggapan pertama yang anda buat terhadap bakal majikan boleh membuat perbezaan besar dalam hasil temu duga kerja anda. Oleh itu, adalah penting untuk melihat mengikut kod pakaian syarikat. Walau bagaimanapun, gaya klasik (baju, seluar, kasut) akan sentiasa kelihatan lebih baik daripada yang tidak formal (baju peluh, seluar jeans, kasut).

LANGKAH 7: Gunakan kaedah STAR dalam menjawab soalan

Bersedia untuk ditanya tentang masa lalu apabila anda menggunakan kemahiran tertentu dan gunakan kaedah STAR untuk bercerita dengan Situasi, Tugas, Tindakan dan Hasil yang jelas.

LANGKAH 9: Kuasa gerak isyarat

Lengan bersilang boleh kelihatan defensif dan tidak sopan. Cuba fokus dan yakin, yang akan memberi kesan positif kepada penemuduga anda.

LANGKAH 8: Sediakan soalan pintar untuk penemuduga anda

Temu bual adalah jalan dua hala. Majikan mengharapkan anda bertanya soalan: mereka ingin tahu bahawa anda sedang memikirkan secara serius tentang bagaimana rasanya bekerja di sana. Berikut ialah beberapa soalan yang anda mungkin ingin pertimbangkan untuk bertanya kepada penemuduga anda:

LANGKAH 9: Kuasa gerak isyarat

Lengan bersilang boleh kelihatan defensif dan tidak sopan. Cuba fokus dan yakin, yang akan memberi kesan positif kepada penemuduga anda.

LANGKAH 10: Bersikap positif dan mesra

Senyum. Anda tidak sepatutnya bercakap tentang pengalaman dengan cara yang negatif, walaupun ia berlaku pada masa lalu. Jika perekrut bertanya kepada anda tentang perkara ini, maka bincangkannya senetral mungkin dan tekankan pelajaran berguna yang boleh anda pelajari daripada situasi ini.

LANGKAH 11: Cuba atasi tekanan

Cuba jangan fokus pada pemikiran negatif. Anda boleh bayangkan bahawa orang yang anda kenali duduk di hadapan anda dan bukannya perekrut dan anda membentangkan pengalaman anda kepadanya. Ini akan membantu anda berasa lebih selesa dan yakin.

Latar Belakang Bernama

Agensi Berita Nasional Malaysia, ialah sebuah agensi berita kerajaan Malaysia. Ia merupakan badan autonomi di bawah Kementerian Komunikasi dan Multimedia . Ia telah diwujudkan oleh Akta Parlimen pada tahun 1967 dan mula beroperasi pada 20 Mei 1968.

BERNAMA beroperasi dari ibu pejabatnya di Wisma Bernama , di luar Jalan Tun Razak berhampiran Perpustakaan Negara , Kuala Lumpur . Ia mempunyai cawangan di setiap negeri di Malaysia. Ia juga mempunyai koresponden di Jakarta , Singapura dan Bangkok dan juga penguatnya di Washington, DC , New York City , Australia dan London. Kebanyakan media berita di Malaysia dan Singapura serta agensi berita antarabangsa melanggan BERNAMA.

Bernama mula melaporkan menggunakan medium audio-visual dengan pembukaan bahagian audio-visualnya pada September 1998. Ia juga mempunyai saluran radio dan televisyen sendiri. Bernama Radio ialah stesen radio berita dan ceramah 24 jam yang disiarkan di kawasan Kuala Lumpur dan Lembah Klang pada 93.9 FM, serta di Kuching , Kota Kinabalu , Johor Bahru dan Singapura pada frekuensi yang berbeza. Bernama TV ialah saluran yang menawarkan berita dalam bahasa Melayu , Inggeris , Cina dan Tamildi Saluran 502 dan Saluran 631 Astro dan Unifi TV, masing-masing.

“Semoga dipermudahkan segala urusan Calon”

Admin ingin mengucapkan semoga calon yang membuat permohonan untuk mengisi kekosongan Jawatan Kosong BERNAMA Januari 2023 agar dipermudahkan segala urusan permohonan atau pohon semasa sesi temuduga nanti.

Sir Mohd Afizi
Sir Mohd Afizihttps://www.sistemguruonline.my/
Fulltime Writer at Sistem Guru Online. "There are two days in the year that we can't do anything, yesterday and tomorrow!"

Anda Mungkin Meminati