Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Peluang Pekerjaan Kerajaan Effective Januari 2023

Peluang Pekerjaan Kerajaan
Peluang Pekerjaan Kerajaan

Terkini  Peluang Pekerjaan Kerajaan Kemasukan Januari 2023 | Mohon Segera .Berita terkini mengenai kerja kosong khususnya kepada rakyat Malaysia. Permohonan pekerjaan ini boleh dimohon di laman rasmi jawatan kosong atau laman rasmi jabatan, kementerian,kerajaan pusat dan peringkat negeri yang baharu dibuka kepada orang ramai.

Info-info peluang pekerjaan baru sahaja disebarkan dan dimaklumkan khas peluang pekerjaan kepada rakyat Malaysia dibawah Suruhanjaya Syarikat Malaysia(SSM) . Peluang keemasan yang patut diamnil dan rebut oleh rakyat Malaysia khususnya bagi mereka yang baru sahaja tamat belajar di universiti atau institusi pendidikan.

Suruhanjaya Syarikat Malaysia(SSM)  merupakan pertubuhan kerajaan atau badan berkanun  yang dipercayai dan terbentuk hasil daripada pengganbunga Pejabat Pendaftar Syarikat (ROC) dengan Pejabat Pendaftar Peniaga Di Malaysia yang mengawal selia syarikat dan perniagaan.SSM tersangatlah penting bagi semua Peniaga kerana tanpa sijil SSM mereka tidak mampu untuk meniaga dan mendapat dana dari kerajaan secara langsung.

Makluman kepada anda yang ingin mendapatkan info dan pemberitahuan semasa mengenai jawatan kosong dan peluang kerjaya,  anda boleh menyertai telegram rasmi ” Permohonan Jawatan Kosong ” seluruh Malaysia

Telegram Jawatan Kosong

Terkini : Peluang Pekerjaan Kerajaan Kemasukan Januari 2023 | Mohon Segera

Apakah Jawatan Kosong Yang Ditawarkan Oleh Suruhanjaya Syarikat Malaysia(SSM) Tahun 2023?

Peluang anda untuk mengisi kekosongan jawatan ini  yang dibuka dibawah majikan kerajaan merupakan jawatan yang perlu dipemohon segera sesegera mungkin. Terdapat beberapa jawatan kosong yang perlu rakyat Malaysia layak membuat permohonan kerja berdasarkan kelayakan dari peringkat PMR, SPM, Diploma dan Ijazah.

Maklumat Jawatan

Jawatan: Executives Gred 50

Sektor : Pertubuhan Kerajaan Berkanun

Taraf Jawatan : Kontrak/Tetap

Lokasi:SSM Kuala Lumpur

Untuk makluman kepada semua, permohonan jawatan kosong ini adalah tertakluk kepada pihak majikan yang membuat ketetapan yang telah dimuktamadkan. Bagi sebarang permohonan dan kekosongan jawatan adalah tertakluk kepada makluman pihak majikan. Jika terdapat perubahan,ianya adalah perubahan daripada pihak majikan.

Bilakah Tempoh Permohonan Jawatan Kosong Dibuka Dan Ditutup?

Permohonan dibuka dibuka sekarang bagi yang berminat untuk memohon jawatan kosong ini dan permohonan boleh dibuat secepat mungkin untuk memudahkan anda dan pihak pengurusan dalam penilaian, Permohonan jawatan ini dibuka bermula sekarang dan permohonan akan ditutup pada 13 Januari 2023 mengikut iklan yang diwar-warkan (rujuk iklan jawatan dibawah).

Permohonan boleh dibuat secara secara sah mengikut makluman majikan melalui atas talian seperti yang ditetapkan oleh pihak majikan.

Apakah Syarat Kelayakan Memohon Jawatan Kosong?

Makluman penting bagi  para pemohon, kelayakan memohon jawatan kosong ini adalah tertakluk kepada syarat umum dibawah:

 • Pemohon adalah warganegara Malaysia
 • Pemohon berumur 18 tahun keatas
 • Kelayakan pendidikan ijazah dalam Sains Komputer atau pendidikan yang setaraf dengannya
 • Mempunyai  kemahiran tinggi dalam Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris
 • Kelebihan kepada pemohon yang ada pengalaman bekerja sekurang-kurangnya 1-3 tahun bekerja.
Kemahiran yang diperlukan :
 1. Pandai menghuna ICT planning dan operation
 2. Kepakaran sistem kesepaduan
 3. Mempunyai kemahiran aplikasi design
TUJUAN PEKERJAAN:

Untuk menyokong perkhidmatan untuk memastikan penyepaduan dan penyelenggaraan teknologi SSM yang boleh dipercayai dalam perusahaan

TANGGUNGJAWAB KERJA:
 1.  Menyediakan hala tuju pelan perniagaan seni bina perusahaan (EA) awal, panduan dan definisi untuk menyokong strategi organisasi dengan berkesan.
 2.  Mengenal pasti peta jalan untuk seni bina perusahaan dan platform SSM.
 3. . Membangunkan dan mengemas kini rangka kerja seni bina perusahaan.
 4. . Lakukan analisis untuk menentukan penyelesaian terbaik untuk masalah/peluang teknologi perusahaan.
 5.  Memastikan penyelesaian yang dibangunkan di seluruh SSM adalah selaras dengan piawaian dan prinsip seni bina perusahaan.
Mempunyai pengetahuan dalam:
 • TOGAF atau setara
 • Seni bina perusahaan
 • Proses & analisis perniagaan
 •  Pertanyaan dan pengoptimuman prestasi
 • Pengurusan projek

Untuk pemohon yang berminat bagi membuat permohonan jawatan kosong di iklankan, anda boleh ikuti cara permohonan jawatan kosong dibawah

Portal Permohonan

Permohonan Jawatan Kosong Di SSM Tahun 2023

Makluman kepada para pemohon yang berminat menjadi sebahagian daripada SSM. Anda boleh membuat permohonan jawatan dengah kadar segera selagi permohonan jawatan kosong masih belum ditutup. Mohon segera sebelum 13 Januari 2023.

Permohonan jawatan boleh dibuat secara atas talian (Online) sahaja dan mestilah mengikut prosedur permohonan yang telah ditetapkan. Pemohon diminta untuk membuat semakan maklumat butiran diri, iklan jawatan dan syrat-syarat kelayakan sebelum membuat permohonan. Pastikan juga permohonan dibuat dengan betul.

Bagi para pemohon, anda boleh baca terlebih dahulu iklan,syarat-syarat dan cara permohonan dibawah:

Syarat Kelayakan

Telah dinyatakan maklumat diatas merupakan iklan serta maklumat syarat-syarat kelayakan bagi permohonan jawatan dan cara permohonan bagi setiap jawatan yang ditawarkan. Bagi anda yang berminat untuk membuat permohonan jawatan kosong di SSM,anda boleh ikuti cara-cara seperti dibawah.

Cara Mohon Jawatan Kosong Di SSM Tahun 2023

Kepada para pemohon,anda boleh segera membuat permohonan secara atas talian di pautan rasmi permohonan jawatan kosong:

Info tambahan kepada calon, semasa membuat permohonan anda sila pastikan:

 • Sila isi butiran maklumat diri semasa dan betul
 •  Resume anda lengkap beserta gambar terkini berwarna bersaiz pasport; dan
 •  Salinan sijil yang berkaitan sahaja

Permohonan mestilah dimohon secara atas talian mengikut pautan diberikan, bagi mengetahui .Permohonan adalah melalui laman portal rasmi pekerjaan, Jobstreet. Untuk permohonan pertama, anda diminta untuk membuat isian baharu dan daftar akaun baharu.Anda perlu membuat permohonan segera bagi mengelakkan keterlambatan permohonan.

Diharapkan juga kepada calon-calon yang membuat permohonan jawatan kosong semoga dipermudahkan segala urusan permohonan dan diberi kejayaan.

Bagi anda yang ingin mendapatkan info semasa mengenai peluang kerjaya dan jawatan kosong,anda boleh ikuti telegram dibawah:

Telegram Jawatan Kosong

Maklumat Tambahan:

Gambaran Keseluruhan Syarikat Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) ialah sebuah badan berkanun yang dibentuk hasil daripada penggabungan antara Pendaftar Syarikat (ROC) dan Pendaftar Perniagaan (ROB) di Malaysia yang mengawal selia syarikat dan perniagaan. SSM mula beroperasi pada 16 April 2002. Aktiviti utama SSM adalah untuk bertindak sebagai agensi untuk memperbadankan syarikat dan mendaftar perniagaan serta menyediakan maklumat syarikat dan perniagaan kepada orang ramai. Sebagai pihak berkuasa utama untuk penambahbaikan tadbir urus korporat, SSM memenuhi fungsinya untuk memastikan pematuhan terhadap pendaftaran perniagaan dan perundangan korporat melalui aktiviti penguatkuasaan dan pemantauan yang menyeluruh bagi mengekalkan perkembangan positif dalam sektor korporat dan perniagaan Negara.

SSM bertanggungjawab ke atas pentadbiran dan penguatkuasaan perundangan berikut:

 • Akta Suruhanjaya Syarikat Malaysia 2001
 • Akta Syarikat 2016 (Akta 777)
 • Akta Skim Faedah 2016 (Akta 778)
 • Akta Pendaftaran Perniagaan 1956 (Akta 197)
 • Akta Perkongsian Liabiliti Terhad 2012
 • Akta Syarikat Amanah 1949 (Akta 100)
 • Akta Kumpulan Wang Kootu (Larangan) 1971 (Akta 28)

Mana-mana perundangan subsidiari yang dibuat di bawah Akta yang dinyatakan di atas seperti:

 1. • Peraturan Syarikat 2017
 2. • Peraturan Skim Faedah 2017
 3. • Peraturan Pendaftaran Perniagaan 1957
 4. • Peraturan-Peraturan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (Pelesenan Setiausaha) 2017
 5. • Peraturan Perkongsian Liabiliti Terhad 2012 Maklumat Syarikat Tambahan Saiz syarikat
Maklumat Syarikat Tambahan Syarikat

Saiz syarikat :1001 – 2000

Pekerja Purata Masa Pemprosesan: 29 hari

industri: kerajaan / Pertahanan

Faedah & Lain-lain:P

ergigian, Perubatan, Pinjaman, Sukan (cth. Gim), Penglihatan, Waktu biasa, Isnin – Jumaat, Formal (cth. Baju + Tali leher)

Lokasi: KL Sentral

Mr Deen
Mr Deen
Fulltime Writer. "Tidak perlu menjelaskan siapa dirimu kepada sesiapapun, kerana yang menyukaimu tidak perlu tahu dan yang membencimu tidak akan percaya". Terus pandang ke depan!

Anda Mungkin Meminati