Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Jawatan Kosong di Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM) Tahun 2023

Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia
Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia

Jawatan Kosong Di Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM) Tahun 2023 

Assalamualaikum, Salam sejahtera semua, maklumat Pengambilan Jawatan Kosong Di Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM) Tahun 2023 telah dibuka sekarang Sehingga 13 Januari 2023. Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM) telah membuka pelbagai jawatan kosong kepada rakyat Malaysia dan memberi ruang kepada rakyat Malaysia untuk memohon kekosongan ini di LKIM. Permohonan kini boleh dimohon di laman rasmi jawatan kosong. Pelbagai jawatan-jawatan kosong telah dibuka kepada rakyat Malaysia.

Peluang kerjaya di Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM) merupakan satu peluang keemasan dan terbaik yang wajib dimohon peluang besar ini oleh rakyat Malaysia. Ini adalah kerana Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM) merupakan Lembaga yang menguruskan hal ehwal kebajikan dan pengurusan para nelayan yang mengusaha industri perikanan yang bertanggungjawab di Malaysia dalam memberi sumbangan dari segi pengurusan dan bantuan serta memastikan tanggungjawab  terjaga yang penting kepada perusahaan bidang perikanan. Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM) yang merupakan Lembaga yang disegani dalam masyarakat Malaysia kerana berfungsi sebagai pusat rujukan berkaitan dengan perancangan pembangunan dan bantuan dalam industri perikanan di Malaysia. Inilah masanya peluang kepada anda selaku rakyat Malaysia untuk bekerja dibawah sektor kerajaan di Malaysia. Jangan lepaskan peluang anda!.

 Jawatan Kosong Di Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM) Tahun 2023 

IMG 20230108 WA1008Apakah Jawatan Yang Ditawarkan?

Jawatan yang ditawarkan di Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM) terdapat kekosongan jawatan. Terdapat Jawatan kosong yang boleh anda membuat permohonan yang berkelayakan dari PMR, SPM, SPMV ,Diploma dan Ijazah.

Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia telah membuka jawatan Kosong pada yang berminat dan berkelayakan di bawah inisiatif short-term employment Program.

Maklumat Jawatan :

Jawatan :

 • Personel MyStep

Lokasi: Pusat Latihan LKIM Camar,Sepang

Sektor: Kerajaan

Taraf : Kontrak / Personel Mystep

Bil.kekosongan:8 Orang

Kadar Upah:Rm1,500 sebulan

Jawatan yang ditawarkan adalah mengikut kapasiti dan keperluan Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM). Segala kekosongan adalah berdasarkan statistik dan data kerajaan.

Bila Permohonan Jawatan Dibuka Dan Ditutup?

Permohonan boleh dibuat sekarang, Permohonan dibuka bermula sekarang dan permohonan akan ditutup pada 13 Januari 2023.

Permohonan boleh dibuat secara secara online, permohonan boleh dibuat dengan merujuk alamat seperti yang diiklankan di iklan jawatan kosong di Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM). (Rujuk iklan jawatan dibawah).

Apakah Syarat Kelayakan Pemohon?

Kelayakan yang diperlukan untuk memohon jawatan kosong di Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM) oleh calon boleh dirujuk  dibawah:

 1. Warganegara Malaysia;
 2. Berumur tidak kurang dari 18 tahun pada tarikh tutup iklan jawatan
 3. Boleh menyiapkan tugasan dalam tempoh yang ditetapkan
 4. Amanah, bertanggungjawab dan berdisiplin dalam tugas yang diberikan oleh majikan
 5. Memiliki sekurang-kurangnya (Pentaksiran tingkatan tiga/penilaian menengah rendah atau diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan

Tugas-tugas

Tiga tugasan penting yang perlu dijalankan:

 • Bersedia menerima tempahan secara online, lisan, telefon dan fax
 • Pramusaji
 • Housekeeping

Semestinya anda bekerja mesti akan ada kemudahan yang majikan sediakan untuk pekerjanya bagi keselesaan pekerja bawahannya, antaranya:

 1. Cuti sakit
 2. Cuti Rehat
 3. Caruman KWSP
 4. Caruman PERKESO

Untuk mengetahui syarat-syarat permohonan dan urusan permohonan jawatan, anda boleh ikuti dibawah.

Baca juga:

Jawatan Kosong Di Perbadanan Harta Intelek Malaysia

Permohonan Rumah PPRT Tahun 2023 Rujuk Cara Permohonan

Permohonan Jawatan Kosong Di Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM) Tahun 2023

IMG 20230108 215733

Calon yang berminat untuk memohon jawatan kosong di Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM) tahun 2023 ini,anda boleh membuat permohonan dengan segera sebelum tarikh 13 Januari 2023.

Bagi calon yang berminat, anda boleh membuat permohonan melalui syarat dan penetapan yang ditetapkan oleh pihak Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM).  Anda boleh merujuk makluman dari pihak Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM)  dibawah berkenaan iklan, syarat-syarat dan cara permohonan mengikut jawatan:

Cara memohon:
 • Permohonan anda hendaklah dibuat bermula pada 5 Januari 2023(Khamis) dengan menggunakan borang LKIM01 yang boleh didapati di alamat seperti berikut atau yang kami akan tertera dibawah:

Pengurus,Pusat Latihan LKIM Camar Laut,Bagan Lalang 43590 Sungai Pelek, Selangor

 • Borang permohonan yang anda telah isi dengan lengkap hendaklah dihantar ke alamat seperti berikut

Pengurus,Pusat Latihan LKIM Camar Laut,Bagan Lalang 43590 Sungai Pelek, Selangor

 • Borang permohonan yang tidak lengkap tidak akan diterima dan dilayan oleh pihak pengurusan.
 • Hanya calon dan pemohon yang melepasi tapisan dan disenarai pendek sahaja akan dipanggil untuk temuduga bagi kekosongan jawatan ini.
 • Permohonan yang tidak mendapat sebarang jawapan selepas sebulan dari tarikh permohonan iklan ditutup adalah dikira tidak berjaya dan lulus.

Nota:Tarikh tutup permohonan adalah pada 13 Januari 2023(Jumaat)

Makluman tambahan kepada calon, sebelum membuat permohonan pastikan:

a) Resume lengkap beserta gambar terkini berwarna bersaiz pasport; dan

b) Salinan sijil yang berkaitan

Permohonan jawatan kosong Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM) tahun 2023 boleh dimohon dan dihantar mengikut penetapan pihak Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM) sahaja sebelum tarikh tutup permohonan 13 Januari 2023(Jumaat). Anda diminta untuk membuat permohonan segera bagi mengelakkan keterlambatan permohonan.

“Semoga Dipermudahkan Urusan Dan Peroleh Kejayaan”

Kepada calon yang berminat diminta untuk persiapkan diri untuk menghadiri temuduga jika dipanggil. Permohonan jawatan kosong Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM)  merupakan peluang keemasan kepada anda untuk memulakan kerjaya di bawah  sektor kerajaan. Semoga segala usaha dan persiapan anda dipermudahkan dan mendapat kejayaan anda pada  permohonan 2023 yang dibuat Kali ini. Selamat Maju Jaya.

Maklumat Tambahan:

Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM) ialah sebuah agensi di bawah Kementerian Pertanian Dan Keterjaminan Makanan yang dipertanggungjawabkan untuk meningkatkan taraf sosio-ekonomi kehidupan nelayan dan komuniti nelayan dan memajukan industri perikanan negara.Di samping itu,LKIM merupakan lembaga yang menjaga kebajikan nelayan di seluruh Malaysia dan selalu bertanggungjawab apa-apa yqng berkaitan dengan nelayan bolehlah terus rujuk kepada LKIM bagi dana, permohonan nelayan dan lain-lain.

LKIM ditubuhkan pada 1 November 1971 menurut Akta Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia 1971 (Akta 49). Akta ini berkuatkuasa di negeri-negeri di Semenanjung Malaysia pada 1 November 1971, di Sarawak pada 1 Julai 1973 dan di Sabah pada 1 Ogos 1995.

Visi– Perintis dalam Pembangunan Industri Nelayan dan Perikanan Negara

Misi – Mewujudkan komuniti nelayan yang maju, berdikari dan progresif – Meningkatkan pengeluaran dan memastikan bekalan ikan negara mencukupi dan mematuhi piawaian – Menyediakan kemudahan infrastruktur perikanan yang moden dan bersepadu – Mewujudkan sumber manusia yang cekap.

Objektif – Meningkatkan kedudukan sosio-ekonomi nelayan dengan tumpuan kepada peningkatan pendapatan. – Membangun dan memajukan industri perikanan negara. Fungsi LKIM – Menggalakkan & menggalakkan pengurusan industri dan pemasaran ikan yang cekap dan berkesan. – Menubuhkan dan menyelia kemudahan kredit untuk pengeluaran ikan dan memastikan kemudahan ini digunakan sepenuhnya. – Menyertai perusahaan perikanan dan untuk tujuan itu mengambil bahagian dalam pembinaan bot dan pengeluaran bekalan dan peralatan ikan. – Menggalakkan, memperhebat, memudahkan dan bekerja untuk kemajuan ekonomi dan sosial Persatuan Nelayan. – Mendaftar, mengawal dan menyelia Persatuan Nelayan dan menyediakan peruntukan untuk perkara yang berkaitan dengannya.

Mr Deen
Mr Deen
Fulltime Writer. "Tidak perlu menjelaskan siapa dirimu kepada sesiapapun, kerana yang menyukaimu tidak perlu tahu dan yang membencimu tidak akan percaya". Terus pandang ke depan!

Anda Mungkin Meminati