Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Jawatan Kosong Di Institut Diplomasi & Hubungan Luar Negeri IDFR | Effective 2023

png 20230105 005703 0000

Jawatan Kosong Di Institut Diplomasi & Hubungan Luar IDFR Mohon Sekarang

Jawatan Kosong Di Institut Diplomasi & Hubungan Luar (IDFR)Tahun 2023.Info terkini! Peluang kerjaya telah dibuka kepada rakyat Malaysia tahun 2023 bulan Januari!. Jawatan kosong telah ditawarkan kepada anda rakyat Malaysia untuk menjawat jawatan kosong di Jabatan Perdana Menteri bagi bulan Januari tahun 2023. Permohonan sekarang, boleh dibuat segera dan dilakukan dengan secepat mungkin.

Peluang pekerjaan yang telah dibuka kepada rakyat Malaysia bagi mengisi kekosongan yang ada seperti yang diwar-warkan oleh pihak IDFR. Memulakan kerjaya dibawah sektor perkhidmatan awam merupakan impian sesetengah rakyat Malaysia kerana mempunyai pelbagai pelbagai kelebihan dan mempunyai peluang cerah jika dipilih untuk menjawat jawatan dalam penjawat awam.

Kini anda boleh membuat permohonan dengan mengikut syarat kelayakan dan merujuk iklan yang disediakan terlebih dahulu. Untuk mengetahui lebih lanjut, calon boleh rujuk makluman secara lebih terperinci yang  disediakan di bawah.

Jawatan Kosong Di Institut Diplomasi & Hubungan Luar (IDFR)  Mohon Sekarang

Jawatan Kosong Di Institut Diplomasi & Hubungan Luar (IDFR) Tahun 2023

Apakah Jawatan Kosong Yang Ditawarkan Kepada Rakyat Malaysia?

Peluang  kerjaya terbuka jawatan kosong,sekarang calon boleh membuat permohonan jawatan kosong melalui secara atas talian bagi jawatan yang ditawarkan seperti dibawah. Permohonan mestilah dibuat dengan segera untuk mengelakkan calon keterlambatan dan mestilah berdasarkan kelayakan akademik yang ditawarkan dan disyaratkan sahaja.

IMG 20230105 010110 777Maklumat Jawatan

Jawatan:PERSONEL MySTEP

Sektor : Kerajaan

Taraf Jawatan : Tetap/Kontrak

Kadar Upah:RM1,500-RM2,100

Kemudahan:Cuti Rehat,Cuti Sakit, Caruman KWSP&PERKESO

Makluman kepada calon yang berminat untuk memohon, bagi sebarang maklumat permohonan dan syarat permohonan adalah mengikut syarat pihak majikan sahaja. Segala perubahan dan kekosongan jawatan adalah merujuk kepada makluman terkini yang rasmi.

Bilakah Permohonan Dibuka Dan Akan Ditutup?

Makluman penting mengenai permohonan, permohonan dibuka waktu sekarang dan akan ditutup pada 13 Januari 2023.

Bagi permohonan jawatan kosong ,calon boleh dibuat dengan kadar segera, untuk membuat permohonan anda dinasihatkan untuk merujuk iklan,syarat dan cara permohonan dibawah terlebih dahulu.

Apakah Syarat Lantikan Bagi Jawatan Kosong?

Berikut merupakan syarat kelayakan umum bagi permohonan:

 • Calon adalah merupakan warganegara Malaysia.
 • Calon adalah mereka yang berumur 18 tahun keatas
 • Calon adalah mereka yang mempunyai kelayakan akademik minima SPM

Untuk mereka yang berminat bagi membuat permohonan calon boleh merujuk kepada maklumat mengenai permohonan jawatan kosong seperti di bawah. Selain itu pemohon juga boleh merujuk Cara permohonan di bawah.

KELAYAKAN/DESKRIPSI TUGASI

JAZAH SARJANA MUDA

 • Mempunyai kelulusan minimum Ijazah Sarjana Muda yang diiktiraf oleh Kerajaan daripada institusi tinggi tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya; dan
 • Berpengalaman dalam menjalankan penyelidikan dab latihan adalah satu kelebihan
 • Fasih Bertutur dalam Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris
 • Berfikiran inovatif dan kreatif
 • Keutamaan kepada yang memiliki kemahiran fotografi dan media sosial

TUGAS

 1. Bertanggungjawab memantau pelaksanaan program pentadbiran pejabat, pengurusetiaan mesyuarat dan arahan.

KRITERIA UTAMA CALON

Berkemahiran dalam menyediakan pelaporan;

 1. Mampu berfikir secara kritikal (high critical thinking) dan high efficiency. Boleh bekerja di bawah penyelarasan yang minimum;
 2. Boleh bekerja lebih masa.
 3. Boleh bekerja di luar pejabat.
 4. Boleh bekerja secara individu dan berkumpulan serta menjalankan lain-lain tugasan seperti yang diarahkan dari semasa ke semasa

Senarai Jawatan Kosong Januari:

 1. Jawatan Kosong Di Jabatan Perdana Menteri (JPM) Tahun 2023
 2. Jawatan Kosong Majlis Perbandaran Selayang Selangor,

Permohonan Jawatan Kosong Di Institut Diplomasi & Hubungan Luar (IDFR)

IMG 20230104 230837 770

Bagi permohonan jawatan kosong untuk jawatan PERSONEL MySTEP boleh dimohon segera secara atas talian sebelum tarikh tutup. Permohonan juga hendaklah selesai dibuat ileh calon sebelum tarikh 13 Januari tahun 2023.

Untuk calon yang berminat bagi membuat permohonan untuk mengisi kekosongan jawatan tersebut, anda boleh merujuk iklan , syarat-syarat dan cara permohonan di laman rasmi permohonan dibawah:

Syarat Permohonan

Untuk calon yang berminat untuk membuat permohonan,anda boleh merujuk kepada maklumat lengkap yang kami sediakan dibawah bagi urusan permohonan.

Cara Memohon

Untuk calon yang berminat dan menepati syarat-syarat kelayakan yang telah ditetapkan, permohonan kekosongan jawatan boleh dibuat segera seperti mana yang dinyatakan di pengumuman rasmi kekosongan jawatan.

Untuk permohonan jawatan hendaklah dibuat dengan melampirkan resume, gambar berukuran pasport, sijil-sijil akademik dan salinan kad pengenalan ke alamat e-mel: [email protected]

Calon juga perlu hendaklah memastikan segala maklumat yang diberikan adalah benar, sahih dan betul, serta hanya memohon jawatan yang selaras dengan ketetapan syarat-syarat kelayakan setiap jawatan.

Bagi calon yang menepati syarat-syarat kelayakan dan melepasi tapisan sahaja yang akan dipelawa menghadiri sesi temu duga.

Nota :Tarikh tutup permohonan pada 13 JANUARI 2023 (JUMAAT),

Semoga Dipermudahkan Segala Urusan Permohonan Oleh Para Calon

Selepas para calon meneliti maklumat lengkap dan rasmi iklan jawatan kosong terkini, anda boleh merujuk dan membuat permohonan segera sebelum tarikh tutup.

Diharapkan kepada semua para calon bersedia dan mengambil langkah-langkah yang betul bagi membuat permohonan dan diminta untuk bersedia sekiranya berjaya dipanggil untuk menghadiri panggilan. Semasa dalam proses temuduga anda boleh melakukan persediaan yang rapi dan kemas bagi memastikan urusan temuduga anda berjalan lancar.

Maklumat Tambahan

Institut Diplomasi dan Hubungan Luar Negeri (IDFR) yang dahulunya dikenali sebagai Institut Diplomasi dan Hal Ehwal Luar Negeri(IDHL) telah ditubuhkan pada 1 Julai 1991 di bawah Jabatan Perdana Menteri susulan keputusan kabinet pada 6 Mac 1991. Institut ini dilancarkan secara rasmi pada 12 Ogos 1991 oleh Perdana Menteri ketika itu, Dato’ Seri Dr. Mahathir Mohamad. IDFR merupakan sebuah agensi di bawah Kementerian Luar Negeri. Diketuai oleh seorang Ketua Pengarah dengan tujuan utama penubuhannya adalah menyedia dan mengendalikan program-progran latihan bagi pegawai-pegawai diplomatik Malaysia serta pegawai-pegawai dari kementerian dan agensi kerajaan yang lain. Selain daripada kursus teras yang ditawarkan oleh pihak IDFR iaitu kursus-kursus latihan diplomatik, IDFR juga menyediakan latihan kemahiran dalam bahasa asing seperti bahasa Inggeris, Perancis dan Arab.

MISI

 • Meningkatkan kecekapan dan profesionalisme para pegawai diplomatik melalui latihan yang sistematik dan berkaitan.
 • Memberi latihan yang berkualiti dalam bidang diplomasi dan hubungan antarabangsa kepada para peserta daripada dalam dan luar negara.
 • Menyediakan persekitaran latihan yang kondusif menggunakan kemudahan yang serba canggih dan terkini.
 • Mempertingkatkan usaha menjadikan IDFR sebagai pusat rujukan polisi luar negeri melalui penyelidikan-penyelidikan dan penerbitan-penerbitan.
 • Menjalin hubungan strategik dalam bidang latihan dan penyelidikan bersama agensi-agensi kerajaaan, bukan kerajaan, dan pusat pengajian tinggi di dalam negara dan luar negara.
 • Menghubungkan dunia melalui polisi luar negeri Malaysia.

Peranan

 1. Mengendalikan program latihan, seminar, bengkel, persidangan dan syarahan dalam bidang diplomasi dan hubungan antarabangsa.
 2. Melaksanakan penyelidikan dan kajian analisis dalam bidang diplomasi, hubungan antarabangsa serta kajian strategik dan keselamatan
 3. Menyediakan perkhidmatan rundingan dalam bidang diplomasi dan hubungan antarabangsa.

Kemudahan

Antara kemudahan yang ada di IDFR adalah seperti berikut :-

 • Asrama (60 unit bilik dan 10 unit bilik ‘suite’)
 • Dewan Makan (2 unit )
 • Surau (1 Unit)
 • Bilik Menunggu VIP (1 Unit)
 • Galeri (1 Unit)
 • Bilik Mesyuarat (2 Unit)
 • Makmal Bahasa (1 Unit)
 • Makmal Komputer (1 Unit)
 • Bilik Syarahan atau Latihan (12 Unit)
 • Dewan Serbaguna (1 Unit)
 • Gimnasium (1 unit)
 • Gelanggang Squash (1 Unit)
 • Gelanggang Tenis (1 Unit)
 • Kolam Renang (1 Unit)
 • Perpustakaan (1 Unit)
 • Auditorium (1 Unit)
Mr Deen
Mr Deen
Fulltime Writer. "Tidak perlu menjelaskan siapa dirimu kepada sesiapapun, kerana yang menyukaimu tidak perlu tahu dan yang membencimu tidak akan percaya". Terus pandang ke depan!

Anda Mungkin Meminati