Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

PM Anwar : ‘Doa Saya Tadbir Negara Lebih Lama’

Doa saya tadbir negara lebih lama' - PM Anwar

‘Doa saya tadbir negara lebih lama’ – PM Anwar. Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim meminta rakyat mendoakan beliau dapat mentadbir negara lebih lama, supaya beliau dapat merealisasikan usaha beliau membawa perubahan kepada negara.

Beliau menyatakan pentadbirannya perlu mengambil tindakan tegas di peringkat kepimpinan, kerana tidak mahu sebarang kerosakan berlaku dalam sistem pemerintahan pentadbirannya.

Beliau menegaskan bahawa beliau tidak akan berkompromi dalam aspek ini, kerana beliau tidak mahu Malaysia dikenali sebagai sebuah negara yang mempunyai skandal rasuah, permusuhan kaum dan konflik.

Tambahan pula, katanya rakyat dan negara tidak boleh diangkat dalam konteks masyarakat Madani sekiranya perubahan tidak dilakukan, daripada peringkat atasan turun ke bawah.

‘Doa saya tadbir negara lebih lama’ : PM Anwar

Mengulas mengenai pentadbiran beliau,  jikalau beliau hendak ambil tindakan tegas, beliau akan mulakan dari atasan kerana sistem negara dirosakkan oleh pucuk pimpinan.

Sama ada sebagai Perdana Menteri, Menteri Kewangan, pemimpin negeri, atau pegawai tinggi, jika kerja mereka untuk memperkayakan diri, keluarga, anak, pasangan, atau mertua, maka hancurlah negara

Oleh demikian itu, PM10 tidak sanggup berkompromi. Apa pun ancaman dan cabaran, PM akan bawa semangat Ramadan untuk membersihkan jiwa, dan jika seorang pegang jawatan, ia untuk sistem negara.

Beliau juga tidak mahu negara digemparkan dengan skandal rasuah..

Kerajaan amanahkan kepimpinan, dan kepimpinan mesti berubah. Sudah berapa ramai Perdana Menteri dan sudah berapa tahun sekarang? Soal beliau. PM juga minta doakan beliau untuk kekal lebih lama, katanya dalam ucapan pada majlis berbuka puasa dan penyampaian sumbangan kepada pelajar tahfiz dan anak yatim di Masjid Ahmadi, Kampung Rantau Panjang.

Dalam masa yang sama, PM Anwar menyatakan bahawa perubahan untuk negara hanya boleh memberi impak sekiranya ia dilakukan dengan ikhlas dan tekad.

office 1610479 640
Doa

“Kami cuba membawa perubahan kepada negara ini…kita tidak boleh kekal di peringkat lama.”

PM tidak kisah apa slogan yang digunakan orang, perpaduan, Melayu, Islam, Keadilan. Ianya tidak akan berhasil jika tiada keikhlasan dan kesungguhan dalam melakukan perubahan.

Isu Terpencil Yang Dihadapi Anwar Ibrahim

Dalam pada itu, Anwar juga turut mempersoalkan tindakan mereka yang menyerangnya berikutan isu membabitkan seorang pensyarah yang disekat mengajar agama Islam di beberapa negeri kerana ketiadaan tauliah.

Menurut beliau pula berkata, beliau tidak boleh mengeluarkan tauliah ajaran Islam, kerana ia tertakluk kepada pihak berkuasa Islam di setiap negeri yang terletak di bawah bidang kuasa Raja.

PM juga memesan, kita tidak mahu masjid atau surau dijadikan tempat penghinaan atau penderaan.Sebab itu Sultan Selangor (Sultan Sharafuddin Idris Shah) dan Yang di-Pertuan Agong (Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah) berpesan kepada beliau supaya masjid diperbaiki dan hanya mereka yang mempunyai tauliah sahaja dibenarkan mengajar. .I

“Dan ini bukan keputusan saya, kenapa serang saya, kerajaan, dan menteri-menteri…ini keputusan Raja-raja,” katanya.

Sebelum ini, beberapa pensyarah terkenal Ustaz Azhar Idrus dan Ustaz Muhammad Wadi Annuar tidak dibenarkan mengajar agama Islam di Selangor kerana ketiadaan tauliah.

reporter 7061353 640 1
Doa

Oleh itu, diminta kepada rakyat Malaysia untuk terus berdoa bersama dengan Perdana Menteri yang terkini. Kita perlu untuk berganding bahu bagi membangunkan sebuah negara!.

Baca juga:

Rakyat perlu berdoa untuk bersatu padu dengan kerajaan Malaysia

Kerajaan Malaysia selalu memperjuangkan kepentingan rakyatnya. Namun, untuk mencapai matlamat ini, rakyat juga perlu turut serta dalam proses ini dan bersatu padu dengan kerajaan.

Salah satu cara untuk menjalin hubungan yang baik antara rakyat dan kerajaan adalah dengan mengikuti proses demokrasi yang ditetapkan. Rakyat harus mengambil bahagian dalam pilihan raya dan memilih wakil rakyat yang terbaik untuk mewakili kepentingan mereka.

Selain itu, rakyat perlu menyokong usaha-usaha kerajaan dalam memajukan ekonomi dan pembangunan negara. Ini termasuk mengambil kesempatan dalam program-program yang disediakan oleh kerajaan untuk meningkatkan kemahiran dan membuka peluang perniagaan.

Rakyat juga perlu mempunyai kesedaran tentang tanggungjawab mereka dalam menjaga keamanan dan ketenteraman awam. Melaporkan aktiviti jenayah dan menghormati undang-undang adalah penting untuk memastikan keselamatan dan kesejahteraan rakyat.

Sekiranya ada isu atau masalah yang dihadapi oleh rakyat, cara terbaik untuk menyelesaikannya adalah dengan bekerjasama dengan kerajaan dan meminta bantuan daripada mereka. Banyak program yang disediakan oleh kerajaan untuk membantu rakyat dalam pelbagai aspek, termasuk kewangan, kesihatan dan pendidikan.

Rakyat juga perlu mengambil kesempatan untuk memahami dan menghargai perbezaan antara kaum dan agama di Malaysia. Menerima perbezaan ini sebagai satu kelebihan akan membantu memupuk rasa saling hormat-menghormati dan memperkuatkan kesepaduan antara rakyat dan kerajaan.

Bagaimanapun, kesepaduan ini tidak akan tercapai tanpa usaha daripada semua pihak. Rakyat perlu meningkatkan kesedaran mereka tentang peranan mereka dalam menjalin hubungan yang baik dengan kerajaan. Bersatu padu dengan kerajaan akan membawa banyak manfaat untuk rakyat dan membantu memperkuatkan negara Malaysia.

Oleh itu, mari kita bersama-sama memperjuangkan kepentingan negara dan memastikan keamanan, kemakmuran dan keadilan untuk semua rakyat Malaysia.

Cikgu Ahmad
Cikgu Ahmad
"It always seems impossible until it's done."

Anda Mungkin Meminati