Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Kategori Penerima Bantuan Tunai Rakyat Fasa 1

Kategori Penerima Bantuan Tunai Rakyat Fasa 1
Kategori Penerima Bantuan Tunai Rakyat Fasa 1

Kategori Penerima Bantuan Tunai Rakyat Fasa 1.Beberapa hari yang lalu, baru sahaja dibentangkan melalui parlimen negara oleh Datuk seri Anwar Ibrahim, Perdana menteri Malaysia yang baharu menjawat sebagai ketua pentadbir negara bagi satu penggal pemerintahan dibawah kerajaan perpaduan.

PM10 telah mengumunkan pada beberapa hari lalu iaitu mengenai akan menyalurkan bantuan untuk rakyat dari segi bantuan kewangan yang mana kerajaan telah bersetuju bagi meneruskan inisiatif bantuan yang dikenali sebagai Bantuan Tunai Rakyat yang dilaksanakan oleh kerajaan terdahulu dengan permulaan disalurkan pada fasa 1 pada bulan Januari tahun 2023.

Untuk anda yang ingin mengetahui lebih lanjut, anda boleh turuti maklumat mengenai pengumuman rasmi daripada kerajaan di parlimen di bawah. Untuk anda yang merupakan rakyat Malaysia, suatu kewajipan untuk mengikuti perkembangan semasa di dalam negara lebih-lebih lagi mengenai pengumuman penting yang baharu daripada kerajaan, untuk memudahkan anda bagi menerima liputan daripada kerajaan, anda boleh sertai Telegram saluran pantas mengenai pengumuman rasmi oleh kerajaan:

Kategori Penerima Bantuan Tunai Rakyat Fasa 1

Kategori Bantuan Tunai Rakyat Untuk Fasa 1

STR Tambahan RM600
Kategori Penerima Bantuan Tunai Rakyat Fasa 1

Untuk makluman kepada semua Kategori Penerima Bantuan Tunai Rakyat Fasa 1, inisiatif bantuan tunai khas ini telah diperkenalkan pada tahun 2023 dan bermula pada Januari. Bantuan insentif ini adalah untuk menggantikan bantuan kewangan tahun sebelum ini yang dikenali seperti BSH, BR1M, BPR dan BKM dan mengenai inisiatif ini, ia akan melibatkan pembayaran secara berfasa ke fasa seterusnya.

Menurut dasar kerajaan dalam memberi keprihatinan kepada rakyat, pembayaran BTR telah diawalkan pada bulan Januari berbanding sebelum pada bulan Mac. Ini adalah kerana atas faktor seperi bencana banjir yang telah melanda di banyak kawasan terutama negeri-negeri pantai timur seperti Kelantan Dan Terengganu.

image 302

Bagi kategori penerima Kategori Penerima Bantuan Tunai Rakyat Fasa 1 yang akan terlibat adalah pada kategori keluarga dan bujang.

Ayuh!! Sertai group facebook ” Info Bantuan Tunai Rakyat 2023″ disini.

Kadar Untuk Bayaran BTR Fasa 1 Kategori Penerima Bantuan Tunai Rakyat Fasa 1

Berkenaan dengan kadar bayaran yang telah ditentukan oleh kerajaan Malaysia selepas daripada perutusan rasmi di parlimen,Kerajaan bersetuju telah menetapkan kadar pemberian bantuan bagi tahun 20223 bermula Januari adalah berdasarkan kajian dan kepentingan kepada pelbagai golongan rakyat.

Untuk pemberian bantuan tersebut Kategori Penerima Bantuan Tunai Rakyat Fasa 1, bagi Ketua Isi Rumah (KIR) akan menerima sebanyak RM300, manakala bagi kategori bujang akan menerima bayaran RM100. Berikut adalah senarai bagi kategori:

  • Kategori bujang akan menerima bantuan sebanyak RM100
  • Kategori keluarga akan menerima bantuan sebanyak RM300.

Bilakah Tarikh Bayaran Rasmi BTR 2023 Kategori Penerima Bantuan Tunai Rakyat Fasa 1?

Untuk tarikh pembayaran BTR 2023 ia masih belum diumumkan secara umum dan rasmi atau bagaimana disalurkan bilakah tarikh bayaran untuk dibuat bagi disalurkan kepada rakyat Malaysia. Tetapi untuk kepastiani,Kerajaan Malaysia akan menyalurkan bayaran BTR 2023 Fasa 1 bermula Januari 2023.

Untuk Pemberian Bantuan Tunai Rakyat (BTR) ,Adakah ianya Sama Dengan Pemberian Bantuan Sebelum Ini?

Berkenaan bantuan akan diberikan kepada rakyat, kini masih tiada data ataupun maklumat lebih terperinci mengenai Bantuan Tunai Rakyat yang diumumkan oleh Perdana Menteri yang ke-10, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Sebetulnya fokus utama untuk Perdana Menteri adalah bagi membantu mereka yang dalam kesusahan dan terbeban melalui sumbangan atau pemberian bayaran tunai secara one-off kepada mereka yang layak terutama bagi golongan B40.

Walaubagaimanapun, bantuan ini telah disampaikan di parlimen dalam pembentangan bajet mini 2023 yang telah diumumkan oleh Perdana Menteri sendiri. Untuk masa ini, jumlah penuh bayaran dan kelayakan penerima BTR tahun 2023 tidak diumumkan dengan lebih lanjut dalam pembentangan Belanjawan Mini pada 20 Disember 2022.

Adakah Perlu Permohonan Baru & Kemaskini Maklumat Kategori Penerima Bantuan Tunai Rakyat Fasa 1?

Bagi makluman anda, tiada pengumuman lanjut mengenai kaedah permohonan baharu dan kemas kini maklumat. Seperti tahun sebelumnya, kemungkinan data maklumat orang yang menerima bantuan sebelum yakni BKM secara automatik akan dimasukkan ke dalam sistem BTR.

Bagi permohonan baharu kerajaan mungkin boleh dibuka permohonan untuk mereka yang bukan penerima bantuan kewangan sebelum ini. Jika terdapat pengumuman baharu,kami akan mengemas kini segala maklumat terkini berkenaan bantuan tunai rakyat dari semasa ke semasa.

Bantuan Yang Disalurkan Bulan Januari 2023

Terdapat banyak bantuan yang disalurkan dalam bulan Januari tahun 2023. Ia merupakan inisiatif kerajaan dalam membantu memenuhi keperluan dan kepentingan Rakyat. Sebagai rakyat kita perlulah peka dan cara agar pengumuman yang dibuat oleh kerajaan.

Senarai bantuan yang disalurkan bagi bulan Januari anda boleh merujuk senarai di bawah:

1.Bantuan Musim Tengkujuh (BMT)

Ini juga merupakan salah satu inisiatif kerajaan Malaysia dalam membantu memenuhi keperluan petani getah kecil di mana mereka layak menerima Bantuan Musim Kering (BMT) yang dikawal selia oleh RISDA. Untuk pengetahuan anda, peruntukan sebanyak RM190 juta akan diberikan kepada penerima BMT melalui Kementerian Perindustrian Perladangan dan Komoditi seperti yang diumumkan dalam Bajet 2022. Berikut adalah panduan cara menyemak BMT ini secara online melalui Portal Rasmi Peladang Kecil Sejahtera RISDA.

Bagi pemohon Bantuan Musim Tengkujuh (BMT) yang lulus, mereka akan menerima bantuan kewangan sebanyak RM600, RM300 pada November dan RM300 pada Disember 2022. Pada tahun sebelumnya, jumlah bantuan adalah sama dengan RM300 sebulan. Ia akan dibayar kepada pekebun kecil dan penoreh getah yang layak selama dua bulan bermula November dan Disember 2022 sehingga dana habis.

BMT hanya diberikan untuk memastikan kebajikan pekebun kecil/penoreh getah terpelihara pada musim hujan yang berpanjangan terutama di tiga negeri terjejas iaitu Kedah, Kelantan dan Terengganu.

Berikut adalah pautan di mana anda boleh menyemak BMT dengan mengklik pada pautan yang disediakan Semakan Bantuan Musim Tengkujuh (BMT) atau bagi anda yang belum mendaftar dan ingin menyemak status permohonan anda boleh ke laman web rasmi di sini Monsoon Bantuan (BMT) Risda:

Bantuan Musim Tengkujuh (BMT) Risda

2.Bantuan Awal Persekolahan (BAP) Tahun 2023

Untuk bantuan Awal Persekolahan (BAP) mula diperkenalkan sejak 2012 dengan bertujuan meringankan beban perbelanjaan persekolahan anak-anak yang ditanggung oleh ibu bapa atau penjaga terutama pada awal tahun. Bantuan ini diberikan kepada pelajar Tahun 1 hingga Tingkatan 5 atau yang setaraf dengannya daripada keluarga berpendapatan Isi Rumah Kasar RM3,000.00 dan ke bawah. Pelajar yang menerima BAP akan diberi bantuan sebanyak RM100.00 setiap pelajar iaitu secara sekali gus (one-off).

Bagi mendapatkan maklumat lanjut dan terperinci mengenai bantuan ini, anda boleh ke laman rasmi kerajaan pada pautan yang disediakan:

Laman Rasmi Kerajaan Bantuan Awal Persekolahan (BAP)

3.Bantuan Khas Kewangan Tahun 2023

Untuk penjawat awam, bantuan kerajaan adalah juga diberikan untuk meringankan beban para penjawat awam dan keselesaan mereka dalam bekerja. Bagi pemberitahuan penjawat awam, bantuan khas kewangan ini diberikan kepada penjawat awam yang mengikut gred yang telah disenaraikan iaitu penjawat awam Gred 56 ke bawah dengan bayaran RM700. Manakala penjawat awam yang telah dikategorikan sebagai pesara kerajaan akan menerima RM350.

Sila rujuk untuk maklumat dan info lebih terperinci tentang bantuan kewangan ini untuk tahun 2023:

Laman Rasmi Kerajaan Bantuan Khas Kewangan Tahun 2023

Bantuan Kerajaan, Bantuan Bersifat Kepentingan Kepada Rakyat Semata

Telah diberi bantuan kewangan kepada rakyat melalui pengumuman kerajaan, ia merupakan satu inisiatif kerajaan untuk memastikan peluang dan kepentingan rakyat terjaga. Selain itu kerajaan juga akan memastikan rakyat terjamin dan terjaga. Kerajaan yang menawarkan bantuan menurut Kategori Penerima Bantuan Rakyat Fasa 1 bagi memastikan saluran bantuan adalah untuk semua.

Cikgu Ahmad
Cikgu Ahmad
"It always seems impossible until it's done."

Anda Mungkin Meminati