Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Permohonan Jawatan Kosong Jabatan Perikanan Malaysia Jun 2023

Permohonan Jawatan Kosong Jabatan Perikanan Malaysia Jun 2023
Permohonan Jawatan Kosong Jabatan Perikanan Malaysia Jun 2023

Permohonan Jawatan Kosong Jabatan Perikanan Malaysia Jun 2023. Makluman terbaru, JPM membuka peluang kepada rakyat Malaysia yang berminat untuk memohon tawaran yang ditawarkan. Mohon untuk baca dan fahami dengan teliti kehendak bakal majikan sebelum membuat permohonan.

Jawatan yang telah ditawarkan oleh JPM ini ia adalah terbuka buat seluruh warganegara Malaysia yang berminat dan mempunyai kelayakan di dalam bidang yang telah disenaraikan pada rajah di bawah. Sila pastikan para calon baca syarat yang dikehendaki dengan teliti sebelum memohon jawatan tersebut.Permohonan Jawatan Kosong Jabatan Perikanan Malaysia Jun 2023

Permohonan Jawatan Kosong Jabatan Perikanan Malaysia Jun 2023

Permohonan kerja kosong di JPM ia merangkumi beberapa perkara yang perlu anda ketahui sebagaimana ia dimaklumkan dari syarikat sendiri.

 • Maklumat Jawatan Kosong Yang Ditawarkan
 • Tarikh Permohonan Dibuka Dan Ditutup
 • Langkah Buat Permohonan Jawatan
 • Syarat Kelayakan Untuk Permohonan

Makluman, segala info dan maklumat yang telah diberikan ia adalah berdasarkan kepada sumber rujukan dari laman rasmi majikan sendiri.

Ikuti terus maklumat berkaitan Permohonan Jawatan Kosong Jabatan Perikanan Malaysia Jun 2023

Dan kepada anda yang ingin mendapatkan info dan pemberitahuan semasa mengenai jawatan kosong dan peluang kerjaya, anda boleh menyertai telegram rasmi ” Permohonan Jawatan Kosong ” seluruh Malaysia.

Maklumat Permohonan Jawatan Kosong Jabatan Perikanan Malaysia Jun 2023

Apakah Jawatan Kosong Yang Ditawarkan Oleh JPM Tahun 2023?

Peluang menjawat kekosongan yang dibuka dibawah majikan kerajaan merupakan jawatan yang perlu diisi segera secepat mungkin. Terdapat beberapa jawatan kosong yang perlu rakyat Malaysia layak membuat permohonan kerja berdasarkan kelayakan dari peringkat PMR, SPM, Diploma dan Ijazah.

Calon berkelayakan dan memenuhi syarat-syarat yang ditetapkan untuk memohon mengisi kekosongan kerja yang diiklankan seperti di bawah:

Maklumat Jawatan:

 • Nama Majikan:Jabatan Perikanan Malaysia
 • Lokasi Kekosongan: Putrajaya
 • Status Jawatan: Kontrak/Tetap

Jawatan kosong terkini yang diiklankan adalah seperti berikut:

 • Penolong Pustakawan S29
 • Pegawai Teknologi Maklumat FA41

Untuk makluman kepada semua, permohonan jawatan kosong ini adalah tertakluk kepada pihak majikan yang membuat ketetapan. Bagi sebarang permohonan dan kekosongan jawatan adalah tertakluk kepada makluman pihak majikan. Jika terdapat perubahan,ianya adalah perubahan daripada pihak majikan dan sebarang kesilapan yang berlaku ia adalah diluar kawalan dan diperbaiki secepat yang mungkin.

Bilakah Tempoh Permohonan Jawatan Kosong Dibuka Dan Ditutup?

Permohonan dibuka pada sekarang dan permohonan boleh dibuat secepat yang mungkin, Permohonan jawatan ini dibuka bermula sekarang dan permohonan akan ditutup pada 16 & 20 Jun 2023 mengikut iklan yang diwar-warkan (rujuk iklan jawatan dibawah).

Permohonan boleh dibuat secara secara sah mengikut makluman majikan melalui atas talian seperti yang ditetapkan oleh pihak majikan.Permohonan Jawatan Kosong Jabatan Perikanan Malaysia Jun 2023

Apakah Syarat Kelayakan Memohon Jawatan Kosong?

Makluman pengetahuan para pemohon, kelayakan memohon jawatan kosong ia adalah tertakluk pada syarat umum dibawah:

 • Pemohon adalah warganegara Malaysia
 • Pemohon berumur 18 tahun keatas
 • Pemohon mempunyai kelayakan akademik minimum SPM dan keatas. Kelayakan akademik seperti diploma dan ijazah.

Untuk memohon, pastikan anda ikuti langkah memohon kerja kosong terkini yang telah ditetapkan majikan seperti di bawah.

Sekiranya anda, calon yang berkelayakan dengan Ijazah, Diploma, Sijil Tinggi Persekolahan (SPM, STPM, “A” Level, Pre-U) atau Kelayakan Professional yang diiktiraf adalah di pelawa untuk memohon mengisi kekosongan jawatan di atas. (Sila rujuk iklan dan syarat kelayakan di bawah terlebih dahulu)

Selain itu calon juga perlulah mempunyai ciri-ciri berikut:

 1. Cukup syarat akademik yang ditetapkan
 2. Berminat bina kerjaya bersama majikan
 3. Berpengetahuan
 4. Mempunyai ciri kepimpinan dan lain-lain (rujuk kelayakan permohonan di bawah)

Kelebihan Bagi Jawatan Kosong Yang Ditawarkan Bagi JPM:

 • Gaji dengan pelbagai imbuhan menarik
 • Cuti Tahunan
 • Cuti Sakit dan lain-lain
 • Dan lain-lain

Permohonan Jawatan Kosong Jabatan Perikanan Malaysia Jun 2023

Langkah-langkah untuk memohon jawatan kosong di JPM

Makluman kepada para pemohon yang berminat menjadi sebahagian daripada JPM. Anda boleh membuat permohonan jawatan dengah kadar segera selagi permohonan jawatan kosong masih belum ditutup. Mohon segera sebelum 16 & 20 Jun 2023.

Permohonan jawatan boleh dibuat secara atas talian (Online) sahaja dan mestilah mengikut prosedur permohonan yang telah ditetapkan. Pemohon diminta untuk membuat semakan maklumat butiran diri, iklan jawatan dan syrat-syarat kelayakan sebelum membuat permohonan. Pastikan juga permohonan dibuat dengan betul.Permohonan Jawatan Kosong Jabatan Perikanan Malaysia Jun 2023.

Bagi para pemohon, anda boleh baca terlebih dahulu iklan,syarat-syarat dan cara permohonan dibawah:

photo 2023 06 15 14 52 06
Permohonan Jawatan Kosong Jabatan Perikanan Malaysia Jun 2023

Penolong Pustakawan S29

Pegawai Teknologi Maklumat FA41

Telah dinyatakan maklumat diatas merupakan iklan serta maklumat syarat-syarat kelayakan bagi permohonan jawatan dan cara permohonan bagi setiap jawatan yang ditawarkan. Bagi anda yang berminat untuk membuat permohonan pengambilan jawatan SPA 9, anda boleh ikuti cara-cara seperti yang diberikan.

Bagi anda yang berminat dengan jawatan yang ditawarkan, sila ikuti langkah-langkah yang disediakan seperti berikut :

Cara Online

 • Permohonan adalah secara online melalui portal permohonan kerja SPA 9 di LAMAN UTAMA SPA 9. atau LAMAN UTAMA SPA 9 (Login)
 • Untuk memohon sila daftar masuk (login) atau jika anda belum mendaftar sebagai pencari kerja, sila daftar terlebih dahulu.
 • Sila lengkapkan borang online dengan maklumat yang betul dan pastikan anda memenuhi syarat kelayakan (rujuk iklan) yang diberikan sebelum menghantar permohonan
 • Pastikan anda telah melengkapkan borang permohonan dengan maklumat yang betul dan juga mengikuti syarat yang diberikan sebelum menghantar permohonan
 • Permohonan hendaklah sampai kepada pihak mereka sebelum/pada tarikh tutup. Selepas dari tarikh tersebut permohonan anda tidak akan diterima.
 • Sekiranya anda tidak menerima sebarang maklum balas dari pihak majikan dalam tempoh 3 hingga 6 bulan. Permohonan bolehlah dianggap tidak berjaya.

Mengenai Jabatan Perikanan Malaysia

Jabatan Perikanan Malaysia adalah sebuah agensi kerajaan di Malaysia yang bertanggungjawab untuk membangunkan, mengurus dan melindungi industri perikanan negara. Di sini adalah beberapa maklumat berkaitan dengan Jabatan Perikanan Malaysia:

 1. Objektif: Objektif utama Jabatan Perikanan Malaysia adalah membangunkan industri perikanan negara untuk memenuhi permintaan dalaman dan eksport serta melindungi sumber perikanan negara bagi generasi akan datang.
 2. Fungsi: Jabatan Perikanan Malaysia melaksanakan pelbagai fungsi, termasuk pemantauan dan pemuliharaan sumber perikanan, pendaftaran nelayan dan kapal-kapal perikanan, pemantauan keselamatan makanan laut, pembangunan akuakultur, pemuliharaan habitat marin, pengurusan kawasan larangan tangkapan dan banyak lagi.
 3. Perundangan: Jabatan Perikanan Malaysia menjalankan tanggungjawabnya berdasarkan pelbagai undang-undang dan peraturan yang berkaitan dengan perikanan. Contohnya, Akta Perikanan 1985 dan Peraturan-peraturan Perikanan Malaysia mengandungi peruntukan-peruntukan yang mengawal aktiviti-aktiviti perikanan di Malaysia.
 4. Pemuliharaan Sumber Perikanan: Jabatan Perikanan Malaysia berusaha untuk melindungi dan memulihara sumber perikanan negara. Ini termasuk melaksanakan aktiviti pengawasan dan penguatkuasaan, mengeluarkan lesen memancing, menetapkan saiz minimum tangkapan, dan mengawal tangkapan laut yang berlebihan.
 5. Pembangunan Akuakultur: Jabatan Perikanan Malaysia juga bertanggungjawab untuk membangunkan industri akuakultur negara. Ini melibatkan penyediaan sokongan teknikal kepada peternak akuakultur, pemantauan kualiti air, pemantauan kesihatan haiwan akuatik, dan promosi pertumbuhan industri akuakultur.
 6. Pendidikan dan Latihan: Jabatan Perikanan Malaysia terlibat dalam penyediaan pendidikan dan latihan dalam bidang perikanan. Mereka menyediakan program-program latihan untuk nelayan, peternak akuakultur, penyelidik dan kakitangan industri perikanan bagi meningkatkan pengetahuan dan kemahiran dalam sektor ini.
 7. Kerjasama Antarabangsa: Jabatan Perikanan Malaysia menjalin kerjasama dengan pertubuhan antarabangsa seperti Pertubuhan Makanan dan Pertanian (FAO) dan Kesatuan Eropah (EU) untuk menggalakkan pematuhan standard perikanan yang mampan dan membangunkan rangka kerja pembangunan perikanan.

Ini adalah beberapa maklumat asas berkaitan dengan Jabatan Perikanan Malaysia. Jabatan ini memainkan peranan penting dalam membangunkan dan melindungi sumber perikanan negara serta menyokong industri perikanan dan akuakultur di Malaysia.

Semoga dengan segala perkongsian maklumat mengenai Permohonan Jawatan Kosong Jabatan Perikanan Malaysia Jun 2023 dapat membantu para calon yang memohon.Semoga dipermudahkan urusan untuk memohon Permohonan Jawatan Kosong Jabatan Perikanan Malaysia Jun 2023.

Mr Deen
Mr Deen
Fulltime Writer. "Tidak perlu menjelaskan siapa dirimu kepada sesiapapun, kerana yang menyukaimu tidak perlu tahu dan yang membencimu tidak akan percaya". Terus pandang ke depan!

Anda Mungkin Meminati