Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Pengambilan Besar-besaran Jawatan Kosong LPPKN Tahun 2023

 

Jawatan Kosong LPPKN

Pengambilan Besar-besaran Jawatan Kosong LPPKN Tahun 2023. Terkini, LPPKN telah membuka peluang kepada rakyat Malaysia yang berminat untuk memohon tawaran yang ditawarkan. Mohon untuk baca dan fahami dengan teliti kehendak bakal majikan sebelum membuat permohonan.

Jawatan yang telah ditawarkan oleh LPPKN  ini ia adalah terbuka buat seluruh warganegara Malaysia yang berminat dan mempunyai kelayakan di dalam bidang yang telah disenaraikan pada rajah di bawah. Sila pastikan para calon baca syarat yang dikehendaki dengan teliti sebelum memohon jawatan tersebut.

Pengambilan Besar-besaran Jawatan Kosong LPPKN Tahun 2023

Permohonan kerja kosong di LPPKN ia merangkumi beberapa perkara yang perlu anda ketahui sebagaimana ia dimaklumkan dari syarikat sendiri.

 • Maklumat Jawatan Kosong Yang Ditawarkan
 • Tarikh Permohonan Dibuka Dan Ditutup
 • Langkah Buat Permohonan Jawatan
 • Syarat Kelayakan Untuk Permohonan

Makluman, segala info dan maklumat yang telah diberikan ia adalah berdasarkan kepada sumber rujukan dari laman rasmi majikan sendiri.

Dan kepada anda yang ingin mendapatkan info dan pemberitahuan semasa mengenai jawatan kosong dan peluang kerjaya, anda boleh menyertai telegram rasmi ” Permohonan Jawatan Kosong ” seluruh Malaysia.

Maklumat Pengambilan Besar-besaran Jawatan Kosong LPPKN Tahun 2023

Apakah Jawatan Kosong Yang Ditawarkan Oleh LPPKN Tahun 2023?

Peluang menjawat kekosongan yang dibuka dibawah majikan kerajaan merupakan jawatan yang perlu diisi segera secepat mungkin. Terdapat beberapa jawatan kosong yang perlu rakyat Malaysia layak membuat permohonan kerja berdasarkan kelayakan dari peringkat PMR, SPM, Diploma dan Ijazah.

Calon berkelayakan dan memenuhi syarat-syarat yang ditetapkan untuk memohon mengisi kekosongan kerja yang diiklankan seperti di bawah:

Maklumat Jawatan:

 • Nama Majikan: LEMBAGA PENDUDUK DAN PEMBANGUNAN KELUARGA NEGARA (LPPKN)
 • Lokasi Kekosongan: sila rujuk iklan
 • Status Jawatan: Kontrak/Tetap

Jawatan kosong terkini yang diiklankan adalah seperti berikut:

 • JURURAWAT GRED U29
 • PEGAWAI TADBIR GRED N41
 • PENOLONG JURUTERA GRED JA29
 • PEMANDU KENDERAAN GRED H11
 • PERANGKAWAN GRED E41
 • PEGAWAI PSIKOLOGI GRED S41
 • JURUTEKNOLOGI MAKMAL PERUBATAN GRED U29
 • PENOLONG PEGAWAI FARMASI GRED U29

Untuk makluman kepada semua, permohonan jawatan kosong ini adalah tertakluk kepada pihak majikan yang membuat ketetapan. Bagi sebarang permohonan dan kekosongan jawatan adalah tertakluk kepada makluman pihak majikan. Jika terdapat perubahan,ianya adalah perubahan daripada pihak majikan dan sebarang kesilapan yang berlaku ia adalah diluar kawalan dan diperbaiki secepat yang mungkin.

Bilakah Tempoh Permohonan Jawatan Kosong Dibuka Dan Ditutup?

Permohonan dibuka pada sekarang dan permohonan boleh dibuat secepat yang mungkin, Permohonan jawatan ini dibuka bermula sekarang dan permohonan akan ditutup pada 25 Jun 2023 mengikut iklan yang diwar-warkan (rujuk iklan jawatan dibawah).

Permohonan boleh dibuat secara secara sah mengikut makluman majikan melalui atas talian seperti yang ditetapkan oleh pihak majikan.

Apakah Syarat Kelayakan Memohon Jawatan Kosong?

Makluman pengetahuan para pemohon, kelayakan memohon jawatan kosong ia adalah tertakluk pada syarat umum dibawah:

 1. Pemohon adalah warganegara Malaysia
 2. Pemohon berumur 18 tahun keatas
 3. Pemohon mempunyai kelayakan akademik minimum SPM dan keatas. Kelayakan akademik seperti diploma dan ijazah.

Untuk memohon, pastikan anda ikuti langkah memohon kerja kosong terkini yang telah ditetapkan majikan seperti di bawah.

Sekiranya anda, calon yang berkelayakan dengan Ijazah, Diploma, Sijil Tinggi Persekolahan (SPM, STPM, “A” Level, Pre-U) atau Kelayakan Professional yang diiktiraf adalah di pelawa untuk memohon mengisi kekosongan jawatan di atas. (Sila rujuk iklan dan syarat kelayakan di bawah terlebih dahulu)

Selain itu calon juga perlulah mempunyai ciri-ciri berikut:

 1. Cukup syarat akademik yang ditetapkan
 2. Berminat bina kerjaya bersama majikan
 3. Berpengetahuan
 4. Mempunyai ciri kepimpinan dan lain-lain (rujuk kelayakan permohonan di bawah)

Kelebihan Bagi Jawatan Kosong Yang Ditawarkan Bagi LPPKN:

 • Gaji dengan pelbagai imbuhan menarik
 • Cuti Tahunan
 • Cuti Sakit dan lain-lain
 • Dan lain-lain

Pengambilan Besar-besaran Jawatan Kosong LPPKN Adalah Seperti Berikut 

Langkah-langkah untuk memohon jawatan kosong di LPPKN 

Makluman kepada para pemohon yang berminat menjadi sebahagian daripada LPPKN. Anda boleh membuat permohonan jawatan dengah kadar segera selagi permohonan jawatan kosong masih belum ditutup. Mohon segera sebelum 25 Jun 2023.

Permohonan jawatan boleh dibuat secara atas talian (Online) sahaja dan mestilah mengikut prosedur permohonan yang telah ditetapkan. Pemohon diminta untuk membuat semakan maklumat butiran diri, iklan jawatan dan syrat-syarat kelayakan sebelum membuat permohonan. Pastikan juga permohonan dibuat dengan betul.

Bagi para pemohon, anda boleh baca terlebih dahulu iklan,syarat-syarat dan cara permohonan dibawah:

Mohon Disini Jawatan Kosong LPPKN 

Telah dinyatakan maklumat diatas merupakan iklan serta maklumat syarat-syarat kelayakan bagi permohonan jawatan dan cara permohonan bagi setiap jawatan yang ditawarkan. Bagi anda yang berminat untuk membuat permohonan pengambilan jawatan LPPKN, anda boleh ikuti cara-cara seperti yang diberikan.

Bagi anda yang berminat dengan jawatan yang ditawarkan, sila ikuti langkah-langkah yang disediakan seperti berikut :

Cara Mohon

 1. Permohonan adalah secara online melalui portal permohonan kerja LPPKN di Laman Web MyFuture Jobs.
 2. Untuk memohon sila daftar masuk (login) atau jika anda belum mendaftar sebagai pencari kerja, sila daftar terlebih dahulu.
 3. Sila lengkapkan borang online dengan maklumat yang betul dan pastikan anda memenuhi syarat kelayakan (rujuk iklan) yang diberikan sebelum menghantar permohonan
 4. Pastikan anda telah melengkapkan borang permohonan dengan maklumat yang betul dan juga mengikuti syarat yang diberikan sebelum menghantar permohonan
 5. Permohonan hendaklah sampai kepada pihak mereka sebelum/pada tarikh tutup. Selepas dari tarikh tersebut permohonan anda tidak akan diterima.
 6. Sekiranya anda tidak menerima sebarang maklum balas dari pihak majikan dalam tempoh 3 hingga 6 bulan. Permohonan bolehlah dianggap tidak berjaya.

Mengenai LPPKN

LPPKN (Lembaga Penduduk dan Pembangunan Keluarga Negara) adalah sebuah agensi di Malaysia yang bertanggungjawab untuk melaksanakan dasar-dasar dan program-program yang berkaitan dengan penduduk dan pembangunan keluarga. LPPKN ditubuhkan pada tahun 1966 dengan tujuan utama untuk menyelaraskan pertumbuhan penduduk dengan pembangunan sosioekonomi negara.

Tugas utama LPPKN adalah untuk membantu kerajaan Malaysia dalam merancang, mengimplementasikan, dan mengevaluasi dasar-dasar dan program-program penduduk serta pembangunan keluarga. LPPKN bekerjasama dengan pelbagai agensi kerajaan, pertubuhan bukan kerajaan (NGO), dan pihak-pihak berkepentingan lain dalam usaha untuk meningkatkan kualiti hidup penduduk dan mempromosikan pembangunan keluarga yang sihat dan mapan.

Antara aktiviti dan perkhidmatan yang disediakan oleh LPPKN termasuklah:

 1. Pendidikan dan Kesedaran: LPPKN menyediakan program-program pendidikan dan kesedaran untuk membantu masyarakat memahami pentingnya perancangan keluarga, kesihatan reproduktif, dan isu-isu berkaitan dengan penduduk.
 2. Perancangan Keluarga: LPPKN memberikan khidmat perancangan keluarga yang mencakup pemberian maklumat, nasihat, dan perkhidmatan perancangan keluarga secara percuma kepada individu dan pasangan yang memerlukannya.
 3. Pembangunan Keluarga: LPPKN menguruskan program-program pembangunan keluarga yang bertujuan untuk meningkatkan taraf hidup keluarga melalui peningkatan kemahiran, pendidikan, dan sokongan sosial.
 4. Penyelidikan dan Penilaian: LPPKN melakukan penyelidikan dan penilaian berkaitan dengan penduduk dan pembangunan keluarga untuk mendapatkan data dan maklumat yang berkaitan. Maklumat ini digunakan untuk menyokong dasar-dasar dan program-program yang dilaksanakan oleh LPPKN dan kerajaan.

Melalui usaha-usaha ini, LPPKN berusaha untuk mencapai matlamat pembangunan mampan, di mana pertumbuhan penduduk diselaraskan dengan pembangunan ekonomi, sosial, dan alam sekitar. LPPKN berperanan penting dalam memastikan pembangunan yang seimbang dan berterusan dalam konteks perkembangan negara Malaysia.

Semoga dengan segala perkongsian maklumat mengenai Pengambilan Besar-besaran Jawatan Kosong LPPKN Tahun 2023 dapat membantu para calon yang memohon.

Sir Mohd Afizi
Sir Mohd Afizihttps://www.sistemguruonline.my/
Fulltime Writer at Sistem Guru Online. "There are two days in the year that we can't do anything, yesterday and tomorrow!"

Anda Mungkin Meminati