Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Celik Kewangan di Pupuk Semenjak Kecil Bermula 6 Tahun

Celik Kewangan di Pupuk Semenjak Kecil
Celik Kewangan di Pupuk Semenjak Kecil

Celik Kewangan di Pupuk Semenjak Kecil? Penularan COVID-19 bukan sahaja menyebabkan perkembangan ekonomi Malaysia terencat, malah banyak perniagaan terpaksa ditutup dan ramai kehilangan pekerjaan. Pada zaman teknologi semakin canggih ini, perkhidmatan pinjaman kewangan dan permohonan kad kredit dipermudahkan.

Perkara ini menyebabkan kadar muflis generasi muda semakin meningkat disebabkan kebanyakan pinjaman dibuat bagi memenuhi kehendak peribadi, bukan untuk pelaburan dan pengumpulan aset.

Celik Kewangan di Pupuk Semenjak Kecil

Pengetahuan kewangan bukan ilmu yang boleh disampaikan menerusi suatu kursus atau ceramah, sebaliknya mesti diterapkan dalam diri seseorang sejak kecil lagi.

image 10

Jika anda mempunyai anak kecil, anda mungkin terfikir jika mereka akan mendengar nasihat anda, terutamanya semasa peringkat remaja. Walau bagaimanapun, mendidik mereka tentang pengurusan kewangan adalah penting untuk membantu menyediakan mereka untuk kehidupan dewasa dan tanggungjawab kewangan.

Mengajar anak-anak nilai wang melalui contoh kehidupan sebenar akan membantu mereka memahami bagaimana wang diperolehi dan ke mana ia pergi. Bantu mereka menetapkan matlamat, dan buka akaun simpanan untuk membantu menjejaki simpanan dan perbelanjaan mereka. Sudah tentu, lebih awal mereka mula, semakin banyak mereka boleh memanfaatkan pertumbuhan dari masa ke masa.

Cara Mudah Isytihar Harta Menggunakan Telefon Bimbit Sahaja
Celik Kewangan di Pupuk Semenjak Kecil Bermula 6 Tahun 4

Anda mempunyai pengaruh yang besar pada anak-anak anda. Justeru, kecenderungan untuk mereka meniru tindakan anda adalah tinggi. Oleh itu, menunjukkan contoh tabiat penggunaan wang yang baik kepada anak anda adalah sangat penting. Antara perkara yang anda boleh lakukan adalah dengan mengehadkan jumlah perbelanjaan anda dengan berbelanja secara bersederhana semasa membeli-belah dan membandingkan harga produk yang sama di kedai yang berlainan. Ini dapat mengajar anak anda bagaimana faktor-faktor ini mempengaruhi keputusan anda untuk membeli sesuatu.

Didiklah anak-anak anda untuk berbelanja secara berhemat sejak kecil. Salah satu cara yang anda boleh lakukan adalah dengan menggunakan kaedah Mason Jar. Mason Jar merupakan satu teknik pembahagian wang mengikut keperluan yang mana wang anak anda akan dibahagikan kepada tiga bahagian untuk 3 tujuan yang berbeza. Bahagian yang pertama adalah tabung simpanan, yang kedua adalah tabung untuk berbelanja dan yang ketiga adalah tabung untuk menderma kepada golongan yang kurang bernasib baik. Kaedah ini akan mengajar anak-anak untuk menguruskan wang mereka sendiri. Pada masa yang sama, anak anda juga dapat belajar nilai memberi dan berkongsi dengan menderma kepada golongan yang kurang bernasib baik.

Tabiat penggunaan wang dalam kalangan kanak-kanak seelok-eloknya diasah seawal usia 7 tahun. Kepentingan ilmu kewangan dalam kalangan anak-anak kecil perlu diterapkan seawal usia pra-sekolah lagi. Ini supaya golongan cilik ini membesar menjadi individu yang bijak berbelanja, sekali gus mampu menguruskan kehidupan mereka dengan baik.

TINGGALKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Sir Mohd Afizi
Sir Mohd Afizihttps://www.sistemguruonline.my/
Fulltime Writer at Sistem Guru Online. "There are two days in the year that we can't do anything, yesterday and tomorrow!"

Anda Mungkin Meminati