Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

KKM Buka Pengambilan Latihan Separa Perubatan Bertaraf Diploma dan Sijil Effective Januari 2023

KKM
KKM

Terkini: KKM Buka Pengambilan Latihan Separa Perubatan Bertaraf Diploma Dan Sijil (Sesi Januari 2023) Kini Dibuka l Lepasan SPM Wajib Mohon!. Suruhanjaya Perkhidmatan Awam(SPA) telah membuka  jawatan pengambilan latihan separa perubatan bertaraf diploma dan sijil kepada rakyat Malaysia. Permohonan kini boleh dimohon di laman rasmi pengambilan. Pelbagai skim latihan separa perubatan telah dibuka kepada rakyat Malaysia.

Peluang kerjaya di KKM merupakan satu peluang keemasan yang wajib direbut oleh rakyat Malaysia. Ini adalah kerana SPA merupakan satu badan kerajaan yang bertanggungjawab di Malaysia dalam menjalankan tugas perkhidmatan awam kepada pelbagai bangsa dan agama di Malaysia. SPA yang merupakan badan kerajaan yang disegani dalam masyarakat Malaysia kerana berfungsi sebagai pusat rujukan pelbagai perkhidmatan awam yang ditawarkan kepada masyarakat Malaysia. Inilah masanya peluang kepada anda selaku rakyat Malaysia untuk bekerja dibawah sektor kerajaan di Malaysia. Jangan lepaskan peluang anda!.

Kepada anda yang ingin mendapatkan info semasa mengenai pengambilan jawatan kosong dan kerjaya, anda dialu-alukan untuk menyertai telegram rasmi ” Permohonan Jawatan Kosong “

Terkini: KKM Buka Pengambilan Latihan Separa Perubatan Bertaraf Diploma Dan Sijil (Sesi Januari 2023) Kini Dibuka l Lepasan SPM Wajib Mohon!

Apakah Jawatan Latihan Separa Yang Ditawarkan?

Latiha  Separa Perubatan yang ditawarkan di KKM terdapat banyak latihan yang ditawarkan. Terdapat skim latihan separa perubatan yang boleh anda membuat permohonan yang berkelayakan dari SPM.

Maklumat Latihan Separa Perubatan :

 • Latihan Separa Perubatan Bertaraf Diploma:
  • Latihan Jururawat
  • Latihan Penolong Pegawai Perubatan
  • Latihan Penolong Pegawai Kesihatan Persekitaran
  • Latihan Juru X-Ray (Diagnostik/Terapi)
  • Latihan Jurupulih Perubatan Fisioterapi
  • Latihan Jurupulih Perubatan Cara Kerja
  • Latihan Juruteknologi Makmal Perubatan
  • Latihan Penolong Pegawai Farmasi
  • Latihan Juruteknologi Pergigian
  • Latihan Juruterapi Pergigian
 • Latihan Separa Perubatan Bertaraf Sijil:
  • Latihan Pembantu Kesihatan Awam
  • Latihan Pembantu Pembedahan Pergigian
 • Sektor: Kerajaan
 • Taraf : Kontrak / Tetap

Latihan Separa Perubatan yang ditawarkan adalah mengikut kapasiti dan keperluan KKM. Segala kekosongan adalah berdasarkan statistik dan data kerajaan.

Bila Permohonan Jawatan Dibuka Dan Ditutup?

Permohonan boleh dibuat sekarang, Permohonan dibuka bermula 19 Julai dan permohonan akan ditutup pada 30 Julai 2022.

43ad8f59 4ca1 4883 a76d 06572d969e1e 5

Permohonan boleh dibuat secara secara online, permohonan boleh dibuat dengan merujuk alamat seperti yang diiklankan di iklan jawatan kosong di Tentera Darat Malaysia (TDM). (Rujuk iklan jawatan dibawah).

Apakah Syarat Kelayakan Pemohon?

Kelayakan yang diperlukan untuk memohon latihan separa perubatan di Suruhanjaya Perkhidmatan Awam(SPA) oleh calon boleh dirujuk  dibawah:

Untuk mengetahu syarat kelayakan dan permohonan anda boleh rujuk dibawah:

Syarat-Syarat Kemasukan Skim Latihan Separa Perubatan Di SPA 2022

Permohonan Kemasukan Latihan Separa Perubatan Di Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA)

Untuk makluman kepada mereka yang berminat untuk kemasukan latihan separa perubatan bertaraf diploma dan sijil, anda boleh membuat permohonan segera secara atas talian di laman sesawang rasmi Suruhanjaya Perkhidmatan Awam(SPA).

Untuk memohon Kerja Kosong Latihan Separa Perubatan di atas boleh dilakukan secara dalam talian (online). Anda boleh mengemukakan permohonan di pautan dibawah:

https://spa9.spa.gov.my/login

Bagi pemohon kali pertama, pemohon mestilah mendaftar terlebih dahulu (sekiranya diperlukan) sebelum melakukan pengisian maklumat yang diperlukan oleh sistem.

Peluang latihan separa perubatan dibawah SPA ini merupakan peluang keemasan lebih-lebih lagi kepada mereka yang baru sahaja tamat sijil SPM. Permohonan boleh dibuat segera dengan mengikut kelayakan masing-masing.

Senarai kerja kosong bagi bulan Julain Tahun 2022

Cikgu Ahmad
Cikgu Ahmad
"It always seems impossible until it's done."

Anda Mungkin Meminati