Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Jemputan Rumah Terbuka Malaysia Madani Buat Seluruh Rakyat Aidilfitri 2023

 

Rumah Terbuka Malaysia Madani

Jemputan Rumah Terbuka Malaysia Madani Buat Seluruh Rakyat Aidilfitri 2023. Majlis Rumah Terbuka Malaysia Madani bersama Perdana Menteri akan diadakan untuk pertama kalinya di tiga negeri iaitu Kedah, Kelantan, dan Terengganu. Majlis ini adalah satu program yang dianjurkan oleh Jabatan Perdana Menteri untuk menyantuni pelbagai lapisan rakyat yang akan hadir ke majlis tersebut. Datuk Seri Anwar Ibrahim dijemput sebagai tetamu jemputan utama bagi majlis tersebut.

Selain itu, Menteri Besar atau Ketua Menteri negeri serta ahli jemaah menteri persekutuan juga akan dijemput ke majlis tersebut. Program di Kedah telah diangkat sebagai berstatus nasional, dengan sasaran kehadiran 25,000 pengunjung.

Secara keseluruhan, Majlis Rumah Terbuka Malaysia Madani adalah satu program yang diadakan oleh Jabatan Perdana Menteri untuk memberi peluang kepada rakyat Malaysia untuk bertemu dengan Perdana Menteri dan mewujudkan suasana silaturahim dan perpaduan. Dengan mengadakan program ini di tiga negeri yang berbeza, ia dapat melibatkan lebih ramai rakyat Malaysia dari pelbagai latar belakang dan kawasan, serta mempromosikan kepelbagaian budaya di Malaysia.

Jemputan Rumah Terbuka Malaysia Madani Buat Seluruh Rakyat Aidilfitri 2023

Majlis Rumah Terbuka Malaysia Madani merupakan acara tahunan yang diadakan oleh Jabatan Perdana Menteri di samping acara seperti perayaan Hari Kebangsaan dan Hari Malaysia. Acara ini diadakan di rumah terbuka atau dewan terbuka yang disediakan oleh pihak berkuasa setempat.

  • Majlis Rumah Terbuka Malaysia Madani
  • Tiga Negeri Dipilih Sebagai Rumah Terbuka
  • Tarikh Majlis Rumah Terbuka

Ikuti telegram rasmi Sistem Guru Online untuk dapatkan info terkini Malaysia serta maklumat bantuan kerajaan dan jawatan kosong kerajaan serta swasta.

telegram us

Maklumat Rumah Terbuka Malaysia Madani

Tujuan utama Majlis Rumah Terbuka Malaysia Madani adalah untuk memupuk semangat perpaduan dan kesatuan di kalangan rakyat Malaysia. Selain itu, majlis ini juga memberi peluang kepada rakyat Malaysia untuk bersama-sama merayakan kepelbagaian budaya dan tradisi yang ada di negara ini.

Majlis Rumah Terbuka Malaysia Madani turut memberi peluang kepada rakyat Malaysia untuk berinteraksi dengan Perdana Menteri dan ahli politik yang lain secara langsung. Ia juga merupakan platform untuk Perdana Menteri memaklumkan isu-isu terkini yang berkaitan dengan pentadbiran negara dan membincangkan pelbagai isu yang dihadapi oleh rakyat Malaysia.

Selain itu, Majlis Rumah Terbuka Malaysia Madani turut menjadi tumpuan media tempatan dan antarabangsa, yang memaparkan kepelbagaian budaya dan perpaduan yang ada di Malaysia kepada dunia.

Dengan menganjurkan Majlis Rumah Terbuka Malaysia Madani di tiga negeri yang berbeza, ia memperlihatkan kepelbagaian budaya di Malaysia dan mewujudkan suasana perpaduan yang semakin erat.

Rumah Terbuka Malaysia Madani Di Kelantan, Terengganu dan Kedah

Majlis Rumah Terbuka Malaysia Madani akan diadakan di tiga negeri iaitu Kedah, Kelantan dan Terengganu. Bagi majlis di Kedah, ia akan diadakan di Hotel Raia, Alor Setar pada 29 April dari jam 10 pagi hingga 2 petang. Di Kelantan, majlis tersebut akan diadakan di pekarangan Stadium Sultan Muhammad ke-IV pada 12 Mei dari pukul 7 malam hingga 10.30 malam, dengan sasaran kehadiran 15,000 pengunjung. Sementara itu, majlis di Terengganu akan diadakan pada keesokan harinya di dewan Al-Muktafi Billah Shah, Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) pada 13 Mei dari jam 7 malam hingga 10.30 malam dengan sasaran jumlah pengunjung yang sama.

Kenyataan tersebut turut memberikan maklumat mengenai tiga lagi Majlis Rumah Terbuka Aidilfitri yang akan diadakan di tiga negeri lain iaitu Selangor, Pulau Pinang dan Negeri Sembilan. Majlis-majlis ini juga akan dihadiri oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim dan dilaksanakan oleh kerajaan negeri masing-masing. Majlis Rumah Terbuka Aidilfitri biasanya diadakan sebagai satu tradisi untuk menghormati dan menjalin hubungan dengan rakyat serta memberikan peluang untuk bersama-sama merayakan Hari Raya Aidilfitri.

Peluang Rakyat Bersama Perdana Menteri Malaysia 

Majlis Rumah Terbuka Malaysia Madani adalah sebuah program kerajaan yang diadakan sebagai satu inisiatif untuk memperkukuhkan lagi hubungan di antara pemerintah dan rakyat. Ia juga merupakan satu platform yang diberikan oleh kerajaan untuk berinteraksi secara langsung dengan rakyat serta mendengar pandangan dan masalah yang dihadapi oleh rakyat.

Selain menyantuni pelbagai lapisan rakyat, Majlis Rumah Terbuka Malaysia Madani turut menyediakan pelbagai program dan aktiviti seperti persembahan seni budaya, bazar dan pameran produk tempatan, pertandingan sukan, serta bantuan kesihatan dan pendidikan. Ini turut menjadi satu peluang untuk memperkenalkan potensi-potensi yang ada di setiap negeri kepada masyarakat dan turut membantu dalam mempromosikan pelancongan tempatan.

Dengan diadakan di tiga negeri berbeza, Majlis Rumah Terbuka Malaysia Madani dapat memberikan kesan yang positif dalam menjalin hubungan antara pemerintah dan rakyat serta membantu meningkatkan lagi kefahaman dan penghargaan terhadap pelbagai adat dan budaya yang ada di Malaysia.

Perdana Menteri Malaysia dan Rakyat di Majlis Rumah Terbuka Malaysia 

Selain itu, Majlis Rumah Terbuka Malaysia Madani juga dapat membantu dalam memperkukuhkan perpaduan dan kesatuan di antara pelbagai kaum dan agama di Malaysia. Dalam majlis ini, rakyat dari pelbagai latar belakang dan agama berpeluang untuk berkumpul dan merayakan kebersamaan serta saling menghormati.

Majlis Rumah Terbuka Malaysia Madani juga memberikan ruang kepada wakil-wakil politik dan pentadbiran kerajaan untuk turut serta dan bersama-sama berinteraksi dengan rakyat. Ini turut menjadi satu cara bagi wakil-wakil rakyat untuk mendengar masalah yang dihadapi oleh rakyat dan bertindak atasnya.

Di samping itu, Majlis Rumah Terbuka Malaysia Madani turut memberikan peluang kepada perniagaan dan usahawan tempatan untuk mempromosikan produk dan perkhidmatan mereka kepada masyarakat. Ini turut membantu meningkatkan lagi ekonomi setempat dan memperkenalkan produk dan perkhidmatan yang ada di Malaysia kepada masyarakat.

Secara keseluruhannya, Majlis Rumah Terbuka Malaysia Madani merupakan satu program yang amat penting dan bermanfaat dalam memperkukuhkan lagi hubungan di antara pemerintah dan rakyat serta membantu meningkatkan lagi kefahaman dan penghargaan terhadap pelbagai adat dan budaya yang ada di Malaysia.

Sir Mohd Afizi
Sir Mohd Afizihttps://www.sistemguruonline.my/
Fulltime Writer at Sistem Guru Online. "There are two days in the year that we can't do anything, yesterday and tomorrow!"

Anda Mungkin Meminati