Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Official Jawatan Kosong Dewan Bahasa Dan Pustaka Effective Disember 2022

Jawatan Kosong Dewan Bahasa Dan Pustaka

Dibuka Permohonan Jawatan Kosong Di Dewan Bahasa Dan Pustaka. Adalah dimaklumkan bahawa, sekarang ini terdapat beberapa kekosongan jawatan yang dibuka kini untuk permohonan oleh pihak Dewan Bahasa & Pustaka (DBP).

Calon-calon yang menepati syarat kelayakan yang ditetapkan adalah dipelawa untuk mengisi kekosongan jawatan yang ditawarkan tersebut. Bagi mereka yang berminat untuk memohon, sila lihat dan baca maklumat iklan jawatan kosong yang disediakan yang kini bar dibuka untuk permohonan seperti di bawah

Dibuka Permohonan Jawatan Kosong Di Dewan Bahasa Dan Pustaka

Apakah Jawatan Kosong Dewan Bahasa Dan Pustaka (DBP) Yang Ditawarkan?

408504843 10232014638086808 3042677222707040813 n 1
Dewan Bahasa Dan Pustaka

Berikut adalah merupakan kekosongan jawatan terkini oleh pihak majikan yang dibuka untuk permohonan:

 1. Penjaga Jentera Elektrik J19
 2. Pembantu Tadbir (P/O) N19
 3. Pembantu Penerbitan N19

Apakah Syarat Kelayakan Memohon?

Secara umumnya, untuk memohon jawatan yang ditawarkan anda hendaklah memenuhi syarat kelayakan (syarat umum) seperti yang berikut:

 • Warganegara Malaysia
 • Berumur tidak kurang dari 18 tahun pada tarikh tutup iklan jawatan yang ditawarkan
 • Memiliki kelulusan atau kelayakan tertentu dalam bidang yang ditawarkan
 •  Memiliki kemahiran atau pengalaman tertentu dalam bidang yang ditawarkan
 • Sekiranya anda, calon yang berkelayakan dengan Ijazah, Diploma, Sijil Tinggi Persekolahan (SPM, STPM. “A” Level, Pre-U) atau Kelayakan Professional yang diiktiraf adalah di pelawa untuk memohon mengisi kekosongan jawatan di atas. (Sila rujuk iklan dan syarat kelayakan di bawah terlebih dahulu)

Selain itu calon juga perlulah mempunyai ciri-ciri berikut:

 • Cukup syarat akademik yang ditetapkan
 • Berminat bina kerjaya bersama majikan Berpengetahuan
 • Mempunyai ciri kepimpinan dan lain-lain (rujuk kelayakan permohonan di bawah)

Apakah Kelebihan Yang Ditawarkan? :

 • Gaji dengan pelbagai imbuhan menarik
 • Cuti Tahunan
 • Cuti Sakit dan lain-lain
 • Dan lain-lain

Sila rujuk iklan untuk maklumat penuh syarat kelayakan jawatan di bawah

Bagaimanakah Cara Membuat Permohonan?

Bagi anda yang mempunyai minat dengan jawatan yang ditawarkan, sila ikuti langkah-langkah yang disediakan seperti berikut:

Cara Online

Permohonan adalah secara online melalui portal permohonan kerja DBP. Sila klik pautan dibawah:

IKLAN JAWATAN KOSONG DBP

 • Untuk memohon sila daftar masuk (login) atau jika anda belum mendaftar sebagai pencari kerja, sila daftar terlebih dahulu.
 •  Sila lengkapkan borang online dengan maklumat yang betul dan pastikan anda memenuhi syarat kelayakan (rujuk iklan) yang diberikan sebelum menghantar permohonan
 • Pastikan anda telah melengkapkan borang permohonan dengan maklumat yang betul dan juga mengikuti syarat yang diberikan sebelum menghantar permohonan
 •  Permohonan hendaklah sampai kepada pihak mereka sebelum/pada tarikh tutup. Selepas dari tarikh tersebut permohonan anda tidak akan diterima.
 • Sekiranya anda tidak menerima sebarang maklum balas dari pihak majikan dalam tempoh 3 hingga 6 bulan. Permohonan bolehlah dianggap tidak berjaya.
 • Sila ke link di bawah bagi mendapatkan maklumat penuh syarat kelayakan dan cara untuk memohon.

Bilakah Tutup Tarikh Permohonan

Tarikh Tutup permohonan adalah 31 Disember 2022

PERHATIAN!
1. Permohonan yang TIDAK LENGKAP akan DITOLAK.
2. Dewan Bahasa dan Pustaka tidak akan membiayai sebarang perbelanjaan yang berkaitan dengan permohonan dan temu duga bagi jawatan yang dimohon. Segala pembiayaan dibiayai oleh pemohon sendiri.
3. Pemohon akan diminta mengambil satu (1) ujian yang akan ditetapkan (jika perlu).
4. Hanya permohonan yang melepasi tapisan sahaja akan dipanggil untuk ditemu duga.
5. Pemohon yang tidak menerima apa-apa jawapan selepas tiga (3) bulan dari tarikh iklan ditutup/tarikh borang diterima oleh DBP hendaklah menerima permohonan mereka tidak berjaya.
6. Segala keputusan dalam urusan ini muktamad.

Sebagaimana yang kita ketahui, jika anda pernah menghadiri apa apa jua temuduga pasti anda tahu apa yang bakal ditanya semasa proses temuduga tersebut. Proses interview adalah merupakan proses penting bagi sesebuah syarikat untuk menapis atau menyaring pekerja yang paling berkualiti dan puas hati agar syarikat mendapat kualiti kerja yang terbaik dan menaikkan sesebuah syarikat.

Antara yang mungkin ditanya semasa interview adalah sedikit sebanyak mengenai syarikat. Perkara ini merupakan yang paling banyak ditanya semasa temuduga. Jika calon yang menghadiri temuduga tersebut dapat menjawab soalan tersebut dia dianggap sebagai orang yang mempunyai pengetahuan yang tinggi tentang syarikat dan akan dipandang tinggi oleh panel penemuduga. Berikut adalah merupakan biodata Dewan Bahasa dan Pustaka

Apa Yang Anda Perlu Tahu Tentang Dewan Bahasa & Pustaka

DBP Malaysia telah ditubuhkan pada asalnya adalah sebagai Balai Pustaka di negeri Johor Bahru pada 22 Jun 1956, Ia diletakkan di bawah bidang kuasa Kementerian Pendidikan Tanah Melayu ketika itu.

Semasa Kongres Bahasa dan Persuratan Melayu III (Kongres Kesusasteraan dan Bahasa Melayu Ketiga) yang telah diadakan antara 16 dan 21 September 1956 di Singapura dan Johor Bahru pada ketika itu, Balai Pustaka ini telah dinamakan semula sebagai Dewan Bahasa dan Pustaka sebagaimana yang ada sekarang ini. Prof Diraja Ungku Abdul Aziz Ungku Abdul Hamid, beliau adalah seorang yang memainkan peranan yang amat penting dalam menubuhkan institusi emas itu.

Pada tahun 1957, DBP berpindah dari Johor Bahru ke Kuala Lumpur. Melalui Ordinan Dewan Bahasa dan Pustaka 1959, DBP telah diberikan piagam dengan Lembaga Pengelolanya sendiri. Dengan piagam itu, DBP mempunyai kuasa untuk membentuk dasar mengenai bahasa Melayu, bertanggungjawab menyebarkan bahasa dan mampu menceburi perniagaan penerbitan buku.

Pada 31 Januari 1962, DBP berpindah ke bangunannya sendiri di Jalan Lapangan Terbang Lama (kini Jalan Dewan Bahasa). Arkitek bangunan itu ialah Lee Yoon Thim dan mural yang terkenal ialah oleh Ismail Mustam.

Kemudian pada tahun 1977, ia membuka pejabat di Kota Kinabalu dan Kuching, mengambil alih peranan Biro Kesusasteraan Borneo (BLB) di Sarawak. Tidak lama selepas itu, DBP telah mengebumikan semua buku dalam bahasa Iban dan bahasa Borneo yang lain. Bagaimanapun, beberapa buku ditemui dan diselamatkan. Ia kemudiannya didakwa bahawa semua buku telah dibakar.

Pada mulanya, pegawai DBP berkeras untuk menerbitkan karya dalam bahasa kebangsaan (bahasa Melayu) atau bahasa vernakular lain. Walau bagaimanapun, tidak lama selepas itu DBP menyatakan bahawa mereka tidak boleh menerbitkan buku dalam bahasa serantau kerana ini akan bertentangan dengan dasar sendiri dan tidak kukuh dari segi ekonomi dalam pasaran pembaca yang kecil. Berhubung dengan dakwaan bahawa buku BLB telah dibakar, bekas timbalan pengarah DBP negeri Sarawak berkata bahawa buku-buku lama dihapuskan atau diberikan apabila ia telah tamat tempoh, tidak diperlukan lagi, atau terdapat lebihan stok.

Tiga pejabat lain telah ditubuhkan di Bukit Mertajam (1999), Kota Bharu (1999) dan Johor Bahru (2003). Institusi ini menyambut ulang tahun ke-50 pada tahun 2006.

DBP juga melahirkan ramai penulis novel yang berbakat. Penulis novel DBP yang paling cemerlang ialah Cik Siti Habsah Abdullah, Puan Malardevi Margamuthu, dan En.Syed Satahkatulah Bin Mohamed Kalik.

DBP menerbitkan Kamus Dewan, selama bertahun-tahun kamus berprestij bahasa kebangsaan Malaysia. Kamus bukan sahaja bersifat deskriptif, malah ia juga bersifat preskriptif, kerana ia mewakili hasil usaha DBP untuk mengadaptasi bahasa Melayu untuk menampung cabaran teknologi dan sains.

Peranan DBP dalam membangunkan dan mengawal selia bahasa boleh disamakan dengan badan kerajaan yang serupa di negara lain, contohnya Académie Française.Ia juga memproses banyak buku, terutamanya buku kerja dan novel.

Sir Mohd Afizi
Sir Mohd Afizihttps://www.sistemguruonline.my/
Fulltime Writer at Sistem Guru Online. "There are two days in the year that we can't do anything, yesterday and tomorrow!"

Anda Mungkin Meminati