Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Official Pengeluaran KWSP Akaun 2 Kini Dibenarkan Untuk Tujuan Peribadi

KWSP PENGELUARAN AKAUN 2
KWSP Akaun 2

Terkini: Pengeluaran KWSP Akaun 2 Kini Dibenarkan Untuk Tujuan Peribadi. Untuk makluman semua,Ramai yang tidak berpuas hati ekoran kesulitan untuk melakukan pengeluaran wang KWSP dalam akaun mereka. Atas dasar keprihatinan pihak KWSP, terdapat pengeluaran dari akaun pencarum yang dibenarkan. Oleh itu,Pengeluaran Akaun 2 KWSP kini dibenarkan bagi para pencarum yang mempunyai tujuan seperti yang telah disenaraikan dibawah.

Untuk makluman, bahawa terdapat banyak jenis pengeluaran yang boleh anda lakukan selagi menepati syarat dan kriteria yang telah ditetapkan oleh pihak KWSP untuk pengeluaran di AKAUN 2 KWSP. Sejumlah duit tersebut adalah merupakan wang para pencarum sendiri yang terkumpul dalam tabung dan caruman yang dibuat melalui pengeluaran Akaun 2 KWSP masing-masing.Untuk mengetahui lebih lanjut bagi pengeluaran yang dibenarkan, anda boleh merujuk dibawah.

Terkini: Pengeluaran KWSP Akaun 2 Kini Dibenarkan Untuk Tujuan Peribadi

c8b85765 d9e7 4175 865e 2b28f8c6d5a0 1
Official Pengeluaran KWSP Akaun 2 Kini Dibenarkan Untuk Tujuan Peribadi 3

Apakah Jenis Pengeluaran Yang Pihak KWSP Benarkan?

Untuk makluman, sebelum ini di masa pandemik covid19, KWSP telah membenarkan pengeluaran khas RM10k secara one-off. Manakala untuk pengeluaran yang berpanjangan ada, iaitiu Pengeluaran Akaun 2 KWSP adalah bagi tujuan peribadi ahli sendiri dan tujuan untuk membina rumah atau mengubah suai rumah untuk peribadi , pendidikan dan lain-lain perkara sebenarnya dibenarkan untuk mengeluarkan pengeluaran KWSP akaun 2.

Bagaimanakah Cara Untuk Membuat Pengeluaran Akaun 2?

Khas kepada para pencarum, anda boleh membuat pengeluaran dengan beberapa syarat yang ditetapkan dan menepati kriteria pihak KWSP. Untuk membuat permohonan pengeluaran akaun 2, anda boleh merujuk makluman dan cara permohonan di bawah:

Permohonan Pengeluaran Akaun 2 Yang KWSP Benarkan

Pengeluaran KWSP Akaun 2 Terkini Yang Dibenarkan

Pengeluaran Khas KWSP Akaun 2 Bertujuan Peribadi

Seperti yang telah disediakan anda boleh semak maklumat termasuk jenis pengeluaran, borang permohonan, panduan mohon duit pengeluaran akaun 2 KWSP untuk tujuan peribadi pada tahun 2022.

1. Pembayaran Ibadah Haji

Bagi mengurangkan beban kos menunaikan ibadah haji ahli,dibolehkan wang daripada akaun 2 anda untuk dikeluarkan dengan cara membuat permohonan pengeluaran KWSP i-akaun untuk tujuan pembelanjaan haji dan tujuan daftar haji dengan pihak Lembaga Tabung Haji.

2. Pembayaran Rawatan Perubatan

Apabila anda menghadapi masalah melibatkan kesihatan dan terlibat 36 penyakit kritikal , anda boleh membuat pengeluaran pada akaun 2 KWSP bagi tujuan menampung kos-kos perubatan dan pembelian alat kesihatan.

3. Pengeluaran Untuk Pendidikan

Kepada yang ingin menyampung pelajaran pengajian tinggi pelu membayar yuran yang agak mahal untuk menikmati kemudahan Universiti pilihan.

Pihak KWSP telah memberikan pilihan dan kemudahan pengeluaran EPF untuk ahli menampung pengajian tinggi anak anda jika kemudahan pinjaman PTPTN tidak dapat menampung.

4. Pengeluaran Untuk Pembelian Rumah

Pihak KWSP telah menyediakan kemudahan untuk membantu ahli memiliki rumah sendiri pertama sama ada melalui pembinaan baru , rumah subsale, rumah lelong atau beli melalui Rumah Mesra Rakyat (RMR) 2022. Mohon –Bantuan Bina Rumah Mesra Rakyat (RMR) 

Bantuan Kerajaan Malaysia

Untuk pengetahuan semua, ada banyak lagi permohonan bantuan dari kerajaan yang anda boleh mohon bagi tahun 2022 ini. Disini kami lampirkan beberapa bantuan yang anda boleh mohon :

  • Bantuan kerajaan sediakan kepada lepasan pelajar sekolah dan graduan. Anak muda layak untuk memohon. Anda boleh buat permohonan di: Bantuan Elaun RM300 kepada pelajar
  • Kerajaan telah buat satu inisiatif untuk mereka yang mencari kerja. Anak muda atau mereka yang sedang mencari pekerjaan wajar untuk memohon kemudahan kerajaan sediakan. Boleh mohon di : Bantuan elaun cari kerja
  • Khas buat penggemar beli di shopee, kerajaan telah melaksanakan program pemberian baucar kepada pembeli shopee, anda boleh claim baucar di shopee! Sila claim baucar anda sekarang: Bantuan baucar shopee 2022
  • Kerajaan telah mengumumkan bantuan berbentuk e-wallet.Tebus e-wallet anda sekarang! : Bantuan e-wallet RM150
  • Anda ingin membina sebuah rumah? tetapi kurang bajet? Berita gembira kepada anda! kerajaan telah membuka permohonan Bantuan Bina Rumah Mesra Rakyat (RMR) mohon segera, ini adalah kemudahan kerajaan kepada rakyat Malaysia.
Cikgu Ahmad
Cikgu Ahmad
"It always seems impossible until it's done."

Anda Mungkin Meminati