Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Pengumuman PM Aidilfitri : Berita Gembira Kepada Rakyat Malaysia

Pengumuman PM Aidilfitri : Berita Gembira Kepada Rakyat Malaysia
Pengumuman PM Aidilfitri

Pengumuman PM Aidilfitri : Berita Gembira Kepada Rakyat Malaysia. Baru sahaja berlangsung daripada pejabat Perdana Menteri telah mengumumkan oleh Perdana Menteri Malaysia yang ke 10 iaitu Datuk Seri Anwar Ibrahim yang mengatakan akan mengeluarkan berita gembira Aidilfitri bagi tahun 2023.

Sehubungan itu telah diumumkan oleh Perdana Menteri sebentar tadi dan ia memberi berita gembira kepada seluruh rakyat Malaysia akan pengumuman tersebut yang akan pastinya memberi kelebihan dan positif untuk perayaan Aidilfitri tahun 2023.

Untuk anda yang ingin mendapatkan informasi dan info terkini daripada kerajaan Malaysia serta pengumuman-pengumuman baru anda boleh ikuti telegram rasmi sistem guru online di bawah:

Pengumuman PM Aidilfitri : Berita Gembira Kepada Rakyat Malaysia 

image 294
Pengumuman PM Aidilfitri

Sidang Media Khas Pengumuman PM Aidilfitri Perdana Menteri Malaysia

Pada pukul 2 petang tadi baru saja berlangsung sidang media khas daripada Perdana Menteri Malaysia iaitu Datuk Seri Anwar Ibrahim yang telah menggabungkan beberapa berita penting bagi sempena perayaan Aidilfitri 2023 untuk rakyat Malaysia.

Pastinya mengenai pengumuman tadi akan membawa berita gembira kepada rakyat Malaysia seperti yang telah digembar-gemburkan sebelum bermulanya sidang Media Perdana Menteri pada pukul dua tadi.

Pengumuman PM Aidilfitri :Tol Percuma 4 Hari!

Perdana Menteri Malaysia telah memberi berita gembira kepada seluruh rakyat Malaysia melalui berita gembiranya mengenai pemberian tol percuma selama 4 hari.Kerajaan bersetuju untuk melaksanakan tol Rahmah percuma iaitu pengecualian bayaran tol selama empat hari untuk dinikmati bagi semua pengguna jalan raya yang pulang ke  kampung sempena Aidilfitri secara percuma bermula pada 19 April 2012  dari rabu sehingga 21 April 2013 jumaat dan pada 24 April 2023.

Pelaksanaan tol percuma akan melibatkan 33 lebuh Raya lebih semua kepada kelas kenderaan dan perkara ini akan dapat mengurangkan kos perjalanan bagi kenderaan yang menggunakan tol untuk memudahkan urusan pulang ke kampung.

Pengumuman PM Aidilfitri : PM Umum Cuti Kelepasan Am!

Kerajaan bersetuju memberi satu hari kelepasan am tambahan bagi memudahkan rakyat untuk membuat perancangan sewajarnya untuk Hari Raya Aidilfitri dan pulang ke kampung halaman.

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, ia memandangkan pengumuman rasmi berhubung tarikh 1 Syawal 1444H untuk sambutan Hari Raya Aidilfitri akan dibuat pada Khamis ini oleh Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja.

Menurutnya, sekiranya tarikh 1 Syawal 1444H jatuh pada Jumaat, 21 April 2023, maka kerajaan menetapkan Isnin, 24 April 2023 sebagai hari kelepasan am tambahan berdasarkan Seksyen 8 Akta Hari Kelepasan 1951.

Pengumuman PM Bantu Rakyat Di Aidilfitri 

Hari Raya Aidilfitri merupakan salah satu perayaan penting dalam kalangan masyarakat Muslim di seluruh dunia, termasuk di Malaysia. Setiap tahun, umat Islam di negara ini akan bersiap sedia dengan pelbagai persiapan sebelum menyambut Hari Raya. Namun, terdapat golongan masyarakat yang mengalami kesulitan dalam menjalani persiapan tersebut. Oleh itu, inisiatif kerajaan untuk membantu meringankan beban golongan ini sangat penting dan bermakna.

Pertama sekali, inisiatif kerajaan dapat membantu golongan yang memerlukan untuk merayakan Hari Raya Aidilfitri dengan lebih selesa dan bermakna. Bantuan seperti tol percuma, wang tunai, bantuan makanan dan barangan keperluan lain dapat membantu golongan ini memenuhi keperluan asas mereka dalam persiapan Hari Raya. Dengan adanya bantuan ini, golongan yang kurang berkemampuan dapat merayakan Hari Raya dengan rasa syukur dan gembira seperti yang diimpikan.

Kedua, inisiatif kerajaan dapat memupuk semangat muhibbah di antara masyarakat. Pelbagai inisiatif yang dilaksanakan oleh kerajaan seperti program rumah terbuka dan bantuan makanan tradisional semasa Hari Raya dapat menyatukan rakyat Malaysia dalam suasana gembira dan harmoni. Inisiatif ini juga dapat membuka ruang untuk lebih banyak interaksi dan perbincangan antara masyarakat berbeza latar belakang dan agama.

Ketiga, inisiatif kerajaan dapat memberi impak positif terhadap ekonomi negara. Pelbagai program bantuan seperti Jom Shopping Perayaan boleh memberi dorongan kepada pengguna untuk membeli barangan keperluan dan menyumbang kepada pertumbuhan ekonomi negara. Tambahan pula, program ini juga dapat membantu golongan kecil dan mikro menjana pendapatan tambahan semasa musim perayaan.

Dalam kesimpulannya, inisiatif kerajaan untuk membantu rakyat merayakan Hari Raya Aidilfitri adalah sangat penting dan bermakna. Bantuan yang diberikan dapat membantu meringankan beban golongan yang kurang berkemampuan, memupuk semangat muhibbah dan memberi impak positif terhadap ekonomi negara. Dengan adanya inisiatif ini, rakyat Malaysia dapat merayakan Hari Raya dengan lebih bermakna dan gembira serta mengukuhkan lagi kepelbagaian dan keharmonian masyarakat kita.

Cikgu Ahmad
Cikgu Ahmad
"It always seems impossible until it's done."

Anda Mungkin Meminati