Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Bantuan Belia RM1000 Dibawah PERKESO l Semak Kelayakan Anda

Bantuan Belia RM1000
Bantuan Belia RM1000

Bantuan Belia RM1000 Dibawah PERKESO l Semak Kelayakan Anda!

Makluman kepada semua B40 yang menganggur atau lepasan graduan yang belum dapat sebarang pekerjaan atau membuat permohonan, Kerajaan Malaysia telah membuat dan mewujudkan satu insentif  kepada golongan B40 supaya diberikan peluang bekerja dan diberikan bantuan kewangan sebanyak RM1000.

Kerajaan sentiasa mengambil berat akan kebajikan rakyatnya lagi-lagi golongan muda B40 yang mungkin tidak tahu cara nak buat permohonan bekerja atau tiada ruang dan peluang untuk bekerja di mana-mana sektor awam atau swasta.

Program Insentif Pengambilan Pekerja, PenjanaKerjaya, di bawah Pelan Jana Semula Ekonomi Negara (PENJANA) yang diumumkan oleh YAB Perdana Menteri, akan bermula pada hari perasmian tersebut .Dilaksanakan oleh Pertubuhan Keselamatan Sosial (PERKESO) di bawah Kementerian Sumber Manusia, Penjana Kerjaya bertujuan merangsangkan pewujudan pekerjaan dan meningkatkan peluang pekerjaan kepada seluruh rakyat Malaysia.

Garis Panduan Permohonan serta Terma dan Syarat telah dikeluarkan kepada majikan pada harii ni dan boleh diperolehi di laman web PERKESO www.perkeso.gov.my Memandangkan PenjanaKerjaya akan mewujudkan banyak peluang pekerjaan, Pihak PERKESO menggesa kepada semua individu yang masih menganggur termasuk graduan dan lepasan sekolah untuk mendaftar di portal MyFutureJobs (www.myfuturejobs.gov.my) PERKESO. Bagi pemohon dan pencari kerja yang memerlukan bantuan boleh menghubungi PERKESO atau hadir ke pejabat kami di seluruh negara di mana Kaunselor Kerjaya PERKESO bersedia untuk membantu.

Bagi majikan pula, Pegawai Perkhidmatan Majikan PERKESO bersedia memberi sokongan kepada majikan yang memerlukan bantuan seperti mendaftarkan kekosongan jawatan ataupun pengambilan pekerja.

Majikan yang mempunyai kekosongan jawatan di syarikat masing-masing, boleh mendaftarkan profil mereka di penjanakerjaya.perkeso.gov.my mulai tarikh permohonan anda memohon. Apabila majikan telah mengambil pekerja melalui program ini, mereka mesti mendaftarkan pekerja-pekerja ini dengan PERKESO untuk caruman wajib.

Bagi pengetahuan umum terutama kepada golongan belia dan muda B40 khususnya, tahukah anda terdapat bantuan kewangan telah disedia oleh pihak kerajaan pada tahun 2022. Menerusi pembentangan Bajet 2021 yang lalu, pihak kerajaan telah mengumumkan bantuan belia sebanyak RM 1,000 untuk belia yang berumur 18 hingga 30 tahun dan permohonon masih dibuka sehingga sekarang pada tahun ini.

Berdasarkan perasmian sebelum ini, dikuatkuasakan bermula 1 Januari 2021, bagi setiap majikan yang mempunyai pekerja dalam kalangan belia berumur dari 18 hingga 30 tahun layak untuk mohon dan dapatkan insentif RM 1,000 melalui program Perantisan.

Bantuan Belia RM1000 Dibawah PERKESO l Semak Kelayakan Anda!

Tujuan Bantuan RM1000 Untuk Belia B40

Tujuan besar bantuan ini disalurkan adalah kerana memberi peluang kepada penganggur / belia muda yang tidak memiliki pekerjaan tetap atau tiada langsung pekerjaan di sektor awam ataupun swasta. Di samping itu,pihak kerajaan ingin membantu belia menambah pengalaman dalam pekerjaan serta meninggkatkan dan memperkemaskan mutu kemahiran bekerja melalui on-the-job-training.

Maklumat Bantuan
 • Bayaran sebanyak RM 1,000 untuk majikan yang memiliki lepasan sekolah dan graduan untuk Program Perantisan.
 • Gaji minimum adalah RM 1,200 sebulan.
 • Majikan akan diberikan peluang untuk memohon hanya 1 kursus latihan sahaja bagi perantisan dengan kos minimum RM 4,000.
 • Pekerja turut layak menerima elaun kesedian kerja / insenMaklumat Tambahan
 • Syarikat perlulah berdaftar terlebih dahulu dan perlu membuat iklan berkaitan kekosongan bagi pengambilan perantis di portal MyFutureJobs.
 • Setiap Perantis yang diambil bekerja di bawah program ini hendaklah melakukan caruman dengan pihak PEKERSO

Dengan adanya inisiatif ini, ia bertujuan memberikan galakkan peluang kepada golongan belia dan muda yang sedang mengangur dan tidak mempunyai pekerjaan tetap untuk menambah pengalaman dam bidang pekerjaan bagi meningkatkan kualiti kemahiran melalui on-the-job-training.

Baca juga:

BANTUAN KHAS KEWANGAN BKK 2023

Insentif Perantisan

Untuk info tambahan pada semua pembaca, antara bantuan / Insentif yang akan diterima oleh belia / majikan dalam program ini adalah seperti berikut:

 1. Bayaran sebanyak RM 1,000 diberikan kepada majikan yang mempunyai pekerja lepasan sekolah atau graduan bagi program Perantisan.
 2. Gaji/ elaun diberikan minimum adalah sebanyak RM 1,200 sebulan.
 3. Tempoh bayaran yang diberikan adalah selama 3 bulan bersyarat kontrak perkhidmatan minimum adalah selama 3 bulan juga.
 4. Pihak majikan diberikan peluang untuk membuat permohonan hanya satu kali kursus latihan sahaja bagi perantis dengan kos maksimum sehingga RM 4,000.
 5. Kepada pekerja juga turut layak mohon dan dapatkan elaun kesediaan kerja.

Objektif Bantuan

Tujuan bantuan/ inisiatif ini diadakan adalah bagi memberikan peluang kepada para belia B40 yang mana sedang mencari pekerjaan atau mengangur serta dapat membantu belia memperolehi pengalaman dalam bidang kerja dan meningkatkan kualiti kemahiran sambil bekerja.

Anda boleh mengetahui lebih lanjut berkaitan bantuan ini Di Sini

penjana kerjayaSyarat-Syarat Permohonan Bantuan Belia RM1000

Disini kami kemukakan beberapa syarat yang perlu anda ketahui sebelum anda membuat permohonan, sebarang syarat yang kami kemukakan adalah berdasarkan apa yang telah dijalankan atau dibuat oleh pihak berkenaan.

Untuk Ketahui syarat dan keterangan kelayakan boleh lihat dibawah:

Syarat Kelayakan

 • Merupakan Warganegara Malaysia yang sah.
 • Belia yang sedang menganggur atau tidak mempunyai sebarang pekerjaan secara tetap.
 • Individu lepasan sekolah dan graduan yang berumur dibawah 30 tahun.
 • Golongan belia yang pernah mengikuti mana-mana program Perantisan yang berdaftar di mana mana jenis syarikat dan bandan-badan berkanun

Cara Mohon Bantuan Kewangan Belia 

Cara Mohon Bantuan Kewangan Untuk Belia RM 1,000

Kami akan kemuka cara-cara permohonan dengan betul boleh rujuk dibawah dan ikuti langkah-langkah yang diberikan

Manual Penjana Kerjaya

Bagi pengetahuan umum terutama kepada golongan belia, tahukah anda terdapat bantuan kewangan telah disediaka oleh pihak kerajaan pada tahun 2022. Menerusi pembentangan Bajet 2021 yang lalu, pihak kerajaan telah mengumumkan bantuan belia sebanyak RM 1,000 untuk belia yang berumur 18 hingga 30 tahun dan permohonon masih dibuka sehingga hujung tahun 2022

Bermula 1 Januari 2021, bagi setiap majikan yang mempunyai pekerja dalam kalangan belia berumur dari 18 hingga 30 tahun layak untuk mohon dan dapatkan insentif RM 1,000 melalui program Perantisan.

Dokumen yang diperlukan bagi permohonan PenjanaKerjaya ini.
 • Maklumat akaun bank majikan (salinan penyata yang tertera nama majikan, nombor akaun majikan dan nama bank);
 • Maklumat nombor pendafaran perniagaan majikan yang telah disahkan oleh pihak bank (Business Registration Number- BRN);
 • Borang Pengesahan Pekerja yang telah ditandatangani oleh pekerja;
 • Maklumat akaun bank pekerja (salinan penyata bank yang tertera nama pekerja, nombor akaun pekerja, nombor kad pengenalan dan nama bank);
 • Dokumen yang perlu dikemukakan kepada pegawai PERKESO sekiranya diminta
 • Sijil Perakuan Kendiri oleh majikan sekiranya pekerja tersebut adalah dalam kategori Golongan Mudah Terjejas (seperti dalam Jadual 1 di Soalan Lazim Insentif Pengambilan Pekerja PenjanaKerjaya 3.0).
 • Kontrak Perkhidmatan Pekerja Baru yang perlu disimpan sebagai rekod/pembuktian dan perlu dikemukakan kepada PERKESO sekiranya diminta.
 • Borang Perakuan Berkanun
 • Bukti caruman kepada KWSP bagi pekerja yang baru diambil bekerja
 • Majikan boleh membuat permohonan dan semakan status permohonan di Portal PenjanaKerjaya

Untuk maklumat lebih lanjut kunjungi Soalan Lazim Insentif Pengambilan Pekerja PenjanaKerjaya Di Sini

Dengan adanya insentif ini, ia bertujuan memberikan peluang kepada golongan belia yang sedang mengangur dan tidak mempunyai pekerjaan tetap untuk menambah pengalaman dam bidang pekerjaan bagi meningkatkan kualiti kemahiran melalui on-the-job-training.

Untuk para belia yang ingin menyertai program ini, anda boleh mendaftarkan diri sebagai pengguna serta isi setiap maklumat bagi melakukan permohonan menerusi program yang telah ditawarkan di portal rasmi dibawah

Portal MyFutureJobs

Anda juga boleh ikuti maklumat Lebih details berkaitan dengan program Penjana Kerjaya ini dibawah

Penjana Kerjaya

Mr Deen
Mr Deen
Fulltime Writer. "Tidak perlu menjelaskan siapa dirimu kepada sesiapapun, kerana yang menyukaimu tidak perlu tahu dan yang membencimu tidak akan percaya". Terus pandang ke depan!

Anda Mungkin Meminati