Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

SME Corporation Malaysia Membuka Peluang Pekerjaan Ambilan Julai 2023

SME Corporation Malaysia Membuka Peluang Pekerjaan Ambilan Julai 2023

SME Corporation Malaysia Membuka Peluang Pekerjaan Ambilan Julai 2023. Terkini,SME  telah membuka peluang kepada rakyat Malaysia yang berminat untuk memohon tawaran yang ditawarkan. Mohon untuk baca dan fahami dengan teliti kehendak bakal majikan sebelum membuat permohonan.

Jawatan yang telah ditawarkan oleh SME Corporation Malaysia (SME Corp) ini ia adalah terbuka buat seluruh warganegara Malaysia yang berminat dan mempunyai kelayakan di dalam bidang yang telah disenaraikan pada rajah di bawah. Sila pastikan para calon baca syarat yang dikehendaki dengan teliti sebelum memohon jawatan tersebut.

Iklan Permohonan Jawatan

SME Corporation Malaysia Membuka Peluang Pekerjaan Ambilan Julai 2023

Permohonan kerja kosong di SME Corporation Malaysia ia merangkumi beberapa perkara yang perlu anda ketahui sebagaimana ia dimaklumkan dari syarikat sendiri.

 • Maklumat Jawatan Kosong Yang Ditawarkan
 • Tarikh Permohonan Dibuka Dan Ditutup
 • Langkah Buat Permohonan Jawatan
 • Syarat Kelayakan Untuk Permohonan
Pentaksiran Akhir Tahun Tingkatan 4 23
SME Corporation Malaysia Membuka Peluang Pekerjaan Ambilan Julai 2023

Makluman, segala info dan maklumat yang telah diberikan ia adalah berdasarkan kepada sumber rujukan dari laman rasmi majikan sendiri.

Mohon baca penuh SME Corporation Malaysia Membuka Peluang Pekerjaan Ambilan Julai 2023 supaya anda tidak tertinggal maklumat penting

Dan kepada anda yang ingin mendapatkan info dan pemberitahuan semasa mengenai jawatan kosong dan peluang kerjaya, anda boleh menyertai telegram rasmi ” Permohonan Jawatan Kosong ” seluruh Malaysia.

Maklumat Permohonan SME Corporation Malaysia Membuka Peluang Pekerjaan Ambilan Julai 2023

Apakah Jawatan Kosong Yang Ditawarkan Oleh SME Tahun 2023?

Peluang menjawat kekosongan yang dibuka dibawah majikan kerajaan merupakan jawatan yang perlu diisi segera secepat mungkin. Terdapat beberapa jawatan kosong yang perlu rakyat Malaysia layak membuat permohonan kerja berdasarkan kelayakan dari peringkat PMR, SPM, Diploma dan Ijazah.

Calon berkelayakan dan memenuhi syarat-syarat yang ditetapkan untuk memohon mengisi kekosongan kerja yang diiklankan seperti di bawah:

Maklumat Jawatan:

 • Nama Majikan: SME Corporation Malaysia (SME Corp)
 • Lokasi Kekosongan: Rujuk Iklan
 • Status Jawatan: Kontrak/Tetap

Jawatan kosong terkini yang diiklankan adalah seperti berikut:.

JawatanTaraf 
1. Penolong Pengurus – 18 Jawatan
2. Pegawai Eksekutif – 3 Jawatan
3. Pembantu Eksekutif – 5 Jawatan
Kontrak/Tetap 
   

Untuk makluman kepada semua, permohonan jawatan kosong ini adalah tertakluk kepada pihak majikan yang membuat ketetapan. Bagi sebarang permohonan dan kekosongan jawatan adalah tertakluk kepada makluman pihak majikan. Jika terdapat perubahan,ianya adalah perubahan daripada pihak majikan dan sebarang kesilapan yang berlaku ia adalah diluar kawalan dan diperbaiki secepat yang mungkin.

Bilakah Tempoh Permohonan Jawatan Kosong Dibuka Dan Ditutup?

Permohonan dibuka pada sekarang dan permohonan boleh dibuat secepat yang mungkin, Permohonan jawatan ini dibuka bermula sekarang dan permohonan akan ditutup pada 15 Julai 2023 mengikut iklan yang diwar-warkan (rujuk iklan jawatan dibawah).

Permohonan boleh dibuat secara secara sah mengikut makluman majikan melalui atas talian seperti yang ditetapkan oleh pihak majikan.

Apakah Syarat Kelayakan Memohon Jawatan Kosong?

Makluman pengetahuan para pemohon, kelayakan memohon jawatan kosong ia adalah tertakluk pada syarat umum dibawah:

 1. Pemohon adalah warganegara Malaysia
 2. Pemohon berumur 18 tahun keatas
 3. Pemohon mempunyai kelayakan akademik minimum SPM dan keatas. Kelayakan akademik seperti diploma dan ijazah.

Untuk memohon, pastikan anda ikuti langkah memohon kerja kosong terkini yang telah ditetapkan majikan seperti di bawah.

Sekiranya anda, calon yang berkelayakan dengan Ijazah, Diploma, Sijil Tinggi Persekolahan (SPM, STPM, “A” Level, Pre-U) atau Kelayakan Professional yang diiktiraf adalah di pelawa untuk memohon mengisi kekosongan jawatan di atas. (Sila rujuk iklan dan syarat kelayakan di bawah terlebih dahulu)

Selain itu calon juga perlulah mempunyai ciri-ciri berikut:

 • Cukup syarat akademik yang ditetapkan
 • Berminat bina kerjaya bersama majikan
 • Berpengetahuan
 • Mempunyai ciri kepimpinan dan lain-lain (rujuk kelayakan permohonan di bawah)

Kelebihan Bagi Jawatan Kosong Yang Ditawarkan Bagi SME:

 1. Gaji dengan pelbagai imbuhan menarik
 2. Cuti Tahunan
 3. Cuti Sakit dan lain-lain
 4. Dan lain-lain

SME Corporation Malaysia Membuka Peluang Pekerjaan Ambilan Julai 2023

Langkah-langkah untuk memohon jawatan kosong di SME

Makluman kepada para pemohon yang berminat menjadi sebahagian daripada SME. Anda boleh membuat permohonan jawatan dengah kadar segera selagi permohonan jawatan kosong masih belum ditutup. Mohon segera sebelum 15 JULAI 2023.

Permohonan jawatan boleh dibuat secara atas talian (Online) sahaja dan mestilah mengikut prosedur permohonan yang telah ditetapkan. Pemohon diminta untuk membuat semakan maklumat butiran diri, iklan jawatan dan syrat-syarat kelayakan sebelum membuat permohonan. Pastikan juga permohonan dibuat dengan betul.

Bagi para pemohon, anda boleh baca terlebih dahulu iklan,syarat-syarat dan cara permohonan dibawah:

Iklan2023
SME Corporation Malaysia Membuka Peluang Pekerjaan Ambilan Julai 2023

Telah dinyatakan maklumat diatas merupakan iklan serta maklumat syarat-syarat kelayakan bagi permohonan jawatan dan cara permohonan bagi setiap jawatan yang ditawarkan. Bagi anda yang berminat untuk membuat permohonan pengambilan jawatan SME  anda boleh ikuti cara-cara seperti yang diberikan.

Bagi anda yang berminat dengan jawatan yang ditawarkan, sila ikuti langkah-langkah yang disediakan seperti berikut :

Cara Online

 1.  Permohonan adalah secara online melalui portal permohonan kerja SME Corp di https://oaserver.smecorp.gov.my/oa/jawatan_kosong.nsf/jawatan_kosong
 2. Untuk memohon sila daftar masuk (login) atau jika anda belum mendaftar sebagai pencari kerja, sila daftar terlebih dahulu.
 3. Sila lengkapkan borang online dengan maklumat yang betul dan pastikan anda memenuhi syarat kelayakan (rujuk iklan) yang diberikan sebelum menghantar permohonan
 4.  Pastikan anda telah melengkapkan borang permohonan dengan maklumat yang betul dan juga mengikuti syarat yang diberikan sebelum menghantar permohonan
 5.  Permohonan hendaklah sampai kepada pihak mereka sebelum/pada tarikh tutup. Selepas dari tarikh tersebut permohonan anda tidak akan diterima.
 6. Sekiranya anda tidak menerima sebarang maklum balas dari pihak majikan dalam tempoh 3 hingga 6 bulan. Permohonan bolehlah dianggap tidak berjaya.
 7. Sila ke link di bawah bagi mendapatkan maklumat penuh syarat kelayakan dan cara untuk memohon.

Mengenai SME

SME Corporation Malaysia (SME Corp. Malaysia) ialah sebuah agensi kerajaan di bawah Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi (MEDAC) di Malaysia. Ia bertanggungjawab untuk menyelaras dan melaksanakan pelbagai program dan inisiatif untuk menyokong pembangunan dan pertumbuhan perusahaan kecil dan sederhana (PKS) di negara ini. Berikut ialah beberapa maklumat penting tentang SME Corp. Malaysia:

Mandat: SME Corp. Malaysia telah ditubuhkan dengan matlamat untuk meningkatkan daya saing dan daya tahan PKS di Malaysia. Peranan utamanya ialah menggubal dasar, strategi dan rancangan pembangunan untuk sektor PKS.(SME Corporation Malaysia Membuka Peluang Pekerjaan Ambilan Julai 2023)

Objektif: Objektif utama SME Corp. Malaysia termasuk mempromosi dan membangunkan PKS, memudahkan pembinaan kapasiti dan pembangunan keupayaan, menyediakan khidmat nasihat dan sokongan perniagaan, memupuk inovasi dan penggunaan teknologi, dan meningkatkan akses pasaran untuk PKS.

Perkhidmatan dan Program: SME Corp. Malaysia menawarkan pelbagai perkhidmatan dan program untuk menyokong PKS, termasuk:SME Corporation Malaysia Membuka Peluang Pekerjaan Ambilan Julai 2023

a. Program Pembangunan PKS: Program ini bertujuan untuk meningkatkan daya saing dan kemampanan PKS melalui inisiatif seperti pembinaan kapasiti, latihan, bimbingan dan khidmat nasihat perniagaan.

b. Bantuan Kewangan: SME Corp. Malaysia memudahkan akses kepada pembiayaan untuk PKS dengan bekerjasama dengan institusi kewangan dan menyediakan maklumat mengenai skim pembiayaan, geran dan pinjaman yang tersedia.

c. Akses Pasaran: Agensi ini membantu PKS dalam meluaskan jangkauan pasaran mereka dengan menganjurkan pameran perdagangan, acara padanan perniagaan dan misi perdagangan antarabangsa.(SME Corporation Malaysia Membuka Peluang Pekerjaan Ambilan Julai 2023)

d. Teknologi dan Inovasi: SME Corp. Malaysia menggalakkan penggunaan teknologi dan inovasi dalam kalangan PKS dengan menyediakan sokongan untuk penyelidikan dan pembangunan, pengkomersilan teknologi dan inisiatif inovasi.

e. Pengantarabangsaan: Agensi ini menyokong PKS dalam meneroka pasaran antarabangsa melalui aktiviti promosi eksport, risikan pasaran dan peluang rangkaian perniagaan antarabangsa.

Semoga dengan segala perkongsian maklumat mengenai SME Corporation Malaysia Membuka Peluang Pekerjaan Ambilan Julai 2023 dapat membantu para calon yang memohon.Kongsikan maklumat Permohonan Pengambilan SME Corporation Malaysia Membuka Peluang Pekerjaan Ambilan Julai 2023 kepada kenalan terdekat kita.

Mr Deen
Mr Deen
Fulltime Writer. "Tidak perlu menjelaskan siapa dirimu kepada sesiapapun, kerana yang menyukaimu tidak perlu tahu dan yang membencimu tidak akan percaya". Terus pandang ke depan!

Anda Mungkin Meminati