Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Bantuan Khas Aidilfitri Penjawat Awam Sebulan Gaji April 2023

Bantuan Khas Aidilfitri Penjawat Awam

Bantuan Khas Aidilfitri Penjawat Awam Sebulan Gaji April 2023. Kerajaan Negeri Selangor adalah sebuah kerajaan yang telah membangunkan pelbagai kemudahan untuk rakyatnya termasuk menyediakan bantuan dengan sebaiknya untuk rakyatnya dalam menghadapi kos sara hidup yang tinggi.

Dibawah kerajaan Negeri Selangor telah membuka satu permohonan buat rakyat Selangor yang memerlukan bantuan. Ini adalah merupakan inisiatif daripada kerajaan negeri Selangor yang dipimpin Menteri Besar, Datuk Seri Amirudin Shari dimana ia adalah dibawah Menteri Besar Selangor (Pemerbadanan) telah menyediakan bantuan sebanyak satu bulan gaji atau minimum RM1,000.

Bantuan Khas Aidilfitri Penjawat Awam Sebulan Gaji April 2023

Menteri Besar Selangor Datuk Seri Amirudin Shari baru-baru ini mengumumkan bahawa anggota perkhidmatan kerajaan negeri Selangor akan menerima bantuan khas kewangan sempena Hari Raya Aidilfitri sebanyak satu bulan gaji atau minimum RM1,000. Ini adalah sebagai sokongan kepada mereka yang terjejas dengan pandemik COVID-19 dalam menyambut Hari Raya.

Beliau juga menyatakan bahawa bantuan ini merangkumi penjawat awam di bawah pentadbiran Setiausaha Kerajaan (SUK) Selangor, penjawat awam persekutuan di bawah pentadbiran SUK Selangor, Ahli Majlis, serta guru Kelas Al-Quran dan Fardu Ain (KAFA). Selain itu, pemimpin masyarakat seperti Pengerusi Majlis Pengurusan Komuniti Kampung (MPKK), Setiausaha MPKK, Pegawai Perhubungan Kampung, Ketua Komuniti, Penyelia Pusat Wanita Berdaya Selangor (WBS) dan Penggerak Belia Selangor (PeBS) juga akan menerima sebulan elaun.

Ikuti info dan maklumat terkini bantuan Malaysia di telegram Sistem Guru Online untuk dapatkan saluran terpantas pengumuman rasmi kerajaan dan jawatan kosong.

telegram us

Maklumat Bantuan Khas Aidilfitri Penjawat Awam Sebulan Gaji Selewat-lewatnya April 2023

poster 1

Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Amirudin Shari, akan memberikan bantuan kewangan khas kepada anggota perkhidmatan kerajaan negeri sempena Hari Raya. Bantuan tersebut setara dengan satu bulan gaji atau minimum RM1,000 dan akan diberikan kepada penjawat awam di bawah pentadbiran Setiausaha Kerajaan Selangor, penjawat awam persekutuan di bawah pentadbiran SUK Selangor, Ahli Majlis, serta guru Kelas Al-Quran dan Fardu Ain (KAFA).

Selain itu, pemimpin masyarakat seperti Pengerusi Majlis Pengurusan Komuniti Kampung (MPKK), Setiausaha MPKK, Pegawai Perhubungan Kampung, Ketua Komuniti, Penyelia Pusat Wanita Berdaya Selangor dan Penggerak Belia Selangor juga akan menerima elaun satu bulan.

Penggerak masjid seperti nazir, imam rawatib, siak, bilal, dan guru rakyat juga akan menerima bantuan khas sebanyak RM500. Pengumuman ini disampaikan oleh Menteri Besar Selangor dalam Majlis Rapat Rahmah Ramadan dan Majlis Berbuka Puasa bersama Warga Penjawat Awam Negeri Selangor. Tujuan dari pemberian bantuan kewangan ini adalah untuk membantu meningkatkan kesejahteraan masyarakat dan mengurangkan beban kos sara hidup semasa menyambut Hari Raya.

Keputusan Menteri Besar Selangor ini merupakan salah satu inisiatif kerajaan negeri dalam membantu golongan perkhidmatan awam serta masyarakat dalam menangani impak ekonomi akibat pandemik COVID-19. Selain itu, bantuan kewangan ini diharapkan dapat memberi sedikit kelegaan kepada golongan yang terjejas dari segi kewangan. PM

Pemberian bantuan khas kewangan sempena Hari Raya juga telah dilakukan oleh kerajaan-kerajaan negeri lain di seluruh Malaysia. Tindakan ini menunjukkan komitmen kerajaan dalam menjaga kebajikan rakyat dan membantu mereka menghadapi cabaran ekonomi yang dihadapi akibat pandemik COVID-19.

Sebagai kesimpulan, tindakan Menteri Besar Selangor untuk memberikan bantuan kewangan khas sempena Hari Raya kepada golongan perkhidmatan awam serta pemimpin masyarakat menunjukkan kepekaan kerajaan dalam menjaga kesejahteraan rakyat dan membantu mereka yang memerlukan.

Bantuan Khas Aidilfitri Penjawat Awam

Semoga dengan segala perkongsian maklumat mengenai Bantuan Khas Aidilfitri Penjawat Awam Sebulan Gaji April 2023 dapat membantu para pemohon yang memohon bantuan.

Sir Mohd Afizi
Sir Mohd Afizihttps://www.sistemguruonline.my/
Fulltime Writer at Sistem Guru Online. "There are two days in the year that we can't do anything, yesterday and tomorrow!"

Anda Mungkin Meminati