Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Temuduga Terbuka Guru Kafa Februari 2023

Temuduga Terbuka Guru Kafa

Temuduga Terbuka Guru Kafa Februari 2023. Makluman JAKIM, berita terkini tentang kerja kosong khas kepada rakyat Malaysia. Permohonan pekerjaan kini boleh dimohon di laman rasmi jawatan kosong atau laman rasmi jabatan kerajaan pusat dan negeri yang baharu dibuka kepada orang ramai.

Iklan peluang pekerjaan baru sahaja diwar-warkan khas peluang pekerjaan kepada rakyat Malaysia dibawah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM). Peluang keemasan sebagai guru kafa ini yang harus direbut oleh rakyat Malaysia khususnya mereka yang baru sahaja tamat belajar di universiti.

Temuduga Terbuka Guru Kafa Februari 2023

Permohonan kerja kosong di Guru Kafa JAKIM ia merangkumi beberapa perkara yang perlu anda ketahui sebagaimana ia dimaklumkan dari syarikat sendiri.

 • Maklumat Jawatan Kosong
 • Tarikh Dibuka dan Ditutup Permohonan
 • Syarat Kelayakan Untuk Permohonan
 • Langkah Buat Permohonan

Makluman, segala info dan maklumat yang telah diberikan ia adalah berdasarkan kepada sumber rujukan dari laman rasmi majikan sendiri.

Dan kepada anda yang ingin mendapatkan info dan pemberitahuan semasa mengenai jawatan kosong dan peluang kerjaya, anda boleh menyertai telegram rasmi ” Permohonan Jawatan Kosong ” seluruh Malaysia:

telegram us

Maklumat Temuduga Terbuka Guru Kafa Februari 2023

Apakah Jawatan Kosong Yang Ditawarkan Oleh JAKIM Tahun 2023?

Peluang menjawat kekosongan yang dibuka dibawah majikan kerajaan merupakan jawatan yang perlu diisi segera secepat mungkin. Terdapat beberapa jawatan kosong yang perlu rakyat Malaysia layak membuat permohonan kerja berdasarkan kelayakan dari peringkat PMR, SPM, Diploma dan Ijazah.

Calon berkelayakan dan memenuhi syarat-syarat yang ditetapkan untuk memohon mengisi kekosongan kerja yang diiklankan seperti di bawah:

Maklumat Jawatan:

 • Nama Majikan: Jabatan Kemajuan Islam Malaysia
 • Lokasi Kekosongan: Kelantan
 • Status Jawatan: Kontrak

Jawatan kosong terkini yang diiklankan adalah seperti berikut:

 • Guru Kelas Al-Quran dan Fardu Ain (KAFA)

Untuk makluman kepada semua, permohonan jawatan kosong ini adalah tertakluk kepada pihak majikan yang membuat ketetapan. Bagi sebarang permohonan dan kekosongan jawatan adalah tertakluk kepada makluman pihak majikan. Jika terdapat perubahan,ianya adalah perubahan daripada pihak majikan dan sebarang kesilapan yang berlaku ia adalah diluar kawalan dan diperbaiki secepat yang mungkin.

Bilakah Tempoh Permohonan Jawatan Kosong Dibuka Dan Ditutup?

Permohonan dibuka pada sekarang dan permohonan boleh dibuat secepat yang mungkin, Permohonan jawatan ini dibuka bermula sekarang dan permohonan akan ditutup pada 16 Februari 2023 mengikut iklan yang diwar-warkan (rujuk iklan jawatan dibawah).

Borang Permohonan boleh dimuat turun secara secara sah mengikut makluman majikan melalui atas talian seperti yang ditetapkan oleh pihak majikan.

Apakah Syarat Kelayakan Memohon Jawatan Kosong?

Makluman pengetahuan para pemohon, kelayakan memohon jawatan kosong ia adalah tertakluk pada syarat umum dibawah:

 1. Pemohon adalah warganegara Malaysia
 2. Pemohon berumur 18 tahun keatas
 3. Pemohon mempunyai kelayakan akademik minimum SPM dan keatas. Kelayakan akademik seperti diploma dan ijazah.

Untuk memohon, pastikan anda ikuti langkah memohon kerja kosong terkini yang telah ditetapkan majikan seperti di bawah.

Sekiranya anda, calon yang berkelayakan dengan Ijazah, Diploma, Sijil Tinggi Persekolahan (SPM, STPM, “A” Level, Pre-U) atau Kelayakan Professional yang diiktiraf adalah di pelawa untuk memohon mengisi kekosongan jawatan di atas. (Sila rujuk iklan dan syarat kelayakan di bawah terlebih dahulu)

Selain itu calon juga perlulah mempunyai ciri-ciri berikut:

 • Cukup syarat akademik yang ditetapkan
 • Berminat bina kerjaya bersama majikan
 • Berpengetahuan
 • Mempunyai ciri kepimpinan dan lain-lain (rujuk kelayakan permohonan di bawah)

Kelebihan Bagi Jawatan Kosong Yang Ditawarkan Bagi Guru Ganti:

 1. Gaji dengan pelbagai imbuhan menarik
 2. Cuti Tahunan
 3. Cuti Sakit dan lain-lain
 4. Dan lain-lain

Pengambilan Temuduga Terbuka Guru Kafa JAKIM Tahun 2023 Adalah Seperti Berikut 

Langkah – langkah untuk buat permohonan Guru Kafa

Makluman kepada para pemohon yang berminat menjadi sebahagian daripada Guru Kafa JAKIM. Anda boleh membuat permohonan jawatan dengan kadar segera selagi permohonan jawatan kosong masih belum ditutup. Mohon segera dan hantar borang pada 16 Februari 2023 di Kaunter Urus Setia Temuduga di Masjid Muhammadi, Kota Bharu jam 8.00 pagi sehingga 10.00 pagi.

Borang permohonan jawatan boleh dimuat turun secara atas talian (Online) sahaja dan mestilah mengikut prosedur permohonan yang telah ditetapkan. Pemohon diminta untuk membuat semakan maklumat butiran diri, iklan jawatan dan syrat-syarat kelayakan sebelum membuat permohonan. Pastikan juga permohonan dibuat dengan betul.

Bagi para pemohon, anda boleh baca terlebih dahulu iklan,syarat-syarat dan cara permohonan dibawah dengan mendowloadnya:

BORANG PERMOHONAN GURU KAFA KELANTAN

Telah dinyatakan maklumat diatas merupakan iklan serta maklumat syarat-syarat kelayakan bagi permohonan jawatan dan cara permohonan bagi setiap jawatan yang ditawarkan. Bagi anda yang berminat untuk membuat permohonan pengambilan jawatan guru kafa Jakim, anda boleh ikuti cara-cara seperti yang diberikan.

30 permohonan calon terawal melepasi syarat asas tapisan yang telah ditetapkan, akan ditemuduga pada hari tersebut dan selebihnya akan dimaklumkan untuk sesi temuduga pada tarikh yang ditetapkan kemudian.

Keutamaan:

 • 1. Berpengalaman sebagai Guru Ganti KAFA Negeri Kelantan.
 • 2. Calon yang telah mengisi permohonan pada bulan Mei 2022 dan belum menerima panggilan temuduga.
 • 3. Calon kelahiran dari Negeri Kelantan.
 • 4. Bersedia ditempatkan di mana-mana sekolah atau Kelas KAFA di seluruh Negeri Kelantan

Mengenai Guru Kafa

KAFA adalah singkatan dari Kelas Al-Quran dan Fardu Ain. Ini adalah kelas pengajian Al-Quran dan Fardu Ain untuk murid dari tahun 1 hingga tahun 6 yang terdaftar dengan Agensi Pelaksana (pihak berkuasa agama negeri). KAFA menggunakan kurikulum, buku teks, dan mengikuti jadual Pengajaran dan Pembelajaran (PdP) yang ditetapkan oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) dan mengambil ujian Penilaian Kelas KAFA (UPKK). Elaun guru KAFA dibayar oleh Kerajaan Persekutuan melalui JAKIM.

Kelas Al-Quran dan Fardu Ain (KAFA) memainkan peranan yang penting dalam membentuk generasi Islam yang berilmu dan berakhlak mulia. Ia menjadi platform bagi seseorang individu untuk menguasai dan memahami Al-Quran dan Fardu Ain dengan lebih baik. Kurikulum yang digunakan dalam Kelas KAFA diperuntukkan bagi membantu para pelajar memahami dan menghayati ajaran Al-Quran dan Fardu Ain dalam hidup seharian.

Guru-guru yang bertugas dalam Kelas KAFA memainkan peranan penting dalam membimbing dan membantu para pelajar memahami materi yang diajarkan. Elaun yang diterima oleh guru-guru ini juga dibayar oleh Kerajaan Persekutuan melalui Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM).

Dengan demikian, Kelas Al-Quran dan Fardu Ain (KAFA) membantu membentuk generasi Islam yang memahami dan menghayati ajaran Al-Quran dan Fardu Ain dalam kehidupan seharian.

Objektif Kafa

2. Objektif Program KAFA adalah untuk:

 • (a) Mewujudkan suatu sistem kelas pengajian al-Quran dan Fardu Ain yang kemas, seragam dan bersepadu di seluruh Malaysia;
 • (b) Memastikan kanak-kanak Islam yang berumur 7 tahun hingga 12 tahun di negara ini dapat mempelajari dan boleh menguasai bacaan al-Quran dengan baik;
 • (c) Memastikan kanak-kanak Islam di negara ini dapat mempelajari dan mengamalkan perkara-perkara asas fardu ain; dan
 • (d) Memperkukuh asas pendidikan agama Islam untuk kanak-kanak Islam dalam pendidikan al-Quran dan Fardu Ain.

Pelaksanaan Kafa

Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) adalah agensi pusat yang bertanggungjawab sebagai penyelaras Program KAFA di peringkat Persekutuan merangkumi aspek dasar, kurikulum, buku teks, kaedah pentaksiran, latihan, pembiayaan, pengurusan sumber manusia, pemantauan dan penyeliaan.

Manakala Program KAFA dilaksanakan di peringkat negeri melalui Pihak Berkuasa Agama Negeri (PBAN)1 selaku Agensi Pelaksana di negeri masing-masing berdasarkan Garis Panduan Kelas Al-Quran dan Fardhu Ain (KAFA) yang dikeluarkan oleh JAKIM.

Akhir Kata 

Semoga dengan segala perkongsian maklumat mengenai Temuduga Terbuka Guru Kafa Februari 2023 ini sedikit sebanyak dapat membantu para calon diluar sana

Sir Mohd Afizi
Sir Mohd Afizihttps://www.sistemguruonline.my/
Fulltime Writer at Sistem Guru Online. "There are two days in the year that we can't do anything, yesterday and tomorrow!"

Anda Mungkin Meminati