Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Bantuan E-Tunai Baru Sebanyak RM200 Untuk Rakyat Malaysia

Bantuan E-Tunai Baru Sebanyak RM200 Untuk Rakyat Malaysia
Bantuan E-Tunai Baru Sebanyak RM200 Untuk Rakyat Malaysia

Bantuan E-Tunai Baru Sebanyak RM200 Untuk Rakyat Malaysia. Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh, perkongsian kita hari ini berkaitan satu insiatif kerajaan dalam memastikan rakyat yang memerlukan dapat dibantu sebaiknya.

Adalah menjadi tanggungjawab kami untuk kongsikan lebih lanjut mengenai Bantuan E-Tunai Baru Sebanyak RM200 Untuk Rakyat Malaysia yang ramai orang ternanti-nanti untuk menerima akan bantuan rasmi ini.

Pihak kerajaan telah bersetuju untuk membahagikan perlaksanaan Bantuan E-Tunai Baru Sebanyak RM200 Untuk Rakyat Malaysia sempena prinsip yang dibawa Malaysia Madani iaitu kebajikan belia amat diambil berat. Kadar bantuan yang diberikan adalah bernilai RM200 kepada rakyat yang berkelayakan.

Kerajaan berharap dengan adanya pemberian Bantuan E-Tunai Baru Sebanyak RM200 Untuk Rakyat Malaysia ini akan dapat sedikit sebanyak menolong untuk mengurangkan beban kewangan dan persiapan hari raya nanti. Pemberian ini jugak salah satu kerajaan mengambil cakna  kepada golongan mahasiswa.

Bantuan E-Tunai Baru Sebanyak RM200 Untuk Rakyat Malaysia

Bantuan E-Tunai Baru Sebanyak RM200 Untuk Rakyat Malaysia program bantuan kewangan yang diperkenalkan oleh Kerajaan sempena cakna akan kebajikan .Bantuan E-Tunai Baru Sebanyak RM200 Untuk Rakyat Malaysia bertujuan untuk membantu mahasiswa  atau belia yang memerlukan dan berkelayakan dalam menghadapi kos sara hidup yang semakin meningkat.

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, bersetuju dengan cadangan tersebut dan akan memutuskan supaya bantuan tersebut turut diterima oleh mereka yang merupakan mahasiswa di institusi pengajian tinggi.

Saya akan putuskan supaya Bantuan E-Tunai Baru Sebanyak RM200 Untuk Rakyat Malaysia  itu boleh dimanfaatkan oleh semua mahasiswa,” katanya ringkas dalam sesi Dialog Perdana Menteri Bersama Majlis Perwakilan Pelajar Universiti Teknologi Mara (UiTM), hari ini.

Program Bantuan E-Tunai Baru Sebanyak RM200 Untuk Rakyat Malaysia  ini merupakan satu inisiatif yang sangat dihargai oleh rakyat Malaysia terutamanya golongan belia yang memerlukan.

Semua inisiatif dan program yang diperkenalkan ini diharapkan dapat membantu meningkatkan daya saing negara dan kesejahteraan rakyat Malaysia dalam jangka masa panjang. 

Bantuan E-Tunai Baru Sebanyak RM200

Kadar Bayaran Bantuan E-Tunai Baru Sebanyak RM200

Jumlah bayaran yang akan diterima oleh Bantuan E-Tunai Baru Sebanyak RM200 ini seperti berikut :

Pihak keraajan baru-baru ini telah bersetuju untuk menyalurkan inisiatif Bantuan E-Tunai Baru Sebanyak RM200 Untuk Rakyat Malaysia bagi membantu perbelanjaan harian

RUJUK DI LAMAN BELANJAWAN

Syarat Kelayakan Bantuan E-Tunai Baru Sebanyak RM200 

Berikut adalah syarat kelayakan bantuan e-tunai belia rahmah seperti dibawah :

  • Warganegara Malaysia
  • Kumpulan belia berumur 18 hingga 21 tahun
  • Diperluaskan kepada golongan mahasiswa tanpa mengira had umur

Kaedah penebusan bantuan edompet ini dijangka sama seperti tahun lalu, pemohon boleh memuat turun salah satu aplikasi seperti dibawh :

Subsidi Untuk Tiket Kepada Mahasiswa Bakal Dibincangkan

Dalam program tersebut, 241 anggota MPP UiTM dari 24 cawangan di seluruh negara hadir dalam program yang dihoskan oleh YDP UiTM Shah Alam, iaitu Mohamed Yusuf Hassan Roslan.

Sebelumnya, Yang Dipertua MPP UiTM Melaka, Mohamad Izzami Jemaain, mempertanyakan tentang bantuan e-dompet sebanyak RM200 yang diumumkan oleh Anwar, yang juga Menteri Kewangan, dalam pembentangan Belanjawan 2023 pada bulan Februari yang lalu.

Sementara itu, dalam dialog yang sama, Naib Yang Dipertua MPP UiTM Negeri Sembilan, iaitu Nizamudin Mohd. Wazir, meminta kerajaan mempertimbangkan kawalan harga bagi tiket penerbangan kepada mahasiswa supaya yang disifatkan terlalu mahal dan membebankan mereka.

Justeru, Anwar memaklumkan bahawa beliau akan membincangkan perkara tersebut dengan syarikat-syarikat penerbangan negara untuk mewujudkan kemudahan kepada mahasiswa terutama perjalanan yang melibatkan antara Sabah, Sarawak dengan semenanjung.

Beliau menjelaskan bahawa perkara tersebut pernah dijelaskan oleh Menteri Pengangkutan, Anthony Loke, berkenaan penambahan dan pengurangan penerbangan ketika musim cuti perayaan.

“Bila subsidi tiket untuk mahasiswa mempunyai makna, mungkin kita kena berunding dengan syarikat penerbangan. Jika ada rekod umpamanya atau ada kad identiti siswa, mungkin setahun sekali diberikan subsidi. Saya akan membincangkan perkara ini dengan Menteri Pengangkutan.

Maknanya, saya terima ini satu masalah kerana tidak semua keluarga, sama ada dari Sabah, Sarawak atau dari sini, mempunyai kemampuan kewangan yang mencukupi. Kos untuk ke Sabah sahaja contohnya dari Miri ke Kuching terlalu mahal, jadi subsidi daripada kerajaan ratusan juta ringgit diperlukan,” ujarnya.

Dalam pada itu, beliau juga bersetuju dengan masalah akses internet yang dihadapi oleh mahasiswa dan mengusulkan penyelesaian terutama melibatkan semua kampus universiti di seluruh negara.

“Sebab itu arahan kita sekarang dalam Kerajaan Perpaduan, termasuklah DNB (Digital Nasional Berhad) yang diselaraskan oleh Menteri Komunikasi, syarat pertama ialah akses internet yang menyeluruh di seluruh negara, atau kita tidak akan melanjutkan (5G).

“Saya dan Menteri Pendidikan Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khalid Nordin, akan bekerjasama dengan universiti untuk merancang beberapa langkah segera supaya akses internet ini dapat dipenuhi di semua kampus universiti di seluruh negara,” jelasnya

Bantuan Tambahan yang perlu anda ketahui:

Selain Bantuan E-Tunai Baru Sebanyak RM200 Untuk Rakyat Malaysia

 Bantuan Tunai Bujang RM150: Semak Segera:

Pemberian bantuan STR bujang hanya terhad kepada fasa 1, fasa 2, dan fasa 3 sahaja, dan bayaran tidak akan diberikan pada fasa keempat untuk kategori bujang. Bayaran hanya akan diterima oleh isi rumah dan warga emas sahaja.

Dalam inisiatif sumbangan tunai rahmah (STR), terdapat tiga kategori kelayakan penerima iaitu bujang, warga emas, dan isi rumah (berkeluarga). Jumlah bayaran STR adalah berbeza-beza bergantung kepada kelayakan dan bilangan tanggungan anak pemohon bagi kategori isi rumah.

Bagi kategori bujang, jadual bayaran STR dan kadar bayaran pada tahun ini adalah seperti berikut:

  • STR fasa 1 (bujang): Bayaran RM100 akan bermula pada Januari 2023.
  • STR fasa 2 (bujang): Bayaran RM100 akan bermula pada April 2023.
  • STR fasa 3 (bujang): Bayaran RM150 akan bermula pada Julai 2023.

Log Masuk MySTR


 Menu Log Masuk MySTR merupakan kemudahan secara dalam talian untuk kemas kini permohonan dan semakan STR 2023 bagi pemohon yang mempunyai rekod STR 2023.

 Log Masuk MySTR memerlukan ID Pengguna (No. MyKad) dan Kata Laluan yang telah didaftarkan. Untuk makluman lanjut pendaftaran MySTR, Sila klik  Soalan Lazim (FAQ) MySTR.

 Sekiranya terlupa kata laluan dan gagal menjawab soalan keselamatan (percubaan sebanyak 3 kali diberikan), ID MySTR akan disekat dan dibenarkan untuk mencuba semula selepas 24 jam. Sebarang bantuan lanjut, boleh hubungi Pejabat LHDNM berhampiran atau talian Hotline BKK LHDNM 1-800-88-2747.

SEMAK DISINI

Harapan Kami Bantuan E-Tunai Baru Sebanyak RM200 

Dalam kesimpulannya, Bantuan E-Tunai Baru Sebanyak RM200 Untuk Rakyat Malaysia adalah penting bagi tujuan membantu perbelanjaan harian belia dan mahasiswa lagi-lagi setelah musim perayaan Aidilfitri yang telah banyak telah dibelanjakan.

Semoga Bantuan E-Tunai Baru Sebanyak RM200 Untuk Rakyat Malaysia dapat membantu mahasiswa dan belia sedikit sebanyak dalam membantu dalam kewangan semasa untuk semua peringkat umur dan kategori.

Mr Deen
Mr Deen
Fulltime Writer. "Tidak perlu menjelaskan siapa dirimu kepada sesiapapun, kerana yang menyukaimu tidak perlu tahu dan yang membencimu tidak akan percaya". Terus pandang ke depan!

Anda Mungkin Meminati