Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Agihan Bantuan Tunai RM150 Mula Diberikan Hari Ini

Agihan Bantuan Tunai RM150 Mula Diberikan Hari Ini
Agihan Bantuan Tunai RM150

Agihan Bantuan Tunai RM150 Mula Diberikan Hari Ini.

Diminta semua ibu bapa untuk mengambil tahu tentang  Bantuan Awal Persekolahan RM150 Disalurkan hari ini 12 Januari 2023. Dalam pembentangan bajet mini yang lepas di parlimen baru sahaja dibentangkan oleh Perdana menteri Malaysia yang baharu iaitu Datuk seri Anwar Ibrahim yang kini menjawat sebagai ketua Kerajaan baru negara bagi negara kita Malaysia dalam satu penggal pemerintahan kerajaan perpaduan.

Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim baru saja mengumumkan pada  sidang parlimen mengenai bajet mini untuk tahun 2023, Kerajaan akan menyalurkan bantuan kepada rakyat dari segi bantuan kewangan one-off berjumlah RM150 yang mana kerajaan telah bersetuju untuk meneruskan bantuan yang dikenali sebagai bantuan awal persekolahan yang dilaksanakan oleh kerajaan sebelum ini dengan permulaan disalurkan pada fasa 1 bulan ini iaitu bulan Januari untuk  tahun 2023.

Agihan Bantuan Tunai RM150 Mula Diberikan Hari Ini

Bantuan tunai RM150 mula diberikan pada 12 Januari 2023 (khamis) secara berperingkat mengikut kawasan masing-masing. Inisiatif yang dimaksudkan adalah Bantuan Awal Persekolahan atau lebih sinonim dikenali sebagai BAP  Januari 2023.

Untuk sedia maklum, insentif ini akan diberikan kepada setiap murid yaang berkelayakan tanpa melihat had pendapatan keluarga. Jumlah insentif yang akan diberikan adalah sebanyak RM150 bagi setiap pelajar.

BANTUAN AWAL PERSEKOLAHAN SESI 2023

feeder 1546898 640
Agihan Bantuan Tunai RM150

Untuk sedia maklum, bantuan tunai RM150 ini telah diumumkan oleh Perdana Menteri Malaysia iaitu Datuk Seri Anwar Ibrahim pada sidang pembentangan BAJET MINI 2023 Disember lalu. Pelbagai insentif telah diperkenalkan termasuklah bantuan awal persekolahan ini.

Kadar bantuan telah dinaikkan sebanyak RM150 berbanding RM100 tahun lalu, tambahan inisiatif ini akan diberikan kepada para pelajar tanpa melihat latar had pendapatan keluarga. Ini akan memberikan manfaat kepada lebih ramai murid pada tahun ini.

JUMLAH BAYARAN BAP

Pihak kerajaan telah mengumumkan secara rasmi jumlah bayaran yang akan diterima oleh para pelajar adalah sebanyak RM150 untuk setiap orang.

MAKLUMAT Tambahan

Pada awal tahun ini, pihak kerajaan telah memperkenalkan pelbagai jenis inisiatif berbentuk tunai untuk rakyat yang memerlukan. Terutama bagi kumpulan B40 dan miskin tegar. Perkara ini adalah merupakan salah satu faktor prihatin kerajaan perpaduan melihat golongan yang memerlukan pada tahun ini.

Apakah Itu Bantuan Awal Persekolahan?

Untuk makluman kepada pembaca,BAP 2023 merupakan bantuan tahunan yang diperuntukkan oleh Kerajaan Malaysia khas kepada rakyat, sama bantuan sebelum ini dikenali sebagai BAP juga

Bantuan Awal Persekolahan ini merupakan bayaran secara One-Off kepaea keluarga yang berkelayakan dan mampu mengurangkan beban ketua rumah pada permulaan pembukaan sekolah

Bantuan Awal Persekolahan (BAP) mula diperkenalkan pada tahun 2012 bertujuan untuk meringankan beban perbelanjaan persekolahan anak-anak yang ditanggung oleh ibu bapa atau penjaga terutamanya pada awal tahun. Bantuan ini diberikan kepada murid-murid Tahun 1 hingga Tingkatan 5 atau yang setaraf dengannya dari kalangan keluarga yang berpendapatan Isi Rumah Kasar RM3,000.00 dan ke bawah.

Mengenai Bantuan tunai ini yang dilaksanakan oleh kerajaan yang lalu akan diteruskan dan disegerakan pada bulan Januari yang sebelum ini ditetapkan untuk bulan Mac tahun depan. Ini  mengambilkira beban yang ditanggung rakyat saat ini dan keperluan musim tengkujuh yang dilihat penting untuk membantu rakyat.

Menurut Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, untuk bantuan awal persekolahan tunai tahun 2023 nanti ia akan memanfaatkan hampir sembilan juta penerima dengan peruntukan berjumlah RM2 bilion

Mengenai Bantuan Awal Persekolahan ini sebelum ini telah dijadualkan akan diberikan pada Januari 2023 tetapi selepas melihat akan keadaan rakyat, Kerajaan telah bersetuju bagi memberikan pada Januari tahun 2023 nanti

TARIKH PEMBAYARAN

Perdana Menteri Malaysia telah menyatakan pada sidang pembentangan Bajet Mini 2023. pembayaran bagi bantuan awal persekolahan akan mula disalurkan pada tarikh 12 Januari 2023 secara berperingkat mengikut kawasan sekolah masing-masing.

Baca juga:

Bantuan RM150 Awal Persekolahan (BAP) Untuk Murid Seluruh Malaysia

Bantuan BINGKAS E-Wallet RM300 Tahun 2023 Semak Kelayakan Anda

Kadar Bayaran BAP

Kadar Agihan BAP

Mengenai kadar bayaran yang telah ditetapkan oleh kerajaan hasil daripada perutusan rasmi pembentangan bajet mini di parlimen, telah menetapkan kadar pemberian bantuan bagi tahun hadapan bermula Januari adalah berdasarkan kajian dan keperluan kepada pelbagai golongan rakyat.

Murid yang menerima BAP akan diberi bantuan sebanyak RM100.00 bagi seorang murid secara sekaligus (one-off) pada kerajaan sebelum ini.Dengan inisiatif dan pendekatan terbaru  dan kerajaan baharu telah meneruskan bajet 2023 yang telah dibentangkan oleh Dato Ismail Sabri dengan bayaran Rm150 secara one-off

Pihak kerajaan telah mengumumkan secara rasmi jumlah bayaran yang akan diterima oleh para pelajar adalah sebanyak RM150 untuk setiap orang

Kriteria Pembayaran 

Kriteria Pembayaran Bantuan Awal Persekolahan

Kerajaan terdahulu telah menetapkan beberapa syarat pemilihan dan kriteria kelayakan yang dibuat bagi memudahkan pemilihan yang layak.

SYARAT KELAYAKAN

Pemberian BAP kepada murid-murid dibuat berdasarkan kriteria-kriteria  dan syarat kelayakan  seperti dibawah berikut:

  • Murid warganegara Malaysia (perlu dibuktikan dengan sijil lahir/mykid/mykad yang disahkan atau apa-apa dokumen yang dikeluarkan oleh Jabatan Pendaftaran Negara Malaysia) ;
  • Murid Tahun 1 hingga Tingkatan 5 atau yang setaraf dengannya yang berasal dari kalangan isi rumah berpendapatan bulanan KASAR sebanyak RM3,000.00 dan ke bawah pada tahun semasa. Pendapatan KASAR bulanan adalah pendapatan yang mengambil kira gaji hakiki/pokok dan elaun-elaun tetap sahaja. Elaun lebih masa dan elaun-elaun yang bersifat tidak tetap tidak boleh diambil kira sebagai pendapatan KASAR bulanan ;
  • Bantuan ini diberikan kepada murid-murid yang bersekolah di Sekolah Kerajaan (SK), Sekolah Bantuan Kerajaan (SBK), Sekolah Agama Rakyat, Sekolah Agama Negeri dan Sekolah Swasta (selain sekolah antarabangsa).
  • Bayaran diberikan secara sekali bayar sahaja.
KAEDAH PENYALURAN

Bantuan akan disalurkan oleh Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) secara berperingkat terus ke ;

  1. Akaun Kumpulan Wang Kerajaan (KWK) sekolah;
  2. Akaun Khas Pejabat Pendidikan Daerah (PPD) bagi sekolah yang tidak mempunyai Akaun KWK
  3. Bagi permohonan kali ini kerajaan telah menetapkan pembahagian ini tidak qkan melihat latar belakang keluarga maka terbuka kepada semua rakyat yang memerlukan.

Perlaksanaan dan pemberian inisiatif bantuan BAP RM150 ini akan diagihkan pada awal bulan 12 Januari 2023 iaitu hari ini. Manakala bagi permohonan, ia adalah mengikut ketetapan dari pihak sekolah masing-masing. Untuk semakan bantuan lain yang ada dalam Bajet 2023, anda boleh semak.

Nota : Pemberian bantuan ini akan mula diberikan pada hari khamis (12 Januari 2023), untuk maklumat lebih terperinci anda boleh rujuk di sekolah anak anda.

Semoga Dengan Bantuan Ini Membantu Anda Yang Kesusahan 

Untuk makluman semua diharapkan dengan perkongsian maklumat berkaitan dengan Agihan Bantuan Tunai RM150 Mula Diberikan Hari Ini seluruh Malaysia ini dapat membantu anda mengambil cakna info dan maklumat terkini yang diwar-warkan oleh pihak kerajaan Malaysia

Mr Deen
Mr Deen
Fulltime Writer. "Tidak perlu menjelaskan siapa dirimu kepada sesiapapun, kerana yang menyukaimu tidak perlu tahu dan yang membencimu tidak akan percaya". Terus pandang ke depan!

Anda Mungkin Meminati