Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Permohonan Jawatan Kosong Kumpulan Wang Simpanan Pekerja KWSP Effective 2023

Kumpulan Wang Simpanan Pekerja KWSP
Kumpulan Wang Simpanan Pekerja KWSP

Permohonan Jawatan Kosong Kumpulan Wang Simpanan Pekerja KWSP 2023. Kini dibuka jawatan Kosong Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) untuk bulan Januari 2023 dengan GAJI Permulaan RM2,000. Ini adalah khusus untuk anda yang sedang mencari pekerjaan dan berminat untuk memohon bekerja di sektor seperti yang tertera pada halaman Sistem Guru Online.

Untuk pengetahuan anda, tawaran jawatan kosong Kumpulan Wang Simpanan Pekerja KWSP ini adalah terbuka kepada seluruh warganegara Malaysia yang berminat dengan kerjaya yang kami iklankan. Pastikan anda membaca dahulu maklumat jawatan, syarat serta kelayakan yang diinginkan oleh majikan sebelum membuat sebarang permohonan bagi jawatan kosong ini.

Permohonan Jawatan Kosong Kumpulan Wang Simpanan Pekerja KWSP 2023

Info Kumpulan Wang Simpanan Pekerja KWSP

Majikan: Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP)
Lokasi Kekosongan: Selangor
Tarikh Tutup Permohonan: 1 Januari 2023

Jika anda, seorang Warganegara Malaysia yang berkelayakan untuk memohon dan berumur tidak kurang daripada 18 tahun pada tarikh tutup iklan jawatan adalah ditawarkan untuk membuat permohonan bagi mengisi kekosongan jawatan tetap atau kontrak seperti diiklankan.

Jawatan kosong yang diiklankan adalah seperti berikut :

  1. Lead – Digital Testing
  2. Digital Testing – Beta Community Unit Head

Jika Ingin Memohon Jawatan di Kumpulan Wang Simpanan Pekerja KWSP, Sila Rujuk Pautan Berikut

Untuk pengetahuan anda, permohonan jawatan ini merupakan jawatan kosong Kumpulan Wang Simpanan Pekerja KWSP yang terkini di https://www.jobstreet.com.my

Pemohon perlu mengisi borang dengan lengkap iaitu maklumat peribadi diri serta memastikan untuk turut upload dokumen sokongan yang berkaitan.

Sila buat permohonan anda menggunakan portal secara online seperti yang telah tertera di atas.

Hanya calon yang mempunyai kelayakan sahaja akan dijemput untuk sesi interview dan permohonan yang tidak mendapat sebarang jawapan dalam tempoh tiga (3) bulan adalah dianggap tidak berjaya.

Untuk maklumat lanjut & syarat kelayakan jawatan ini, sila pastikan anda klik pada pautan berikut: KLIK SINI

SILA RUJUK SYARAT KELAYAKAN JAWATAN KOSONG KWSP DIBAWAH: 

Jika anda adalah calon yang mempunyai kelayakan dengan Ijazah, Diploma, Sijil Persekolahan (SPM, STPM, “A” Level, Pra-Universiti) atau Kelayakan Professional yang diiktiraf adalah di tawarkan untuk mengisi kekosongan jawatan yang disebutkan di atas. (Sila rujuk syarat kelayakan di bawah terlebih dahulu)

Kelebihan Pemohon

  • Berpengetahuan am
  • Kemas
  • Mempunyai sifat kepimpinan dan lain-lain (rujuk kelayakan permohonan di bawah)

Manfaat Pekerjaan

  • Gaji dengan pelbagai imbuhan menarik
  • Cuti tahunan
  • Cuti sakit dan lain-lain (rujuk iklan permohonan kerja kosong di bawah)

CARA MEMOHON JAWATAN KOSONG KWSP

Permohonan jawatan kosong yang ditawarkan di atas boleh dilakukan secara online/ atas talian. Sila ikuti arahan seperti di bawah.

Jika anda ingin membuat permohonan sila klik pada pautan “KLIK SINI” di atas, kemudian rujuk pada maklumat permohonan, syarat serta tarikh tutup permohonan jawatan tersebut.

Jika permohonan adalah kali pertama, pemohon wajib daftar/sign up terlebih dahulu (jika diperlukan) sebelum menghantar pengisian maklumat yang diperlukan oleh sistem.

Pemohon disarankan untuk mengemaskini maklumat-maklumat yang terkini yang diperlukan di dalam sistem ini. Calon yang disenarai pendek akan dipanggil temuduga. Semoga anda berjaya!

34f6b4b1 52f9 42c6 8dce f2e689954a13 1
Kumpulan Wang Simpanan Pekerja KWSP

Info jawatan kosong lain:

Maklumat yang perlu anda tahu tentang KWSP

Kumpulan Wang Simpanan Pekerja ialah sebuah badan berkanun persekutuan di bawah bidang kuasa Kementerian Kewangan . Ia menguruskan pelan simpanan wajib dan perancangan persaraan untuk pekerja sektor swasta di Malaysia . Keahlian KWSP adalah wajib bagi warganegara Malaysia yang bekerja di sektor swasta, dan secara sukarela bagi bukan warganegara Malaysia.

KWSP Malaysia telah ditubuhkan pada tahun 1951 menurut Ordinan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja 1951, di bawah Pengarah Jawatan Negara. Undang-undang ini menjadi Akta KWSP 1951. Pada tahun 1982, kemudian Akta KWSP 1991 pada tahun 1991. Akta KWSP 1991 menghendaki pekerja dan majikan mereka mencarum ke dalam simpanan persaraan mereka, dan membenarkan pekerja mengeluarkan simpanan ini semasa bersara atau khas. tujuan sebelum itu. Sehingga 31 Disember 2012, KWSP mempunyai 13.6 juta ahli, di mana 6.4 juta daripadanya adalah ahli yang mencarum aktif. Pada tarikh yang sama, KWSP mempunyai 502,863 majikan yang mencarum.

KWSP bertujuan untuk membantu pekerja daripada sektor swasta menyimpan sebahagian kecil daripada gaji mereka dalam skim perbankan seumur hidup, untuk digunakan terutamanya sebagai dana persaraan tetapi juga sekiranya pekerja itu buat sementara waktu atau tidak lagi layak untuk bekerja. KWSP juga menyediakan rangka kerja untuk majikan memenuhi kewajipan undang-undang dan moral terhadap pekerja mereka.

Sehingga 31 Disember 2020, saiz saiz aset KWSP berjumlah RM998 bilion. (AS$238 bilion),  menjadikannya dana pencen keempat terbesar di Asia dan ketujuh terbesar di dunia.

Sehingga 2012, KWSP berfungsi dengan mewajibkan caruman sekurang-kurangnya 11% daripada gaji bulanan setiap ahli dan menyimpannya dalam akaun simpanan, manakala majikan ahli berkewajipan untuk menambah sekurang-kurangnya 12% daripada gaji pekerja kepada simpanan di masa yang sama (13% jika gaji bawah RM5,000).

Manakala dalam simpanan, simpanan KWSP ahli boleh digunakan sebagai pelaburan untuk syarikat yang dianggap menguntungkan dan dibenarkan oleh organisasi, yang mana dividen dibankkan ke akaun ahli masing-masing. Secara bergilir-gilir, ahli boleh menggunakan simpanan KWSP mereka dalam pelaburan mereka sendiri, walaupun aktiviti tersebut tidak dilindungi oleh EFP dan ahli akan menanggung sebarang kerugian yang berlaku.

68a99889 7866 4615 aff9 0304c0da49db 3
Kumpulan Wang Simpanan Pekerja KWSP

Pembayaran Dividen Kepada Pencarum

KWSP mengisytiharkan dividen tahunan ke atas dana deposit yang berubah mengikut masa, bergantung kepada hasil pelaburan.

Dari segi undang-undang, KWSP hanya bertanggungjawab untuk menyediakan 2.5% dividen (mengikut Seksyen 27 Akta Kumpulan Wang Simpanan Pekerja 1991).

KWSP mendakwa bahawa dividen yang diturunkan adalah hasil keputusannya untuk melabur dalam instrumen hasil tetap berisiko rendah, yang menghasilkan pulangan yang lebih rendah tetapi mengekalkan nilai prinsipal caruman ahlinya. Ini disebabkan oleh KWSP yang bertujuan untuk menyediakan jaminan kewangan yang stabil kepada ahlinya.

Di samping itu, KWSP menghuraikan lebih lanjut kadar dividen dan prestasinya dikira dan dipengaruhi berdasarkan pengagihan penuh hasil bersih KWSP, bergantung kepada pulangan pelaburan yang seterusnya berdasarkan peruntukan aset.

KWSP juga mengaitkan penurunan kadar faedah pasaran sejak 1996 dengan kadar faedah pasaran. Oleh kerana 75% daripada dana pelaburan tertumpu kepada badan yang berkait rapat dengan arah aliran dalam kadar pasaran faedah, termasuk Sekuriti Kerajaan Malaysia, pinjaman atau bon dan instrumen pasaran wang, kadar faedah yang rendah sejak beberapa tahun lalu telah memberi kesan buruk ke atas pulangan KWSP. pelaburan.

Pada April 2007, kritikan telah dibangkitkan terhadap cadangan pindaan garis panduan KWSP (Bil KWSP (Pindaan) 2007) yang mengurangkan caruman bulanan ahli berumur 55 tahun ke atas sebanyak 50% (6.2% daripada 11% untuk pekerja, dan 5.7% daripada 12% untuk majikan). Perubahan itu disifatkan sebagai merugikan kepada puluhan dan ribuan anggota berbanding mereka yang berada di bawah skim pencen kerana yang pertama tidak diberi rawatan perubatan percuma selepas bersara, dan disifatkan sebagai satu bentuk diskriminasi terhadap anggota senior.  Di bawah cadangan itu, majikan pekerja asing juga boleh mencarum secara pilihan RM5 sebulan setiap kepala, menimbulkan kebimbangan tentang keutamaan majikan terhadap pekerja asing. Kerajaan bertindak balas dengan mendakwa cadangan itu boleh dikaji, dan kemudiannya menyatakan bahawa ahli boleh menyumbang pada sebarang jumlah melebihi jumlah caruman yang dipotong.  Garis panduan KWSP untuk majikan pekerja asing kekal tidak berubah, dengan menyatakan bahawa polisi itu telah dilaksanakan sebelum ini pada tahun 1998.

Sir Mohd Afizi
Sir Mohd Afizihttps://www.sistemguruonline.my/
Fulltime Writer at Sistem Guru Online. "There are two days in the year that we can't do anything, yesterday and tomorrow!"

Anda Mungkin Meminati