Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Bantuan RM250 Januari Diberikan 16 Januari 2023

Bantuan bernas rm250

Bantuan RM250 Januari Diberikan 16 Januari 2023. Terkini, dibawah kerajaan baru yang dipimpin oleh Datuk Seri Anwar bin Ibrahim telah menyediakan pelbagai bantuan untuk orang yang kurang berkemampuan. Ini selari dengan apa yang selalu ditegaskan oleh PM ke-10 tersebut bahawa fokus beliau sejak menjadi perdana Menteri adalah untuk membasmi kemiskinan didalam negara.

Bantuan RM250 Januari Diberikan 16 Januari 2023

Oleh itu, Bantuan tunai BERNAS adalah inisiatif khas yang dilaksanakan pada tahun ini untuk disalurkan kepada rakyat Malaysia yang kurang berkemampuan. Pihak kerajaan telah memberitahu bahawa BERNAS telah bersetuju untuk menyediakan peruntukkan. Sebanyak RM10 juta pada bulan Disember 2022 serta RM50 juta pada tahun 2023.

Program insentif khas ini akan mula diberikan pada bulan Januari 2023. Sila baca sampai habis maklumat penuh yang dikongsikan berkenaan bantuan kewangan BERNAS RM250.

Apakah itu Bantuan RM250 Januari Bantuan Tunai Bernas?

Untuk pengetahuan anda, selaku Menteri Pertanian dan Keterjaminan Makanan (MAFS) iaitu Mohamad Sabu. Beliau telah mengumumkan program bantuan yang dikenali sebagai bantuan tunai BERNAS. Ianya akan melibatkan jumlah bantuan sebanyak RM250 untuk setiap penerima yang layak.

Kira-kira seramai 20,600 para pesawah akan menerima manfaat insentif daripada pemberian sumbangan BERNAS yang berjumlah RM250 sekali bayar bagi setiap penerima.

Bilakah Pembayaran Bantuan RM250 Januari Akan Dibuat?

Bantuan RM250 Januari

Untuk sedia maklum, pemberian bantuan ini akan dilaksanakan bagi 3 buah negeri di kawasan patai timur dahulu. Negeri yang terlibat adalah terengganu, kelantan dan pahang.

Bagi pembayaran pula, pemberian akan dilaksanakan selewat-lewatnya bermula pada 16 Januari 2023. Manakala bagi negeri lain turut akan disalurkan secara berperingkat. Untuk informasi, insentif khas ini adalah untuk rakyat Malaysia yang merupakan pesawah.

Selain itu, Bantuan RM250 Januari yang Diberikan Pada Bulan Ini Juga Adalah

Selain bantuan BERNAS terdapat bantuan lain yang diberikan kepada rakyat Malaysia khususnya untuk kumpulan B40 dan miskin tegar pada bulan Januari 2023.

Untuk makluman bayaran bagi Bantuan tunai rakyat (BTR) fasa 1 RM100 dan RM300 untuk kategori bujang dan keluarga akan diberikan pada pertengahan atau penghujung bulan ini.

Bagi bantuan awal persekolahan RM150 akan disalurkan pada 12 Januari ini. Manakala bagi bantuan khas kewangan RM350 dan RM700 akan diberikan kepada penjawat awam dan pesara kerajaan bermula 17 Januari 2023.

Terdapat pelbagai inisiatif baru diperkenalkan oleh kerajaan pada tahun ini dan bantuan lama yang masih diteruskan pada tahun 2023 terutama bantuan berbentuk kewangan.

Kepada anda yang terlepas pandang, sila semak senarai bantuan yang disediakan oleh pihak kerajaan pada tahun ini di laman utama – SEMAK DISINI untuk rujukan anda.

Baca juga:

Latar Belakang Bernas

Tentang Bernas

Bernas adalah warga industri padi dan beras Malaysia dan rakan kongsi yang dipercayai negara untuk keselamatan dan kemampanan makanan.

Ianya adalah entiti perniagaan yang unik dengan peranan dan tanggungjawab eksklusif, berdedikasi untuk berkhidmat kepada rakyat, industri dan negara. Sebagai perusahaan perdagangan negara (STE) Malaysia dalam pasaran beras antarabangsa, BERNAS ialah instrumen dasar kerajaan, diberi kuasa untuk memastikan kestabilan pasaran beras domestik dan keselamatan makanan Negara.

Dengan mengamalkan pemikiran perniagaan yang bertanggungjawab, kami terus menggunakan sumber kami untuk merealisasikan nilai dan tujuan kami sambil mengimbangi tanggungjawab komersial dan sosial kami. Masing-masing, model perniagaan kami didorong oleh visi kemakmuran bersama melalui strategi pertumbuhan inklusif yang mencipta nilai jangka panjang untuk semua pemegang kepentingan kami.

Warisan tiga dekad kami memberi inspirasi kepada kami untuk belajar lebih banyak, melakukan lebih banyak dan menjadi lebih daripada siapa kami sebelum ini dan siapa kami hari ini. Untuk memastikan perjalanan perniagaan kami akan memberi impak positif bersih kepada semua pihak berkepentingan kami, kami sedang berusaha ke arah amalan pertanian mampan dan menjadikan penanaman padi sebagai asas sistem makanan berdaya tahan kami.

Kami adalah organisasi yang optimis, bijak dan diperkasakan, berusaha untuk memastikan produk makanan kami ada di setiap pinggan di setiap isi rumah. Kami akan terus menghasilkan, memperoleh, memproses dan menyampaikan produk makanan berkualiti dan mampu milik yang mencipta nilai untuk rakyat, rakan kongsi dan planet kita.

Kami percaya dalam menyelaraskan kesedaran ekologi dengan kesejahteraan ekonomi dan menjadikan kemampanan sebagai asas kewujudan perniagaan kami. Dalam BERNAS, kita tidak melihat beras sebagai komoditi semata-mata tetapi sebagai bahan hidup. Anda melihat nasi, kami melihat kehidupan!

Harapan Kami

Harapan kami kepada para pesawah yang menerima Bantuan RM250 Januari Diberikan 16 Januari 2023 agar bantuan tersebut dapat meringankan sedikit sebanyak beban yang ada.

Sir Mohd Afizi
Sir Mohd Afizihttps://www.sistemguruonline.my/
Fulltime Writer at Sistem Guru Online. "There are two days in the year that we can't do anything, yesterday and tomorrow!"

Anda Mungkin Meminati