Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Permohonan Jawatan Pegawai Perkhidmatan Pendidikan Gred DG41 April 2023

Jawatan Pegawai Perkhidmatan Pendidikan

Permohonan Jawatan Pegawai Perkhidmatan Pendidikan Gred DG41 April 2023. Terkini, Suruhanjaya Perkhidmatan Pendidikan (SPP) telah membuka peluang kepada rakyat Malaysia yang berminat untuk memohon tawaran yang ditawarkan. Mohon untuk baca dan fahami dengan teliti kehendak bakal majikan sebelum membuat permohonan.

Jawatan yang telah ditawarkan oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Pendidikan (SPP) ini ia adalah terbuka buat seluruh warganegara Malaysia yang berminat dan mempunyai kelayakan di dalam bidang yang telah disenaraikan pada rajah di bawah. Sila pastikan para calon baca syarat yang dikehendaki dengan teliti sebelum memohon jawatan tersebut.

Permohonan Jawatan Pegawai Perkhidmatan Pendidikan Gred DG41 April 2023

Permohonan kerja kosong di SPP ia merangkumi beberapa perkara yang perlu anda ketahui sebagaimana ia dimaklumkan dari syarikat sendiri.

 • Maklumat Jawatan Kosong Yang Ditawarkan
 • Tarikh Permohonan Dibuka Dan Ditutup
 • Langkah Buat Permohonan Jawatan
 • Syarat Kelayakan Untuk Permohonan

Makluman, segala info dan maklumat yang telah diberikan ia adalah berdasarkan kepada sumber rujukan dari laman rasmi majikan sendiri.

Dan kepada anda yang ingin mendapatkan info dan pemberitahuan semasa mengenai jawatan kosong dan peluang kerjaya, anda boleh menyertai telegram rasmi ” Permohonan Jawatan Kosong ” seluruh Malaysia:

telegram us

Maklumat Permohonan Jawatan Pegawai Perkhidmatan Pendidikan Gred DG41

Apakah Jawatan Kosong Yang Ditawarkan Oleh SPP Tahun 2023?

Peluang menjawat kekosongan yang dibuka dibawah majikan kerajaan merupakan jawatan yang perlu diisi segera secepat mungkin. Terdapat beberapa jawatan kosong yang perlu rakyat Malaysia layak membuat permohonan kerja berdasarkan kelayakan dari peringkat PMR, SPM, Diploma dan Ijazah.

Calon berkelayakan dan memenuhi syarat-syarat yang ditetapkan untuk memohon mengisi kekosongan kerja yang diiklankan seperti di bawah:

Maklumat Jawatan:

 • Nama Majikan: Suruhanjaya Perkhidmatan Pendidikan (SPP)
 • Lokasi Kekosongan: sila rujuk iklan
 • Status Jawatan: Tetap

Jawatan kosong terkini yang diiklankan adalah seperti berikut:

 • Pegawai Perkhidmatan Pendidikan Gred DG41

Untuk makluman kepada semua, permohonan jawatan kosong ini adalah tertakluk kepada pihak majikan yang membuat ketetapan. Bagi sebarang permohonan dan kekosongan jawatan adalah tertakluk kepada makluman pihak majikan. Jika terdapat perubahan,ianya adalah perubahan daripada pihak majikan dan sebarang kesilapan yang berlaku ia adalah diluar kawalan dan diperbaiki secepat yang mungkin.

Bilakah Tempoh Permohonan Jawatan Kosong Dibuka Dan Ditutup?

Permohonan dibuka pada sekarang dan permohonan boleh dibuat secepat yang mungkin, Permohonan jawatan ini dibuka bermula sekarang dan permohonan akan ditutup pada 21 April 2023 mengikut iklan yang diwar-warkan (rujuk iklan jawatan dibawah).

Permohonan boleh dibuat secara secara sah mengikut makluman majikan melalui atas talian seperti yang ditetapkan oleh pihak majikan.

Apakah Syarat Kelayakan Memohon Jawatan Kosong?

Makluman pengetahuan para pemohon, kelayakan memohon jawatan kosong ia adalah tertakluk pada syarat umum dibawah:

 • Pemohon adalah warganegara Malaysia
 • Pemohon berumur 18 tahun keatas
 • Pemohon mempunyai kelayakan akademik minimum SPM dan keatas. Kelayakan akademik seperti diploma dan ijazah.

Untuk memohon, pastikan anda ikuti langkah memohon kerja kosong terkini yang telah ditetapkan majikan seperti di bawah.

Sekiranya anda, calon yang berkelayakan dengan Ijazah, Diploma, Sijil Tinggi Persekolahan (SPM, STPM, “A” Level, Pre-U) atau Kelayakan Professional yang diiktiraf adalah di pelawa untuk memohon mengisi kekosongan jawatan di atas. (Sila rujuk iklan dan syarat kelayakan di bawah terlebih dahulu)

Selain itu calon juga perlulah mempunyai ciri-ciri berikut:

 1. Cukup syarat akademik yang ditetapkan
 2. Berminat bina kerjaya bersama majikan
 3. Berpengetahuan
 4. Mempunyai ciri kepimpinan dan lain-lain (rujuk kelayakan permohonan di bawah)

Kelebihan Bagi Jawatan Kosong Yang Ditawarkan Bagi SPP:

 • Gaji dengan pelbagai imbuhan menarik
 • Cuti Tahunan
 • Cuti Sakit dan lain-lain
 • Dan lain-lain

Maklumat Permohonan Jawatan Pegawai Perkhidmatan Pendidikan Gred DG41 Adalah Seperti Berikut 

Langkah-langkah untuk memohon jawatan kosong di SPP

Makluman kepada para pemohon yang berminat menjadi sebahagian daripada SPP. Anda boleh membuat permohonan jawatan dengah kadar segera selagi permohonan jawatan kosong masih belum ditutup. Mohon segera sebelum 21 April 2023.

Permohonan jawatan boleh dibuat secara atas talian (Online) sahaja dan mestilah mengikut prosedur permohonan yang telah ditetapkan. Pemohon diminta untuk membuat semakan maklumat butiran diri, iklan jawatan dan syrat-syarat kelayakan sebelum membuat permohonan. Pastikan juga permohonan dibuat dengan betul.

Bagi para pemohon, anda boleh baca terlebih dahulu iklan,syarat-syarat dan cara permohonan dibawah:

Mohon Disini Jawatan Kosong

Screenshot 2023 04 19 17 49 53 946 edit com.android.chrome

Telah dinyatakan maklumat diatas merupakan iklan serta maklumat syarat-syarat kelayakan bagi permohonan jawatan dan cara permohonan bagi setiap jawatan yang ditawarkan. Bagi anda yang berminat untuk membuat permohonan pengambilan jawatan SPP, anda boleh ikuti cara-cara seperti yang diberikan.

Bagi anda yang berminat dengan jawatan yang ditawarkan, sila ikuti langkah-langkah yang disediakan seperti berikut :

Cara Mohon

 1. Permohonan adalah secara online melalui portal permohonan kerja SPP di Laman Web seperti yang tertera di atas.
 2. Untuk memohon sila daftar masuk (login) atau jika anda belum mendaftar sebagai pencari kerja, sila daftar terlebih dahulu.
 3. Sila lengkapkan borang online dengan maklumat yang betul dan pastikan anda memenuhi syarat kelayakan (rujuk iklan) yang diberikan sebelum menghantar permohonan
 4. Pastikan anda telah melengkapkan borang permohonan dengan maklumat yang betul dan juga mengikuti syarat yang diberikan sebelum menghantar permohonan
 5. Permohonan hendaklah sampai kepada pihak mereka sebelum/pada tarikh tutup. Selepas dari tarikh tersebut permohonan anda tidak akan diterima.
 6. Sekiranya anda tidak menerima sebarang maklum balas dari pihak majikan dalam tempoh 3 hingga 6 bulan. Permohonan bolehlah dianggap tidak berjaya.

Mengenai SPP

Suruhanjaya Perkhidmatan Pendidikan (SPP) merupakan sebuah badan berkanun di Malaysia yang ditubuhkan pada tahun 1996 di bawah Akta Suruhanjaya Perkhidmatan Pendidikan 1996 (Akta 550). SPP bertanggungjawab dalam menguruskan, menyelaras dan melaksanakan perkhidmatan pegawai awam dalam bidang pendidikan di Malaysia.

Antara fungsi utama SPP adalah seperti berikut:

 1. Menguruskan perkhidmatan pegawai pendidikan di Malaysia, termasuklah memperuntukkan gred dan pangkat bagi pegawai-pegawai tersebut.
 2. Menyelaras, mentadbir dan memantau perkembangan sumber manusia dalam sektor pendidikan.
 3. Melaksanakan dasar dan program pengurusan sumber manusia dalam sektor pendidikan.
 4. Menyediakan khidmat nasihat dan penilaian dalam pengurusan sumber manusia dan pembangunan profesionalisme dalam sektor pendidikan.
 5. Mengadakan penyelidikan dan pembangunan dalam bidang pengurusan sumber manusia dan pembangunan profesionalisme dalam sektor pendidikan.
 6. SPP memainkan peranan yang penting dalam meningkatkan kualiti perkhidmatan pendidikan di Malaysia melalui pengurusan sumber manusia yang berkesan. Dengan memastikan perkhidmatan pegawai pendidikan diuruskan secara sistematik dan berkualiti, SPP membantu memastikan kesinambungan pembangunan dan penyediaan tenaga kerja berkualiti dalam sektor pendidikan.

Semoga dengan segala perkongsian maklumat mengenai Permohonan Jawatan Pegawai Perkhidmatan Pendidikan Gred DG41 April 2023 dapat membantu para calon yang memohon.

Sir Mohd Afizi
Sir Mohd Afizihttps://www.sistemguruonline.my/
Fulltime Writer at Sistem Guru Online. "There are two days in the year that we can't do anything, yesterday and tomorrow!"

Anda Mungkin Meminati