Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Bantuan Awal Persekolahan 2023

Bantuan Awal Persekolahan 2023
Bantuan Awal Persekolahan 2023

Bantuan Awal Persekolahan 2023. Setiap tahun ibu bapa pasti sibuk dengan persekolahan anak-anak apabila menjelang awal tahun kerana ketika itu perbelanjaan untuk sesi pembukaan sekolah menelan belanja yang tinggi.

Kanak-kanak teruja untuk memulakan sesi persekolahan. Mereka pasti memerlukan beg baru, pakaian baru, alat tulis baru dan buku teks. Hal ini menyebabkan ramai ibu bapa kecewa dan merungut dengan harga barang yang tinggi.

Justeru, kerajaan Malaysia memperkenalkan Bantuan Awal Persekolahan 2023 bagi meringankan beban ibu bapa yang menghadapi masalah kewangan dan tidak dapat membeli keperluan sekolah baharu untuk anak-anak mereka terutama pada awal tahun.

https://t.me/officialpermohonankerja

Inisiatif ini telah ditubuhkan pada tahun 2012 di Malaysia. Bantuan ini ditawarkan kepada ibu bapa yang mempunyai anak dalam darjah 1 hingga 5 dan yang setaraf dengannya. Ia juga ditawarkan kepada semua keluarga B40, M40 dan T20 termasuk keluarga dengan jumlah pendapatan isi rumah RM3,000 dan ke bawah. Sumber: KPM

Apakah itu Bantuan Awal Persekolahan 2023 (BAP)?

Bantuan Awal Persekolahan (BAP) mula diperkenalkan pada 2012 bertujuan meringankan beban perbelanjaan pendidikan anak-anak yang ditanggung oleh ibu bapa atau penjaga terutama pada awal tahun.

Sebelum ini, bantuan ini diberikan kepada murid Tahun 5 Tahun 1 atau setaraf daripada keluarga yang mempunyai jumlah pendapatan isi rumah RM3,000 dan ke bawah.

Dalam bajet 2023 sebelum ini, kerajaan mengumumkan bantuan awal persekolahan sebanyak RM150 untuk semua pelajar, tanpa mengira had pendapatan, dan cadangan ini diteruskan oleh kerajaan perpaduan pimpinan Perdana Menteri Anwar Ibrahim.

Bantuan Awal Persekolahan 2023

Untuk sedia maklum, bantuan kewangan ini telah disediakan oleh pihak kerajaan pada setiap tahun. Baru-baru ini selaku Perdana Menteri iaitu Datuk Seri Anwar Ibrahim telah mengumumkan bahawa bantuan ini akan diteruskan pada tahun 2023.

Bagi makluman semua, insentif khas awal persekolahan ini akan dinaikkan kadar bayaran sebanyak RM150 berbanding RM100 pada tahun sebelum. Tambahan, bantuan khas ini akan diberikan kepada murid tanpa lihat latar belakang pendapatan keluarga masing-masing. Hal ini dapat memberikan manfaat kepada lebih ramai pelajar yang sedang menuntut ilmu di sekolah.

Apakah Objektif Bantuan?

Perkara ini amat penting kerana sedikit sebanyak dapat membantu murid-murid menyediakan peralatan sekolah dengan sewajarnya. Selain itu, pelajar daripada keluarga berpendapatan rendah boleh mendapatkan bantuan lain seperti rancangan makanan tambahan (BMT) dan membeli buku teks di sekolah mereka sendiri.

Program bantuan awal persekolahan ini telah diperkenalkan pada 2012 dan masih diteruskan pada tahun ini kerana ini merupakan inisiatif yang memberi manfaat kepada pelajar dan relevan untuk membantu keluarga Malaysia.

Berapakah Kadar Bantuan BAP?

Para murid tahun 2023 akan menerima bayaran bantuan BAP sebanyak RM150 secara sekali bayar (sekaligus) tanpa mengira had pendapatan keluarga.

Bilakah BAP Akan Diagihkan Kepada Pelajar?

Pihak kerajaan telah memberitahu dalam pembentangan mini BAJET 2023 bahawa pemberian bantuan BAP akan diagihkan pada bulan Januari. Pemberian bantuan ini akan mula diberikan pada 12 Januari 2023 secara berperingkat mengikut kawasan.

Kriteria Kelayakan Bantuan Awal Persekolahan (BAP)

Pemberian BAP kepada murid-murid dibuat berdasarkan kriteria-kriteria berikut:

a) Murid warganegara Malaysia:

b) Murid Tahun 1 hingga Tingkatan 5 atau yang setaraf dengannya bagi Sesi Persekolahan 2023/204; dan

c) Murid bersekolah di :

i. Sekolah Kerajaan (SK)
ii. Sekolah Bantuan Kerajaan (SBK)
iii. Sekolah Agama
iv. Sekolah Swasta Persendirian yang berdaftar dengan Kerajaan
v. Sekolah Bimbingan Jalinan Kasih
vi. Sekolah Integriti
v. Sekolah Henry Gurney

Kaedah Penyaluran Bayaran

  • Bantuan akan disalurkan oleh Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) secara berperingkat terus ke ;
  • Akaun Kumpulan Wang Kerajaan (KWK) sekolah; ATAU
  • Akaun Khas Pejabat Pendidikan Daerah (PPD) bagi sekolah yang tidak mempunyai Akaun KWK
  • Pengagihan Bantuan Awal Persekolahan dibuat sama ada secara:
    1. Tunai; atau
    2. Disalurkan terus ke akaun bank murid

Borang BAP 2023

Bantuan Awal Persekolahan (BAP) akan diberikan kepada pelajar melalui beberapa proses sebelum ia sampai ke tangan pelajar.

Jabatan Kewangan Kementerian Pendidikan Malaysia akan meminta data peribadi pelajar pada tahun sebelum penganugerahan BAP pada tahun semasa.

Semua data diambil daripada Sistem Aplikasi Pangkalan Data Murid (APDM) dan juga melalui permohonan manual melalui Tingkatan 1 (Borang Bantuan Awal Persekolahan 2023).

Kemudian, Jabatan Pendidikan negeri akan menerima Notis Pelaksanaan BAP, yang kemudiannya akan diedarkan kepada pejabat pendidikan daerah (PPD) atau sekolah.

Seterusnya, setiap sekolah di setiap negeri perlu mengenal pasti pelajar yang layak dan memenuhi kriteria yang ditetapkan oleh kerajaan.

Pihak sekolah hendaklah mengedarkan borang PB1 kepada semua murid yang layak. Ibu bapa atau penjaga hendaklah mengisi borang yang diedarkan dan mengembalikannya bersama dokumen sokongan seperti salinan kad pengenalan pelajar dan bukti pendapatan ibu bapa pelajar yang disahkan oleh pihak berkuasa berkenaan.

Borang PB2 (Borang Pengesahan Pendapatan) seperti di Rajah 2.0 hendaklah diisi oleh ibu bapa yang tidak mempunyai bukti pendapatan seperti slip gaji. Akhir sekali, pihak sekolah berhak menolak pemberian BAP sekiranya ibu bapa tidak mengisi dokumen yang disertakan.

Borang PB1 dan PB2 kemudiannya hendaklah diserahkan untuk tujuan audit seluruh sekolah. Pihak sekolah juga perlu menubuhkan jawatankuasa bantuan sekolah untuk mentadbir bantuan ini. Bantuan boleh diagihkan secara tunai atau dengan memasukkan ke dalam akaun. Bagi sekolah yang memberi bantuan tunai, hendaklah memastikan BAP diterima dan dibayar mengikut tatacara pengurusan kewangan dan perakaunan Kumpulan Wang Sekolah. Semasa menerima BAP, ibu bapa murid hendaklah menandatangani borang BP3 iaitu surat penerimaan atau penolakan BAP.

Info Lanjut

Selain daripada bantuan untuk murid ini, terdapat bantuan lain yang telah diumumkan oleh pihak kerajaan pada tahun ini seperti batuan BTR, BKK dan lain-lain. Jika anda terlepas pandang, sila semak senarai bantuan yang ada pada tahun 2023 yang berkelayakan untuk anda dapatkan di laman utama laman web ini.

Baca juga:

Soalan Lazim

Berikut adalah soalan lazim berkenaan Bantuan Awal Persekolahan 2023 yang dikeluarkan oleh Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) pada 22 Disember 2022.

Soalan nombor 1

Siapakah pelajar yang layak menerima BAP 2023?

Bantuan ini diberikan kepada pelajar berdasarkan kriteria berikut:

a) Pelajar Malaysia:

b) Murid Tahun 1 hingga Darjah 5 atau setaraf sesi persekolahan 2023/204; Dan juga

c) Pelajar pergi ke sekolah di:

i. sekolah awam (SK)
ii. sekolah sokongan kerajaan (SBK)
iii. sekolah agama
iv. Sekolah swasta yang berdaftar dengan kerajaan
v. Sekolah Bimbingan Persahabatan
vi. Sekolah Integriti
iiv. Sekolah Henry Gurney

Soalan 2

Bagaimanakah BAP diagihkan kepada semua pelajar?

Peruntukan BAP disalurkan ke akaun tabung kerajaan sekolah dan pihak sekolah akan membuat pengagihan tunai kepada pelajar atau mengkreditkan akaun tersebut.

Soalan 3

Bilakah pembayaran BAP akan mula diberikan kepada pelajar?

Tugasan BAP akan dikreditkan ke akaun sekolah mulai 12 Januari 2023 dan pihak sekolah dikehendaki mengagihkan bantuan kepada pelajar sebaik tugasan diterima oleh pihak sekolah.

Soalan 4

Adakah pelajar yang layak perlu mengisi sebarang dokumen sebelum menerima BAP?

Pelajar tidak perlu mengisi sebarang dokumen.

Soalan 5

Adakah pelajar yang baru mendaftar ke sekolah pada sesi persekolahan Mac 2023 layak menerima BAP?

Layak jika anda memenuhi kriteria dalam soalan 1.

Kesimpulan, diharapkan kepada pelajar yang mendapat duit Bantuan Awal Persekolahan 2023 yang diberikan oleh kerajaan ini digunakan secara berhemah dan diperuntukkan barangan persekolahan sahaja. Kewangan yang diperuntukkan ini adalah sememangnya bertujuan untuk membeli dan menyediakan pakaian dan peralatan sekolah.

Sir Mohd Afizi
Sir Mohd Afizihttps://www.sistemguruonline.my/
Fulltime Writer at Sistem Guru Online. "There are two days in the year that we can't do anything, yesterday and tomorrow!"

Anda Mungkin Meminati