Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Permohonan Jawatan Guru Ganti Tahun 2023

Permohonan Jawatan Guru Ganti Tahun 2023
Permohonan Jawatan Guru Ganti Tahun 2023

Permohonan Jawatan Guru Ganti Tahun 2023. Pengumuman terbaru mengenai pengambilan jawatan kosong bidang pendidikan yang telah dibuka pada tahun 2023. Untuk pengetahuan semua jawatan kosong adalah dibuka kepada rakyat Malaysia untuk dibuat permohonan dengan kadar segera.

Permohonan jawatan kosong bidang perguruan adalah merupakan satu peluang keemasan dalam membina kerjaya. Ini adalah kerana jawatan seorangguru adalah merupakan antara jawatan yang popular dikalangan rakyat Malaysia dan mempunyai sumbangan yang besar dalam membuat pembangunan jasmani dan rohani dalam diri anak-anak Malaysia.

Adalah wajar untuk mereka yang berminat dan layak menjadi guru membuat permohonan jawatan guru ganti untuk tahun 2023. Permohonan jawatan kosong guru ganti adalah satu berita gembira kepada mereka yang sememangnya mendambakan pekerjaan sebagai seorang guru.

Permohonan Jawatan Guru Ganti Tahun 2023

Permohonan Jawatan Guru Ganti Tahun 2023
Permohonan Jawatan Guru Ganti Tahun 2023 5

Mohon Jawatan Guru Ganti

Bagi perhatian kepada semua, permohonan adalah berdasarkan iklan yang diwar-warkan oleh pihak KPM. Untuk permohonan juga boleh dilakukan yang mengikuti syarat dan kelayakan Akademik yang ditetapkan oleh pihak KPM. Bagi anda para pemohon anda boleh membuat permohonan kerja melalui ketetapan yang di telah ditetapkan sahaja dan mestilah melepasi syarat kelayakan kerja.

Maklumat Jawatatan

Jawatan :

 • GURU GANTI MySTEP

Agensi :

 • Pejabat Pendidikan Daerah Perak Tengah

Kumpulan :

 • Pengurusan dan Profesional (Guru Ganti)

Tempoh Bertugas :

 • Tertakluk kepada kekosongan guru di sekolah

Kadar upah (mengikut output tugas). Kadar bayaran upah akan ditentukan melalui hasil kerja yang dicapai oleh Guru Ganti MySTEP berpandukan kompleksiti tugas mengikut tahap kelayakan akademik seperti berikut. Kadar bayaran upah adalah untuk tempoh perkhidmatan sebulan termasuk sumbangan KWSP, Socso dan lain-lain yang berkenaan:

• Ijazah : RM2,000.00

• Diploma/STPM/STAM: RM1,800.00

• SPM/SPMV : RM1,600.00

ebdf40d3 f9f1 487c a9fd dd3637460eaa
Permohonan Jawatan Guru Ganti Tahun 2023

Oleh itu, untuk memenuhi keperluan dan kepentingan sesebuah sekolah, kini telah dibuka untuk permohonan yang boleh dimohon oleh rakyat Malaysia secara segera dan cepat. Seperti dimaklumkan, bagi permohonan jawatan guru ini adalah ditawarkan jawatan yang diperlukan oleh sesebuah sekolah yang telah menetapkan jawatan yang ditawarkan mengikut kapasiti yang diperlukan sahaja.

Bilakah Permohonan Guru Ganti Dibuka Dan Ditutup?

Untuk makluman kepada para pemohon, pemohon mestilah cakna akan permohonan jawatan kosong di dibuka dan jawatan kosong di tutup. Bagi permohonan jawatan adalah boleh dibuat dan dimohon secara segera dan perlu membuat permohonan sebelum tarikh tutup iaitu pada 28 Februari 2023.

Apakah Syarat Bagi Kelayakan Permohonan Guru Ganti?

Untuk para pemohon yang berminat bagi membuat permohonan,  anda boleh merujuk untuk permohonan dengan mengikuti syarat bagi kelayakan permohonan jawatan guru ganti yang ditawarkan. Diminta untuk pemohon merujuk syarat-syarat kelayakan permohonan di bawah:

 1. Warganegara Malaysia.
 2. Sihat tubuh badan.
 3. Berumur antara 18 – 30 tahun (Bukan Siswazah) atau 18 – 55 tahun (Siswazah).
 4. Sekurang-kurangnya Kepujian dalam empat (4) mata pelajaran termasuk
 5. Bahasa Malaysia di peringkat SPM.
 6. Syarat tambahan bagi Guru Ganti Bahasa Arab: Kepujian Bahasa Arab (SPM)/Bahasa Arab Tinggi dan Agama Islam Tinggi/IV Senawi.
 7. Syarat tambahan bagi Guru Ganti Bahasa Cina: Kepujian Bahasa Cina (SPM).
 8. Syarat tambahan bagi Guru Ganti Bahasa Tamil: Kepujian Bahasa Tamil (SPM).

Skop Kerja Guru Ganti

 • Melaksanakan pengajaran dan pembelajaran di bilik darjah seperti guru tetap.
 • Buku persediaan mengajar dan rekod-rekod pelajar perlu disediakan dan diselia seperti yang dilaksanakan oleh guru yang digantikan.
 • Terlibat dengan aktiviti Kokurikulum.
 • Serta lain-lain tugas dan aktiviti yang diarahkan oleh pihak sekolah.

Rujuk cara permohonan dan iklan jawatan kosong lebih terperinci dibawah. Mohon juga jawatan kosong bulan Januari 2023:

ebdf40d3 f9f1 487c a9fd dd3637460eaa 1
Permohonan Jawatan Guru Ganti Tahun 2023

Cara Permohonan Jawatan Guru Ganti Tahun 2023

Bagi para pemohon jawatan guru, anda boleh membuat permohonan jawatan dengan mengikuti langkah langkah dan cara permohonan yang seperti diiklankan oleh pihak kementerian pendidikan Malaysia(KPM). Para pemohon boleh merujuk dan membuat permohonan dengan mengikuti maklumat lebih terperinci mengenai syarat dan cara permohonan telah ditetapkan seperti iklan dibawah:

IKLAN DAN BORANG PERMOHONAN GURU GANTI MYSTEP 

Bagi membuat permohonan, anda boleh merujuk syarat permohonan rasmi jawatan guru ganti untuk memudahkan anda membuat permohonan, seterusnya pemohon boleh merujuk pada cara permohonan dibawah.

Cara Memohon Guru Ganti Tahun 2023

Permohonan Guru Ganti MySTEP boleh dibuat dengan mengisi borang yang boleh didapati di Pejabat Pendidikan Daerah Perak Tengah atau secara muat turun online menerusi pautan portal:

Borang Guru Ganti Tahun 2023

 Adalah untuk semua permohonan perlu disertakan sekeping gambar berukuran pasport, salinan kad pengenalan dan salinan-salinan sijil akademik dan dimuat naik di dalam pautan

Tarikh tutup permohonan: 28 Februari 2022.

Makluman : Hanya calon yang layak sahaja yang akan dipanggil temu duga dari semasa ke semasa bagi tahun 2023 sahaja.

Kelebihan Jadi Guru Ganti

Sememangnya pekerjaan dalam bidang pendidikan dikenali sebagai seorang guru. Guru adalah merupakan mereka yang mencurahkan Dan memberi tunjuk ajar dalam perkara ilmu pelbagai bidang dan subjek kepada murid di sekolah.

Kini baru sahaja dibuka permohonan guru ganti bagi tahun 2023 kepada rakyat Malaysia yang berminat. Untuk pengetahuan semua, menjadi guru ganti adalah merupakan suatu pekerjaan yang murni kerana ia merupakan satu tugas yang diamanahkan untuk mendidik anak-anak menjadi seorang yang berkaliber, memimpin dan bertanggungjawab untuk negara.

Melalui inisiatif kerajaan kini diwujudkan pekerjaan dikenali sebagai guru ganti. Guru ganti adalah merupakan guru yang ditugaskan di sebuah sekolah yang diperlukan bagi mengisi kekosongan tenaga pengajar. Guru ganti mempunyai kelebihan tersendiri dalam bidang pekerjaan kerana ia merupakan kerjaya berupa pendidikan dan sekaligus memberi pengalaman Sebelum menjadi guru tetap di sesebuah sekolah nanti.

Kerajaan telah merangka melalui program Personel Mystep yang merupakan satu skim dibawah pekerjaan penjawat awam yang ditawarkan dan dibuka kepada rakyat Malaysia bagi mengisi kekosongan dalam perkhidmatan awam. Ia adalah merupakan peluang keemasan kepada Malaysia untuk membina kerjaya di dalam sektor kerajaan. Permohonan Jawatan Guru Ganti Tahun 2023 adalah peluang untuk mereka yang berminat menjadi pendidik.

Ahmad Mizan Ameen
Ahmad Mizan Ameen
"It always seems impossible until it's done."

Anda Mungkin Meminati