Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Tarikh Penting Dalam Islam Dan Kalendar Hijri 2023(JAKIM)

Tarikh-Tarikh Penting Dalam Islam Dan Kalendar Hijri 2023(JAKIM)
Tarikh Penting Dalam Islam Dan Kalendar Hijri 2023

Tarikh-Tarikh Penting Dalam Islam Dan Kalendar Hijri 2023(JAKIM). Kita ketahui  kalendar Hijrah yang mengandungi tarikh-tarikh penting yang menjadi tonggak dalam kehidupan umat Islam. Setiap tahun, umat Islam di seluruh dunia menyambut peristiwa bersejarah yang berkaitan rapat tentang hari-hari yang penuh kegembiraan. Pada tahun 2023, kalendar Hijrah mempersembahkan beberapa siri tarikh penting yang memberi inspirasi, pengajaran dan penghayatan nilai-nilai agama. Dalam artikel ini, kami akan menerangkan beberapa peristiwa penting yang tercatat dalam kalendar Hijrah 2023, seperti yang disusun oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM).

Makluman, segala info dan maklumat yang telah diberikan ia adalah berdasarkan kepada sumber rujukan dari laman rasmi Jakim.

Ikuti terus maklumat berkaitan Tarikh-Tarikh Penting Dalam Islam Dan Kalendar Hijri 2023(JAKIM).

Dan kepada anda yang ingin mendapatkan info dan pemberitahuan semasa mengenai jawatan kosong,maklumat bantuan rasmi kerajaan dan makluman rasmi kerajaan anda boleh menyertai telegram rasmi kami untuk seluruh rakyat Malaysia:

Telegram SGO

Tarikh-Tarikh Penting Dalam Islam Dan Kalendar Hijri 2023

Berikut adalah susunan dengan mudah mengenai peristiwa penting dalam kalendar Islam 2023:

  • 18 Februari 2023 (27 Rejab 1444 H): Israk Miraj

Israk Miraj merupakan peristiwa penting dalam sejarah Islam yang melibatkan perjalanan Rasulullah dari Masjidil Haram di Mekah ke Masjidil Aqsa di Palestin. Nabi diiringi oleh malaikat Jibril dan Israfil. Selain itu, peristiwa Miraj juga berlaku di mana Nabi naik ke langit diiringi malaikat Jibril dan bertemu Allah.

  • 7 Mac 2023, Maghrib (15 Syaaban 1444H): Malam Nisfu Syaaban

Malam Nisfu Syaaban mempunyai makna yang penting dalam Islam. Menurut Mu’az bin Jabal RA, Rasulullah SAW bersabda bahawa Allah SWT melihat hamba-Nya pada malam Nisfu Syaaban dan mengampuni semua hamba-Nya kecuali yang syirik dan yang bermusuhan. Hadis ini direkodkan dalam Sahih Ibn Hibban (5665).

  • 23 Mac 2023 (1 Ramadan 1444H): Permulaan Ramadan

Umat ​​Islam menantikan hari pertama berpuasa tahun ini selepas tidak dapat menyambutnya bersama keluarga pada tahun sebelumnya. Terdapat beberapa SOP yang perlu diberi perhatian seperti tidak solat fardu berjemaah, solat Jumaat, dan solat Tarawih di masjid dan surau kerana menitikberatkan pematuhan PKP.

  • 8 April 2023 (17 Ramadan 1444H): Nuzul al-Quran

Nuzul al-Quran merujuk kepada peristiwa turunnya ayat pertama al-Quran kepada Nabi Muhammad SAW pada malam Jumaat, 17 Ramadan, di Gua Hira, Mekah. Peristiwa ini berlaku pada tahun ke-41 sejak kelahiran Nabi.

  • 22 April 2023 (1 Syawal 1444H): Hari Raya Aidilfitri

Hari Raya Aidilfitri, juga dikenali sebagai Hari Raya Puasa, Hari Raya Fitrah, atau Hari Lebaran, disambut pada 1 Syawal dalam tahun Hijrah. Tahun ini, sambutan Aidilfitri di Malaysia lebih meriah kerana rakyat dibenarkan melancong antara negara.

  • 20 Jun 2023 (1 Zulhijjah 1444H): Awal Dzulhijjah

Awal Zulhijjah adalah 10 hari pertama bulan Zulhijjah yang mendapat keistimewaan dan keberkatan daripada Allah SWT mengikut dalil-dalil yang terkandung dalam al-Quran dan al-Sunnah.

  • 29 Jun 2023 (10 Zulhijjah 1444 H): Hari Raya Aidiladha

Hari Raya Aidiladha, juga dikenali sebagai Hari Raya Haji atau Hari Raya Korban, merupakan perayaan penting bagi umat Islam di seluruh dunia. Pada hari ini, umat Islam melakukan ibadah korban sebagai penghormatan kepada peristiwa Nabi Ibrahim, yang bersedia mengorbankan anaknya, Ismail, atas perintah Allah.

  • 19 Julai 2023 (1 Muharram 1445H): Maal Hijrah / Tahun Baru Islam

Maal Hijrah atau Tahun Baru Islam disambut pada 1 Muharram. Hijrah melambangkan keikhlasan dan ketakwaan seorang hamba dalam melaksanakan ajaran dan kepercayaan kepada Allah SWT dan syariat-Nya.

  • 28 September 2023 (12 Rabiulawal 1445 H): Maulidur Rasulullah

Maulidur Rasul, yang jatuh pada 12 Rabiulawal dalam kalendar Islam, merupakan perayaan kelahiran Nabi Muhammad SAW. Menyambut Maulidur Rasulullah setiap tahun merupakan tradisi yang menunjukkan kecintaan umat Islam kepada Nabi Muhammad SAW.

Dapatkan file atau gambar berkaitan dengan tarikh-tarikh penting dalam islam dibawah:

TARIKH PENTING DALAM ISLAM TAHUN 2023

Tarikh-Tarikh Penting Dalam Islam Dan Kalendar Hijri 2023:Info Kalendar Hijri 2023

Untuk memudahkan perancangan Anda, berikut ini kami sertakan Takwim Islam tahun 22 / 1443 – 1444 Hijriah yang mencakup tarikh-tarikh penting serta kaedah penetapan dan pengumuman tarikh Awal Ramadhan 2022.

takwim miladiah jakim 2023
Tarikh-Tarikh Penting Dalam Islam Dan Kalendar Hijri 2023(JAKIM)

 

Baca lagi maklumat terkini kami:

Semoga Bermanfaat Kepada Anda Tarikh-Tarikh Penting Dalam Islam Dan Kalendar Hijri 2023(JAKIM)

Tarikh-Tarikh Penting Dalam Islam Dan Kalendar Hijri 2023 yang disusun oleh JAKIM memberikan pengingatan dan kesedaran akan peristiwa-peristiwa yang berarti dalam sejarah agama Islam. Dari Israk Mikraj hingga Maulidur Rasul, setiap peristiwa mengandungi nilai-nilai spiritual dan mengajarkan umat Muslim tentang kecintaan terhadap Allah SWT, Nabi Muhammad SAW, dan keimanan yang teguh. Melalui penghayatan dan pengamalan nilai-nilai yang terkandung dalam peristiwa-peristiwa ini, umat Islam dapat memperkuat ikatan keagamaan mereka dan meningkatkan pemahaman mereka tentang ajaran Islam.

Mengenai Jakim

Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Tulisan Jawi: جابتن كماجوان اسلام مليسيا; singkatan: JAKIM) merupakan agensi kerajaan Persekutuan di Malaysia yang mentadbir hal ehwal agama Islam di Malaysia.[1] Pentadbirannya diletakkan di bawah Jabatan Perdana Menteri Malaysia. Kini, JAKIM diketuai oleh Ketua Pengarahnya, Datuk Hakimah Mohd Yusoff.

Sejarah[sunting
Pada tahun 1969, persidangan Majlis Raja-Raja Malaysia telah memutuskan bahawa perlunya suatu badan bagi menggembleng usaha pembangunan dan kemajuan umat Islam di Malaysia, selaras dengan taraf negara Malaysia sebagai sebuah negara Islam yang semakin kukuh serta mendapat perhatian dunia antarabangsa.

Menyedari hakikat itu, satu urusetia kepada Majlis Kebangsaan Hal-Ehwal Ugama Islam Malaysia (MKI) telah ditubuhkan, bagi memelihara kesucian akidah dan ajaran Islam. Urusetia ini kemudiannya telah dikembangkan sebagai Bahagian Ugama, Jabatan Perdana Menteri yang kemudiannya dinaikkan taraf sekali lagi menjadi Bahagian Hal Ehwal Islam (BAHEIS).

Pada 1 Januari 1997, selaras dengan pembangunan dan kemajuan Islam yang bertambah mantap di negara ini, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) ditubuhkan oleh kerajaan Malaysia sebagai mengambil alih kuasa dan peranan BAHEIS.

Peranan

JAKIM berperanan sebagai sebuah badan penyelaras pembangunan agama dan kemajuan ummah di Malaysia[2]. Ia juga berperanan menjalankan penyelarasan hal ehwal agama dalam lingkungan sempadan pentadbiran yang dipertanggungjawabkan dan berwaspada supaya tidak melanggar garis tanggungjawab yang menjadi hak pentadbiran pada peringkat negeri[2].

JAKIM juga memainkan peranan sebagai urus setia bagi Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia (MKI)[3]. JAKIM turut mengendalikan tiga masjid utama[4] di Malaysia iaitu Masjid Negara, Masjid Putra dan Masjid Tuanku Mizan Zainal Abidin.

JAKIM turut bertanggungjawab terhadap penggubalan dan penyeragaman undang-undang syarak di Malaysia[5].

JAKIM juga turut berperanan dalam menyelaras dan membangunkan pendidikan Islam. JAKIM mengendalikan pusat pendidikan dan latihan seperti Institut Latihan Islam Malaysia (ILIM), Institut Kemahiran Islam Malaysia Sarawak (IKMAS), Institut Pengajian Islam dan Dakwah Sabah (IPDAS) dan Darul Quran[6]. Selain itu, JAKIM j

Mr Deen
Mr Deen
Fulltime Writer. "Tidak perlu menjelaskan siapa dirimu kepada sesiapapun, kerana yang menyukaimu tidak perlu tahu dan yang membencimu tidak akan percaya". Terus pandang ke depan!

Anda Mungkin Meminati