Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Pengambilan Segera Jawatan Guru di MRSM Tahun 2023 Kini Dibuka

Jawatan Guru di MRSM

Pengambilan Segera Jawatan Guru di MRSM Tahun 2023 Kini Dibuka. Terkini, Maktab Rendah Sains Mara (MRSM) telah membuka peluang kepada rakyat Malaysia yang berminat untuk memohon tawaran yang ditawarkan. Mohon untuk baca dan fahami dengan teliti kehendak bakal majikan sebelum membuat permohonan.

Jawatan yang telah ditawarkan oleh Maktab Rendah Sains Mara (MRSM) ini ia adalah terbuka buat seluruh warganegara Malaysia yang berminat dan mempunyai kelayakan di dalam bidang yang telah disenaraikan pada rajah di bawah. Sila pastikan para calon baca syarat yang dikehendaki dengan teliti sebelum memohon jawatan tersebut.

Pengambilan Segera Jawatan Guru di MRSM Tahun 2023 Kini Dibuka

Permohonan kerja kosong di MRSM ia merangkumi beberapa perkara yang perlu anda ketahui sebagaimana ia dimaklumkan dari syarikat sendiri.

 • Maklumat Jawatan Kosong Yang Ditawarkan
 • Tarikh Permohonan Dibuka Dan Ditutup
 • Langkah Buat Permohonan Jawatan
 • Syarat Kelayakan Untuk Permohonan

Makluman, segala info dan maklumat yang telah diberikan ia adalah berdasarkan kepada sumber rujukan dari laman rasmi majikan sendiri.

Dan kepada anda yang ingin mendapatkan info dan pemberitahuan semasa mengenai jawatan kosong dan peluang kerjaya, anda boleh menyertai telegram rasmi ” Permohonan Jawatan Kosong ” seluruh Malaysia:

telegram us

Maklumat Pengambilan Segera Jawatan Kosong MRSM Tahun 2023

Apakah Jawatan Kosong Yang Ditawarkan Oleh MRSM Tahun 2023?

Peluang menjawat kekosongan yang dibuka dibawah majikan kerajaan merupakan jawatan yang perlu diisi segera secepat mungkin. Terdapat beberapa jawatan kosong yang perlu rakyat Malaysia layak membuat permohonan kerja berdasarkan kelayakan dari peringkat PMR, SPM, Diploma dan Ijazah.

Calon berkelayakan dan memenuhi syarat-syarat yang ditetapkan untuk memohon mengisi kekosongan kerja yang diiklankan seperti di bawah:

Maklumat Jawatan:

 1. Nama Majikan: Maktab Rendah Sains Mara (MRSM)
 2. Lokasi Kekosongan: sila rujuk iklan
 3. Status Jawatan: Kontrak/Tetap

Jawatan kosong terkini yang diiklankan adalah seperti berikut:

 • Pegawai Pendidikan (Guru)

Untuk makluman kepada semua, permohonan jawatan kosong ini adalah tertakluk kepada pihak majikan yang membuat ketetapan. Bagi sebarang permohonan dan kekosongan jawatan adalah tertakluk kepada makluman pihak majikan. Jika terdapat perubahan,ianya adalah perubahan daripada pihak majikan dan sebarang kesilapan yang berlaku ia adalah diluar kawalan dan diperbaiki secepat yang mungkin.

Bilakah Tempoh Permohonan Jawatan Kosong Dibuka Dan Ditutup?

Permohonan dibuka pada sekarang dan permohonan boleh dibuat secepat yang mungkin, Permohonan jawatan ini dibuka bermula sekarang dan permohonan akan ditutup pada 14 Mei 2023 mengikut iklan yang diwar-warkan (rujuk iklan jawatan dibawah).

Permohonan boleh dibuat secara secara sah mengikut makluman majikan melalui atas talian seperti yang ditetapkan oleh pihak majikan.

Apakah Syarat Kelayakan Memohon Jawatan Kosong?

Makluman pengetahuan para pemohon, kelayakan memohon jawatan kosong ia adalah tertakluk pada syarat umum dibawah:

 1. Pemohon adalah warganegara Malaysia
 2. Pemohon berumur 18 tahun keatas
 3. Pemohon mempunyai kelayakan akademik minimum SPM dan keatas. Kelayakan akademik seperti diploma dan ijazah.

Untuk memohon, pastikan anda ikuti langkah memohon kerja kosong terkini yang telah ditetapkan majikan seperti di bawah.

Sekiranya anda, calon yang berkelayakan dengan Ijazah, Diploma, Sijil Tinggi Persekolahan (SPM, STPM, “A” Level, Pre-U) atau Kelayakan Professional yang diiktiraf adalah di pelawa untuk memohon mengisi kekosongan jawatan di atas. (Sila rujuk iklan dan syarat kelayakan di bawah terlebih dahulu)

Selain itu calon juga perlulah mempunyai ciri-ciri berikut:

 • Cukup syarat akademik yang ditetapkan
 • Berminat bina kerjaya bersama majikan
 • Berpengetahuan
 • Mempunyai ciri kepimpinan dan lain-lain (rujuk kelayakan permohonan di bawah)

Kelebihan Bagi Jawatan Kosong Yang Ditawarkan Bagi MRSM:

 1. Gaji dengan pelbagai imbuhan menarik
 2. Cuti Tahunan
 3. Cuti Sakit dan lain-lain
 4. Dan lain-lain

Pengambilan Segera Jawatan Guru di MRSM Tahun 2023, Adalah Seperti Berikut

Langkah-langkah untuk memohon jawatan kosong di MRSM 

Makluman kepada para pemohon yang berminat menjadi sebahagian daripada MRSM. Anda boleh membuat permohonan jawatan dengah kadar segera selagi permohonan jawatan kosong masih belum ditutup. Mohon segera sebelum 14 Mei 2023.

Permohonan jawatan boleh dibuat secara atas talian (Online) sahaja dan mestilah mengikut prosedur permohonan yang telah ditetapkan. Pemohon diminta untuk membuat semakan maklumat butiran diri, iklan jawatan dan syrat-syarat kelayakan sebelum membuat permohonan. Pastikan juga permohonan dibuat dengan betul.

Bagi para pemohon, anda boleh baca terlebih dahulu iklan,syarat-syarat dan cara permohonan dibawah:

Screenshot 2023 05 05 at 10.02.49 AM

Telah dinyatakan maklumat diatas merupakan iklan serta maklumat syarat-syarat kelayakan bagi permohonan jawatan dan cara permohonan bagi setiap jawatan yang ditawarkan. Bagi anda yang berminat untuk membuat permohonan pengambilan jawatan MRSM, anda boleh ikuti cara-cara seperti yang diberikan.

Bagi anda yang berminat dengan jawatan yang ditawarkan, sila ikuti langkah-langkah yang disediakan seperti berikut :

Cara Mohon

 1. Permohonan adalah secara online melalui portal permohonan kerja MRSM di laman seperti yang tertera di atas.
 2. Sila lengkapkan borang online dengan maklumat yang betul dan pastikan anda memenuhi syarat kelayakan (rujuk iklan) yang diberikan sebelum menghantar permohonan
 3. Pastikan anda telah melengkapkan borang permohonan dengan maklumat yang betul dan juga mengikuti syarat yang diberikan sebelum menghantar permohonan
 4. Permohonan hendaklah sampai kepada pihak mereka sebelum/pada tarikh tutup. Selepas dari tarikh tersebut permohonan anda tidak akan diterima.
 5. Sekiranya anda tidak menerima sebarang maklum balas dari pihak majikan dalam tempoh 3 hingga 6 bulan. Permohonan bolehlah dianggap tidak berjaya.

Mengenai MRSM 

MRSM merujuk kepada Maktab Rendah Sains Mara, sebuah institusi pendidikan berasrama penuh di Malaysia yang ditubuhkan pada tahun 1972. Institusi ini ditubuhkan oleh Majlis Amanah Rakyat (MARA) sebagai sebahagian daripada usaha untuk memberi peluang pendidikan yang lebih baik kepada pelajar-pelajar yang kurang berkemampuan di seluruh Malaysia.

MRSM menawarkan program pendidikan menengah berasrama penuh dan menumpukan kepada pengajaran dan pembelajaran dalam bidang sains, matematik dan teknologi, sambil memberi penekanan kepada pembangunan holistik pelajar. Institusi ini mempunyai sekolah di seluruh Malaysia dan menerima pelajar berdasarkan keputusan ujian kemasukan yang ketat. Pelajar yang berjaya diterima ke MRSM akan menerima pendidikan berkualiti tinggi dan banyak peluang untuk berkembang dalam pelbagai aspek kehidupan termasuk sukan, seni dan kepimpinan.

MRSM merupakan sekolah berasrama penuh yang menawarkan pendidikan menengah atas untuk pelajar yang berprestasi tinggi dan dipilih berdasarkan meritokrasi. Pelajar yang diterima akan menjalani pengajian dalam lingkungan berasrama penuh selama lima tahun yang terdiri daripada tingkatan 1 hingga 5.

Selain program akademik yang berkualiti, MRSM juga menawarkan program kokurikulum yang membolehkan pelajar mengembangkan bakat dan minat mereka dalam pelbagai bidang seperti sukan, seni, kepimpinan dan lain-lain. MRSM juga menekankan nilai-nilai murni seperti kecemerlangan akademik, disiplin, berhemah tinggi, kecerdasan emosi, patriotisme dan lain-lain.

Setelah menamatkan program pengajian di MRSM, pelajar akan mendapat Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dan juga Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia (STPM) bagi yang memenuhi syarat. Kedua-dua sijil tersebut diiktiraf secara rasmi oleh kerajaan Malaysia dan membolehkan pelajar melanjutkan pengajian ke peringkat yang lebih tinggi.

Semoga dengan segala perkongsian maklumat mengenai Pengambilan Segera Jawatan Guru di MRSM Tahun 2023 Kini Dibuka dapat membantu para calon yang memohon.

Sir Mohd Afizi
Sir Mohd Afizihttps://www.sistemguruonline.my/
Fulltime Writer at Sistem Guru Online. "There are two days in the year that we can't do anything, yesterday and tomorrow!"

Anda Mungkin Meminati