Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Insentif Bantuan Kanak-Kanak Bagi Bulan September Daripada JKM l Permohonan Kini Dibuka

BANTUAN KANAK KANAK

Insentif Bantuan Kanak-Kanak Bagi Bulan September Daripada JKM l Permohonan Kini Dibuka. Info makluman kepada semua, Kerajaan Malaysia mempunyai peruntukan khusus dalam membantu dan memastikan kebajikan rakyat Malaysia terjaga.

Dibawah Jabatan Kebajikan Masyarakat(JKM), terdapat peruntukan oleh Kerajaan Malaysia yang mana untuk tahun 2022 diumumkan kenaikan dana bagi menjaga kebajikan rakyat Malaysia, sebanyak RM165.53 Juta diperuntukkan bagi kenaikan baru setiap bantuan meningkut kategori JKM.

Pengumuman Terbaru : Bantuan Kewangan JKM Dinaikkan Oleh Kerajaan Malaysia l Bantuan Khas Kepada Rakyat Malaysia l Mohon Dan Semak Kelayakan Anda!

Menurut pengumuman terbaru tersebut, ini bermakna bantuan kanak-kanak juga akan dinaikka mengikut penetapan semasa. Untuk mengetahui lebih lanjut maklumat bantuan kanak-kanak yang anda boleh mohon untuk anak-anak anda.

Insentif Bantuan Kanak-Kanak Bagi Bulan September Daripada JKM l Permohonan Kini Dibuka

Apakah Bantuan Kanak-Kanak Yang Diperkenalkan Oleh JKM?

Insentif Bantuan
Insentif Bantuan

Untuk makluman kepada semua, Bantuan kanak-kanak yang diperkenalkan merupakan bantuan yang juga dikenali bantuan BKK. BKK diperkenalkan oleh kerajaan bagi membantu dan memastikan kebajikan anak-anak terjaga.

Bantuan ini khusus bagi memastikan pertumbuhan anak-anak keluarga berpendapatan rendah terjaga.Permohonan bagi bantuan kanak-kanak boleh dimohon oleh ibu bapa kanak-kanak mengikut syarat kelayakan.

Syarat-Syarat kelayakan Bagi Permohonan Insentif Bantuan

Permohonan mestilah dibuat berdasarkan kelayakan, berikut merupakan syarat-syarat bagi permohonan Bantuan Kanak-Kanak(BKK) :

 1. Mestilah berwarganegara Malaysia
 2. Anak tanggungan mestilah berumur dibawah 18 tahun
 3. Pendapatan keseluruhan keluarga dibawah mengikut paras kemiskinan yang ditetapkan.

Berapakah Kadar Bayaran Insentif Bantuan?

Dimaklumkan sebelum ini, Kerajaan Malaysia telah bersetuju menaikkan elaun bantuan melalui peruntukan baru JKM. Jadi bagi bantuan BKK ia juga ada penambahbaikan dari segi jumlah bantuan berbanding tahun lepas. Dibawah sertakan kadar bantuan baharu yang ditetapkan:

 • Bantuan bagi kanak-kanak yang berumur 6 tahun dan kebawah akan menerima bantuan sebanyak RM200 sebulan seorang.
 • Manakala bagi kanak-kanak yang berumur 7 tahun sehingga 18 tahun akan mendapatkan bantuan sebanyak RM150 sebulan bagi seorang.
 • Bantuan adalah maksimum sebanyak RM1,000 bagi satu buah keluarga.

Mohon Insentif Bantuan Melalui JKM Tahun 2022

408690238 1544106963075629 1596214460150520273 n 3
Insentif Bantuan Kanak-Kanak Bagi Bulan September Daripada JKM l Permohonan Kini Dibuka 4

Permohonan bagi bantuan kanak-kanak(BKK) kini dibuka. Permohonan boleh dibuat dengan segera dan mudah untuk berurusan.

Cara-Cara Membuat Permohonan Insentif Bantuan Bagi Tahun 2022

Kepada para pemohon bagi yang memiliki anak-anak, anda boleh ikuti cara permohonan yang kami kongsikan kepada anda dibawah:

 1. Anda boleh terus merujuk ke laman rasmi JKM – Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM)
 2. Anda boleh teliti maklumat yang disertakan di dalam portal. Melalui portal JKM, anda boleh meneliti dokumen-dokumen apa yang diperlukan dalam proses permohonan.
 3. Anda juga boleh mendapatkan borang berkaitan (Borang JKM18 dan JKM20) yang disediakan, untuk dapatkan borang anda boleh klik dibawah.Download borang permohonan bantuan JKM :

  KM 18 (Borang Permohonan Bantuan)

  Borang Kemaskini Maklumat JKM 20 :

  Borang Kemaskini Maklumat JKM 20

 4. Sila isi selengkapnya maklumat yang diminta dalam borang dan sediakan dokumen yang diperlukan.
 5. Jikalau permohonan sudah diisi lengkap berserta dokumen, permohonan anda boleh terus di hantar ke Jabatan Kebajikan Masyarakat(JKM). Permohonan anda akan diproses, dan keputusan akan dimaklumkan pada anda.

Jika anda terdapat kemusykilan dan sebarang pertanyaan soalan, berkenaan dengan permohonan dan lain-lain, anda dipersilakan untuk merujuk dan hubungi dibawah:

Hubungi talian khas JKM di 03 8000 8000 atau pergi ke pejabat JKM berdekatan.

Segala maklumat berkenaan bantuan dari pihak JKM adalah merujuk kepada portal rasmi Jabatan Kebajikan Masyarakat(JKM). Apa-apa perubahan adalah tertakluk kepada portal rasmi JKM.

Cikgu Ahmad
Cikgu Ahmad
"It always seems impossible until it's done."

Anda Mungkin Meminati