Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

10 Petua Turunkan Darah Tinggi Dalam Masa 2Jam!

Petua Turunkan Darah tinggi

Petua turunkan darah tinggi, darah tinggi, juga dikenali sebagai hipertensi, merupakan masalah kesihatan serius yang boleh meningkatkan risiko penyakit jantung, strok dan komplikasi kesihatan lain. Menjaga tekanan darah dalam lingkungan normal menjadi penting bagi kesihatan yang baik. Dalam usaha untuk mengurangkan tekanan darah tinggi. Dari perubahan gaya hidup sehingga pengawal stress, langkah-langkah ini membentuk asas untuk mengurangkan tekanan darah tinggi dan meningkatkan kesihatan keseluruhan.

Dalam artikel ini, kita akan meneroka 10 petua yang diyakini membantu menurunkan tekanan darah tinggi dan membawa kesihatan yang lebih baik. Jom cuba!

Cara Untuk Atasi : Langkah-Langkah dan Petua Turunkan Darah Tinggi

Terdapat beberapa langkah yang boleh diambil untuk mengawal dan mengurangkan risiko darah tinggi :

Email Marketing Tips Infographic Instagram Post 20231211 121458 0000

GAYA HIDUP YANG SIHAT : Penting untuk menjaga gaya hidup yang sihat. Init termasuklah pemakanan seimbang yang rendah garam, tinggi serat serta mengelakkan makanan yang tinggi kandungan lemak tebu. Pengambilan makanan yang mengandungi buah-buahan sayur-sayuran bijirin dan protein yang berkualiti merupakan langkah penting dalam mengawal tekanan darah.

Selain pemakanan, senaman juga amat penting aktiviti fizikal yang berkala seperti berjalan kaki, berenang atau bersenam ia dapat membantu mengurangkan tekanan darah. Lebih dari itu, aktiviti ini juga membantu mengurangkan stress dan mengekalkan berat badan yang sihat, perkara ini kedua-duanya turut memainkan peranan dalam mengawal darah tinggi.

Oleh itu, menjauhi kebiasaan yang tidak sihat seperti merokok dan mengambil alkohol berlebihan juga penting. Umum diketahui bahawa kedua-dua faktor ini boleh memburuk tekanan darah dan meningkatkan risiko penyakit jantung serta masalah kesihatan lain.

Mengawal tekanan darah tinggi melibatkan kombinasi pemakanan yang sihat, senaman berkala, mengelakkan tabiat merokok dan pengambilan alkohol berlebihan serta pemantauan berterusan oleh doktor dengan usaha yang berterusan anda boleh mengurangkan risiko dan mengawal darah tinggi untuk kehidupan yang lebih sihat.

9 Makanan dan Minuman yang Terbaik : Untuk Turunkan Bacaan Darah Tinggi

Petua Turunkan Darah Tinggi 1 : Halia & Limau Nipis

2 20231211 085351 0001

Halia dan limau nipis adalah dua bahan semulajadi dan ia merupakan petua turunkan darah tinggi yang telah lama digunakan untuk membantu mengurangkan tekanan darah tinggi dengan cara yang berkesan.

Halia mengandungi kompaun gingerol yang dikenali kerana sifat anti radang dan antioksidan, khasiat ini membantu melancarkan peredaran darah dan mengurangkan ketegangan pada saluran darah menyumbang kepada penurunan tekanan darah. Manakala limau nipis juga diketahui membantu dalam menstabilkan paras gula dalam darah yang berkait rapat dengan tekanan darah.

Berikut adalah cara yang anda boleh buat di rumah, langkah-langkah berikut:

Bahan-Bahan yang Diperlukan

  1. Sediakan halia 1 inci
  2. Limau nipis 1 biji

Langkah-Langkah

  • Sediakan gelas kosong dan masukkan halia yang telah dihiris nipis
  • Kemudian perah 1biji limau nipis
  • Masukkan air panas dalam 400 nl atau segelas
  • Tutup dan biarkan dalam 10 minit
  • kemudian boleh minum sebelah pagi atau malam sekiranya anda ada gastrik boleh minum selepas makan

Campuran halia dan limau nipis dalam minuman atau makanan harian dapat memberi kesan positif kepada kesihatan jantung dan tekanan darah anda campuran ini juga boleh membantu dalam pengurangan berat badan.

Petua Turunkan Darah Tinggi 2 : Garlic

3 20231211 085351 0002

Garlic, atau bawang putih telah lama diakui kerana pelbagai manfaat kesihatan termasuk membantu mengurangkan tekanan darah tinggi.

Kandungan bawang putih seperti allicin adalah komponen aktif memberikan banyak manfaat kesihatan. Dalam hal tekanan darah tinggi, allicin berfungsi dengan cara membantu melonggarkan dinding arteri dan menggalakkan aliran darahnya lebih lancar ini mengurangkan tekanan terhadap saluran darah malah menjurus kepada penurunan tekan darah secara menyeluruh.

Kajian saintifik telah menunjukkan bahawa pengambilan bawang putih secara berterusan dapat memberi kesakontif dalam mengurangkan tekanan darah terutama bagi individu yang mengalami tekanan darah tinggi yang teruk

Petua Turunkan Darah Tinggi 3: Jus Celery

4 20231211 085351 0003

Celery mengandungi senyawa seperti phthalides yang diketahui membantu melonggarkan otot otot dalam dinding arteri serta membolehkan aliran darah yang lebih lancar dan menurunkan tekanan darah. Di samping itu kandungan potassium dalam calori membantu mengimbangi kesan sodium dalam tubuh.

Untuk menyediakan jus celery, angkah pertama adalah membersihkan batang celery dan memotongnya kecil-kecil agar mudah dimasukkan ke dalam blender. Daripada proses pengisaran itu akan membuahkan jus dari batang celery anda boleh menambah sedikit air dan minum.

Adalah di syorkan untuk minum jus celery secara konsisten sebaiknya pada waktu pagi atau sebagai sebahagian daripada rutin harian.

Petua Turunkan Darah Tinggi 4 : Vitamin D3 K2

5 20231211 085352 0004

Vitamin D3 membantu tubuh menyerap kalsium merupakan faktor penting dalam kesihatan jantung dan pembuluh darah. Sementara itu vitamin K2 membantu dalam pengedaran kalsium ke tempat yang tepat dalam tubuh seperti ke dalam tulang dan menjauhkannya dari saluran darah. Ini membantu mengurangkan pengumpulan kalsium yang tidak diingini dalam arteri yang dapat membantu menurunkan tekanan dan berisiko penyakit jantung.

Beberapa contoh makanan yang kaya dengan vitamin D3 termasuk ikan berlemak, seperti salmon, tuna serta kuning telur. Bagi vitamin K2 makanan seperti keju telur, natto (makanan jepun yang dihasilkan daripada soya) ia mengandungi kandungan yang baik.

Petua Turunkan Darah Tinggi 5 : Makanan tinggi potassium & magnesium

6 20231211 085352 0005
10 Petua Turunkan Darah Tinggi Dalam Masa 2Jam! 11

Beberapa contoh makanan tinggi potassium termasuk pisang, tomato, brokoli dan yogurt. Manakala untuk magnesium makanan seperti kacang kekacangan (badam, kacang brazil) bijiran (gandum, oat) sayur-sayuran hijau gelap seperti kangkung dan ikan sardin salmon adalah sumber yang baik.

Umum diketahui bahawa bayam tidak sesuai bagi mereka yang mempunyai masalah darah tinggi melainkan bagi mereka yang mempunyai masalah darah rendah sangat sesuai bayam kerana makanan ini dapat meningkatkan tekanan darah.

Petua Turunkan Darah Tinggi 6 : Daun Olive

7 20231211 085352 0006

Daun zaitun merupakan petua turunkan darah tinggi yang paling berkesan. Kajian menunjukkan bahawa oleuropein dalam daun zaitun boleh membantu melegakan saluran darah dan meningkatkan aliran darah ini menyumbang kepada pengurangan tekanan darah.

Beberapa cara untuk menggunakan daun zaitun adalah dengan menyediakan teh daun zaitun. Anda boleh menggunakan daun zaitun kering atau segar, merebusnya dalam air panas kemudian menyaring dan minum sebagai teh.

Petua Turunkan Darah Tinggi 8 : Air kelapa

8 20231211 085352 0007 1

Air kelapa mengandungi elektrolit semulajadi seperti potassium, magnesium dan kalsium yang membantu dalam mengekalkan keseimbangan cecair dalam tubuh. Khususnya kandungan potassium yang tinggi dalam air kelapa membantu dalam menyimbangkan kesan sodium yang membantu mengurangkan tekanan darah.

Selain itu, cara terbaik untuk menikmati manfaat air kelapa adalah dengan meminum air kelapa segar. Anda boleh membeli buah kelapa segar dan menikmati airnya atau memilih minuman air kelapa dalam botol yang telah tersedia di pasaran.

Petua Turunkan Darah Tinggi 9 : Jus Daun Cermai

9 20231211 085352 0008 1

Daun cermai sangat terkenal, petua terdahulu yang sering digunakan bagi menurunkan tekanan darah. Umum diketahui bahawa daun cermai telah mendapat perhatian kerana khasiatnya dalam membantu mengurangkan tekanan darah tinggi. Daun cermai kaya dengan vitamin C, antioksidan dan flavonoid yang mempunyai kesan positif terhadap kesihatan jantung dan tekanan darah.

Untuk penyediaannya adalah Ambil daun cermai, seterusnya cuci sehingga bersih dan blender, pastikan lumat kemudian tapis atau saring, tuang di dalam gelas kemudian minum, jus ini sebaiknya amalkan sekali sehari sahaja.

Akhir sekali, sebelum menggunakan petua ini adalah bijak untuk berbincang dengan doktor terutama jika sedang mengambil ubat-ubatan lain atau mempunyai masalah kesihatan tertentu. Walau bagaimanapun, penggunaan petua ini sebagai sebahagian daripada diet harian juga boleh memberikan sumbangan positif dalam mengurangkan tekanan darah tinggi.

TINGGALKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Yumni Khans
Yumni Khans
'Kita bukan diciptakan untuk berputus asa..'

Anda Mungkin Meminati