Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

KURSUS SIJIL PENDIDIKAN AWAL KANAK-KANAK KEMAS TAHUN 2023 KINI TELAH DIBUKA!

KURSUS SIJIL PENDIDIKAN AWAL KANAK-KANAK KEMAS TAHUN 2023 KINI TELAH DIBUKA!
KURSUS SIJIL PENDIDIKAN AWAL KANAK-KANAK KEMAS

KURSUS SIJIL PENDIDIKAN AWAL KANAK-KANAK KEMAS TAHUN 2023 KINI TELAH DIBUKA!. Anda minat jadi guru tadika? jom rebut peluang! Pendidikan Awal Kanak-Kanak adalah merupakan pendidikan paling penting dalam kehidupan seharian kita. Ini adalah kerana, melalui pendidikan awal kanak-kanak kita dapat mengenal apakah itu pendidikan, ABC, sekolah seterusnya melangkah sejengkal demi sejengkal ke peringkat tertinggi.

Kini melalui KEMAS atau Jabatan Kemajuan Masyarakat di bawah Kementerian Kemajuan Desa Dan Wilayah merupakan wakil agensi kerajaan yang merupakan sebuah jabatan khusus yang ditubuhkan untuk membentuk anak-anak kita melalui pendidikan awal kanak-kanak. Disamping itu, menyediakan premis taska atau tadika dengan modul terpilih dan diyakini, pihak KEMAS juga berperanan penting dalam membentuk guru-guru dalam sektor pendidikan awal kanak-kanak.

KURSUS SIJIL PENDIDIKAN AWAL KANAK-KANAK KEMAS TAHUN 2023 KINI TELAH DIBUKA!

Pengenalan Kursus Sijil Pendidikan Awal Kanak-Kanak Dibawah KEMAS

Melalui bahagian Pendidikan Awal Kanak-Kanak KEMAS, telah menyelaraskan dan menguruskan Program Pendidikan Awal Kanak-kanak mengikut Kurikulum Standard   Pra sekolah   Kebangsaan (KSPK) di bawah Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) melalui Akta Taman Asuhan Kanak-kanak 1984 di bawah Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) yang juga Dasar Asuhan dan Kurikulum PERMATA Negara adalah untuk Taska

Disini, Program Pendidikan Awal Kanak-Kanak KEMAS terbahagi kepada dua kategori iaitu:

 • Taman Asuhan Kanak-Kanak (TASKA) :kanak-kanak 2 – 4 Tahun
 • Taman Bimbingan Kanak-kanak (TABIKA) : Kanak-kanak 4 – 6 Tahun

Kemasukan Tawaran Sijil Pendidikan Awal Kanak-kanak 2023

KURSUS SIJIL PENDIDIKAN AWAL KANAK-KANAK KEMAS
KURSUS SIJIL PENDIDIKAN AWAL KANAK-KANAK KEMAS

Bagi tahun 2023, dibawah tawaran KEMAS bagi sesiapa yang berminat untuk memohon Sijil Pendidikan Awal Kanak-Kanak, telah dibuka untuk permohonan. Untuk anda yang memiliki sijil ini akan dipertimbangkan dalam berkhidmat dalam sektor pendidikan KEMAS sebagai guru Tabika atau Taska.

Apakah Syarat Permohonan?

Untuk syarat permohonan Sijil Pendidikan Awal Kanak-Kanak KEMAS ini adalah seperti dibawah:

 1.  Mestilah warganegara Malaysia;
 2.  Mestilah berumur 21 tahun ke atas dan tidak melebihi 35 tahun pada tarikh tutup iklan;
 3. Mempunyai diploma akademik dalam bidang pendidikan awal kanak- kanak yang diiktiraf oleh Kerajaan daripada institusi pengajian tinggi tempatan; dan
 4. Mempunyai kepujian (sekurang-kurangnya Gred C) dalam subjek Bahasa Melayu pada peringkat Sijil Pelajaran Malaysia atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan.
 5. Terbuka khas kepada calon lelaki atau perempuan.
 6. Calon telah menamatkan pengajian dan mempunyai skrol diploma serta transkrip (telah selesai majlis konvokesyen).
 7. Calon juga tidak berkhidmat sebagai kakitangan lantikan tetap atau kontrak (contract of service) dalam perkhidmatan Kerajaan.

Maklumat Tawaran Kursus

cravat 987584 640 9
KURSUS SIJIL PENDIDIKAN AWAL KANAK-KANAK KEMAS
 • Lokasi : Insititut/Pusat Latihan KEMAS
 • Tempoh : 3 Bulan atau tertakluk kepada perubahan oleh Jabatan
 • Kursus bukanlah merupakan satu jaminan kepada calon untuk dilantik sebagai kakitangan kontrak (contract of service) KEMAS. Sekiranya dilantik, calon akan ditempatkan mengikut keperluan dan kekosongan untuk di SEMENANJUNG MALAYSIA sahaja.

Bagaimanakah Cara Memohon?

 • Untuk Calon yang berminat boleh buat permohonan secara atas talian menerusi laman website rasmi KEMAS di:

 Portal Rasmi KEMAS

 • Permohonan yang lewat diterima atau tidak mengikut syarat yang dinyatakan akan dipertimbangkan untuk ditolak.
 • Hanya permohonan yang dibuat secara dalam talian sahaja yang akan diproses oleh pihak KEMAS.

Bilakah Tarikh Permohonan Dibuka?

Bagi calon yang berminat, anda boleh terus memohon bermula 20 Januari 2023 sehingga 03 Februari 2023 (Jumaat).

Bilakah Panggilan Temuduga?

iphone 1281456 640 6
KURSUS SIJIL PENDIDIKAN AWAL KANAK-KANAK KEMAS

Ditegaskan di sini, hanya calon-calon yang layak sahaja akan dipanggil ke sesi temuduga. Hanya permohonan yang dibuat secara dalam talian sahaja yang akan diproses.

Untuk Sebarang Pertanyaan:

Jawatan Sebagai Guru Bagi Tahun 2023

Kini telah dibuka beberapa jawatan guru di dalam Malaysia mengikuti pelbagai peringkat dalam pengajaran, berikut adalah jawatan kosong guru yang boleh dimohon tahun 2023:

Jawatan Kosong Guru Ganti Tahun 2023

office 612532 640 2
KURSUS SIJIL PENDIDIKAN AWAL KANAK-KANAK KEMAS

Pihak KPM telah membuka jawatan kosong bagi mengisi kekosongan guru ganti untuk tahun 2023 ini adalah peluang keemasan untuk anda yang ingin menjadi seorang guru sebagai guru ganti yang mana kelayakannya bermula daripada SPM ,diploma dan ijazah.

MAKLUMAN KPM : PENGAMBILAN GURU GANTI TAHUN 2023

Kelayakan akademik adalah seperti berikut :

1. SPM
2. DIPLOMA
3. IJAZAH

Rujuk syarat kelayakan dan cara permohonan yang ditetapkan oleh Kementerian Pendidkan Malaysia(KPM).

Untuk permohonan:
Permohonan Guru Ganti Tahun 2023

Jawatan Guru Sambilan MRSM

Baru sahaja dibuka permohonan melalui Iklan mengenai guru sambilan di bawah MRSM. pihak MRSM baru sahaja membuka peluang kerjaya sebagai guru untuk kemasukan tahun 2023. Adalah disarankan untuk rakyat Malaysia membuat permohonan sebagai guru. Calon-calon yang berminat boleh membuat permohonan dengan kadar segera.

Untuk permohonan:

Permohonan Guru Sambilan MRSM 2023

Keperluan KEMAS Untuk Negara

KEMAS adalah sebuah program kerajaan Malaysia yang memfokuskan pada pendidikan dan pemeliharaan moral bagi kanak-kanak usia pra-sekolah. Berikut adalah beberapa kepentingan Kemas di dalam negara Malaysia:

 • Pembentukan generasi yang berkualiti: Kemas membantu membentuk generasi yang berkualiti dengan memberikan pendidikan dan pengajaran yang baik sejak usia dini.
 • Pembangunan modal insan: Kemas membantu membangun modal insan dengan memberikan pendidikan dan pemeliharaan moral yang baik pada masa yang sesuai.
 • Mewujudkan masyarakat yang berbudi bahasa: Kemas membantu mewujudkan masyarakat yang berbudi bahasa dengan memfokuskan pada pendidikan dan pemeliharaan moral bagi kanak-kanak.
 • Pembangunan ekonomi: Kemas membantu membangun ekonomi dengan membentuk generasi yang berkualiti dan berpendidikan.
 • Meningkatkan tahap pendidikan: Kemas membantu meningkatkan tahap pendidikan dengan memberikan pendidikan dan pemeliharaan moral yang baik pada usia dini.

Secara keseluruhan, Kemas memainkan peranan penting dalam membentuk generasi yang berkualitas dan membantu membangun negara Malaysia yang lebih baik. Sesungguhnya kerajaan Malaysia sentiasa mereka yang terbaik untuk memperkembangkan dan membangunkan rakyat dan seiring negara yang perlu dibina dan memerlukan sokongan yang padu daripada rakyat untuk kerajaan merangka demi kepentingan negara dan bangsa.

KURSUS SIJIL PENDIDIKAN AWAL KANAK-KANAK KEMAS TAHUN 2023 KINI TELAH DIBUKA! adalah merupakan inisiatif daripada kerajaan untuk mewujudkan peluang pekerjaan dan menarik minat rakyat Malaysia untuk menjadi golongan pembimbing.

Ahmad Mizan Ameen
Ahmad Mizan Ameen
"It always seems impossible until it's done."

Anda Mungkin Meminati