Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Jawatan Kosong di KWSP Effective Februari 2023

Jawatan Kosong Terkini Di KWSP February 2023 Mohon Segera

Jawatan Kosong Terkini Di KWSP February 2023 Mohon Segera. Terbaru, Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) Jawatan Kosong Januari 2023 telah membuka peluang kepada rakyat Malaysia yang berminat untuk memohon tawaran yang ditawarkan. Mohon untuk baca dan fahami dengan teliti kehendak bakal majikan sebelum membuat permohonan.

Jawatan yang telah ditawarkan oleh KWSP ini ia adalah terbuka buat seluruh warganegara Malaysia yang berminat dan mempunyai kelayakan di dalam bidang yang telah disenaraikan pada rajah di atas. Sila pastikan para calon baca syarat yang dikehendaki dengan teliti sebelum memohon jawatan tersebut.

KWSP merupakan pertubuhan kerajaan yang dipercayai dalam perkara hal pengurusan di hari persaraan anda dan KWSP juga merupakan satu skim yang dilancarkan oleh Kerajaan pada tahun 1991 untuk membantu anda menyimpan wang buat hari tua.

Jawatan Kosong Terkini Di KWSP February 2023 Mohon Segera

Permohonan kerja kosong di KWSP ia merangkumi beberapa perkara yang perlu anda ketahui sebagaimana ia dimaklumkan dari syarikat sendiri.

 • Maklumat Jawatan Kosong Yang Ditawarkan
 • Tarikh Permohonan Dibuka Dan Ditutup
 • Langkah Buat Permohonan Jawatan
 • Syarat Kelayakan Untuk Permohonan

Makluman, segala info dan maklumat yang telah diberikan ia adalah berdasarkan kepada sumber rujukan dari laman rasmi syarikat sendiri.

Maklumat Jawatan Kosong Di KWSP February 2023

Apakah Jawatan Kosong Yang Ditawarkan Oleh KWSP February Tahun 2023?

Peluang menjawat kekosongan yang dibuka dibawah majikan kerajaan merupakan jawatan yang perlu diisi segera secepat mungkin. Terdapat beberapa jawatan kosong yang perlu rakyat Malaysia layak membuat permohonan kerja berdasarkan kelayakan dari peringkat PMR, SPM, Diploma dan Ijazah.

Calon berkelayakan dan memenuhi syarat-syarat yang ditetapkan untuk memohon mengisi kekosongan kerja yang diiklankan seperti di bawah:

Maklumat Jawatan

 • Nama Majikan: Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP)
 • Lokasi Kekosongan: Selangor
 • Status Jawatan: Kekal

Jawatan kosong terkini yang diiklankan adalah seperti berikut:

Head of Industrial Relations

Untuk makluman kepada semua, permohonan jawatan kosong ini adalah tertakluk kepada pihak majikan yang membuat ketetapan. Bagi sebarang permohonan dan kekosongan jawatan adalah tertakluk kepada makluman pihak majikan. Jika terdapat perubahan,ianya adalah perubahan daripada pihak majikan dan sebarang kesilapan yang berlaku ia adalah diluar kawalan dan diperbaiki secepat yang mungkin.

Bilakah Tempoh Permohonan Jawatan Kosong Dibuka Dan Ditutup?

Permohonan dibuka pada sekarang dan permohonan boleh dibuat secepat yang mungkin, Permohonan jawatan ini dibuka bermula sekarang dan permohonan akan ditutup pada 11 Februari 2023 mengikut iklan yang diwar-warkan (rujuk iklan jawatan dibawah).

Permohonan boleh dibuat secara secara sah mengikut makluman majikan melalui atas talian seperti yang ditetapkan oleh pihak majikan.

Apakah Syarat Kelayakan Memohon Jawatan Kosong?

Makluman pengetahuan para pemohon, kelayakan memohon jawatan kosong ia adalah tertakluk pada syarat umum dibawah:

 1. Pemohon adalah warganegara Malaysia
 2. Pemohon berumur 18 tahun keatas
 3. Pemohon mempunyai kelayakan akademik minimum SPM dan keatas. Kelayakan akademik seperti diploma dan ijazah.

Untuk memohon, pastikan anda ikuti langkah memohon kerja kosong terkini yang telah ditetapkan majikan seperti di bawah.

Sekiranya anda, calon yang berkelayakan dengan Ijazah, Diploma, Sijil Tinggi Persekolahan (SPM, STPM, “A” Level, Pre-U) atau Kelayakan Professional yang diiktiraf adalah di pelawa untuk memohon mengisi kekosongan jawatan di atas. (Sila rujuk iklan dan syarat kelayakan di bawah terlebih dahulu)

Selain itu calon juga perlulah mempunyai ciri-ciri berikut:

 • Cukup syarat akademik yang ditetapkan
 • Berminat bina kerjaya bersama majikan
 • Berpengetahuan
 • Mempunyai ciri kepimpinan dan lain-lain (rujuk kelayakan permohonan di bawah)

Kelebihan Bagi Jawatan Kosong Yang Ditawarkan:

 • Gaji dengan pelbagai imbuhan menarik
 • Cuti Tahunan
 • Cuti Sakit dan lain-lain
 • Dan lain-lain

Permohonan Jawatan Kosong KWSP February Tahun 2023 Adalah Seperti Berikut 

Langkah – langkah untuk buat permohonan 

Makluman kepada para pemohon yang berminat menjadi sebahagian daripada KWSP. Anda boleh membuat permohonan jawatan dengah kadar segera selagi permohonan jawatan kosong masih belum ditutup. Mohon segera sebelum 11 Februari 2023.

Permohonan jawatan boleh dibuat secara atas talian (Online) sahaja dan mestilah mengikut prosedur permohonan yang telah ditetapkan. Pemohon diminta untuk membuat semakan maklumat butiran diri, iklan jawatan dan syrat-syarat kelayakan sebelum membuat permohonan. Pastikan juga permohonan dibuat dengan betul.

Bagi para pemohon, anda boleh baca terlebih dahulu iklan,syarat-syarat dan cara permohonan dibawah:

Iklan Permohonan Jawatan Kosong Di KWSP February 2023

 1. Telah dinyatakan maklumat diatas merupakan iklan serta maklumat syarat-syarat kelayakan bagi permohonan jawatan dan cara permohonan bagi setiap jawatan yang ditawarkan.
 2. Bagi anda yang berminat untuk membuat permohonan jawatan kosong di PERKESO,anda boleh ikuti cara-cara seperti dibawah.

Cara Mohon Jawatan Kosong Di KWSP February Tahun 2023

Kepada para pemohon,anda boleh segera membuat permohonan secara atas talian di pautan rasmi permohonan jawatan kosong:

https://www.kwsp.gov.my/ms/about-epf/related-links/careers

Info tambahan kepada calon, semasa membuat permohonan anda sila pastikan:

 • Sila isi butiran maklumat diri semasa dan betul
 • Resume anda lengkap beserta gambar terkini berwarna bersaiz pasport; dan
 •  Salinan sijil yang berkaitan sahaja

Permohonan mestilah dimohon secara atas talian mengikut pautan diberikan, bagi mengetahui. Permohonan adalah melalui laman portal rasmi pekerjaan, Jobstreet KWSP. Untuk permohonan pertama, anda diminta untuk membuat isian baharu dan daftar akaun baharu.Anda perlu membuat permohonan segera bagi mengelakkan keterlambatan permohonan.

Soalan Lazim FAQ KWSP

Selain daripada skim pencen, apa lagi yang anda boleh jangkakan daripada akaun yang wajib disumbangkan ini? Berikut merupakan 5 perkara yang mungkin boleh membantu anda dalam memahami skim ini.

Anda boleh memilih untuk menambah jumlah sumbangan anda.

Walaupun Kerajaan telah merendahkan kadar minimum simpanan KWSP kepada 8% (sebelum ini ianya 11%), anda masih boleh memilih untuk menyumbangkan pada kadar yang lebih tinggi.

Contohnya, jika anda hendak menyumbang 80% daripada gaji anda kepada KWSP setiap bulan, tiada siapa dapat menghalang anda! Namun, anda perlu ingat dua perkara ini sebelum membuat pilihan yang sebegitu drastik: perbelanjaan bulanan anda dan juga risiko menyalurkan kesemuanya kepada satu bentuk pelaburan sahaja.

Jika anda tidak mempunyai sumber pendapatan sampingan yang lain, 80% yang disumbangkan daripada gaji anda kepada KWSP mungkin akan menyebabkan anda tidak cukup wang tunai untuk perbelanjaan harian. Selain itu, melaburkan sebahagian besar daripada gaji anda kepada satu ekuiti adalah satu risiko yang besar, kerana portfolio yang dipelbagaikan boleh membantu anda mengurangkan risiko kerugian dan meningkatkan hasil pendapatan.

Akhir Kata Untuk Para Calon 

Semoga dengan segala perkongsian maklumat mengenai Jawatan Kosong Terkini Di KWSP February 2023 Mohon Segera dapat membantu para calon untuk buat permohonan jawatan kosong yang ditawarkan. Untuk para calon amatlah disarankan supaya mengisi permohonan secara berhati-hati dan cermat agar permohonan tidak ditolak.

Semoga Allah permudahkan segala urusan para calon dan direzekikan kejayaan.

Sir Mohd Afizi
Sir Mohd Afizihttps://www.sistemguruonline.my/
Fulltime Writer at Sistem Guru Online. "There are two days in the year that we can't do anything, yesterday and tomorrow!"

Anda Mungkin Meminati