Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Jawatan Kosong KWSP Januari 2023

Jawatan Kosong KWSP Januari 2023
Jawatan Kosong KWSP Januari 2023

Jawatan Kosong KWSP Januari 2023. Terkini, Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) Jawatan Kosong 2023 telah membuka peluang kepada rakyat Malaysia yang berminat untuk memohon tawaran yang ditawarkan. Mohon untuk baca dan fahami dengan teliti kehendak bakal majikan sebelum membuat permohonan.

Jawatan yang ditawarkan oleh KWSP ini adalah terbuka kepada seluruh warganegara Malaysia yang berminat dan mempunyai kelayakan didalam bidang yang disenaraikan pada rajah diatas. Sila pastikan anda baca syarat yang dikehendaki dengan teliti sebelum memohon jawatan tersebut.

Cara Membuat Permohonan Jawatan Kosong KWSP Januari 2023

Nama Majikan

 • Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP)

Bilakah Tarikh Tutup Permohonan?

 • Tarikh Tutup : 11 Februari 2023

Apakah Jawatan Yang Ditawarkan?

 • Head of Industrial Relations

Dapatkan Iklan / Borang Permohonan di Berikut

1. Kepada calon yang berminat, calon hendaklah menghantar maklumat permohonan secara lengkap merangkumi resume rasmi anda disertakan pengalaman bekerja yang lepas (jika perlu).
2. Syarat dan terma bagi permohonan ini perlu dirujuk di laman web pengambilan jawatan jobstreet (halaman penuh pengiklanan jawatan).
3. Calon juga hendaklah menghantar resume yang lengkap pada link d bawah.Sila Lihat
 
 

Keperluan & Kelayakan Memohon

Sekiranya calon merupakan individu yang berkelayakan dengan kelulusan Ijazah, Diploma, Sijil Persekolahan (PMR, SPM, STPM, “A” Level, Pra-Universiti) atau Kelayakan Professional yang diiktiraf oleh Kementerian Pendidikan Malaysia, anda adalah di pelawa bagi mengisi kekosongan jawatan di atas. (Sila rujuk iklan dan syarat kelayakan di bawah terlebih dahulu)

Selain itu calon memiliki kelebihan sekiranya mempunyai ciri-ciri berikut :

 1. Mempunyai perwatakan menarik dan Kemas
 2. Berpengetahuan  am
 3. Mempunyai ciri kepimpinan dan lain-lain (rujuk kelayakan permohonan pada iklan)

Kelebihan :

 1. Gaji dengan pelbagai imbuhan menarik
 2. Cuti Tahunan
 3. Cuti Sakit dan lain-lain (rujuk iklan permohonan kerja kosong di bawah)

Bagaimana Cara Untuk Memohon ?

Permohonan kerja kosong yang dibuka tersebut boleh dibuat secara online. Pemohon hendaklah ikuti arahan seperti di bawah.
 • Klik pada pautan “Apply Sini” di atas dan rujuk pada maklumat permohonan, syarat dan tarikh tutup permohonan jawatan tersebut.
 • Untuk permohonan kali pertama, pemohon hendaklah mendaftar terlebih dahulu sebelum melakukan pengisian maklumat yang diperlukan oleh sistem.
 • Dinasihatkan buat pemohon untuk membuat kemaskini maklumat-maklumat terkini yang diperlukan di dalam sistem ini.
 • Calon yang disenaraikan pendek akan dipanggil temuduga.
Baca juga:

10 Soalan Yang Biasa Ditanya SemasaTemuduga Kerja Dan Cara Menjawabnya

1. Bolehkah anda memberitahu saya tentang diri anda dan menerangkan latar belakang anda secara ringkas?

Penemuduga suka mendengar cerita tentang calon. Pastikan cerita anda mempunyai permulaan yang hebat, pertengahan yang memukau, dan penghujung yang menjadikan penemuduga akar untuk anda memenangi pekerjaan itu.

Bercakap tentang insiden yang berkaitan yang membuatkan anda berminat dengan profesion yang anda ceburi dan buat susulan dengan membincangkan pendidikan anda. Dalam cerita itu, jalin bersama bagaimana latihan akademik anda dan minat anda terhadap subjek atau industri yang dikhususkan oleh syarikat, digabungkan dengan pengalaman kerja anda, menjadikan anda sangat sesuai untuk pekerjaan itu. Jika anda telah menguruskan projek yang kompleks atau mengusahakan reka bentuk yang menarik dan luar biasa, nyatakan.

2. Dari mana anda mendengar tentang jawatan ini?

Majikan ingin tahu sama ada anda sedang mencari syarikat mereka secara aktif, mendengar tentang peranan daripada perekrut, atau disyorkan ke jawatan itu oleh pekerja semasa. Ringkasnya, mereka ingin tahu bagaimana anda sampai kepada mereka.

job 5382501 640
Jawatan Kosong KWSP Januari 2023

Jika seseorang mengesyorkan anda untuk jawatan itu, pastikan anda menyebut nama mereka. Jangan anggap penemuduga sudah tahu tentang rujukan tersebut. Anda mungkin juga ingin membuat susulan dengan cara anda mengenali orang yang merujuk anda. Sebagai contoh, jika anda dan Steve (yang mengesyorkan anda) bekerja bersama sebelum ini, atau jika anda bertemu dengannya sambil minum kopi di acara rangkaian, nyatakan ia untuk memberikan anda sedikit kredibiliti. Jika Steve bekerja di syarikat itu dan mencadangkan anda memohon pekerjaan itu, terangkan sebab dia fikir anda adalah yang paling sesuai.

Jika anda mencari sendiri peranan itu, jelaskan perkara yang menarik perhatian anda — mata bonus tambahan jika anda boleh menyelaraskan nilai anda dengan syarikat dan misi mereka. Anda ingin meyakinkan pengurus pengambilan pekerja bahawa anda memilih syarikat mereka, berbanding semua syarikat lain, atas beberapa sebab tertentu.

Akhir sekali, jika anda direkrut, jelaskan mengapa anda mengambil umpan. Adakah peranan ini kelihatan sesuai? Adakah ia sejajar dengan hala tuju yang anda ingin ambil dalam kerjaya anda? Walaupun anda tidak biasa dengan organisasi sebelum direkrut, bersemangat tentang perkara yang telah anda pelajari dan jujur ​​tentang sebab anda berminat untuk meneruskan proses tersebut.

3. Apakah jenis persekitaran kerja yang anda suka?

Pastikan anda membuat kerja rumah anda mengenai organisasi dan budayanya sebelum temu duga. Penyelidikan anda akan menyelamatkan anda di sini. Persekitaran pilihan anda harus sejajar rapat dengan budaya tempat kerja syarikat (dan jika tidak, ia mungkin tidak sesuai untuk anda). Sebagai contoh, anda mungkin mendapati di tapak web syarikat bahawa mereka mempunyai struktur organisasi yang rata atau mereka mengutamakan kerjasama dan autonomi. Itulah kata kunci yang boleh anda sebutkan dalam jawapan anda kepada soalan ini.

interview 2211354 640 2
Jawatan Kosong KWSP Januari 2023

Jika penemuduga memberitahu anda sesuatu tentang syarikat yang anda tidak temui dalam penyelidikan anda, seperti, “Budaya kami kelihatan seperti butang dari luar, tetapi sebenarnya, ia adalah komuniti yang sangat santai dengan sedikit persaingan di kalangan pekerja,” cuba huraikan pengalaman yang anda alami yang sesuai dengan itu. Matlamat anda adalah untuk berkongsi cara etika kerja anda sepadan dengan etika organisasi.

4. Bagaimanakah anda menangani tekanan atau situasi tertekan?

Majikan ingin tahu: Adakah anda menahan kubu atau runtuh di bawah tekanan? Mereka ingin memastikan bahawa anda tidak akan mengalami krisis apabila tekanan menjadi sengit dan tarikh akhir semakin hampir. Keupayaan untuk bertenang di bawah tekanan adalah bakat yang sangat dihargai.

Kongsi contoh apabila anda tetap tenang walaupun mengalami kegawatan. Jika itu kemahiran yang anda sedang kembangkan, akui dan sertakan langkah yang anda ambil untuk bertindak balas dengan lebih baik kepada tekanan pada masa hadapan. Sebagai contoh, anda boleh menunjukkan bahawa anda telah memulakan amalan kesedaran untuk membantu anda menangani tekanan dengan lebih baik.

5. Adakah anda lebih suka bekerja secara berdikari atau secara berpasukan?

Jawapan anda harus dimaklumkan oleh penyelidikan yang telah anda lakukan tentang budaya syarikat dan pekerjaan yang dipersoalkan. Walau bagaimanapun, anda harus menjangkakan bahawa kebanyakan persekitaran kerja akan mempunyai beberapa aspek pasukan.

job 3790033 640 1
Jawatan Kosong KWSP Januari 2023

Banyak jawatan memerlukan anda bekerja secara kolaboratif dengan orang lain setiap hari, manakala beberapa peranan memerlukan anda bekerja sendiri. Apabila anda menjawab soalan ini, serlahkan ciri-ciri terbaik keperibadian anda dan bagaimana ia sesuai dengan keperluan pekerjaan. Ia juga boleh menjadi kepentingan anda untuk menjawab soalan ini dengan menyerlahkan kelebihan dan kekurangan kedua-dua situasi.

6. Apabila anda mengimbangi berbilang projek, bagaimanakah anda memastikan diri anda teratur?

Majikan ingin memahami cara anda menggunakan masa dan tenaga anda untuk kekal produktif dan cekap. Mereka juga ingin memahami sama ada anda mempunyai sistem anda sendiri untuk meneruskan kerja di luar jadual dan rancangan aliran kerja syarikat. Pastikan anda menekankan bahawa anda mematuhi tarikh akhir dan mengambilnya dengan serius.

Bincangkan contoh tertentu apabila anda berada di landasan yang betul. Bercakap tentang kepentingan dan kesegeraan projek yang anda sedang kerjakan dan cara anda memperuntukkan masa anda dengan sewajarnya. Terangkan bagaimana anda kekal teratur dan fokus pada kerja di hadapan anda.

7. Apakah yang anda lakukan pada tahun lepas untuk meningkatkan pengetahuan anda?

home office 593383 640 3
Jawatan Kosong KWSP Januari 2023

Soalan ini mungkin timbul akibat pandemik. Majikan ingin mengetahui cara orang menggunakan masa mereka secara berbeza. Ketahui bahawa anda tidak perlu berasa takut untuk menjawab soalan ini jika anda tidak meluangkan masa anda untuk mempelajari kemahiran atau mengikuti kursus. Kita belajar dari mana-mana pengalaman yang kita ada.

Jika anda meluangkan masa untuk mengasah kemahiran profesional anda, anda mungkin mengatakan perkara berikut.

8. Apakah jangkaan gaji anda?

Sebelum anda masuk untuk temu duga pertama anda, anda sepatutnya sudah tahu berapa gaji untuk jawatan yang anda mohon. Semak tapak web seperti Glassdoor, Fishbowl atau Vault.com untuk mendapatkan maklumat gaji. Anda juga boleh bertanya kepada orang dalam bidang dengan menghubungi komuniti anda di LinkedIn.

Majikan akan sentiasa bertanya soalan ini kerana setiap jawatan dianggarkan, dan mereka mahu memastikan jangkaan anda konsisten dengan belanjawan tersebut sebelum bergerak ke hadapan.

Ingat bahawa selalunya lebih baik untuk membincangkan julat gaji daripada nombor tertentu semasa temu duga dan meninggalkan ruang untuk rundingan. Ia juga lebih baik untuk tersilap berhati-hati dan memetik nombor yang lebih tinggi sedikit kerana lebih mudah untuk berunding ke bawah daripada ke atas. Sebagai peraturan umum, saya menasihatkan supaya tidak mengemukakan soalan tentang gaji sehingga penemuduga anda melakukannya atau mengemukakannya terlalu awal dalam proses.

hipster 1280546 640 1
Jawatan Kosong KWSP Januari 2023

9. Adakah anda memohon pekerjaan lain?

Penemuduga ingin mengetahui sama ada anda benar-benar berminat dengan jawatan ini atau jika ia hanya salah satu daripada banyak pilihan anda. Mudah sahaja, mereka ingin tahu sama ada anda pilihan utama mereka. Kejujuran adalah dasar yang terbaik. Jika anda memohon pekerjaan lain, nyatakan. Anda tidak perlu menyatakan tempat anda memohon melainkan anda mempunyai tawaran lain. Tetapi mereka mungkin ingin tahu di mana anda berada dalam proses pengambilan pekerja dengan syarikat lain. Anda juga boleh menyebut bahawa anda sedang mencari tawaran secara aktif jika penemuduga anda bertanya.

10. Dari resume anda nampaknya anda mengambil satu tahun jurang. Adakah anda ingin memberitahu kami mengapa demikian?

Tahun jurang lebih popular dalam sesetengah budaya berbanding yang lain. Dalam sesetengah profesion, tahun jurang mungkin mempunyai konotasi negatif (industri bergerak terlalu pantas dan anda tidak terkini).

Beritahu penemuduga anda bahawa tahun jurang anda bukan tentang menangguhkan peralihan anda dari zaman kanak-kanak ke dewasa, tetapi ia menambah nilai kepada profesional yang yakin anda telah menjadi. Berdasarkan bahagian dunia yang anda berada dan betapa biasa perkara ini, majikan berkemungkinan ingin mendengar cerita tentang perkara yang anda lakukan dan bagaimana pengalaman anda telah memberi manfaat dan menyediakan anda untuk peranan ini.

Berikan penjelasan ringkas tentang sebab anda memutuskan untuk meneruskan tahun jurang, kemudian fokus pada apa yang terhasil daripadanya yang membuat perubahan positif untuk masa depan anda.

Semoga dipermudahkan kepada calon

Kepada sesiapa yang membuat Permohonan Jawatan Kosong Kwsp Januari 2023 agar dipermudahkan segala urusan anda semasa membuat permohonan Dan semasa sesi temuduga.

Sir Mohd Afizi
Sir Mohd Afizihttps://www.sistemguruonline.my/
Fulltime Writer at Sistem Guru Online. "There are two days in the year that we can't do anything, yesterday and tomorrow!"

Anda Mungkin Meminati