Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

TERKINI:MB Selangor Bakal Isytihar Darurat Iklim l Rujuk Senarai Kawasan Berisiko

Screenshot 20220915 171955 edit 91432197724069
MB Selangor Bakal Isytihar Darurat Iklim

TERKINI:MB Selangor Bakal Isytihar Darurat Iklim l Rujuk Senarai Kawasan Berisiko . Berita tergempar hari ini! Negeri Selangor dilaporkan bakal menghadapi bencana alam. Hal ini diumumkan oleh Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Amiruddin Shari.

Menurut beliau, Selangor bakal menghadapi fenomena alam yang dikenali fenomena air pasang besar yang berkemungkinan menyebabkan negeri Selangor bakal dilandar banjir kilat atau banjir besar ekoran paras air laut yang kemungkinan boleh mencecah kenaikan sehingga 5.5 meter.

Ikuti laporan lanjut mengenai fenomena yang bakal melanda Selangor dibawah.

TERKINI:MB Selangor Bakal Isytihar Darurat Iklim l Rujuk Senarai Kawasan Berisiko

Sehubungan itu, menurut Jabatan Meteorologi Malaysia (METMalaysia) juga meramalkan Malaysia bakal menghadapi banjir besar ekoran susulan hujan lebat yang bakal melanda bulan Oktober yang boleh menyebabkan berlaku banjir pada penghujung November.

Apakah Itu Fenomena Air Pasang?

Ia merupakan fenomena yang berlaku apabila air pasang surut terjadi disebabkan oleh putaran bumi dan tarikan gravity bulan

Keadaan Pantai Di Selangor..

Pantai di Selangor mengalami air pasang surut sebanyak 2 kali sehari. Air pasang besar pula biasanya terjadi semasa bulan penuh atau anak bulan. Apabila kedudukan matahari, bumi dan bulan dalam keadaan selari, fenomena air pasang besar akan terjadi.

Kawasan Di Selangor Yang Berisiko Banjir Besar/Kilat

Menurut Media Selangor, Kerajaan Selangor memberi amaran dan meminta rakyat Selangor agar besedia menghadapi sebarang kemungkinan. Ini adalah kerana risiko banjir adalah besar.

Kerajaan Selangor juga telah menyenaraikan kawasan yang berisiko banjir, ikuti kawasan yang berisiko dibawah:

TERKINI:MB Selangor Bakal Isytihar Darurat Iklim l Rujuk Senarai Kawasan Berisiko
FB IMG 1663230847328
FB IMG 1663230849117
FB IMG 1663230850892

Jadi,diminta rakyat selangor mengambil perhatian serius dan cakna keadaan semasa. Penduduk selangor juga boleh bersiap secara awal dan sedar bagi menghadapi benca banjir yang boleh berlaku tiba-tiba.

Cikgu Ahmad
Cikgu Ahmad
"It always seems impossible until it's done."

Anda Mungkin Meminati