Senarai penerima BMT RM800 Fasa 2 & Fasa 3

Senarai penerima Bantuan Kewangan BMT RM800 Fasa 2 & Fasa 3

Senarai penerima BMT RM800 Fasa 2 & Fasa 3. Kerajaan begitu tekad ingin memberikan bantuan Musim Tengkujuh kepada yang berkelayakan untuk menerima bantuan tersebut. Kini BMT telah dinaikkan jumlahnya kepada RM800 berbanding RM600 pada tahun lalu.

Jika anda ingin mengetahui lebih banyak lagi info bantuan kerajaan dari semasa ke semasa sila sertai Channel Telegram dibawah. Kami akan update dari semasa ke semasa mengenai info bantuan kerajaan.

telegram us

Senarai penerima BMT RM800 Fasa 2 & Fasa 3 yang mula dibayar bulan depan

Berikut adalah maklumat lanjut berkenaan bantuan kewangan ini:-

Bilakah BMT Fasa 2 & Fasa 3 dibayar?

Pembayaran BMT Fasa 1 sebanyak RM300 telah pun selesai dikreditkan kepada yang layak pada bulan bulan Januari 2023. Manakala, pembayaran Fasa 2 dan Fasa 3 akan dibuat pada bulan Februari dan Mac 2023. Jumlah pembayaran bagi kedua-dua fasa ini pula adalah sebanyak RM300 (Fasa 2) dan RM200 (Fasa 3).

Senarai Penerima BMT 2023

Untuk makluman, BMT ini diberikan kepada para peneroka getah Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (FELDA) yang menepati syarat-syarat berikut:

  • Peneroka tanaman getah yang menghantar hasil ke pusat mengumpul getah FELDA;
  • Mereka yang tiada hasil kerana isu buruh atau serangan penyakit pokok getah;
  • Mereka yang sedang dalam tempoh tanam semula bersama FELDA.

Bagaimana Kaedah Pembayaran?

Pembayaran BMT FELDA 2023 ini melibatkan peruntukan sebanyak RM9.7 juta dan akan memanfaatkan 12,138 peneroka tanaman getah seluruh negara.

Kaedah pembayaran pula akan dibayar secara kredit terus ke akaun bank penerima yang layak. Jadi, diharapkan bantuan kewangan ini akan dapat meringankan beban peneroka tanaman getah yang terjejas ketika musim tengkujuh.

Untuk Maklumat Lanjut tentang Senarai penerima BMT RM800 Fasa 2 & Fasa 3 Sila Tekan Link dibawah:

Maklumat Lanjut

Baca juga:

9 Petua Kewangan Terbaik

1. Dapatkan Bayaran Apa Yang Anda Berbaloi dan Belanja Kurang Daripada Yang Anda Dapat

Ia mungkin terdengar mudah, tetapi ramai orang bergelut dengan peraturan pertama ini. Pastikan anda mengetahui nilai pekerjaan anda di pasaran, dengan menjalankan penilaian ke atas kemahiran anda, produktiviti, tugasan kerja, sumbangan kepada syarikat, dan kadar berterusan, di dalam dan di luar syarikat, untuk apa yang anda lakukan. Gaji terkurang walaupun sebanyak RM1,000 setahun boleh memberi kesan kumulatif yang ketara sepanjang hayat bekerja anda.

Tidak kira berapa banyak atau sedikit pun anda dibayar, anda tidak akan dapat maju jika anda berbelanja lebih daripada pendapatan anda. Selalunya adalah lebih mudah untuk berbelanja lebih sedikit daripada untuk mendapatkan lebih banyak, dan sedikit usaha mengurangkan kos dalam beberapa bidang boleh menghasilkan penjimatan. Dan, ia tidak semestinya melibatkan pengorbanan yang besar.

2. Berpegang kepada Bajet

Satu langkah penting untuk dipertimbangkan semasa cuba maju dari segi kewangan ialah belanjawan. Lagipun, bagaimana anda boleh tahu ke mana wang anda pergi jika anda tidak membuat anggaran? Bagaimanakah anda boleh menetapkan matlamat perbelanjaan dan simpanan jika anda tidak tahu ke mana wang anda pergi? Anda perlu menyediakan bajet sama ada anda membuat beribu-ribu atau ratusan ribu ringgit setahun.

3. Bayar Hutang Kad Kredit

Hutang kad kredit adalah halangan nombor satu untuk maju dari segi kewangan. Cebisan plastik kecil itu sangat mudah digunakan, dan sangat mudah untuk dilupakan bahawa ia adalah wang sebenar yang kita hadapi apabila kita mengeluarkannya untuk membayar pembelian, besar atau kecil. Walaupun apabila kita memutuskan untuk membayar baki dengan cepat, realitinya ialah kita sering tidak melakukannya, dan akhirnya membayar lebih banyak untuk sesuatu daripada yang kita akan bayar jika kita menggunakan wang tunai.

4. Mempunyai Pelan Simpanan

Anda pernah mendengarnya sebelum ini: Bayar diri sendiri dahulu. Jika anda menunggu sehingga anda memenuhi semua kewajipan kewangan anda yang lain sebelum melihat apa yang tinggal untuk simpanan, kemungkinan besar anda tidak akan mempunyai akaun simpanan atau pelaburan yang sihat. Berazam untuk mengetepikan sekurang-kurangnya 5% daripada gaji anda untuk simpanan sebelum anda mula membayar bil anda. Lebih baik lagi, minta wang dipotong secara automatik daripada gaji anda dan didepositkan ke dalam akaun yang berasingan.

5. Melabur

Jika anda menyumbang kepada pelan persaraan dan akaun simpanan dan anda masih boleh menguruskan untuk memasukkan wang ke dalam pelaburan lain , itu lebih baik.

6. Maksimumkan Faedah Pekerjaan Anda

Pastikan anda memaksimumkan milik anda dan mengambil kesempatan daripada yang boleh menjimatkan wang anda dengan mengurangkan cukai atau perbelanjaan luar biasa.

7. Semak Perlindungan Insurans Anda

Terlalu ramai orang diperkatakan untuk membayar terlalu banyak untuk insurans hayat dan hilang upaya, sama ada dengan menambahkan perlindungan ini kepada pinjaman kereta, membeli polisi insurans sepanjang hayat apabila jangka hayat lebih masuk akal, atau membeli insurans hayat apabila anda tidak mempunyai tanggungan. Sebaliknya, adalah penting anda mempunyai insurans yang mencukupi untuk melindungi tanggungan anda dan pendapatan anda sekiranya berlaku kematian atau hilang upaya.

8. Kemas kini Wasiat Anda

Pada 2021, hanya 33% rakyat Malaysia mempunyai wasiat. 1 Jika anda mempunyai tanggungan, tidak kira berapa sedikit atau berapa banyak yang anda miliki, anda memerlukan wasiat.  Untuk melindungi orang yang anda sayangi dengan lebih baik, pertimbangkan untuk menulis wasiat.

9. Simpan Rekod yang Baik

Jika anda tidak berhati-hati tentang menyimpan rekod yang teliti, anda mungkin tidak menuntut semua potongan dan kredit cukai pendapatan anda yang dibenarkan. Sediakan sistem sekarang dan gunakannya sepanjang tahun. Ia lebih mudah daripada berebut untuk mencari segala-galanya pada masa cukai, hanya untuk terlepas item yang mungkin telah menjimatkan wang anda.

8 Cara nak tambah pendapatan

Berikut adalah 8 petua tidak rumit dan mudah yang boleh anda laksanakan mulai hari ini untuk meningkatkan pendapatan dengan mudah:

1. Minta kenaikan gaji atau bonus

Bilakah kali terakhir anda meminta kenaikan gaji di tempat kerja? Atau adakah anda hanya menunggu untuk diberikan? Meminta kenaikan gaji ialah pendekatan yang bagus untuk meningkatkan pendapatan anda dengan mudah.

Tetapi anda ingin memastikan anda melakukannya dengan betul. Apabila bercadang untuk meminta kenaikan gaji kepada bos anda, adalah penting untuk anda bersedia untuk mengadakan perbualan.

Dokumentasikan pencapaian dan pujian anda di tempat kerja. Pastikan anda menyerlahkan metrik dan hasil tertentu untuk mempamerkan cara sumbangan dan set kemahiran anda telah membantu syarikat mencapai objektifnya secara positif. Pada asasnya, anda perlu menjadi orang gembar-gembur anda sendiri untuk membuat kes anda.

Jika kenaikan segera tidak mungkin, jangan berputus asa. Anda boleh bertanya kepada bos anda apa yang anda perlukan untuk mendapatkan kenaikan gaji atau bonus kerja seterusnya.

Sekali lagi, gunakan sejarah prestasi masa lalu anda untuk menyerlahkan rekod prestasi anda dan kemudian bekerjasama dengan bos anda untuk menetapkan matlamat prestasi untuk peningkatan masa depan.

2. Dapatkan pekerjaan dengan gaji yang lebih baik

Adakah kenaikan tidak ada dalam kad sekarang? Adakah kenaikan gaji yang anda terima tidak mencukupi? Mungkin sudah tiba masanya untuk membersihkan resume anda dan profil Linkedin anda dan mula mencari pekerjaan dengan gaji yang lebih baik.

3. Dapatkan kerja sambilan

Kerja sambilan jika jadual anda mengizinkan adalah cara yang sangat baik untuk meningkatkan pendapatan. Terutamanya jika kenaikan gaji atau pekerjaan bergaji lebih tinggi tidak tersedia dengan segera. Kerja sambilan anda tidak semestinya sesuatu yang mewah dan ia juga tidak semestinya tetap.

Anda boleh membuat keputusan untuk bekerja sambilan untuk jangka masa tertentu atau sehingga anda mencapai matlamat kewangan tertentu . Ini semua tentang memberi tumpuan kepada perkara yang ingin anda capai dengan menggunakan kerja sambilan untuk membantu anda mempercepatkan garis masa anda.

Apabila ia datang untuk bekerja sambilan, adalah sangat penting untuk anda mengambil kira cara anda membelanjakan wang tambahan yang anda perolehi.

Perkara terakhir yang anda mahukan ialah meluangkan masa tambahan dari rehat anda atau keluarga anda untuk bekerja lebih banyak jam dan kemudian mendapatkan wang itu melalui jari anda. Pastikan anda merancang pendapatan ini dalam bajet anda.

4. Mulakan kesibukan sampingan kos rendah

Memulakan kesibukan sampingan adalah bagaimana untuk meningkatkan pendapatan anda sambil membina perniagaan. Pada asasnya, ini membolehkan anda mengewangkan perkara yang anda mahir atau mengewangkan sesuatu yang anda minati. Kesibukan sampingan anda boleh menjadi sesuatu yang anda sediakan pada waktu petang selepas bekerja atau pada hujung minggu.

Beberapa industri popular untuk memulakan kesibukan sampingan termasuk:

  • Kecergasan, kesihatan dan kesejahteraan cth gaya hidup sihat, perancangan makan, latihan peribadi, bimbingan
  • Kecantikan dan fesyen cth ulasan produk, penggayaan
  • Sokongan teknologi cth pengurusan media sosial, reka bentuk grafik, pembinaan laman web
  • Memblog cth menulis blog secara konsisten mengenai topik khusus dan memanfaatkan pautan dan perkongsian ahli gabungan
  • Fotografi cth majlis perkahwinan , acara korporat, parti, sesi gaya hidup
  • Makanan cth katering, membakar, kelas mengajar, mencipta video praktikal

Perlu diingat bahawa apabila ia datang untuk mengembangkan kesibukan sampingan anda kepada keuntungan, anda perlu bersabar. Anda juga mungkin perlu mempelajari kemahiran perniagaan khusus seperti membuat rancangan perniagaan, pemasaran dan kewangan perniagaan.

5. Bersihkan rumah anda dan jual barangan anda

Kita hidup dalam zaman di mana kita cenderung untuk memperoleh lebih banyak barangan daripada yang kita perlukan. Akibatnya, kita kadangkala mendapat lebih daripada yang kita perlukan dan sekumpulan barangan yang tidak digunakan bersepah di rumah kita.

Jika anda berasa seperti ini, mengecilkan adalah idea yang bagus. Anda boleh melepaskan perkara yang anda tidak perlukan lagi tetapi masih mempunyai nilai dan memperoleh sedikit pendapatan tambahan.

Wang ini boleh memberi impak yang besar untuk mencapai matlamat kewangan anda. Tempat yang anda boleh menjual dengan cepat dan mudah termasuk Facebook Marketplace , Poshmark dan eBay.

Pendekatan decluttering yang hebat ialah kaedah Kon Mari oleh Marie Kondo. Ia popular secara meluas dan ramai orang telah berjaya menggunakannya. Mengemas dan menjual barangan anda adalah cara untuk meningkatkan pendapatan anda dengan cepat sambil membersihkan rumah anda!

6. Potong perbelanjaan di mana mungkin

Sungguh mengejutkan berapa banyak wang yang boleh anda bazirkan untuk perbelanjaan licik seperti langganan yang tidak digunakan, makanan yang terbuang, bil utiliti yang tinggi, dll. Cari cara untuk mengurangkan belanjawan anda dan mengurangkan perbelanjaan untuk meningkatkan pendapatan dengan cepat.

Sebagai contoh, cuba helah ini untuk mengurangkan bil elektrik anda , membeli-belah untuk mendapatkan insurans yang lebih murah dan penyediaan makanan supaya anda tidak mengambil bawa pulang apabila anda tidak mahu memasak.

Jika anda membelanjakan RM50 seminggu untuk makan di luar yang menambah sehingga RM2,600 dalam masa setahun sahaja! Itulah wang untuk tabung kecemasan anda atau percutian keluarga yang menyeronokkan di suatu tempat. Mengurangkan perbelanjaan adalah cara yang bijak untuk mendapatkan pendapatan tambahan!

7. Buat duit dari hobi anda

Menjana wang dari hobi anda adalah bagaimana untuk meningkatkan pendapatan anda sambil berseronok! . Atau jika anda mempunyai ibu jari hijau, anda boleh menjual bunga dan tumbuhan di pasar tani tempatan.

Walau apa pun minat anda, kemungkinan besar anda boleh menjana wang daripadanya! Menggunakan hobi yang anda suka lakukan adalah cara terbaik untuk meningkatkan pendapatan dengan cepat.

8. Cipta pendapatan pasif

Pendapatan pasif ialah bagaimana untuk mendapatkan pendapatan tambahan secara berterusan. Perkara terbaik tentang pendapatan pasif adalah selepas persediaan awal atau kerja yang anda terus perolehi daripadanya. Contohnya, melabur dalam pasaran saham , memperoleh royalti daripada buku yang diterbitkan dan hartanah sewaan adalah semua cara untuk menjana pendapatan pasif.

Jadi pendapatan aktif adalah di mana anda “aktif” bekerja sampingan atau pekerjaan tetapi pendapatan pasif adalah tempat anda memperolehi lama selepas kerja itu selesai.