Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Bantuan BMT Dikreditkan Bulan Ini Bagi Fasa 2 Tahun 2023

Bantuan BMT Dikreditkan Bulan Ini Bagi Fasa 2 Tahun 2023
Bantuan BMT

Bantuan BMT Dikreditkan Bulan Ini Bagi Fasa 2 Tahun 2023. Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh, syukur ke hadrat Ilahi kerana dengan limpah dan rahmatnya kita masih lagi bernafas dan diberikan nikmat yang telah ditetapkan oleh Allah SWT.Untuk perkongsian hari ini adalah berkaitan bantuan terbaru yang akan diagihkan bulan ini.

Bantuan Musim Tengkujuh Fasa 2 adalah bantuan kewangan yang diberikan oleh pemerintah Malaysia sebagai bagian dari program sosial. Bantuan ini biasanya diberikan pada musim tengkujuh (sekitar bulan Desember) dan berfokus pada membantu masyarakat yang memerlukan, seperti golongan miskin dan terpinggirkan. Jumlah bantuan dan syarat penerimaannya ditentukan oleh pemerintah Malaysia dan mungkin berbeza setiap tahunnya. Informasi terkini mengenai Bantuan Musim Tengkujuh Fasa 2 dapat ditemukan melalui laman web kerajaan atau media massa tempatan.

Kerajaan begitu ambil perhatian dan ingin memberikan bantuan Musim Tengkujuh kepada yang berkelayakan untuk menerima bantuan tersebut. Kini BMT telah dinaikkan jumlahnya kepada RM800 berbanding RM600 pada tahun lalu.

Bantuan BMT bagi Fasa 2 akan dibayar dan disalurkan atau dikreditkan pada bulan ini (Februari) kepada semua penerima atau pemohon yang berkelayakan. Untuk maklumat umum, Program inisiatif khas bantuan musim tengkujuh (BMT) yang berbentuk dalam kewangan ini adalah merupakan insentif dari pihak kerajaan kepada rakyat yang terjejas dan yang berada dalam kesusahan kewangan khususnya.

 Bantuan BMT Dikreditkan Bulan Ini Bagi Fasa 2 Tahun 2023

Bantuan Musim Tengkujuh adalah bantuan keuangan yang diberikan oleh kerajaan kepada masyarakat tertentu sebagai bagian dari program sosial. Bantuan ini biasanya diberikan pada saat musim tengkujuh (sekitar bulan Disember) untuk membantu memenuhi keperluan masyarakat pada saat bercuti tahun baru dan tahun baru Islam. Jumlah bantuan dan syarat penerimaannya ditentukan oleh pemerintah dan mungkin berbeda di setiap negara.

Berikut adalah maklumat lanjut berkenaan bantuan kewangan ini:-

Bantuan BMT
Bantuan BMT

Bilakah BMT Fasa 2 & Fasa 3 dibayar?

Pembayaran BMT Fasa 1 sebanyak RM300 telah pun selesai dikreditkan kepada yang layak pada bulan bulan Januari 2023. Manakala, pembayaran Fasa 2 dan Fasa 3 akan dibuat pada bulan Februari dan Mac 2023. Jumlah pembayaran bagi kedua-dua fasa ini pula adalah sebanyak RM300 (Fasa 2) dan RM200 (Fasa 3).

Senarai Penerima BMT 2023

Untuk makluman, BMT ini diberikan kepada para peneroka getah Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (FELDA) yang menepati syarat-syarat berikut:

 • Peneroka tanaman getah yang menghantar hasil ke pusat mengumpul getah FELDA;
 • Mereka yang tiada hasil kerana isu buruh atau serangan penyakit pokok getah;
 • Mereka yang sedang dalam tempoh tanam semula bersama FELDA.

Bagaimana Kaedah Pembayaran?

Pembayaran BMT FELDA 2023 ini melibatkan peruntukan sebanyak RM9.7 juta dan akan memanfaatkan 12,138 peneroka tanaman getah seluruh negara.

Kaedah pembayaran pula akan dibayar secara kredit terus ke akaun bank penerima yang layak. Jadi, diharapkan bantuan kewangan ini akan dapat meringankan beban peneroka tanaman getah yang terjejas ketika musim tengkujuh.

Untuk Mengetahui Maklumat Lanjut tentang Senarai penerima BMT RM800 Fasa 2 & Fasa 3 dan pengumuman Sila Tekan Link dibawah

Makluman Rasmi

Susunan Bayaran Bmt Mengikut Fasa

Baca juga:

Senarai penerima BMT RM800 Fasa 2 & Fasa 3

Bantuan STR Fasa 2 : Semak Kategori & Tarikh Bayaran

Untuk maklum semua, bantuan musim tengkujuh ini telah diperkenalkan pada tahun lalu dengan kadar jumlah sebanyak RM600 yang dibayar pada bulan november dan disember 2022 pada kadar RM300 setiap fasa.

Pada tahun ini, kadar bayaran BMT telah dinaikkan kepada RM800 dan dibahagikan kepada kali bayaram dan juga telah diawalkan pembayaran bantuan khas ini. Bayaran akan diagihkan kepada 3 fasa seperti berikut :

 • Fasa 1 : Januari 2023 – Kadar bayaran sebanyak RM300
 • Fasa 2 : Februari 2023 – Kadar bayaran sebanyak RM300
 • Fasa 3 : Mac 2023 – Kadar bayaran sebanyak RM200.

KAEDAH PEMBAYARAN BMT

Agihan Bantuan BMT fasa 2, untuk cara saluran pembayaran bantuan khas BMT RISDA ini akan disalurkan secara kredit terus ke dalam akaun bank semua penerima yang berkelayakan dan menepati syarat-syarat kelayakan.

Peruntukan bantuan musim tengkujuh khas ini melibatkan kos sebanyak RM9.7 juta yang akan mendapat manfaat kepada kira-kira 12 ribu peneroka tanaman getah seluruh negara. Untuk semakan kelayakan, sila layari portal rasmi BMT RISDA

 Semak Kelayakan

Tips Musim Tengkujuh 

Bantuan BMT
Bantuan BMT
MUSIM hujan mempunyai keistimewaan tersendiri; bunyi titisan hujan, bau tanah yang dibasahi dan suasana pagi yang nyaman.
Namun tidak bermakna kita boleh mengambil ringan. Jika tidak diberi perhatian, musim hujan boleh membawa bencana.
 • JANGAN SENTUH WAYAR ATAU TALIAN ELEKTRIK
Walaupun ramai orang tidak menyedarinya, wayar ini kebanyakannya masih hidup dan boleh membawa maut jika disentuh.
Sekiranya anda melihat wayar ini dalam lopak air selepas hujan, jauhi daripadanya sejauh mungkin kerana ia berkemungkinan boleh menyebabkan anda terkena renjatan elektrik.
Elakkan meletak kenderaan anda di bawah talian elektrik atau di sebelah tiang utiliti semasa musim tengkujuh.
 • ELAKKAN BERJALAN DALAM AIR
Cuba elak melalui lopak air atas jalan. Ia mungkin kelihatan bersih tetapi ia mengandungi pelbagai bakteria, yang boleh membawa penyakit, virus dan jangkitan kulat.
Sekiranya anda tidak mempunyai pilihan lain, pastikan anda sentiasa membasuh kaki anda dengan sabun dan air bersih.
Selain itu, jangan memakai stokin basah atau kasut basah kerana kemungkinan besar ia mengandungi pelbagai jenis kuman.
 • BERHATI-HATI DENGAN NYAMUK
Nyamuk bertelur dalam lopak air bertakung, sekali gus menjadikan monsun sebagai musim pembiakan untuk serangga ini.
Aliran air akan ‘mencipta’ kawasan-kawasan baharu yang berlopak tenang dan ini sangat ideal bagi nyamuk bertelur.
Sewaktu tidur, digalakkan memakai baju lengan panjang dan gunakan ubat untuk menghindar kehadiran nyamuk. Sebagai langka tambahan, pasang pelindung nyamuk pada tingkap dan gunakan kelambu.
 • MEMANDU DENGAN BERHATI-HATI
Elak memandu laju dan mengekori kereta di hadapan anda dengan rapat.
Elakkan membuat sebarang pusingan mengejut juga.
Berhati-hati dengan penunggang motosikal semasa hujan.
 • CABUT PLAG PERALATAN ELEKTRONIK
Cabut plag peralatan elektronik semasa hujan lebat.
Ini penting terutamanya bagi kawasan yang dinaiki air. Maka, segera matikan dan cabut semua peranti sedemikian sebelum air memasuki rumah anda.
 • SEDIAKAN PAYUNG DAN BAJU HUJAN
Tabiat ini bukan sahaja menghalang anda daripada jatuh sakit tetapi juga membantu anda melindungi barangan berharga seperti telefon bimbit dan dompet.
Dinasihatkan untuk meletakkan barang-barang anda dalam kantung plastik kecil semasa musim hujan.
 • SEDIAKAN KIT KECEMASAN
Berikut ialah senarai semak item yang mesti ada dalam kit kecemasan anda:
 1. Air bersih
 2. Krim penghalau nyamuk
 3. Termometer
 4. Bandage dan kapas
 5. Ubat-ubatan
 6. Bahan makanan yang tidak mudah rosak
 7. Lampu kecemasan dan bateri
 8. Set pakaian dan stokin tambahan
Mengingati langkah keselamatan asas banyak membantu kita bersedia menghadapi situasi yang tidak diinginkan sepanjang musim hujan ini. Berhati-hatilah semua…
Berikut adalah beberapa peringatan atau tip keselamatan yang boleh diamalkan sepanjang musim tengkujuh.

Berikut adalah beberapa tips keselamatan untuk musim tengkujuh:

 1. Hindari berjalan di luar rumah saat cuaca buruk seperti hujan lebat atau angin kencang.
 2. Bila harus keluar, pastikan untuk membawa perlengkapan pelampung dan alat bantu lainnya.
 3. Jangan mengambil risiko untuk berada di dekat aliran air atau sungai yang banjir akibat hujan lebat.
 4. Pastikan untuk mematikan elektrik dan alat elektronik sebelum pergi tidur atau meninggalkan rumah.
 5. Jangan mencoba menyalakan bara api atau rokok saat cuaca basah dan lembab.

Sebagai tambahan, selalu waspada dan segera mencari pertolongan bila terjadi bencana alam seperti banjir atau tanah runtuh.

Bantuan BMT RM300

Diharapkan juga dengan inisiatif kerajaan Bantuan  BMT RM300 Semakan, Permohonan RM300 Untuk golongan peneroka diteruskan ini bakal menjadi medium yang penting untuk membantu negara didalam menghadapi situasi pemulihan ekonomi negara. Selepas ini harapnya ekonomi Malaysia bakal dirancakkan dengan lagi dengan pelbagai transaksi transaksi didalam mahupun luar dari negara.

Kesimpulannya, bantuan BMT RM300  ini bakal dimanfaatkan sebaiknya oleh golongan peneroka lagi-lagi golongan miskin tegar dan mereka akan menerima sebanyak RM 300 untuk fasa 2 untuk belanja. Manakala pembayaran akan dibuat pada tarikh permohonan anda memohon Itu.

Mr Deen
Mr Deen
Fulltime Writer. "Tidak perlu menjelaskan siapa dirimu kepada sesiapapun, kerana yang menyukaimu tidak perlu tahu dan yang membencimu tidak akan percaya". Terus pandang ke depan!

Anda Mungkin Meminati