Bantuan Tunai Bernas RM250 Diberikan 16 Januari 2023

 

Bantuan bernas rm250

Bantuan Tunai Bernas RM250 Diberikan 16 Januari 2023. Terkini, dibawah kerajaan baru yang dipimpin oleh Datuk Seri Anwar bin Ibrahim telah menyediakan pelbagai bantuan untuk orang yang kurang berkemampuan. Ini selari dengan apa yang selalu ditegaskan oleh PM ke-10 tersebut bahawa fokus beliau sejak menjadi perdana Menteri adalah untuk membasmi kemiskinan didalam negara.

Bantuan Tunai Bernas RM250 Diberikan 16 Januari 2023

Oleh itu, Bantuan tunai BERNAS adalah inisiatif khas yang dilaksanakan pada tahun ini untuk disalurkan kepada rakyat Malaysia yang kurang berkemampuan. Pihak kerajaan telah memberitahu bahawa BERNAS telah bersetuju untuk menyediakan peruntukkan. Sebanyak RM10 juta pada bulan Disember 2022 serta RM50 juta pada tahun 2023.

Program insentif khas ini akan mula diberikan pada bulan Januari 2023. Sila baca sampai habis maklumat penuh yang dikongsikan berkenaan bantuan kewangan BERNAS RM250.

Apakah itu Bantuan Tunai Bernas?

Untuk pengetahuan anda, selaku Menteri Pertanian dan Keterjaminan Makanan (MAFS) iaitu Mohamad Sabu. Beliau telah mengumumkan program bantuan yang dikenali sebagai bantuan tunai BERNAS. Ianya akan melibatkan jumlah bantuan sebanyak RM250 untuk setiap penerima yang layak.

Kira-kira seramai 20,600 para pesawah akan menerima manfaat insentif daripada pemberian sumbangan BERNAS yang berjumlah RM250 sekali bayar bagi setiap penerima.

Bilakah Pembayaran Bantuan Bernas Akan Dibuat?

Untuk sedia maklum, pemberian bantuan ini akan dilaksanakan bagi 3 buah negeri di kawasan patai timur dahulu. Negeri yang terlibat adalah terengganu, kelantan dan pahang.

Bagi pembayaran pula, pemberian akan dilaksanakan selewat-lewatnya bermula pada 16 Januari 2023. Manakala bagi negeri lain turut akan disalurkan secara berperingkat. Untuk informasi, insentif khas ini adalah untuk rakyat Malaysia yang merupakan pesawah.

Selain itu, Bantuan Kewangan Yang Diberikan Pada Bulan Ini Juga Adalah

Selain bantuan BERNAS terdapat bantuan lain yang diberikan kepada rakyat Malaysia khususnya untuk kumpulan B40 dan miskin tegar pada bulan Januari 2023.

Untuk makluman bayaran bagi Bantuan tunai rakyat (BTR) fasa 1 RM100 dan RM300 untuk kategori bujang dan keluarga akan diberikan pada pertengahan atau penghujung bulan ini.

Bagi bantuan awal persekolahan RM150 akan disalurkan pada 12 Januari ini. Manakala bagi bantuan khas kewangan RM350 dan RM700 akan diberikan kepada penjawat awam dan pesara kerajaan bermula 17 Januari 2023.

Terdapat pelbagai inisiatif baru diperkenalkan oleh kerajaan pada tahun ini dan bantuan lama yang masih diteruskan pada tahun 2023 terutama bantuan berbentuk kewangan.

Kepada anda yang terlepas pandang, sila semak senarai bantuan yang disediakan oleh pihak kerajaan pada tahun ini di laman utama – SEMAK DISINI untuk rujukan anda.

Baca juga:

Latar Belakang Bernas

Tentang Bernas

Bernas adalah warga industri padi dan beras Malaysia dan rakan kongsi yang dipercayai negara untuk keselamatan dan kemampanan makanan.

Ianya adalah entiti perniagaan yang unik dengan peranan dan tanggungjawab eksklusif, berdedikasi untuk berkhidmat kepada rakyat, industri dan negara. Sebagai perusahaan perdagangan negara (STE) Malaysia dalam pasaran beras antarabangsa, BERNAS ialah instrumen dasar kerajaan, diberi kuasa untuk memastikan kestabilan pasaran beras domestik dan keselamatan makanan Negara.

Dengan mengamalkan pemikiran perniagaan yang bertanggungjawab, kami terus menggunakan sumber kami untuk merealisasikan nilai dan tujuan kami sambil mengimbangi tanggungjawab komersial dan sosial kami. Masing-masing, model perniagaan kami didorong oleh visi kemakmuran bersama melalui strategi pertumbuhan inklusif yang mencipta nilai jangka panjang untuk semua pemegang kepentingan kami.

Warisan tiga dekad kami memberi inspirasi kepada kami untuk belajar lebih banyak, melakukan lebih banyak dan menjadi lebih daripada siapa kami sebelum ini dan siapa kami hari ini. Untuk memastikan perjalanan perniagaan kami akan memberi impak positif bersih kepada semua pihak berkepentingan kami, kami sedang berusaha ke arah amalan pertanian mampan dan menjadikan penanaman padi sebagai asas sistem makanan berdaya tahan kami.

Kami adalah organisasi yang optimis, bijak dan diperkasakan, berusaha untuk memastikan produk makanan kami ada di setiap pinggan di setiap isi rumah. Kami akan terus menghasilkan, memperoleh, memproses dan menyampaikan produk makanan berkualiti dan mampu milik yang mencipta nilai untuk rakyat, rakan kongsi dan planet kita.

Kami percaya dalam menyelaraskan kesedaran ekologi dengan kesejahteraan ekonomi dan menjadikan kemampanan sebagai asas kewujudan perniagaan kami. Dalam BERNAS, kita tidak melihat beras sebagai komoditi semata-mata tetapi sebagai bahan hidup. Anda melihat nasi, kami melihat kehidupan!

Tujuan BERNAS

Mengekalkan keseimbangan yang halus di kalangan pihak berkepentingan yang pelbagai dengan objektif untuk memastikan keselamatan makanan untuk semua, kami didorong oleh tujuan kami dan kenyataan ini adalah teras strategi perniagaan kami. Nilai kita mentakrifkan sifat diri kita, membimbing keputusan kita, memberi inspirasi kepada pekerja kita dan membentuk budaya organisasi kita.

Penglihatan

Produk makanan kami dimakan dalam setiap isi rumah di Malaysia. Kami adalah sebuah syarikat yang sangat komited untuk menyuburkan negara dengan lebih baik. Kami melakukan ini dengan menyediakan produk makanan berkualiti yang mencipta nilai untuk rakyat, rakan kongsi dan planet kita.

Misi

Penciptaan nilai dengan meningkatkan bahagian pasaran, memperkenalkan produk baharu dan memperoleh produk pelengkap.

Adalah menjadi matlamat kami untuk menjadi peneraju pasaran di Malaysia. Kami akan dipacu pasaran, memberi tumpuan kepada bidang berikut:

Pembinaan Jenama
• Prestasi Produk
• Perkhidmatan Pelanggan

Kami akan memperoleh kelebihan daya saing dengan memanfaatkan kekuatan, sumber sedia ada dan membangunkan kecekapan baharu. Kami akan menjadi pengeluar dan pengedar kos terbaik.

Nilai Bersama

Integriti

Kami Berjanji, Kami Melaksanakan. 
Kami menghormati komitmen kami terhadap semua yang kami berkhidmat.

Tumpuan pelanggan

Kami Berpegang kepada Kualiti.
Kami mendengar untuk memahami keperluan pelanggan kami dan bertindak balas dengan sewajarnya.

Kerja berpasukan

Kita adalah satu. 
Bersama-sama, kita bangkit dan berkembang maju, untuk memenuhi tujuan kita.

Program Sokongan Keusahawanan

BERNAS memacu nilai rantaian bekalan beras lebih jauh dengan bekerjasama dengan komuniti pengilangan dan peniaga beras Bumiputera untuk meningkatkan pertumbuhan dan meningkatkan nilai mereka.

Program Bumiputera diperkenalkan sebagai sistem sokongan keusahawanan yang memberikan impak transformatif dan pembangunan ekonomi kepada pekilang dan pemborong beras Bumiputera kecil dan sederhana.

Untuk menyokong perusahaan ini dengan berkesan, BERNAS telah membentuk dan mengekalkan perkongsian pintar antara pengilang Bumiputera dan pemborong melalui pelbagai jenis skim dan inisiatif.

Kami menyediakan sokongan dan insentif untuk meningkatkan bahagian pasaran padi mereka, jualan beras, latihan untuk meningkatkan pengetahuan, kemahiran teknikal dan pengurusan termasuk tetapi tidak terhad kepada kewangan, pengurusan, pembungkusan, teknologi dan program pemasaran jika perlu.

Di BERNAS, kami sentiasa mengkaji keberkesanan program Bumiputera kami, bukan sahaja membantu tetapi mengubahnya menjadi pengisar dan pemborong beras yang berdaya saing dengan wawasan dan inventif yang lebih baik.

Memperkukuh Keselamatan Makanan Negara

Dasar import beras Malaysia dilaksanakan bagi menyokong dasar sara diri negara, terutamanya untuk memastikan bekalan dan kestabilan harga.

Walaupun terdapat variasi dalam diet pengguna, nasi masih kelihatan sebagai karbohidrat yang paling dicari di negara ini.

Hari ini, pengeluaran padi domestik Malaysia boleh mencapai sehingga 70% tahap sara diri (SSL) dengan purata orang dewasa Malaysia mengambil kira-kira 80kg beras setahun. Mengimbangi keperluan pengguna tanpa menjejaskan sektor padi dan beras tempatan, dasar import telah diperkenalkan.

Import beras tahunan negara ditentukan oleh pertimbangan bukan komersil dan secara jelas memenuhi keperluan untuk mengimbangi defisit dalam pengeluaran tempatan dan keperluan simpanan stok untuk keselamatan makanan, yang kedua-duanya ditentukan oleh kerajaan.

Sebagai tambahan kepada itu, Malaysia juga mengimport pelbagai jenis beras seperti basmati, wangi, pulut, serta beras hitam, perang dan merah bersama-sama dengan pelbagai gred lain untuk memenuhi keutamaan pengguna tempatan terhadap nasi istimewa.

Harapan Kami

Harapan kami kepada para pesawah yang menerima Bantuan Tunai Bernas RM250 Diberikan 16 Januari 2023 agar bantuan tersebut dapat meringankan sedikit sebanyak beban yang ada.