Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Smart Sewa Selangor Program Menyewa Sambil Membeli Rumah Mula 2023

Program Menyewa Sambil Membeli Rumah
Smart Sewa Selangor

Smart Sewa Selangor Program Menyewa Sambil Membeli Rumah. Bagi rakyat Selangor yang mempunyai pendapatan rendah dan sederhana, anda kini boleh menyewa dan memiliki rumah di Selangor menerusi skim Smart Sewa Selangor yang diperkenalkan oleh Kerajaan Negeri Selangor.

Untuk pengetahuan semua, Smart Sewa Selangor adalah skim yang memberi tawaran sewaan rumah untuk golongan mempunyai pendapatan yang rendah dan sederhana dan 30% daripada jumlah sewaan bersih akan digunakan untuk membayar deposit pembelian Rumah Selangorku.

Skim ini natijahnya akan memberikan peluang kepada golongan rendah dan sederhana di Selangor mampu memiliki rumah sendiri melalui Smart Sewa Selangor ini.

Smart Sewa Selangor Program Menyewa Sambil Membeli Rumah

Berapa Lama Tempoh Penyewaan?

Bagi pemohon yang layak bagi mendapatkan Smart Sewa Selangor, tempoh penyewaan adalah seperti berikut:

 • Minimum: 2 tahun
 • Maksimum: 5 tahun

Apakah Yang Dicaj Semasa Deposit penyewaan?

 • Sewa 2 Bulan + Sewa Semasa (1 Bulan) + Caj Utiliti + Lain2 caj

Dimanakah Lokasi Rumah Smart Sewa Selangor?

Umumnya, pelaksanaan Smart Sewa Selangor ditawarkan di seluruh daerah di Negeri Selangor.

Lokasi rumah yang ditawarkan melalui Smart Sewa Selangor ini boleh disemak melalui link dibawah

Semak Sini

Apakah Syarat Permohonan?

Bagi pemohon yang ingin memohon Smart Sewa Selangor ini, pemohon perlu memenuhi syarat-syarat permohonan iaitu:

 1. Pemohon merupakan warganegara Malaysia termasuk pasangan pemohon.
 2. Pemohon berusia 18 tahun ke atas dan berkeluarga atau mempunyai tanggungan.
 3. Pendapatan seisi keluarga pemohon mestilah:
  – Tidak melebihi RM5,000 sebulan dan ke bawah bagi permohonan sewa rumah Jenis A atau Rumah Kos Rendah.
  – Tidak melebihi RM15,000.00 sebulan dan ke bawah dengan keutamaan diberikan kepada pendapatan kurang daripada RM10,000.00 sebulan bagi permohonan sewa rumah Jenis B, C & D termasuk rumah kos sederhana dan sederhana rendah.
 4. Pemohon atau suami atau isteri tinggal atau bekerja di Negeri Selangor.
 5. Pemohon tidak mempunyai atau memiliki kediaman di Selangor (di beri keutamaan) atau mempunyai kediaman tetapi terletak melebihi 50 km daripada tempat sewa yang dipohon serta mestilah berdekatan dalam lingkungan 25 km perjalanan dari tempat kerja;
 6. Pemohon merupakan pengundi di Negeri Selangor.

Bagaimana Cara Memohon? 

Pemohon yang berminat boleh memohon menerusi langkah-langkah berikut:

 1. Sila Muat turun borang permohonan di link http://phssb.com/borang/
 2. Isi borang dengan dan sertakan dokumen sokongan yang diperlukan.
 3. Scan dan email borang permohonan serta dokumen ke [email protected].

Pemohon juga boleh mengambil borang permohonan di pejabat Perumahan dan Hartanah Selangor Sdn Bhd iaitu:

Perumahan dan Hartanah Selangor Sdn Bhd
Tingkat 5, Podium Utara,
Bangunan Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah,
40503 Shah Alam, Selangor Darul Ehsan.

Sila Sediakan Dokumen Sokongan 

Berikut dokumen sokongan yang perlu dihantar bersama borang permohonan Smart Sewa Selangor iaitu:

 1. Salinan kad pengenalan pemohon dan pasangan
 2. Salinan surat nikah/surat pendaftaran perkahwinan/surat cerai
 3. Salinan sijil kelahiran (MyKad/MyKid) anak
 4. Salinan MyKad/MyKid tanggungan (selain anak)
 5. Penyata Gaji 3 bulan terkini
 6. Salinan KWSP
 7. Salinan Penyata Bank 3 bulan terkini
 8. Salinan pengesahan pendapatan terkini pemohon dan pasangan dengan perakuan dari Pesuruhjaya Sumpah
 9. Salinan kad Orang Kelainan Upaya (OKU), jika berkenaan
 10. Salinan surat pengesahan doktor, jika berkenaan
 11. Salinan bil elektrik & bil air terkini kediaman sekarang
 12. Salinan Daftar Undi

Untuk Pertanyaan & Maklumat Lanjut

Untuk pertanyaan dan maklumat lanjut tentang Smart Sewa Selangor Program Menyewa Sambil Membeli Rumah, sila hubungi pihak Perumahan dan Hartanah Selangor Sdn Bhd ditalian:

 • Pejabat : 03-5524 0233/0253/019-3330976
 • Cik Rosha : 017-9777204
 • Pn Fatehah: 017-9387537
 • Pn Ros : 017-4163990
 • En Fawie : 011-13020487
 • En Afizie : 019-4406828

Baca juga:

5 Tugas Penyelenggaraan Rumah Paling Penting Yang Anda Terlupa Lakukan, Menurut Pemeriksa Rumah

1. Membersihkan longkang anda

Periksa dan bersihkan longkang, soffit dan fascia anda sepanjang tahun untuk mengelakkan serpihan daripada terkumpul. Jika anda tidak melakukannya, ia boleh menyebabkan kebocoran, reput dan kerosakan mahal yang lain, kata Benjamin Martin, pemeriksa rumah dan presiden dan pemeriksa utama untuk Pemeriksaan Rumah Bertauliah Florida .

“Setelah serpihan dikeluarkan dengan berhati-hati, sebarang kekotoran atau kekotoran hendaklah dibersihkan dan dibersihkan dengan teliti; sebarang dempul yang hilang diganti; dan lubang, retak, atau kawasan longgar dibaiki,” katanya.

Rancang untuk menyelesaikan tugas ini setiap musim bunga dan musim gugur (atau ambil profesional jika tangga membuat anda mual). Petua panas: Jarum pain menyebabkan longkang kerap tersumbat. Jika anda mempunyai pokok berhampiran longkang anda, rancang untuk melakukan ini lebih kerap.

2. Menyemak masuk pada penghawa dingin dan sistem pemanasan anda

Martin berkata senario paling ideal ialah mengupah profesional HVAC untuk penyelenggaraan separuh tahunan, memfokuskan pada penyejukan pada musim bunga dan pemanasan pada musim luruh.

“Sementara itu, pemilik rumah, terutamanya mereka yang mempunyai haiwan peliharaan, harus menukar penapis mereka sebulan sekali,” katanya.

Jika anda perasan terkumpul pemeluwapan pada unit AC luaran anda, jangan panik. Siram longkang kondensat dengan sabun, air panas dan cuka. (Jika anda baru mengenali ini, cari longkang berhampiran pengendali udara. Ia biasanya diperbuat daripada PVC dengan penutup yang mudah diakses). Jika pemeluwapan terus muncul pada unit, jika anda melihat titisan, atau AC tidak menyejukkan, hubungi profesional berlesen, saran Martin.

3. Sentiasa membuang tersumbat

Memastikan sistem paip anda berjalan lancar akan membantu anda mengelakkan kebocoran dan kerosakan air, kata Martin. Anda harus menangani terompah kecil sebaik sahaja ia muncul. Ya, ini bermakna kerap membuang timbunan rambut semasa mandi anda (tidak menyenangkan).

Dari segi tandas anda, keluarkan sebarang gunk yang terkumpul berhampiran injap tandas (mekanisme panjang dalam tangki tandas) dan gantikan flappers yang haus (pengedap getah dalam tangki), katanya.

Juga, periksa di bawah singki dan di dalam kabinet untuk melihat sama ada terdapat tompokan air atau lopak. Anda mungkin mempunyai kebocoran tersembunyi yang memerlukan perhatian.

Petua hangat: Beri perhatian khusus kepada apa yang anda letakkan di tempat pembuangan sampah anda. Anda tahu anda tidak boleh meletakkan lubang alpukat ke dalam longkang anda dan mengharapkan segalanya berjalan lancar. Tetapi sesetengah makanan yang kurang dikenali juga boleh merosakkan pelupusan sampah anda, dan—menelan—sistem paip anda yang lebih mahal. Sayuran berserabut seperti asparagus dan saderi boleh membalut bilah pelupusan; serbuk kopi boleh terkumpul di dalam paip paip; gris dan lemak boleh menjadi beku dan, lama kelamaan, menyumbat paip.

4. Memanggil pembasmi dengan cara yang tepat pada masanya

Jika anda melihat beberapa pepijat merangkak, anda mungkin agak merayap keluar, tetapi kebanyakannya jengkel. Walau bagaimanapun, membenarkan masalah pepijat meningkat boleh mendatangkan malapetaka besar di rumah anda, kata Kathleen Kuhn, Ketua Pegawai Eksekutif dan presiden HouseMaster Home Inspections .
Anai-anai pemakan kayu, sebagai contoh, terkenal meletakkan integriti struktur rumah pada risiko, menyebabkan pembaikan yang mahal. Semut tukang kayu juga merosakkan kayu tempat mereka bersarang. Kumbang powderpost ialah serangga yang membosankan kayu, mencipta ruang berlobang dalam kayu anda.

5. Mengeringkan pemanas air panas anda

Ramai pemilik rumah tidak tahu untuk mengalirkan sebahagian pemanas air panas mereka, kata John Bodrozic, pengasas bersama HomeZada , tapak pengurusan rumah digital.

“Mineral dalam air anda akan terkumpul dari semasa ke semasa di bahagian bawah tangki anda, yang juga menyebabkan tangki bekerja lebih keras, yang sering menyebabkan pemanas air panas gagal, menyebabkan kerosakan air,” jelasnya.

Memastikan pemanas air anda berfungsi dengan cekap boleh memberi manfaat besar kepada poket anda: Menggantikan tangki air panas boleh menelan kos sehingga RM4,500.

Sir Mohd Afizi
Sir Mohd Afizihttps://www.sistemguruonline.my/
Fulltime Writer at Sistem Guru Online. "There are two days in the year that we can't do anything, yesterday and tomorrow!"

Anda Mungkin Meminati