Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Official Pengambilan Jawatan Di Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Tahun 2023

Pengambilan Jawatan Di Jabatan Bomba Dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Tahun 2023
Pengambilan Jawatan Di Jabatan Bomba Dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Tahun 2023

Pengambilan Jawatan Di Jabatan Bomba Dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Tahun 2023.Pihak Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) mempelawa warga Malaysia yang berkelayakan untuk memohon jawatan-jawatan yang tersedia seperti dibawah bagi tahun 2023.

JBPM mencari individu yang memenuhi kriteria-kriteria yang telah ditetapkan, termasuklah memiliki kelayakan seperti Penilaian Menengah Rendah (PMR) atau kelayakan setaraf dengannya dan memenuhi syarat-syarat ukuran fizikal dan pancaindera yang ditetapkan.

Jawatan yang ditawarkan adalah sebagai Pegawai Bomba Bantuan (PBB) di beberapa Balai Bomba dan Penyelamat di Negeri Sabah, dan elaun yang ditawarkan adalah RM8.00/jam. Calon-calon yang berminat dikehendaki untuk mengambil ujian-ujian yang ditetapkan oleh Ketua Pengarah JBPM dan juga perlu tinggal atau bekerja dalam lingkungan 5km daripada Balai atau dapat sampai ke Balai dalam masa 5 minit.

Pengambilan Jawatan Di Jabatan Bomba Dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Tahun 2023 

Maklumat Jawatan Kosong

Kami mengalu-alukan permohonan daripada Warganegara Malaysia yang berkelayakan dan berumur 18 tahun ke atas pada Tarikh tutup permohonan untuk menyertai jawatan Pegawai Bomba Bantuan (PBB) seperti berikut:

 1. Jawatan:

Pegawai Bomba Bantuan (PBB)

 1. Nama Balai:

a. Balai Bomba dan Penyelamat Ranau b. Balai Bomba dan Penyelamat Kinabatangan c. Balai Bomba dan Penyelamat Tambunan d. Balai dan Penyelamat Tenom e. Balai Bomba dan Penyelamat Sook f. Balai dan Penyelamat Beaufort g. Balai Bomba dan Penyelamat Kimanis

 1. Elaun:

Elaun Pegawai Bantuan untuk jawatan yang diperlukan Pegawai n ini hendaklah memenuhi syarat kelayakan berikut:

 • Warganegara Malaysia;
 • Bukan anggota Angkatan Tentera Malaysia atau mana-mana angkatan atau skim sukarela yang ditubuhkan di bawah mana-mana undang-undang bertulis;
 • Berumur tidak kurang dari 18 tahun pada tarikh permohonan dan tidak melebihi 35 tahun;
 • Penilaian Menengah Rendah (PMR) atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Ketua Pengarah;
 • Mempunyai syarat-syarat ukuran fizikal dan pancaindera seperti berikut:
  • Tinggi sekurang-kurangnya 1.60m bagi lelaki dan 1.54m bagi wanita tanpa bersepatu;
  • Berat badan sekurang-kurangnya 49 kg bagi lelaki dan 47 kg bagi wanita;
  • Mempunyai penglihatan yang baik;
  • Tidak cacat penglihatan warna dan pendengaran;
  • Diperiksa dan dinyatakan sihat oleh pengamal perubatan yang berdaftar;
 • Lulus ujian-ujian yang ditetapkan oleh Ketua Pengarah dari semasa ke semasa;
 • Calon hendaklah tinggal atau bekerja dalam lingkungan 5 km dari Balai atau boleh sampai dalam masa 5 minit ke Balai.
Pengambilan Jawatan Di Jabatan Bomba Dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Tahun 2023

Jangan Lepaskan Peluang

Jangan lepaskan peluang kerjaya di Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM)! JBPM kini membuka peluang kepada warga Malaysia yang berkelayakan untuk menyertai pasukan JBPM sebagai Pegawai Bomba Bantuan (PBB) di beberapa Balai Bomba dan Penyelamat di Negeri Sabah untuk tahun 2023.

Sebagai seorang PBB, anda akan memainkan peranan penting dalam menangani situasi kecemasan seperti kebakaran, kemalangan jalan raya, dan sebagainya. Anda akan belajar kecekapan teknikal dan ketrampilan komunikasi serta kepimpinan dalam melaksanakan tugasan harian dan memberikan bantuan kecemasan dalam situasi yang memerlukan.

Selain itu, anda juga akan mendapat elaun sebanyak RM8.00/jam selain manfaat seperti insurans dan peluang kenaikan pangkat. Ini merupakan peluang kerjaya yang menarik bagi mereka yang mempunyai semangat membantu masyarakat dan negara.

Untuk memohon, calon-calon perlu mempunyai kelayakan seperti Penilaian Menengah Rendah (PMR) atau kelayakan setaraf dengannya serta memenuhi syarat-syarat ukuran fizikal dan pancaindera yang ditetapkan. Selain itu, calon-calon perlu lulus ujian-ujian yang ditetapkan oleh Ketua Pengarah JBPM.

Jangan lepaskan peluang ini! Sertai pasukan JBPM sekarang dan jadilah wira dalam melindungi masyarakat dan negara. Anda boleh membuat permohonan di laman web JBPM atau layari portal kerjaya kerajaan untuk mengetahui lebih lanjut mengenai syarat-syarat permohonan dan maklumat lanjut.

Mohon Kerja Lain:

Info Mengenai Majikan

Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) merupakan satu agensi kerajaan di bawah Kementerian Keselamatan Dalam Negeri yang bertanggungjawab dalam menjalankan tugas-tugas berkaitan dengan kecemasan seperti kebakaran, kemalangan jalan raya, bencana alam dan sebagainya.

Sebagai majikan, JBPM menyediakan peluang kerjaya yang menarik untuk individu yang ingin menyertai pasukan JBPM sebagai Pegawai Bomba Bantuan (PBB) dan anggota bomba tetap. JBPM juga menawarkan elaun yang kompetitif, manfaat insurans dan peluang kenaikan pangkat.

JBPM mengutamakan keselamatan dan kebajikan kakitangan serta memastikan persekitaran kerja yang selamat dan kondusif untuk menjalankan tugas-tugas kecemasan. Selain itu, JBPM juga memberi tumpuan kepada pembangunan sumber manusia dengan menyediakan latihan dan pembangunan kerjaya bagi kakitangan mereka.

Sebagai sebuah agensi kerajaan, JBPM menekankan nilai integriti dan profesionalisme dalam menjalankan tugas dan menjalin hubungan baik dengan masyarakat serta agensi-agensi kerajaan lain. Oleh itu, JBPM memerlukan individu yang mempunyai semangat membantu dan berdedikasi untuk menyertai pasukan mereka.

Jika anda mencari kerjaya yang menarik dan memberi kepuasan serta cabaran, JBPM mungkin menjadi pilihan yang tepat untuk anda. Untuk maklumat lanjut mengenai peluang kerjaya di JBPM, anda boleh melawat laman web mereka atau menghubungi pejabat mereka.

Cikgu Ahmad
Cikgu Ahmad
"It always seems impossible until it's done."

Anda Mungkin Meminati