Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Pengambilan Jawatan Di Jabatan Bomba & Penyelamat Malaysia (JBPM) Januari 2023

Pengambilan Jawatan Di Jabatan Bomba & Penyelamat Malaysia (JBPM)
Pengambilan Jawatan Di Jabatan Bomba

Pengambilan Jawatan Di Jabatan Bomba & Penyelamat Malaysia (JBPM). Baru sahaja telah dibuka  jawatan kosong kepada rakyat Malaysia. Permohonan kini boleh dimohon di laman rasmi jawatan kosong. Untuk makluman, jawatan-jawatan kosong telah banyak dibuka untuk rakyat Malaysia.

Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia, juga dikenali sebagai Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM), ialah sebuah agensi kerajaan yang bertanggungjawab menyediakan perkhidmatan memadam kebakaran dan menyelamat di Malaysia. Tanggungjawabnya termasuk bertindak balas terhadap kebakaran, bencana alam dan kecemasan lain, serta mendidik orang ramai tentang keselamatan kebakaran dan mencegah kebakaran melalui pemeriksaan dan penguatkuasaan kod kebakaran. JBPM juga menyediakan perkhidmatan lain seperti ambulans, menyelamat dan pengendalian bahan berbahaya. Mereka juga bertanggungjawab ke atas keselamatan bangunan awam dan persendirian, serta tapak perindustrian dan komersial.

Ia adalah merupakan peluang kepada anda untuk menjadi sebahagian daripada jabatan yang disegani dalam negara Malaysia. Untuk ketahui cara permohonan dan maklumat lanjut anda boleh ikuti di bawah.

Pengambilan Jawatan Di Jabatan Bomba & Penyelamat Malaysia (JBPM)

jabatan bomba dan penyelamat malaysia logo 6AD04FA2C0 seeklogo.comJawatan Kosong Yang Ditawarkan

Perhatian kepada mereka yang berminat untuk membuat permohonan jawatan kosong bagi tahun 2023 adalah diminta kepada anda untuk peka akan maklumat dan iklan yang telah dibuka kepada rakyat Malaysia. Adalah iklan yang dirujuk adalah merupakan yang dikeluarkan semasa oleh majikan. Permohonan jawatan kosong juga adalah dirujuk mengikut kelayakan akademik sesuai dengan pengukuran oleh Menteri sumber manusia.

Maklumat Jawatan Kosong

Jawatan:

 • PERSONEL MYSTEP GRED 19

Lokasi :

 • Putrajaya

Taraf :

 • Kontrak/Tetap

Seperti yang dimaklumkan maklumat yang disenaraikan di atas adalah merupakan dirujuk daripada iklan rasmi pihak jabatan bomba yang telah mengeluarkan iklan bertujuan rakyat Malaysia membuat permohonan jawatan kosong yang perlu diisi dengan kadar segera. Segala maklumat yang dipaparkan adalah berdasarkan iklan rasmi daripada pihak majikan yang telah menetapkan syarat kelayakan dan ciri kriteria yang diperlukan dalam permohonan jawatan kerja.

Bilakah Permohonan Dibuka Dan Ditutup?

Kepada anda yang berminat dalam membuat permohonan jawatan kosong adalah perlu untuk anda mengetahui bilakah tarikh permohonan dibuka dan bilakah tarikh permohonan akan ditutup. Untuk mengelakkan sebarang masalah atau kemungkinan yang akan menyukarkan permohonan anda anda boleh membuat permohonan segera sebelum ditutup yang diumumkan oleh pihak jabatan bomba.

attitude 2473875 640 2
Pengambilan Jawatan Di Jabatan Bomba

Apakah Syarat Bagi Kelayakan Permohonan?

Jawatan kosong adalah dirujuk mengikut ciri dan syarat kelayakan bagi permohonan jawatan kosong yang telah dibuka khusus kepada rakyat Malaysia mengikut penetapan syarat umum untuk bekerja di dalam negara Malaysia. Pemohon perlu cakna dan peka akan syarat kelayakan yang telah disenaraikan seperti di bawah:

 1.  Merupakan Warganegara Malaysia
 2. Merupakan mereka yang berumur 18 tahun keatas
 3. Mempunyai kelayakan Akademik yang setaraf dalam permohonan kerja.

Setelah melihat syarat kelayakan yang telah ditetapkan para pemohon boleh terus nya merujuk maklumat lanjut berkenaan jawatan kosong yang telah dibuka sekarang.

Mohon juga jawatan kosong:

Permohonan Jawatan Kosong Di Jabatan Bomba Bulan Januari 2023

Untuk makluman kepada semua rakyat Malaysia yang berminat dalam membuat permohonan jawatan kosong yang telah dibuka pada bulan Januari tahun 2023, anda dikehendaki untuk menyemak terlebih dahulu mengenai senarai dan iklan yang telah dibukakan kepada rakyat Malaysia agar permohonan anda adalah secara sah dan menepati dengan kelayakan yang diperlukan dalam membuat permohonan. Para pemohon juga perlu cakna akan Tarikh tutup yang diumumkan dalam membuat permohonan jawatan kosong untuk mengelakkan anda gagal dalam permohonan. Terlebih dahulu rujuk iklan dan cara permohonan yang telah dikemukakan oleh pihak majikan di bawah :

Iklan Jawatan Kosong Jabatan Bomba Tahun 2023

Untuk para pemohon dalam urusan membuat permohonan jawatan kosong adalah diingatkan untuk para pemohon mengikuti dan menyediakan seperti berikut:

 1. Resume yang lengkap
 2. Maklumat peribadi yang lengkap
 3. Dokumen yang penting

Seterusnya untuk urusan permohonan jawatan kosong adalah diminta untuk para pemohon merujuk cara permohonan yang telah ditetapkan seperti yang diiklankan oleh pihak jabatan bomba selaku majikan.

Cara Permohonan Jawatan Kosong Di Jabatan Bomba

Kepada calon yang berminat hendaklah mengemukakan:

 • Resume terkini berserta gambar berukuran passport,
 • Salinan kad pengenalan dan
 • Salinan sijil akademik melalui email [email protected].

Untuk keterangan lanjut, sila hubungi Puan Abby di talian 013-4808856. Segala permasalahan atau persoalan yang timbul para pemohon boleh hubungi talian seperti dinyatakan.

dairy 1986532 640
Pengambilan Jawatan Di Jabatan Bomba

Kerjaya Di Jabatan Bomba & Penyelamat Malaysia (JBPM)

Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) adalah organisasi kerajaan yang bertanggungjawab untuk menyediakan perkhidmatan penyelamatan dan pemadam kebakaran di negara ini. Kerjaya di JBPM boleh dibahagikan kepada beberapa kategori, seperti jurutera, pegawai penyelamat, pegawai pemadam kebakaran, dan pegawai sokongan. Kemasukan ke JBPM biasanya melalui proses temuduga dan ujian fizikal, serta melalui program latihan yang ditawarkan oleh JBPM sendiri. Oleh itu , Pengambilan Jawatan Di Jabatan Bomba & Penyelamat Malaysia (JBPM) merupakan peluang keemasan yang perlu direbut dan dibuat permohonan dengan kadar segera.

Ahmad Mizan Ameen
Ahmad Mizan Ameen
"It always seems impossible until it's done."

Anda Mungkin Meminati