Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Jawatan di Dewan Bahasa dan Pustaka Besar-besaran Effective Sehingga 14 Ogos 2022

JAWATAN KOSONG DBP

Terkini : Pengambilan Jawatan Di Dewan Bahasa dan Pustaka Besar-Besaran Tahun 2022 l Permohonan Dibuka Sehingga 14 Ogos 2022. DBP telah membuka pelbagai jawatan kosong kepada rakyat Malaysia. Permohonan kini boleh dimohon di laman rasmi jawatan kosong. Pelbagai jawatan-jawatan kosong telah dibuka kepada rakyat Malaysia.

DBP merupakan satu peluang keemasan yang wajib direbut oleh rakyat Malaysia. Ini adalah kerana DBP merupakan institusi yang menguruskan hal ehwal perkaitan dan berbincangan khas bahasa Melayu  yang bertanggungjawab di Malaysia dalam memberi sumbangan dari segi pengurusan dan caknaan berkaitan sastera serta memastikan tanggungjawab mendidik masyarakat pentingkan budaya  bahasa dan sastera penting kepada rakyat Malaysia.DBP yang merupakan institusi yang disegani dalam masyarakat Malaysia kerana berfungsi sebagai pusat rujukan berkaitan dengan sastera dan bahasa Melayu di Malaysia. Inilah masanya peluang kepada anda selaku rakyat Malaysia untuk bekerja dibawah sektor kerajaan di Malaysia. Jangan lepaskan peluang anda!.

Kepada anda yang ingin mendapatkan info semasa mengenai jawatan kosong, anda dialu-alukan untuk menyertai telegram rasmi ” Permohonan Jawatan Kosong “

Terkini : Pengambilan Jawatan Di Dewan Bahasa dan Pustaka Besar-Besaran Tahun 2022 l Permohonan Dibuka Sehingga 14 Ogos 2022

Apakah Jawatan Yang Ditawarkan?

Jawatan yang ditawarkan di Dewan Bahasa dan Pustaka terdapat kekosongan jawatan. Terdapat Jawatan kosong yang boleh anda membuat permohonan yang berkelayakan dari PMR, SPM, SPMV ,Diploma dan Ijazah.

Maklumat Jawatan :

 • Jawatan :
  • Pegawai Tadbir Gred N41
  • Juruaudit Gred W41
  • Penolong Perancang Bahasa Gred S29
  • Penjaga Jentera Elektrik Gred J19
  • Pembantu Operasi Gred N11
  • Pengawal Keselamatan Gred KP11
  • Pembantu Awam Gred H11
  • Pemandu Kenderaan Gred H11
 • Sektor: Kerajaan
 • Taraf : Kontrak / Tetap

Jawatan yang ditawarkan adalah mengikut kapasiti dan keperluan Dewan Bahasa dan Pustaka . Segala kekosongan adalah berdasarkan statistik dan data.

Bila Permohonan Jawatan Dibuka Dan Ditutup?

Permohonan boleh dibuat sekarang, Permohonan dibuka bermula sekarang dan permohonan akan ditutup pada 14 Ogos 2022.

Permohonan boleh dibuat secara secara online, permohonan boleh dibuat dengan merujuk alamat seperti yang diiklankan di iklan jawatan kosong di Dewan Bahasa dan Pustaka. (Rujuk iklan jawatan dibawah).

Apakah Syarat Kelayakan Pemohon?

Kelayakan yang diperlukan untuk memohon jawatan kosong di Dewan Bahasa dan Pustaka oleh calon boleh dirujuk  dibawah:

 1. Warganegara Malaysia;
 2.  Berumur tidak kurang dari 18 tahun pada tarikh tutup iklan jawatan;

Untuk mengetahui syarat-syarat permohonan dan urusan permohonan jawatan, anda boleh ikuti dibawah.

Permohonan Jawatan Kosong Di Dewan Bahasa dan Pustaka Tahun 2022

Calon yang berminat untuk memohon jawatan kosong di Dewan Bahasa dan Pustaka  tahun 2022 boleh membuat permohonan dengan segera sebelum tarikh 14 Ogos 2022.

Bagi calon yang berminat, anda boleh membuat permohonan melalui syarat dan penetapan yang ditetapkan oleh pihak Dewan Bahasa dan PustakaAnda boleh merujuk makluman dari pihak Dewan Bahasa dan Pustaka  dibawah berkenaan syarat-syarat dan cara permohonan mengikut jawatan:

dewan bahasa dan pustaka

Makluman tambahan kepada calon, sebelum membuat permohonan pastikan:

a) Resume lengkap beserta gambar terkini berwarna bersaiz pasport; dan
b) Salinan sijil yang berkaitan

Permohonan jawatan kosong Dewan Bahasa dan Pustaka tahun 2022 boleh dimohon dan dihantar mengikut penetapan pihak Dewan Bahasa dan Pustaka sahaja sebelum tarikh tutup permohonan 14 Ogos 2022. Anda diminta untuk membuat permohonan segera bagi mengelakkan keterlambatan permohonan.

Cara Membuat Permohonan Jawatan Kosong Dewan Bahasa dan Pustaka Tahun 2022

Permohonan hendaklah dibuat dengan melayari pautan Laman Web:

https://epengambilan.dbp.gov.my/

Tarikh tutup permohonan ialah pada 14 Ogos 2022 (Khamis). Hendaklah membuat permohonan sebelum tarikh tutup.

Cara Memohon :

 1. Sila pergi ke pautan rasmi permohonan pihak Dewan Bahasa Dan Pustaka.
 2. Bagi mereka yang pertama kali mendaftar, anda perlu membuat pendaftaran pertama kali. Lengkapkan butiran yang diminta dan tunggu pengesahan email yang didaftarkan.
 3. Log masuk portal E-Pengambilan Dewan Bahasa Dan Pustaka.
 4. Isi butiran lengkap maklumat diri dan berserta dokumen-dokumen yang diperlukan.
 5. Buat permohonan jawatan.
 6. Sahkan permohonan.

“Semoga Dipermudahkan Urusan Dan Peroleh Kejayaan”

Kepada calon yang berminat diminta untuk persiapkan diri untuk menghadiri temuduga jika dipanggil. Permohonan jawatan kosong  Dewan Bahasa dan Pustaka  merupakan peluang keemasan kepada anda untuk memulakan kerjaya di bawah  sektor kerajaan. Semoga segala usaha dan persiapan anda dipermudahkan dan mendapat kejayaan daripada permohonan yang dibuat. Selamat Maju Jaya.

Cikgu Ahmad
Cikgu Ahmad
"It always seems impossible until it's done."

Anda Mungkin Meminati