Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Senarai penerima BMT RM800 Fasa 2 & Fasa 3

Senarai penerima Bantuan Kewangan BMT RM800 Fasa 2 & Fasa 3
penerima BMT RM800

Senarai penerima BMT RM800 Fasa 2 & Fasa 3. Kerajaan begitu tekad ingin memberikan bantuan Musim Tengkujuh kepada yang berkelayakan untuk menerima bantuan tersebut. Kini BMT telah dinaikkan jumlahnya kepada RM800 berbanding RM600 pada tahun lalu.

Jika anda ingin mengetahui lebih banyak lagi info bantuan kerajaan dari semasa ke semasa sila sertai Channel Telegram dibawah. Kami akan update dari semasa ke semasa mengenai info bantuan kerajaan.

Senarai penerima BMT RM800 Fasa 2 & Fasa 3 yang mula dibayar bulan depan

STR Tambahan RM600
penerima BMT RM800

Berikut adalah maklumat lanjut berkenaan bantuan kewangan ini:-

Bilakah BMT Fasa 2 & Fasa 3 dibayar?

Pembayaran BMT Fasa 1 sebanyak RM300 telah pun selesai dikreditkan kepada yang layak pada bulan bulan Januari 2023. Manakala, pembayaran Fasa 2 dan Fasa 3 akan dibuat pada bulan Februari dan Mac 2023. Jumlah pembayaran bagi kedua-dua fasa ini pula adalah sebanyak RM300 (Fasa 2) dan RM200 (Fasa 3).

Senarai Penerima BMT 2023

image 297
penerima BMT RM800

Untuk makluman, BMT ini diberikan kepada para peneroka getah Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (FELDA) yang menepati syarat-syarat berikut:

  • Peneroka tanaman getah yang menghantar hasil ke pusat mengumpul getah FELDA;
  • Mereka yang tiada hasil kerana isu buruh atau serangan penyakit pokok getah;
  • Mereka yang sedang dalam tempoh tanam semula bersama FELDA.

Bagaimana Kaedah Pembayaran penerima BMT RM800?

Pembayaran BMT FELDA 2023 ini melibatkan peruntukan sebanyak RM9.7 juta dan akan memanfaatkan 12,138 peneroka tanaman getah seluruh negara.

Kaedah pembayaran pula akan dibayar secara kredit terus ke akaun bank penerima yang layak. Jadi, diharapkan bantuan kewangan ini akan dapat meringankan beban peneroka tanaman getah yang terjejas ketika musim tengkujuh.

Untuk Maklumat Lanjut tentang Senarai penerima BMT RM800 Fasa 2 & Fasa 3 Sila Tekan Link dibawah:

Maklumat Lanjut

Baca juga:

9 Petua Kewangan Terbaik

1. Dapatkan Bayaran Apa Yang Anda Berbaloi dan Belanja Kurang Daripada Yang Anda Dapat

Ia mungkin terdengar mudah, tetapi ramai orang bergelut dengan peraturan pertama ini. Pastikan anda mengetahui nilai pekerjaan anda di pasaran, dengan menjalankan penilaian ke atas kemahiran anda, produktiviti, tugasan kerja, sumbangan kepada syarikat, dan kadar berterusan, di dalam dan di luar syarikat, untuk apa yang anda lakukan. Gaji terkurang walaupun sebanyak RM1,000 setahun boleh memberi kesan kumulatif yang ketara sepanjang hayat bekerja anda.

Tidak kira berapa banyak atau sedikit pun anda dibayar, anda tidak akan dapat maju jika anda berbelanja lebih daripada pendapatan anda. Selalunya adalah lebih mudah untuk berbelanja lebih sedikit daripada untuk mendapatkan lebih banyak, dan sedikit usaha mengurangkan kos dalam beberapa bidang boleh menghasilkan penjimatan. Dan, ia tidak semestinya melibatkan pengorbanan yang besar.

2. Berpegang kepada Bajet

Satu langkah penting untuk dipertimbangkan semasa cuba maju dari segi kewangan ialah belanjawan. Lagipun, bagaimana anda boleh tahu ke mana wang anda pergi jika anda tidak membuat anggaran? Bagaimanakah anda boleh menetapkan matlamat perbelanjaan dan simpanan jika anda tidak tahu ke mana wang anda pergi? Anda perlu menyediakan bajet sama ada anda membuat beribu-ribu atau ratusan ribu ringgit setahun.

3. Bayar Hutang Kad Kredit

Hutang kad kredit adalah halangan nombor satu untuk maju dari segi kewangan. Cebisan plastik kecil itu sangat mudah digunakan, dan sangat mudah untuk dilupakan bahawa ia adalah wang sebenar yang kita hadapi apabila kita mengeluarkannya untuk membayar pembelian, besar atau kecil. Walaupun apabila kita memutuskan untuk membayar baki dengan cepat, realitinya ialah kita sering tidak melakukannya, dan akhirnya membayar lebih banyak untuk sesuatu daripada yang kita akan bayar jika kita menggunakan wang tunai.

4. Mempunyai Pelan Simpanan

Anda pernah mendengarnya sebelum ini: Bayar diri sendiri dahulu. Jika anda menunggu sehingga anda memenuhi semua kewajipan kewangan anda yang lain sebelum melihat apa yang tinggal untuk simpanan, kemungkinan besar anda tidak akan mempunyai akaun simpanan atau pelaburan yang sihat. Berazam untuk mengetepikan sekurang-kurangnya 5% daripada gaji anda untuk simpanan sebelum anda mula membayar bil anda. Lebih baik lagi, minta wang dipotong secara automatik daripada gaji anda dan didepositkan ke dalam akaun yang berasingan.

5. Melabur

Jika anda menyumbang kepada pelan persaraan dan akaun simpanan dan anda masih boleh menguruskan untuk memasukkan wang ke dalam pelaburan lain , itu lebih baik.

6. Maksimumkan Faedah Pekerjaan Anda

Pastikan anda memaksimumkan milik anda dan mengambil kesempatan daripada yang boleh menjimatkan wang anda dengan mengurangkan cukai atau perbelanjaan luar biasa.

7. Semak Perlindungan Insurans Anda

Terlalu ramai orang diperkatakan untuk membayar terlalu banyak untuk insurans hayat dan hilang upaya, sama ada dengan menambahkan perlindungan ini kepada pinjaman kereta, membeli polisi insurans sepanjang hayat apabila jangka hayat lebih masuk akal, atau membeli insurans hayat apabila anda tidak mempunyai tanggungan. Sebaliknya, adalah penting anda mempunyai insurans yang mencukupi untuk melindungi tanggungan anda dan pendapatan anda sekiranya berlaku kematian atau hilang upaya.

8. Kemas kini Wasiat Anda

Pada 2021, hanya 33% rakyat Malaysia mempunyai wasiat. 1 Jika anda mempunyai tanggungan, tidak kira berapa sedikit atau berapa banyak yang anda miliki, anda memerlukan wasiat.  Untuk melindungi orang yang anda sayangi dengan lebih baik, pertimbangkan untuk menulis wasiat.

9. Simpan Rekod yang Baik

Jika anda tidak berhati-hati tentang menyimpan rekod yang teliti, anda mungkin tidak menuntut semua potongan dan kredit cukai pendapatan anda yang dibenarkan. Sediakan sistem sekarang dan gunakannya sepanjang tahun. Ia lebih mudah daripada berebut untuk mencari segala-galanya pada masa cukai, hanya untuk terlepas item yang mungkin telah menjimatkan wang anda.

Sir Mohd Afizi
Sir Mohd Afizihttps://www.sistemguruonline.my/
Fulltime Writer at Sistem Guru Online. "There are two days in the year that we can't do anything, yesterday and tomorrow!"

Anda Mungkin Meminati