Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Peruntukan RM103.86 juta buat imam, bilal, dan guru agama di Kelantan

Peruntukan untuk Kelantan

Peruntukan RM103.86 juta buat imam, bilal, dan guru agama di Kelantan. Kerajaan Persekutuan telah mengalokasikan sejumlah dana sebesar RM103.86 juta kepada beberapa kelompok di Kelantan pada tahun ini, yaitu imam, bilal, siak, guru takmir, dan guru KAFA. Imam sebanyak 1,170 orang akan menerima peruntukan sebesar RM11.9 juta, yang mungkin akan digunakan untuk membiayai aktivitas keagamaan dan kegiatan sosial yang terkait dengan tugas mereka. Selain itu, 341 orang guru takmir akan menerima elaun sebesar RM3.68 juta, yang mungkin akan digunakan untuk mengkompensasi biaya mereka dalam melaksanakan tugas mereka sebagai pengajar di masjid-masjid dan surau-surau di Kelantan.

Dengan memberikan peruntukan ini, diharapkan dapat meningkatkan kesejahteraan dan motivasi para imam, bilal, siak, guru takmir, dan guru KAFA dalam melaksanakan tugas mereka. Hal ini juga dapat membantu meningkatkan kualitas pendidikan agama dan pengajaran di daerah tersebut, sehingga masyarakat dapat memperoleh manfaat yang lebih besar dari kegiatan keagamaan di Kelantan.

Peruntukan RM103.86 juta buat imam, bilal, dan guru agama di Kelantan 

Dengan memberikan peruntukan ini, diharapkan dapat meningkatkan kesejahteraan dan motivasi para imam, bilal, siak, guru takmir, dan guru KAFA dalam melaksanakan tugas mereka.

  • Peruntukan tambahan buat Kelantan
  • Guru takmir, Guru Kafa, Imam, Bilal, Siak

Hal ini juga dapat membantu meningkatkan kualitas pendidikan agama dan pengajaran di daerah tersebut, sehingga masyarakat dapat memperoleh manfaat yang lebih besar dari kegiatan keagamaan di Kelantan.

Ikuti telegram rasmi Sistem Guru Online untuk dapatkan info terkini dan maklumat yang sentiasa diupdate dari semasa ke semasa.

telegram us

Kenyataan Perdana Menteri Dato’ Seri Anwar Ibrahim 

Screenshot 2023 05 12 18 23 59 453 edit com.android.chrome

“Bayaran khas sebanyak RM600 secara ‘one-off’ diteruskan pada tahun ini kepada imam, bilal, siak dan guru takmir di Kelantan membabitkan seramai 2,605 penerima dengan peruntukan sebanyak RM1.56 juta.

“Manakala jumlah peruntukan elaun guru KAFA pula adalah sebanyak RM82.79 juta yang melibatkan seramai 5,470 orang,” katanya ketika berucap pada Program Madani Ulama’ dan Umara’ Peringkat Negeri Kelantan 2023 di Kompleks Islam Jubli Perak Sultan Ismail Petra, Panji di sini pada Jumaat.

Turut hadir, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Dr Mohd Na’im Mokhtar, Yang Dipertua Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan (MAIK), Tengku Tan Sri Mohamad Rizam Tengku Abdul Aziz dan Mufti Kelantan, Datuk Mohamad Shukri Mohamad.

Mengulas lanjut, Anwar berkata, caruman kerajaan sebanyak RM232.80 seorang bagi Pakej Program Perlindungan di bawah Skim Pekerjaan Sendiri (SPS Lindung) Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso) juga diteruskan tahun ini kepada imam, bilal, siak dan guru takmir di Kelantan membabitkan seramai 2,605 orang dengan jumlah peruntukan RM606,444 setahun.

“Kerajaan juga secara jelas mahukan agensi Islam menjadi contoh terbaik dalam kecekapan pengurusan dan tata kelola. Ini adalah cabaran yang mesti kita sahut bersama sama ada di peringkat persekutuan termasuk juga di peringkat negeri-negeri.

“Umpamanya dalam aspek pengurusan kewangan serta tata kelola pentadbiran hal ehwal Islam yang berintegriti perlu dititikberatkan oleh kita semua. Kita tidak mahu terlibat dalam sebarang salah laku,” katanya.

Sumber: Sinar Harian 

Peruntukan Buat Kelantan

Semoga dengan segala perkongsian maklumat mengenai Peruntukan RM103.86 juta buat imam, bilal, dan guru agama di Kelantan dapat disampaikan kepada mereka yang lain diluar sana.

 

Sir Mohd Afizi
Sir Mohd Afizihttps://www.sistemguruonline.my/
Fulltime Writer at Sistem Guru Online. "There are two days in the year that we can't do anything, yesterday and tomorrow!"

Anda Mungkin Meminati