Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Jawatan Kosong di PTPTN April 2023 Kini Dibuka Mohon Sekarang

Jawatan Kosong di PTPTN

Jawatan Kosong di PTPTN April 2023 Kini Dibuka Mohon Sekarang. Terkini, Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) telah membuka peluang kepada rakyat Malaysia yang berminat untuk memohon tawaran yang ditawarkan. Mohon untuk baca dan fahami dengan teliti kehendak bakal majikan sebelum membuat permohonan.

Jawatan yang telah ditawarkan oleh Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) ini ia adalah terbuka buat seluruh warganegara Malaysia yang berminat dan mempunyai kelayakan di dalam bidang yang telah disenaraikan pada rajah di bawah. Sila pastikan para calon baca syarat yang dikehendaki dengan teliti sebelum memohon jawatan tersebut.

Jawatan Kosong di PTPTN April 2023 Kini Dibuka Mohon Sekarang

Permohonan kerja kosong di PTPTN ia merangkumi beberapa perkara yang perlu anda ketahui sebagaimana ia dimaklumkan dari syarikat sendiri.

 • Maklumat Jawatan Kosong Yang Ditawarkan
 • Tarikh Permohonan Dibuka Dan Ditutup
 • Langkah Buat Permohonan Jawatan
 • Syarat Kelayakan Untuk Permohonan

Makluman, segala info dan maklumat yang telah diberikan ia adalah berdasarkan kepada sumber rujukan dari laman rasmi majikan sendiri.

Dan kepada anda yang ingin mendapatkan info dan pemberitahuan semasa mengenai jawatan kosong dan peluang kerjaya, anda boleh menyertai telegram rasmi ” Permohonan Jawatan Kosong ” seluruh Malaysia:

telegram us

Maklumat Jawatan Kosong di PTPTN April 2023 Kini Dibuka

Apakah Jawatan Kosong Yang Ditawarkan Oleh PTPTN Tahun 2023?

Peluang menjawat kekosongan yang dibuka dibawah majikan kerajaan merupakan jawatan yang perlu diisi segera secepat mungkin. Terdapat beberapa jawatan kosong yang perlu rakyat Malaysia layak membuat permohonan kerja berdasarkan kelayakan dari peringkat PMR, SPM, Diploma dan Ijazah.

Calon berkelayakan dan memenuhi syarat-syarat yang ditetapkan untuk memohon mengisi kekosongan kerja yang diiklankan seperti di bawah:

Maklumat Jawatan:

 • Nama Majikan: Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN)
 • Lokasi Kekosongan: sila rujuk iklan
 • Status Jawatan: Kontrak

Jawatan kosong terkini yang diiklankan adalah seperti berikut:

 • Penolong Pegawai Tadbir Gred N29 (Kontrak)
 • Pembantu Tadbir (Perkeranian/Operasi) Gred N19 (Kontrak)

Untuk makluman kepada semua, permohonan jawatan kosong ini adalah tertakluk kepada pihak majikan yang membuat ketetapan. Bagi sebarang permohonan dan kekosongan jawatan adalah tertakluk kepada makluman pihak majikan. Jika terdapat perubahan,ianya adalah perubahan daripada pihak majikan dan sebarang kesilapan yang berlaku ia adalah diluar kawalan dan diperbaiki secepat yang mungkin.

Bilakah Tempoh Permohonan Jawatan Kosong Dibuka Dan Ditutup?

Permohonan dibuka pada sekarang dan permohonan boleh dibuat secepat yang mungkin, Permohonan jawatan ini dibuka bermula sekarang dan permohonan akan ditutup pada 20 April 2023 mengikut iklan yang diwar-warkan (rujuk iklan jawatan dibawah).

Permohonan boleh dibuat secara secara sah mengikut makluman majikan melalui atas talian seperti yang ditetapkan oleh pihak majikan.

Apakah Syarat Kelayakan Memohon Jawatan Kosong?

Makluman pengetahuan para pemohon, kelayakan memohon jawatan kosong ia adalah tertakluk pada syarat umum dibawah:

 • Pemohon adalah warganegara Malaysia
 • Pemohon berumur 18 tahun keatas
 • Pemohon mempunyai kelayakan akademik minimum SPM dan keatas. Kelayakan akademik seperti diploma dan ijazah.

Untuk memohon, pastikan anda ikuti langkah memohon kerja kosong terkini yang telah ditetapkan majikan seperti di bawah.

Sekiranya anda, calon yang berkelayakan dengan Ijazah, Diploma, Sijil Tinggi Persekolahan (SPM, STPM, “A” Level, Pre-U) atau Kelayakan Professional yang diiktiraf adalah di pelawa untuk memohon mengisi kekosongan jawatan di atas. (Sila rujuk iklan dan syarat kelayakan di bawah terlebih dahulu)

Selain itu calon juga perlulah mempunyai ciri-ciri berikut:

 1. Cukup syarat akademik yang ditetapkan
 2. Berminat bina kerjaya bersama majikan
 3. Berpengetahuan
 4. Mempunyai ciri kepimpinan dan lain-lain (rujuk kelayakan permohonan di bawah)

Kelebihan Bagi Jawatan Kosong Yang Ditawarkan Bagi PTPTN:

 • Gaji dengan pelbagai imbuhan menarik
 • Cuti Tahunan
 • Cuti Sakit dan lain-lain
 • Dan lain-lain

Pengambilan Jawatan Kosong di PTPTN April 2023 Kini Dibuka Adalah Seperti Berikut 

Langkah-langkah untuk memohon jawatan kosong PTPTN

Makluman kepada para pemohon yang berminat menjadi sebahagian daripada PTPTN. Anda boleh membuat permohonan jawatan dengah kadar segera selagi permohonan jawatan kosong masih belum ditutup. Mohon segera sebelum 20 April 2023.

Permohonan jawatan boleh dibuat secara atas talian (Online) sahaja dan mestilah mengikut prosedur permohonan yang telah ditetapkan. Pemohon diminta untuk membuat semakan maklumat butiran diri, iklan jawatan dan syrat-syarat kelayakan sebelum membuat permohonan. Pastikan juga permohonan dibuat dengan betul.

Bagi para pemohon, anda boleh baca terlebih dahulu iklan,syarat-syarat dan cara permohonan dibawah:

1 1

1 2 1 3 1 4 1 5 1 6

Telah dinyatakan maklumat diatas merupakan iklan serta maklumat syarat-syarat kelayakan bagi permohonan jawatan dan cara permohonan bagi setiap jawatan yang ditawarkan. Bagi anda yang berminat untuk membuat permohonan pengambilan jawatan PTPTN, anda boleh ikuti cara-cara seperti yang diberikan.

Bagi anda yang berminat dengan jawatan yang ditawarkan, sila ikuti langkah-langkah yang disediakan seperti berikut :

Cara Mohon

 1. Permohonan adalah secara online melalui portal permohonan kerja PTPTN di Laman Web https://eform.ptptn.gov.my/JawatanKosong/Utama.cfm
 2. Untuk memohon sila daftar masuk (login) atau jika anda belum mendaftar sebagai pencari kerja, sila daftar terlebih dahulu.
 3. Sila lengkapkan borang online dengan maklumat yang betul dan pastikan anda memenuhi syarat kelayakan (rujuk iklan) yang diberikan sebelum menghantar permohonan
 4. Pastikan anda telah melengkapkan borang permohonan dengan maklumat yang betul dan juga mengikuti syarat yang diberikan sebelum menghantar permohonan
 5. Permohonan hendaklah sampai kepada pihak mereka sebelum/pada tarikh tutup. Selepas dari tarikh tersebut permohonan anda tidak akan diterima.
 6. Sekiranya anda tidak menerima sebarang maklum balas dari pihak majikan dalam tempoh 3 hingga 6 bulan. Permohonan bolehlah dianggap tidak berjaya.

Mengenai PTPTN 

Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) ialah sebuah badan kerajaan yang ditubuhkan pada tahun 1997 di bawah Akta Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional 1997 (Akta 566). Tujuan utama PTPTN adalah untuk menyediakan pinjaman pendidikan kepada pelajar yang ingin mengikuti pengajian di institusi pengajian tinggi di Malaysia atau di luar negara.

PTPTN berperanan dalam membantu pelajar menghadapi cabaran kewangan untuk melanjutkan pengajian mereka. Pelajar yang memenuhi syarat boleh memohon pinjaman pendidikan dari PTPTN untuk menampung kos pengajian seperti yuran pengajian, kos penginapan, perbelanjaan harian dan lain-lain. Pinjaman ini kemudiannya akan dijelaskan secara ansuran dalam tempoh tertentu bergantung kepada jumlah pinjaman dan kadar faedah yang dikenakan.

Selain itu, PTPTN juga mempunyai program pemansuhan atau pengecualian bayaran balik bagi pelajar yang mendapat keputusan kecemerlangan dalam pengajian mereka. Program ini memberi insentif kepada pelajar untuk berusaha lebih gigih dan meningkatkan prestasi akademik mereka.

Selain memberi pinjaman pendidikan, PTPTN juga menguruskan Dana Zakat Pendidikan Tinggi untuk membantu pelajar kurang berkemampuan yang tidak mampu membiayai pengajian mereka. Selain itu, PTPTN juga menyediakan perkhidmatan penjagaan bayaran balik pinjaman melalui program SSPN-i atau Skim Simpanan Pendidikan Nasional – i yang membolehkan individu menyimpan wang untuk tujuan pendidikan.

Secara keseluruhannya, PTPTN memainkan peranan penting dalam memastikan akses kepada pendidikan tinggi yang berkualiti tanpa mengira latar belakang kewangan. Melalui inisiatif yang dilaksanakan oleh PTPTN, peluang untuk mendapat pendidikan berkualiti dan meningkatkan taraf hidup di Malaysia semakin terbuka dan mudah diakses.

Semoga dengan segala perkongsian maklumat mengenai Jawatan Kosong di PTPTN April 2023 Kini Dibuka Mohon Sekarang dapat membantu para calon yang memohon.

Sir Mohd Afizi
Sir Mohd Afizihttps://www.sistemguruonline.my/
Fulltime Writer at Sistem Guru Online. "There are two days in the year that we can't do anything, yesterday and tomorrow!"

Anda Mungkin Meminati