Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Official Jawatan Kosong Guru Tabika Di JPNIN Tahun 2023

Jawatan kosong Guru tabika perpaduan

Jawatan Kosong Guru Tabika Di JPNIN Tahun 2023.Jabatan Perpaduan Negara Dan Integrasi Nasional (JPNIN) baru sahaja mengumumkan peluang kerjaya terbaru bagi rakyat Malaysia. Pelbagai jawatan kosong ditawarkan oleh jabatan ini untuk mengisi kekosongan di beberapa bahagian jabatan.

JPNIN bertanggungjawab dalam memastikan kepentingan dan keperluan golongan anak-anak terjamin melalui program-program yang dirancang dengan baik. Fungsi penting jabatan ini dalam memperkukuhkan perpaduan dan integrasi nasional tidak dapat disangkal. Oleh itu, JPNIN mencari individu yang berkelayakan dan berminat untuk bergabung dengan mereka dalam usaha memartabatkan pendidikan anak-anak di Malaysia.

Jawatan kosong yang ditawarkan termasuklah jawatan penyelia dan guru di sekolah dalam hospital. Bagi yang memenuhi syarat-syarat yang ditetapkan oleh jabatan ini, permohonan boleh dibuat secara atas talian dengan segera melalui laman rasmi jawatan kosong JPNIN.

Untuk maklumat lanjut mengenai jawatan kosong yang ditawarkan oleh JPNIN, sertai telegram peluang kerjaya dan jawatan kosong yang akan dikemaskini dari semasa ke semasa. Jangan lepaskan peluang emas ini untuk menjadi sebahagian daripada usaha JPNIN dalam memperkukuhkan perpaduan dan integrasi nasional di Malaysia.

Jawatan Kosong Guru Tabika Di JPNIN Tahun 2023

Apakah Jawatan Kosong Yang Ditawarkan?

Jabatan Perpaduan Negara Dan Integrasi Nasional (JPNIN) baru sahaja membuka peluang kerjaya kepada rakyat Malaysia bagi mengisi kekosongan jawatan Guru Tabika Perpaduan Gred S29. Fungsi jabatan ini adalah membantu rakyat Malaysia dari segi pertumbuhan anak-anak dan memastikan kepentingan kanak-kanak terjamin. Dengan visi dan misi yang sedia ada, JPNIN menampakkan lagi usaha pihak jabatan ini untuk memartabatkan dalam pendidikan golongan anak-anak.

Permohonan jawatan kosong ini hanya boleh dibuat secara segera dan mestilah merujuk kepada syarat-syarat kelayakan akademik. Maklumat rasmi tentang jawatan kosong ini adalah seperti berikut:

Jawatan:

 • Guru Tabika Perpaduan Gred S29

Lokasi:

 • Perlis

Sektor:

 • Kerajaan

Taraf:

 • Kontrak/Tetap

Bagi mereka yang berminat untuk membuat permohonan, anda perlu memenuhi syarat-syarat kelayakan yang telah ditetapkan. Syarat-syarat tersebut ialah:

 1. Warganegara Malaysia
 2. Berumur tidak kurang daripada 18 tahun pada tarikh tutup iklan jawatan
 3. Memiliki Diploma dalam Bidang berkaitan Pendidikan Awal Kanak-Kanak yang diiktiraf oleh Kerajaan daripada institusi-institusi pengajian tinggi tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya. (Gaji Permulaan ialah Gred 29: RM 1,770.95)
 4. Memiliki Kepujian (sekurang-kurangnya Gred C) dalam subjek Bahasa Melayu pada peringkat Sijil Pelajaran Malaysia/Sijil Vokasional Malaysia atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan.

Tempoh Permohonan:

Permohonan jawatan kosong ini dibuka sekarang dan akan ditutup pada 2 Jun 2023. Pastikan anda memenuhi syarat-syarat kelayakan sebelum membuat permohonan secara online.

Jika anda berminat untuk membuat permohonan, sila rujuk syarat-syarat kelayakan yang telah ditetapkan dan ikuti cara-cara permohonan yang tertera di laman web rasmi JPNIN. Sebarang perubahan mengenai jawatan kosong ini akan diberitahu melalui laman telegram peluang kerjaya dan jawatan kosong yang disediakan oleh JPNIN.

Permohonan Jawatan Kosong Guru Tabika

Deskripsi Tugas Guru Tabika

 • Bertanggungjawab menguruskan hal ehwal pentadbiran di Tabika.
 • Melaksanakan tugasan mengajar, mengurus rekod, dokumentasi pengajaran dan pembelajaran kanak-kanak.
 • Merancang aktiviti pengajaran tahunan, menyiapkan laporan bulanan kelas.
 • Membuat penilaian berterusan tentang perkembangan kanak-kanak serta tugas lain yang
  diarahkan dari semasa ke semasa

Bagaimana Cara Memohon?

Permohonan hendaklah dibuat dengan menggunakan Borang Permohonan yang dilampirkan
bersama iklan ini. Salinan Sijil atau lain-lain dokumen yang telah disahkan oleh (Pegawai Kerajaan Gred 41 ke atas atau Pengetua Sekolah, Ketua Kampung, Pesuruhanjaya Sumpah) seperti dibawah hendaklah disertakan bersama-sama borang permohonan :

a) Kad Pengenalan ;
b) Sijil Kelahiran ;
c) Sijil Berhenti Sekolah ;
d) Sijil Peperiksaan SPM atau yang setaraf dengannya;
e) Sijil Diploma beserta Transkrip : dan
f) Lesen Memandu
g) Sijil Digital Vaksinasi COVID-19

Borang permohonan yang lengkap diisi dan dokumen-dokumen yang telah disahkan mestilah
dihantar sebelum atau pada 02 Jun 2023 ke alamat seperti berikut :-

Pengarah
Jabatan Perpaduan Negara Dan Integrasi Nasional
Negeri Perlis
Tingkat 3, Bangunan Tun Haji Abd. Razak
01000 KANGAR, PERLIS

TARIKH TUTUP PERMOHONAN : 02 JUN 2023

Rujuk Iklan Rasmi:

IKLAN KEKOSONGAN JAWATAN GURU TABIKA GRED S29 JPNIN PERLIS

Borang Permohonan:

BORANG PERMOHONAN JAWATAN JPNIN

Urusan Panggilan Temuduga

Hanya calon-calon yang layak selepas tapisan memenuhi syarat-syarat seperti yang telah
ditetapkan akan dipanggil untuk menghadiri temuduga. Calon-calon yang tidak dihubungi selepas tempoh enam (6) bulan daripada tarikh tutup permohonan hendaklah dianggap tidak berjaya.

Segala perbelanjaan menghadiri temu duga adalah tanggungjawab sendiri dan Jabatan tidak akan melayan sebarang tuntutan.

Untuk Sebarang Pertanyaan

Sebarang pertanyaan boleh diajukan kepada talian 04-976 2242 atau emel ke [email protected]

Mohon juga jawatan:

Susur Alur Menjadi Guru Tadika Perpaduan

Kepentingan Tabika Perpaduan Tabika perpaduan merupakan sebuah institusi awal yang bertanggungjawab untuk membangunkan kemahiran asas kanak-kanak dalam kehidupan sosial, emosi, fizikal dan intelektual. Mereka memainkan peranan penting dalam memupuk kepelbagaian dan kesepaduan dalam masyarakat. Justeru itu, pendidik di Tabika Perpaduan perlu mempunyai kebolehan dan kemahiran dalam membimbing dan mendidik kanak-kanak agar berkembang dengan seimbang dan sehat secara jasmani dan rohani.

Deskripsi Tugas : Guru Tabika Perpaduan Tugas utama guru di Tabika Perpaduan adalah untuk mengajar, menguruskan rekod, merancang aktiviti pengajaran tahunan, menyediakan laporan bulanan kelas dan menilai terus perkembangan kanak-kanak. Selain itu, guru di Tabika Perpaduan juga perlu menangani urusan pentadbiran di Tabika dan menjalankan tugas lain yang diarahkan dari semasa ke semasa.

Persediaan Menjadi Guru Tabika Perpaduan :  Bagi sesiapa yang ingin menyertai bidang pendidikan Tabika Perpaduan, terdapat beberapa persediaan yang perlu dilakukan. Pertama sekali, calon hendaklah memiliki sijil atau dokumen yang telah disahkan oleh Pegawai Kerajaan Gred 41 ke atas, Pengetua Sekolah, Ketua Kampung atau Pesuruhanjaya Sumpah seperti Kad Pengenalan, Sijil Kelahiran, Sijil Berhenti Sekolah, Sijil Peperiksaan SPM atau yang setaraf dengannya, Sijil Diploma beserta Transkrip dan Lesen Memandu. Calon juga perlu mempunyai Sijil Digital Vaksinasi COVID-19.

Setelah mendapat kelulusan daripada pihak berkuasa, calon perlu mengisi Borang Permohonan yang dilampirkan dengan iklan jawatan kosong dan menghantar borang tersebut beserta dokumen yang telah disahkan ke alamat yang diberikan sebelum atau pada tarikh tutup permohonan.

Selepas dipilih untuk mengisi jawatan tersebut, calon akan menjalani sesi temuduga. Hanya calon yang layak selepas tapisan dan memenuhi syarat-syarat yang ditetapkan akan dipanggil untuk menghadiri temuduga. Setelah berjaya dalam temuduga, guru tabika perpaduan akan menerima pelbagai latihan dan kemasukan yang diperlukan sebelum bermula dengan tugas mereka.

Cikgu Ahmad
Cikgu Ahmad
"It always seems impossible until it's done."

Anda Mungkin Meminati