Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Permohonan Jawatan Kosong Suruhanjaya Komunikasi & Multimedia (SKMM) Jun 2023

Permohonan Jawatan Kosong Suruhanjaya Komunikasi & Multimedia (SKMM) Jun 2023

Permohonan Jawatan Kosong Suruhanjaya Komunikasi & Multimedia (SKMM) Jun 2023. Maklumat terkini,SKMM telah membuka peluang kepada rakyat Malaysia yang berminat untuk memohon tawaran yang ditawarkan. Mohon untuk baca dan fahami dengan teliti kehendak bakal majikan sebelum membuat permohonan.

Jawatan yang telah ditawarkan oleh SKMM ini ia adalah terbuka buat seluruh warganegara Malaysia yang berminat dan mempunyai kelayakan di dalam bidang yang telah disenaraikan pada rajah di bawah. Sila pastikan para calon baca syarat yang dikehendaki dengan teliti sebelum memohon jawatan tersebut.

Permohonan Jawatan Kosong Suruhanjaya Komunikasi & Multimedia (SKMM) Jun 2023

image 241
Permohonan Jawatan Kosong Suruhanjaya Komunikasi & Multimedia (SKMM) Jun 2023 5

Permohonan Jawatan Kosong Suruhanjaya Komunikasi & Multimedia ia merangkumi beberapa perkara yang perlu anda ketahui sebagaimana ia dimaklumkan dari syarikat sendiri.

 • Maklumat Jawatan Kosong Yang Ditawarkan
 • Tarikh Permohonan Dibuka Dan Ditutup
 • Langkah Buat Permohonan Jawatan
 • Syarat Kelayakan Untuk Permohonan

Makluman, segala info dan maklumat yang telah diberikan ia adalah berdasarkan kepada sumber rujukan dari laman rasmi majikan sendiri.

Dan kepada anda yang ingin mendapatkan info dan pemberitahuan semasa mengenai jawatan kosong dan peluang kerjaya, anda boleh menyertai telegram rasmi ” Permohonan Jawatan Kosong ” seluruh Malaysia:

Maklumat Permohonan Jawatan Kosong Suruhanjaya Komunikasi & Multimedia (SKMM) Jun 2023

Apakah Jawatan Kosong Yang Ditawarkan Oleh SKMM Tahun 2023?

image 242
Permohonan Jawatan Kosong Suruhanjaya Komunikasi & Multimedia (SKMM) Jun 2023 6

Peluang menjawat kekosongan yang dibuka dibawah majikan kerajaan merupakan jawatan yang perlu diisi segera secepat mungkin. Terdapat beberapa jawatan kosong yang perlu rakyat Malaysia layak membuat permohonan kerja berdasarkan kelayakan dari peringkat PMR, SPM, Diploma dan Ijazah.

Calon berkelayakan dan memenuhi syarat-syarat yang ditetapkan untuk memohon mengisi kekosongan kerja yang diiklankan seperti di bawah:

Maklumat Jawatan:

 • Nama Majikan:Suruhanjaya Komunikasi & Multimedia (SKMM)
 • Lokasi Kekosongan: sila rujuk iklan
 • Status Jawatan: Kontrak/Tetap
 • Gaji Sebulan:RM3800-RM4800

Jawatan kosong terkini yang diiklankan adalah seperti berikut:

 • Executive, Melaka State Office

 • Senior Executive, Perak State Office

 • Senior Executive, Business Analyst

 • Assistant Director, Regulatory Sabah State Office (Keningau/Tawau Branch)

Untuk makluman kepada semua, permohonan jawatan kosong ini adalah tertakluk kepada pihak majikan yang membuat ketetapan. Bagi sebarang permohonan dan kekosongan jawatan adalah tertakluk kepada makluman pihak majikan. Jika terdapat perubahan,ianya adalah perubahan daripada pihak majikan dan sebarang kesilapan yang berlaku ia adalah diluar kawalan dan diperbaiki secepat yang mungkin.

Bilakah Tempoh Permohonan Jawatan Kosong Dibuka Dan Ditutup?

Permohonan dibuka pada sekarang dan permohonan boleh dibuat secepat yang mungkin, Permohonan jawatan ini dibuka bermula sekarang dan permohonan akan ditutup mengikut iklan yang diwar-warkan (rujuk iklan jawatan dibawah).

Permohonan boleh dibuat secara secara sah mengikut makluman majikan melalui atas talian seperti yang ditetapkan oleh pihak majikan.

Apakah Syarat Kelayakan Memohon Jawatan Kosong?

Makluman pengetahuan para pemohon, kelayakan memohon jawatan kosong ia adalah tertakluk pada syarat umum dibawah:

 1. Pemohon adalah warganegara Malaysia
 2. Pemohon berumur 18 tahun keatas
 3. Pemohon mempunyai kelayakan akademik minimum SPM dan keatas. Kelayakan akademik seperti diploma dan ijazah.

Untuk memohon, pastikan anda ikuti langkah memohon kerja kosong terkini yang telah ditetapkan majikan seperti di bawah.

Sekiranya anda, calon yang berkelayakan dengan Ijazah, Diploma, Sijil Tinggi Persekolahan (SPM, STPM, “A” Level, Pre-U) atau Kelayakan Professional yang diiktiraf adalah di pelawa untuk memohon mengisi kekosongan jawatan di atas. (Sila rujuk iklan dan syarat kelayakan di bawah terlebih dahulu)

Selain itu calon juga perlulah mempunyai ciri-ciri berikut:

 • Cukup syarat akademik yang ditetapkan
 • Berminat bina kerjaya bersama majikan
 • Berpengetahuan
 • Mempunyai ciri kepimpinan dan lain-lain (rujuk kelayakan permohonan di bawah)

Kelebihan Bagi Jawatan Kosong Yang Ditawarkan Bagi SKMM:

 1. Gaji dengan pelbagai imbuhan menarik
 2. Cuti Tahunan
 3. Cuti Sakit dan lain-lain
 4. Dan lain-lain

iKUTI MAKLUMAT JAWATAN KOSONG JUN:

Pengambilan Jawatan Kosong Besar-besaran UKM Jun 2023

Permohonan Jawatan Kosong Suruhanjaya Komunikasi & Multimedia (SKMM) Jun 2023, Adalah Seperti Berikut

Langkah-langkah untuk memohon jawatan kosong di MCMC

Makluman kepada para pemohon yang berminat menjadi sebahagian daripada SKMM. Anda boleh membuat permohonan jawatan dengah kadar segera selagi permohonan jawatan kosong masih belum ditutup. Mohon segera sebelum tarikh permohonan tutup

Permohonan jawatan boleh dibuat secara atas talian (Online) sahaja dan mestilah mengikut prosedur permohonan yang telah ditetapkan. Pemohon diminta untuk membuat semakan maklumat butiran diri, iklan jawatan dan syrat-syarat kelayakan sebelum membuat permohonan. Pastikan juga permohonan dibuat dengan betul.

Bagi para pemohon, anda boleh baca terlebih dahulu iklan,syarat-syarat dan cara permohonan dibawah:

photo 2023 06 09 07 19 05

MAKLUMAT JAWATAN DAN MOHON DISINI

Telah dinyatakan maklumat diatas merupakan iklan serta maklumat syarat-syarat kelayakan bagi permohonan jawatan dan cara permohonan bagi setiap jawatan yang ditawarkan. Bagi anda yang berminat untuk membuat permohonan pengambilan jawatan SKMM, anda boleh ikuti cara-cara seperti yang diberikan.

Bagi anda yang berminat dengan jawatan yang ditawarkan, sila ikuti langkah-langkah yang disediakan seperti berikut :

Cara Mohon

 1. Permohonan adalah secara online melalui portal permohonan kerja JOBSTREET di laman seperti yang tertera di atas.
 2. Sila lengkapkan borang online dengan maklumat yang betul dan pastikan anda memenuhi syarat kelayakan (rujuk iklan) yang diberikan sebelum menghantar permohonan
 3. Pastikan anda telah melengkapkan borang permohonan dengan maklumat yang betul dan juga mengikuti syarat yang diberikan sebelum menghantar permohonan
 4. Permohonan hendaklah sampai kepada pihak mereka sebelum/pada tarikh tutup. Selepas dari tarikh tersebut permohonan anda tidak akan diterima.
 5. Sekiranya anda tidak menerima sebarang maklum balas dari pihak majikan dalam tempoh 3 hingga 6 bulan. Permohonan bolehlah dianggap tidak berjaya.

Mengenai MCMC

Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM), atau Malaysian Communications and Multimedia Commission (MCMC) dalam Bahasa Inggeris, adalah badan pengawal selia yang bertanggungjawab terhadap industri komunikasi dan multimedia di Malaysia. Ia ditubuhkan di bawah Akta Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia 1998.

Objektif utama SKMM adalah mengawal selia dan mempromosikan perkembangan industri komunikasi dan multimedia di Malaysia dengan tujuan memastikan pasaran yang adil dan berdaya saing, melindungi kepentingan pengguna, dan mendorong pertumbuhan industri. SKMM mempunyai beberapa fungsi dan tanggungjawab utama, antaranya:

 1. Pelupusan dan pengawalan: SKMM memberi lesen kepada pelbagai penyedia perkhidmatan komunikasi dan multimedia seperti syarikat telekomunikasi, penyiar, dan penyedia kandungan. Ia juga menetapkan dan menguatkuasakan rangka kerja pengawalan untuk memastikan pematuhan terhadap piawaian dan panduan industri.

 2. Pengurusan spektrum: SKMM menguruskan peruntukan dan penggunaan spektrum frekuensi radio yang cekap untuk pelbagai tujuan komunikasi, termasuk perkhidmatan telekomunikasi tanpa wayar, penyiaran, dan aplikasi tanpa wayar lain.

 3. Perlindungan pengguna: SKMM berusaha untuk melindungi kepentingan pengguna dalam industri komunikasi dan multimedia. Ia mengawasi isu berkaitan pengguna, seperti kualiti perkhidmatan, harga, dan persaingan yang adil. SKMM juga menangani aduan dan pertikaian antara penyedia perkhidmatan dan pengguna.

 4. Promosi pembangunan industri: SKMM mempromosikan pembangunan industri komunikasi dan multimedia di Malaysia melalui inisiatif yang menggalakkan inovasi, pelaburan, dan penyelidikan dan pembangunan. Ia juga menyediakan sokongan dan sumber untuk meningkatkan literasi digital dan akses kepada teknologi maklumat dan komunikasi.

SKMM memainkan peranan penting dalam mengawal selia dan memajukan industri komunikasi dan multimedia di Malaysia. Ia berusaha untuk menyediakan persekitaran yang kondusif bagi pertumbuhan industri dan kepuasan pengguna, serta memastikan Malaysia terus maju dalam era digital.

Semoga dengan segala perkongsian maklumat mengenai Permohonan Jawatan Kosong Suruhanjaya Komunikasi & Multimedia (SKMM) Jun 2023 dapat membantu para calon yang memohon.

Mr Deen
Mr Deen
Fulltime Writer. "Tidak perlu menjelaskan siapa dirimu kepada sesiapapun, kerana yang menyukaimu tidak perlu tahu dan yang membencimu tidak akan percaya". Terus pandang ke depan!

Anda Mungkin Meminati